Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Άρθρα ιστορικά, σχετικά με ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα.
Άβαταρ μέλους
hades
Basic poster
Basic poster
Δημοσιεύσεις: 525

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό hades » 17 Απρ 2018, 14:51

Rakomelofronas έγραψε:Είναι αξιοσημείωτη η αφομοιωτική δύναμη που επέδειξε το Βυζάντιο, στοιχείο που επέδειξε και ο νέος ελληνισμός μέχρι το τέλος της Μεγάλης Ιδέας το 1922. Έκτοτε, μάλλον ψάχνουμε τρόπους να χαρακτηρίσουμε κάποιον μη Έλληνα παρά Έλληνα.


μεγάλο ρόλο έπαιξε η γλώσσα και η θρησκεία.

Το Βυζάντιο αντίθετα με το αλφάβητο και τον εκχριστιανισμό των σλάβων τα σκάτωσε. Αντί θα τους προσεταιριστεί τους ενίσχυσε τις δομές των πρώιμων κρατών τους και τους είχε απέναντι συνεχώς είτε ως σλάβους και μετά ως βούλγαρους σέρβους κροάτες κτλ
2 .
"Υπάρχουν στιγμές στις οποίες ένας λαός οφείλει ,αν θέλει να μείνει μεγάλος ,να είναι ικανός να πολεμήσει ...Έστω και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνο διότι πρέπει "

Άβαταρ μέλους
Rakomelofronas
Rookie poster
Rookie poster
Δημοσιεύσεις: 184
Τοποθεσία: Athens

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Rakomelofronas » 17 Απρ 2018, 19:46

Συμφωνώ. Και τα δύο είδη τακτικής είχαν μειονέκτημα. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας ήταν μεν τυπικά υπερτερος των απλών "βασιλιάδων" - αρχόντων των Σλάβων αλλά λίγες φορές είχε τη δύναμη να το επιβάλει στην πράξη και γενικά δεν ενδιαφερόταν για τη γλώσσα των υπηκόων του. Ο ελληνισμός του 20ού αιώνα βασίστηκε πολύ στη γλώσσα, ειδικά του σχολείου και της εκκλησίας, το οποίο είχε αποτέλεσμα (πχ οι μισοι σλαβοφωνοι ηταν υπερ των ελληνικων συμφεροντων πριν τους Βαλκανικους Πολεμους) αλλά έφτασε στο σημείο να αποξενωσει πολλους.

Ίσως να έπαιξε και ρόλο ότι η Ελλάδα, από το 1922 και μετά, είναι η μεγαλύτερη υπέρμαχος της κατάστασης ως έχει στην περιοχή. Η αμυντική προδιάθεση φέρνει και αποκλεισμούς.
0 .

deCaritaine
Rookie poster
Rookie poster
Δημοσιεύσεις: 6

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό deCaritaine » 17 Απρ 2018, 21:03

Νικουλίτσας

O Νικουλίτσα ο πρώτος, ήταν ο Νίκολας από τα Σέρβια που επειδή ηταν πολύ κοντός είχε το σλαβικό υποκοριστικό Νικουλίτσα. Αυτός ήταν σύμμαχος του Σαμουήλ των Βουλγάρων και ο πιο επίμονος μαχητής, έμεινε από τους τελευταίους να πολεμάει τον Βασιλάκη τον Βουλγαροκτόνο (οποιος διάβασε μικρός τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα ίσως θυμάται αυτόν τον Νικουλίτσα). Τεσπα, με την υποταγή των Βουλγάρων ενσωματώθηκε όλο το αρχοντολόι τους στην βυζαντινή αριστοκρατία, υποταγή ανταλλάγη γαιών κλπ, ο Νικουλίτσας Δελφινας ήταν εγγονός του πρώτου και βρέθηκε με γη ισχυρό οχυρό και ιδιωτικό στρατό στην Θεσσαλία το 1066. Οπότε σαν ισχυρότερος παράγοντας του ζητήθηκε να ηγηθεί της εξέγερσης των Βλάχων, ήταν εξέγερση για φορολογικούς λόγους, συμμετείχαν μαλλον και οι Βελεγιζίτες και οι Γραικοί των μεγάλων πόλεων (συγκεκριμένα οι Λαρισαίοι και τοι Τρικαλινοί). Τα αναφέρει ο γαμπρός του Νικουλίτσα, ο ιστορικός Κεκαυμένος για να βγάλει λάδι τον πεθερό, και δίνει πολλές σημαντικές μαρτυρίες για τους Βλάχους. Οι ηγέτες των Βλάχων της εξέγερσης έχουν σλαβικά ονόματα και δεν είχαν εδραιωθεί ακόμα στην Θεσσαλία, εκεί ξεχειμώνιαζαν, κατά την εξέγερση είχαν στείλει τα γυναικόπαιδα για ασφάλεια στα βουνά της Κουμιτκούβιτσα (Πρέσπες-Κορυτσα- βουλγαρικές περιοχές). Οι Βλάχοι αρχηγοί τότε ήταν οι Σθλαβωτάς Καρμαλάκης και Βεριβόης (βλέπε κατάληξη -ωτας πχ Sakota, ο άλλος Boriboj). Oι βλαχικές εγκαταστάσεις των Βλάχων στα ελληνικά κορφοβούνια ακολούθησαν σε κάποιες δεκαετίες αργότερα.

