Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Άρθρα ιστορικά, σχετικά με ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα.
Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Adminović » 10 Φεβ 2019, 13:55

Σήμερα θα πάμε περίπου τρεις αιώνες πίσω και θα μιλήσουμε για κάποια γεγονότα που ελάχιστα έως καθόλου είναι γνωστά στην Ελλάδα, αν και την αφορούν. Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για τη συνθήκη ειρήνης του Κάρλοβιτς (1699) και τη θέση που είχαν σε αυτήν οι Κροάτες και ο Πάβαο Βιτέζοβιτς -που τους εκπροσωπούσε-, ζητώντας από τους Αψβούργους να διεκδικήσουν περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Ηπείρου από τους Οθωμανούς.



Λίγα λόγια για τον Πάβαο Βιτέζοβιτς


Ο Πάβαο Βιτέζοβιτς
Ο Πάβαο (Παύλος) Βιτέζοβιτς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κροάτες πολιτικούς, ιστορικούς και συγγραφείς, ενώ διετέλεσε και διπλωμάτης και στρατιωτικός για λογαριασμό της αυστριακής μοναρχίας (Αψβούργοι). Γεννήθηκε το 1652 στην πόλη Σένι της σημερινής Κροατίας (τότε "Βασίλειο της Κροατίας", ως τμήμα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας) και ήταν γιος ενός συνοριακού στρατιώτη. Ολοκλήρωσε τις έξι τάξεις του γυμνασίου στους Ιησουίτες του Ζάγκρεμπ και στη συνέχεια φοίτησε στο Ιλλυρικό Κολλέγιο της Ρώμης, όπου γνωρίστηκε με διάφορους Κροάτες λόγιους και ιστορικούς, που του έδωσαν το έναυσμα να μελετήσει την ιστορία της Κροατίας και να αρχίσει να γράφει. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ στις δικές του ιδέες στηρίχτηκαν μετέπειτα και άλλοι Κροάτες ή Σέρβοι λόγιοι που υποστήριζαν την ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα περιλαμβάνει όλους τους νότιους Σλάβους. Επίσης, στις δικές του απόψεις βασίστηκε η μετέπειτα αναμόρφωση του κροατικού αλφάβητου.


Η πολιορκία της Βιέννης, η συντριβή των Οθωμανών και η συνθήκη ειρήνης του Κάρλοβιτς

Η ανεπιτυχής πολιορκία της Βιέννης το 1683 σηματοδότησε το τέλος στις επιδιώξεις των Οθωμανών για επέκταση προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη και άνοιξε μία νέα εποχή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Οι Αυστριακοί είχαν μακροχρόνιους πολέμους με τους Οθωμανούς και είχαν απωλέσει μέρος των εδαφών τους. Συνέπεια αυτών των πολέμων και της τουρκικής επιθετικότητας ήταν να σχηματιστεί ο Ιερός Συνασπισμός (ή Ιερή Λίγκα), που ήταν μια συμμαχία αποτελούμενη από τα Παπικά Κράτη, την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (υπό την ηγεμονία των Αψβούργων), την Πολωνο-λιθουανική Κοινοπολιτεία (υπό την ηγεμονία του Πολωνού βασιλία Ιωάννη Γ' Σομπιέσκι), τη Βενετική Δημοκρατία και μετέπειτα τη Ρωσία, που οργανώθηκε υπό τον Πάπα Ιννοκέντιο ΙΑ΄ με σκοπό να αντιμετωπισθεί η προέλαση του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Ο Μεγάλος Τουρκικός Πόλεμος ξεκίνησε ουσιαστικά με την πολιορκία (δεύτερη μεγάλη πολιορκία) της Βιέννης από τους Οθωμανούς το 1683 και έληξε με την καθολική συντριβή των Οθωμανών και την υπογραφή της συνθήκης του Κάρλοβιτς (περιοχή της σημερινής Σερβίας) το 1699. Οι Οθωμανοί και ο πολυάριθμος στρατός τους ήταν κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την κατάληψη της Βιέννης -που ήταν στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω επέκτασή τους προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη-, όταν, χάρη στην ηρωική αντίσταση των Αυστριακών και των συμμάχων τους και -κυρίως- στην αιφνιδιαστική επίθεση του πολωνικού ιππικού υπό τον βασιλιά Ιωάννη Σομπιέσκι στο οθωμανικό στρατόπεδο, θα υποστούν συντριβή και τρομερές απώλειες. Οι συνέπειες της ήττας υπήρξαν πολύ σοβαρές για τους Οθωμανούς και από εκεί άρχισε η μακρά περίοδος της παρακμής τους, καθώς θα υποστούν στη συνέχεια κι άλλες σημαντικές στρατιωτικές ήττες από τα μέλη της Ιερής Λίγκας και τελικά θα οδηγηθούν σε συνθηκολόγηση το 1699 και απώλεια ενός πολύ μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών εδαφών που κατείχαν (μεταξύ αυτών και η Πελοπόννησος, που θα περάσει στον έλεγχο της Βενετίας).