Βελεγιζίτες

Βλέπε μετέπειτα Βελεστινο κλπ κατοικούσαν κυρίως στα ορεινά της Δημητριάδος (σημ. Μαγνησία). Το όνομά τους δείχνει προέλευση συγγενική με τους Αντες. Είναι από τις λίγες σλαβικές ομάδες με εθνωνύμιο* που εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο (μετά το 620 η κάθοδος), οι περισσότεροι από τους άλλους ήταν ανοργάνωτα clans-πατριές (ζάντρουγκες) που ακολουθούσαν τα ποτάμια και έκαναν εγκαταστάσεις σε πλαγιές κοιλάδων. Οι Βελεγιζίτες ήταν οι πρώτοι που συμμάχησαν ανοικτά με το Βυζαντινό κράτος. Στα θαύματα του Αγιου Δημητρίου και τις αλλεπάληλες σλαβικές πολιορκίες της Θεσσαλονίκης, το 677 έσωσαν την πόλη από τον λιμό οι Βελεγιζίτες. Δηλαδή οι Βελεγιζίτες δεν συνεργάζονταν με τους βορειότερους Σλάβους που πολιορκούσαν την Θεσσαλονίκη και είχαν ήδη επαρκή γεωργική παραγωγή να τροφοδοτήσουν την πόλη. Οι αρχηγοί του ήταν βασιλικοί σπαθάριοι με τη βούλα του βυζαντινού κράτους, υπάρχουν σφραγιδόλιθοι του Ακάμιρου (Okomir), και Τίχομιρ (Tichomir) από τον 8ο αιώνα. Τελευταία, μαρτυρία για την ύπαρξη τους ο γάμος της σλαβοπούλας Ρούσας από την Βελαχατούϊα (όπως λεγόταν η περιοχή τους) περιστατικό από το επίσκοπο Ναυπάκτου Ιωάννη Απόκαυκο (12ος).

* Μιας και το ανέφερα αυτό οι άλλες ομάδες με εθνωνύμιο είναι δύο στις ελληνικές περιοχές, να ανοίξω μία μεγάλη υποσημείωση:

(α) Η μία είναι μάλλον οι Μηλιγγοι (δεν βρίσκω χάρτη τώρα, νομίζω Milinci η αντίστοιχη δυτική σλαβική φυλή, αν και ο Μαλιγκούδης τους θεωρεί ομάδα όχι φύλο και αυτούς και το όνομά τους ελληνικό εξωνύμιο). Αυτοί είχαν μεταναστεύσει επί βουλγαρικής επέκτασης στην Πελοπόννησο, και μετά το 800 στριμώχτηκαν στον δυσπρόσιτο Ταϋγετο όπου υπήρχαν ως Ζυγιώτες μέχρι το 1400. Οι γειτονικοί τους Εζερίτες είναι εξωνύμιο, κάτοικοι του έλους, διάφορες ετερόκλητες ομάδες.

(β) Η άλλη σλαβική εθνική ομάδα είναι οι φίλοι μας οι Δρογουβίτες, εκ Λευκορωσίας, οι σημερινοί σλαβομακεδόνες.
Εικόνα
Από όλα τα ονόματα των δήθεν σλαβικών φύλων της Μακεδονίας που κυκλοφορούν σε χάρτες από σλαβική ή βουλγαρική προπαγάνδα καλό είναι να μην τα παίρνουμε ιδιαίτερα υπόψη, γιατί είναι είτε μη σλαβικών φυλών είτε εξωνύμια της κύριας φυλής ή άλλων ετερόκλητων ομαδων. Μακροπρόθεσμα, μάζεψε όλο το χαρτί η Βουλγαρία και σήμερα μιλούν ομοειδή γλώσσα και οι περισσότεροι ήταν εθνικά Βούλγαροι μέχρι πρόσφατα, εκτός της σημερινής FYROM (Nova Dragovitia).