Στη συνδιάσκεψη ειρήνης του Κάρλοβιτς παρευρίσκετο από την πλευρά των Αψβούργων και ο Πάβαο Βιτέζοβιτς, ως ο εκπρόσωπος του κροατικού κοινοβουλίου. Εκεί θα προβάλει όλες τις αξιώσεις των Κροατών, με κυριότερη την περιέλευση όλων των εδαφών όπου ζούσαν Κροάτες ή ιστορικά αποτελούσαν κροατικά εδάφη υπό τον έλεγχο της αυστριακής μοναρχίας. Μία θέση που, αν και οι Αυστριακοί ήθελαν πολύ να την υποστηρίξουν, θα βρει αντίθετους τους συμμάχους τους και τελικά δεν θα διεκδικήσουν όλα τα εδάφη αυτά.


Η "Croatia Rediviva" του Βιτέζοβιτς

Απογοητευμένος ο Βιτέζοβιτς από το γεγονός ότι δεν εισακούσθηκαν οι θέσεις του και δεν διεκδίκησαν οι Αψβούργοι όλες τις "κροατικές χώρες", θα προβεί στη συγγραφή ενός από τα πιο σημαντικά του έργα, της "Ανασύστασης της Κροατίας" (Croatia Rediviva), όπου ανέλυε αυτές ακριβώς τις θέσεις του βασιζόμενος σε ιστορικά -κυρίως- αλλά και γλωσσολογικά στοιχεία. Ο Βιτέζοβιτς βασίστηκε στα ιστορικά στοιχεία που μιλούσαν για τη "Λευκή" ή "Μεγάλη Κροατία" βορείως του Δούναβη, από όπου είχαν προέλθει οι Σκλαβήνοι / Σκλαβενίτες (Σλάβοι) που μετανάστευσαν προς τα Βαλκάνια, όπου δημιουργήθηκε και η λεγόμενη "Κόκκινη Κροατία" (της Δαλματίας - σε αντιδιαστολή με τη "Λευκή" βορείως του Δούναβη). Έτσι θα διαχωρίσει κι εκείνος τα εδάφη της Κροατίας του σε "Λευκή" (όσα είναι βόρεια του Δούναβη) και "Κόκκινη" (όσα είναι νότια του Δούναβη). Στην Κόκκινη Κροατία περιελάμβανε και τη Θεσσαλία -έως και την περιοχή του Βόλου-, αλλά και περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και περιοχές της Ηπείρου.

Οι Αυστριακοί μπορεί να μην κατάφεραν τελικά να εντάξουν στο κράτος τους όλες αυτές τις περιοχές που ο Βιτέζοβιτς θεωρούσε ως κροατικές χώρες, ωστόσο ειδικά για την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας και του Βόλου φαίνεται πως είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διατηρώντας εκεί προξενείο, το οποίο έχει καταγραφεί ότι δρούσε προστατευτικά προς τον ντόπιο πληθυσμό (όπως πχ κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, που οι κάτοικοι του Βόλου ανήρτησαν σημαίες της Αυστρίας στα σπίτια τους και δεν τους πείραξε ο τουρκικός στρατός).
1 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 12 Φεβ 2019, 01:20

Ωραίος ! Δεν τον ήξερα. Πού στηρίχτηκε για την ύπαρξη Κροατών σε Ήπειρο , Θεσσαλία και Μακεδονία ; Λογικά στην ύπαρξη Σλάβων στις περιοχές αυτές κατά τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους. Ιστορικά όμως δεν έχω δεί να αναφέρεται κατοίκηση Χρωβατών στις περιοχές αυτές. Βούλγαροι, Σέρβοι, Βελεγιζίτες κ.λπ. ναι. Επίσης τον 17ο αι. δεν υπήρχαν Σλάβοι στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία. Στην Μακεδονία πάλι υπήρχαν Βούλγαροι.
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

ιαννισ
Rookie poster
Rookie poster
Δημοσιεύσεις: 24

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό ιαννισ » 12 Φεβ 2019, 09:41