- Σαγουδάτες, αυτοί αναφέρεται καθαρά στα Θαύματα ότι επέδραμαν και έφυγαν. Γλωσσολογικά το πιθανότερο αβαρική ομάδα.
- Βαϊουνίτες, σημαίνει πολεμιστές (κατά Georgiev) από το όνομα του αργηγού του Χατζων (Hadzo, γοτθικό υποκοριστικό τύπου Hadubrand, Hadufrid κλπ από παλαιογερμανικό hadu-μαχη)

Δηλαδή, είχαμε μια γοτθική ομάδα με αρχηγό που αποστάτησε από τη βυζαντινή υπηρεσία (μάλλον από την κλεισούρα των Βερεγάβων που φύλαγε στον Αίμο, were-άμυνα + gawi-περιοχή) μαζί με μια αβαρική και σαν ακόλουθους ένα συνοθύλευμα σλαβικών ομάδων, κυρίως της φυλής των Δρογουβιτών. Ολα τα άλλα εξωνύμια:
- Βερζίτες - έμποροι (περιοχή Οχρίδας)
- Ρυγχίνοι - στην κοιλάδα του Ρηχιου παραπόταμου Στρυμώνα, πέρασμα Ρεντίνας - Μακεδονικά Τέμπη.
- Στρυμωνίτες - κοιλάδα Στρυμώνα.

Οπότε οι περίφημες πέντε σλαβικές φυλές της μεσαιωνικής Μακεδονίας, είναι η εξής μία: Δρογουβίτες. Αυτά.
2 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Adminović » 17 Απρ 2018, 23:18

deCaritaine έγραψε:Νικουλίτσας

O Νικουλίτσα ο πρώτος, ήταν ο Νίκολας από τα Σέρβια που επειδή ηταν πολύ κοντός είχε το σλαβικό υποκοριστικό Νικουλίτσα.

Τα Σερβια οφείλουν το όνομά τους στους Σέρβους (το ίδιο και η Κοζάνη, που σημαίνει "κατσικοχώρι" στα σερβοκροάτικα ).

Οι γειτονικοί τους Εζερίτες είναι εξωνύμιο, κάτοικοι του έλους, διάφορες ετερόκλητες ομάδες.

Για την ακρίβεια σημαίνει "λιμναίοι".

Η άλλη σλαβική εθνική ομάδα είναι οι φίλοι μας οι Δρογουβίτες, εκ Λευκορωσίας, οι σημερινοί σλαβομακεδόνες.

Η Λευκορωσία θεωρείται η καρδιά της αρχικής κοιτίδας των Σλάβων.

Οι σημερινοί Σλαβομακεδόνες είναι ένα συνονθύλευμα από λαούς, κάποιοι εκ των οποίων δεν είναι καν Σλάβοι. Πολιτισμικά και γλωσσικά πάντως είναι Βούλγαροι.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3214

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 25 Μάιος 2018, 09:32

σχολιο 1

....η Βυζαντινη αυτοκρατορια παραμενει ενα πολυ ενδιαφερον πεδιο για ιστορικη ερευνα .. που μπορει να μα ςδωσει φωσ σε υατο που αποτελει σημερα την πολυφυλετικη μας εθνικη ταυτοτητα ως βαλκανικη χωρα στα ορια τα γεωφυσικα και γεωπολιτικα Ευρωπης Ασιας και Αφρικης ...

..η τοπικη ιστορια ορισμενων περιοδων πρεπει να λαμβανεται ως μερος της περιφερειακης διαχρονικης ...
η επελαση βαρβαρων φυλων στην Νοτια Ευρωπη ειναι αυτη που αλλιωνει την φυλετικης της συνθεση και την πολτισμικη της ταυτητα και ουσιαστικα επιβαλει τον μεσαιωνα και το σκοταδισμο της ...

...οι σλαβοι κι αλλες επηλυδες φυλες επανδρωνουν το βυζαντινο στρατο και αναριχωνται στο Βυζαντινο θρονο....