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ωραίος ! Δεν τον ήξερα. Πού στηρίχτηκε για την ύπαρξη Κροατών σε Ήπειρο , Θεσσαλία και Μακεδονία ; Λογικά στην ύπαρξη Σλάβων στις περιοχές αυτές κατά τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους. Ιστορικά όμως δεν έχω δεί να αναφέρεται κατοίκηση Χρωβατών στις περιοχές αυτές. Βούλγαροι, Σέρβοι, Βελεγιζίτες κ.λπ. ναι. Επίσης τον 17ο αι. δεν υπήρχαν Σλάβοι στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία. Στην Μακεδονία πάλι υπήρχαν Βούλγαροι.

Έλα τώρα κι εσύ! Σ' αυτές τις περιπτώσεις πρώτα κάνουμε τη "δουλειά" μας και μετά φτιάχνουμε το δικαιολογητικό παραμύθι. Εμείς δηλαδή πώς καμωνόμαστε τους γνήσιους απόγονους του Περικλή και του Αλέξανδρου με αποκλειστικά κληρονομικά δικαιώματα;
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Adminović » 12 Φεβ 2019, 11:59

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ωραίος ! Δεν τον ήξερα. Πού στηρίχτηκε για την ύπαρξη Κροατών σε Ήπειρο , Θεσσαλία και Μακεδονία ; Λογικά στην ύπαρξη Σλάβων στις περιοχές αυτές κατά τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους. Ιστορικά όμως δεν έχω δεί να αναφέρεται κατοίκηση Χρωβατών στις περιοχές αυτές. Βούλγαροι, Σέρβοι, Βελεγιζίτες κ.λπ. ναι.


Σε ιστορικά στοιχεία βασίστηκε και ανάλυση τοπωνυμίων.

Η βασική ιδέα του έργου του Βιτέζοβιτς είναι ότι όλοι οι Σλάβοι των Βαλκανίων (με μόνη εξαίρεση τους Βούλγαρους) προήλθαν από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης που ήταν κάποτε γνωστή ως "Λευκή" ή "Μεγάλη" Χρωβατία. Τώρα το μπέρδεμα σχετικά με την ονομασία οφείλεται μάλλον στον Πορφυρογέννητο που μιλάει για τη "Βελοχρωβατία" και την ερμηνεύει στη συνέχεια ως "άσπρη Χρωβατία" (από το σλάβικο μπ(ι)έλο = λευκό) και σε άλλο σημείο λέει ότι το Χρωβάτης στα σλάβικα σημαίνει "αυτός που κατέχει πολλή χώρα" (κάτι που δεν παίζει να ισχύει ούτε με σφαίρες). Το Χρωβάτης δεν είναι σαφές από πού ακριβώς προέκυψε· το πιο πιθανό είναι να είναι από το σλάβικο χρβατ (= κορυφογραμμή), δηλαδή είναι ο "βουνίσιος". Θα μπορούσε λοιπόν να είναι Βελ(ικ)οχρωβάτης και αυτό όντως σημαίνει κάποιον που κατέχει πολλή γη, εκ του βέλικι = μεγάλος. :D

Τώρα ο Πορφυρογέννητος αναφέρει και ότι οι Χρωβάτοι ήρθαν στα Βαλκάνια (πριν από τους Σέρβους που τους ακολούθησαν) από τη Βελοχρωβατία, συγκεκριμένα ότι τους κάλεσε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος για να αντιμετωπίσουν τους Αβάρους (τους οποίους και ξεκώλιασαν οι Χρωβάτοι κι έτσι εγκαταστάθηκαν στη Δαλματία και την Παννονία) και ότι η Βελοχρωβατία είναι ανάμεσα με Φράγκους, "Τούρκους" (= Σκύθες κλπ κεντροασιατικά φύλα της Ουκρανίας) και τους "αβάπτιστους Σέρβους" (μάλλον οι Σόρβοι/Σέρβοι της ανατολικής Γερμανίας - δυτικής Πολωνίας).

PORFYROGENNITUS SPEAKING: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα


Βάσει όσων αναφέρουν οι ιστορικές πηγές, η αρχική πατρίδα τους πρέπει να ήταν χονδρικά αυτή η περιοχή:

ΒΕΛΟΧΡΩΒΑΤΙΑ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Εικόνα


Επίσης, μην ξεχνάς ότι υπήρξε και η αυτοκρατορία του Στέφαν Ντούσαν, που περιελάμβανε Σέρβους και μέρος των Κροατών, η οποία έφτανε μέχρι Βόλο (και αυτό προφανώς έπαιξε το ρόλο του στο να καθορίσει ο Βιτέζοβιτς το Βόλο ως το όριο της Κόκκινης Κροατίας).