...δινουν ετσι δυναστειες πχ των Ισαυρων, την Μακεδονικη δυναστεια , των Κομνηνων που ηταν η δυναστεια των αλλεπαλληλων συνομωσιων κι εσωτερικων του αυτοκρατορικου οικο προστριβων ...
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5843
ΤΡΕΜΟΥΝΤΑΝΑ, ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5865&p=182131#p182131
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ
viewtopic.php?f=23&t=12429

sharp
Basic poster
Basic poster
Δημοσιεύσεις: 850

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό sharp » 23 Ιουν 2018, 09:45

Πολύ ενδιαφέρον νήμα. Είναι από κάποιο βιβλίο το αρχικό κείμενο;
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Adminović » 23 Ιουν 2018, 09:55

sharp έγραψε:Πολύ ενδιαφέρον νήμα. Είναι από κάποιο βιβλίο το αρχικό κείμενο;

Το αρχικό κείμενο είναι δικό μου άρθρο, από πληροφορίες που έχω αντλήσει από διάφορα βιβλία.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

sharp
Basic poster
Basic poster
Δημοσιεύσεις: 850

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό sharp » 23 Ιουν 2018, 10:15

Είχα διαβάσει ότι Graz και Καρδίτσα έχουν την ίδια ρίζα, σλάβικης προέλευσης. Γνωρίζεις σχετικά;
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Adminović » 23 Ιουν 2018, 11:34

sharp έγραψε:Είχα διαβάσει ότι Graz και Καρδίτσα έχουν την ίδια ρίζα, σλάβικης προέλευσης. Γνωρίζεις σχετικά;

Ναι, αμφότερα προέρχονται από το γκραντ = πόλη.
Γκράντιτσα = μικρή πόλη / κωμόπολη

Η Καρδίτσα έχει πολλά σλάβικα τοπωνύμια.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō
Δημοσιεύσεις: 13240

Re: Η επανάσταση των Σλάβων και Βλάχων κατοίκων της Θεσσαλίας κατά του Βυζαντίου

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 23 Ιουν 2018, 15:02

Ο Σλαβικός εποικισμός της Ελλάδος #3.2: Τα Σλαβικά τοπωνύμια

Μετά την επισκόπηση των φωνολογικών εξελίξεων που συνέβησαν στις σλαβικές γλώσσες κατά την περίοδο 600-900 μ.Χ. μπορούμε πλέον να περάσουμε στην μελέτη των σλαβικών τοπωνυμίων. Σημαντικό βοήθημα είναι το έργο του Max Vasmer: Die Slaven in Griechenland.

1) Πρώιμα πρωτοσλαβικά-τοπωνύμια (Early Proto-Slavic ~ EPS)

Είναι τα τοπωνύμια που διατηρούν ακόμα το κοινό Βαλτο-Σλαβικό /a/. Χρονολογικά αντιστοιχούν στο ίδιο στρώμα με τα πρώτα σλαβικά δάνεια στην Ελληνική, την Αλβανική και την Ρουμανική γλώσσα. Οι παραπάνω γλώσσες δανείστηκαν την EPS μορφή του σλαβικού ενδωνυμίου *Slavěninŭ και όχι την LPS/OCS Slověninŭ. Έτσι στα ελληνικά έχουμε τους όρους Σκλάβος,Σθλάβος και Σκλαβηνός, Σθλαβηνός, στα Ρουμάνικα τον όρο șchiau και στα αλβανικά τον όρο Shqa. Επίσης, στην Ελληνική έχουμε το δάνειο σβάρνα (EPA *barna>LPS borna > OCS brana) και στην αλβανική το δάνειο karrutë (EPS *karūto > LPS koryto = σκαφοειδής ποτίστρα, κοίτη ποταμού). Τέλος όλες οι παραπάνω γλώσσες έχουν δανειστεί την EPS μορφή *magūla = «τύμβος,λόφος,ύψωμα» της μετέπειτα LPS mogyla (μαγούλα, magullë και ρουμ. măgură). Στην ρουμανική εισήλθε τόσο νωρίς ώστε είναι το μόνο σλαβικό δάνειο με μεσοφωνηεντικό /L/ που πρόλαβε να υποστεί ρωτακισμό (λ.χ. λατιν. salem, solem, caelum > Ρουμαν. sare, soare, cer).

Τέτοια τοπωνύμια είναι:

Καρδίτσα, Γάρδιτσα και Γαρδίκι.

Περιέχουν την EPS μορφή *gardŭ και όχι την LPS *gordŭ ή την OCS gradŭ (λ.χ. Βελλέγραδα ~ Μπεράτι). Το Γαρδίκιον ιδιαίτερα περιέχει αυτούσια την EPS μορφή *gardĭkŭ του οποίου οι σημερινοί νοτιο σλαβικοί απόγονοι είναι το βουλγ/σλοβεν. gradec και το σερβ-κροατ gradac «μικρό κάστρο». To Graz της Αυστρίας προέρχεται από το σλοβενικό Gradec.


https://smerdaleos.wordpress.com/tag/%C ... %B9%CE%B1/
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»


Επιστροφή σε “Ιστορικά”