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Επίσης τον 17ο αι. δεν υπήρχαν Σλάβοι στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία. Στην Μακεδονία πάλι υπήρχαν Βούλγαροι.


Το 17ο αιώνα συγκεκριμένα έχουμε την πρώτη ιστορική καταγραφή διαφόρων σλάβικων χωριών στα ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας (πχ Ρέτσανη, Νιβόλιανη, Κουκουράβα), που όμοιά τους βρίσκουμε σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Να οφείλονται στους Βελεγεζίτες;
Λίγο απίθανο, διότι οι Βελεγεζίτες είχαν εκρωμαϊστεί προ πολλού και κάθε αναφορά σε αυτούς είχε εκλείψει.

Να οφείλονται στους Βούλγαρους;
Κι αυτό φαντάζει ψιλοαπίθανο, διότι οι Βούλγαροι είχαν φύγει από τη Θεσσαλία πολλούς αιώνες πριν.

Πιο πιθανό να οφείλονται σε πληθυσμούς που ήρθαν στην περιοχή το 14ο-15ο αιώνα, επί Σερβοκρατίας. :D
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 12 Φεβ 2019, 17:16

Adminović έγραψε:...στον Πορφυρογέννητο ... (κάτι που δεν παίζει να ισχύει ούτε με σφαίρες) ...





Επίσης, μην ξεχνάς ότι υπήρξε και η αυτοκρατορία του Στέφαν Ντούσαν, που περιελάμβανε Σέρβους και μέρος των Κροατών, η οποία έφτανε μέχρι Βόλο (και αυτό προφανώς έπαιξε το ρόλο του στο να καθορίσει ο Βιτέζοβιτς το Βόλο ως το όριο της Κόκκινης Κροατίας).

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Επίσης τον 17ο αι. δεν υπήρχαν Σλάβοι στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία. Στην Μακεδονία πάλι υπήρχαν Βούλγαροι.


Το 17ο αιώνα συγκεκριμένα έχουμε την πρώτη ιστορική καταγραφή διαφόρων σλάβικων χωριών στα ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας (πχ Ρέτσανη, Νιβόλιανη, Κουκουράβα), που όμοιά τους βρίσκουμε σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Να οφείλονται στους Βελεγεζίτες;
Λίγο απίθανο, διότι οι Βελεγεζίτες είχαν εκρωμαϊστεί προ πολλού και κάθε αναφορά σε αυτούς είχε εκλείψει.

Να οφείλονται στους Βούλγαρους;
Κι αυτό φαντάζει ψιλοαπίθανο, διότι οι Βούλγαροι είχαν φύγει από τη Θεσσαλία πολλούς αιώνες πριν.

Πιο πιθανό να οφείλονται σε πληθυσμούς που ήρθαν στην περιοχή το 14ο-15ο αιώνα, επί Σερβοκρατίας. :D



Ο Πόρφυ και για τα Σέρβια της Μακεδονίας έχει μια παρετυμολογία. Περιγράφει δηλαδή πως οι Σέρβοι παλινδρομικά εγκαταστάθηκαν πρώτα στα Σέρβια - και έτσι αυτά πήραν το όνομά τους - και έπειτα πήγαν στην Σερβία. Στην πραγματικότητα το "Σέρβια" έχει λατινική ετυμολογία.
Το ότι κάποια τοπωνύμια καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον 17ο αι. δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν και πιο πρίν. Πιθανότερο θεωρώ να έδωσαν τα ονόματα αυτά οι αδιαφοροποίητοι Σκλαβηνοί της Μεσοβυζαντινής περιόδου. Απ'την άλλη πρέπει να ερευνάται κατά πόσο τα διάφορα σλάβικα τοπωνύμια τα έδωσαν οι Αλβανοί και οι Βλάχοι, όπως έγινε στην Ήπειρο. Οι Σέρβοι μπορεί να κατέκτησαν την Βόρεια Ελλάδα, αλλά δεν εγκαταστάθηκαν μαζικά σε αυτήν. Γι' αυτό και δεν βρίσκουμε Σέρβους ούτε για δείγμα. Πόσο μάλλον Κροάτες. Αντίθετα με τους Βουλγάρους γίνεται χαμός.

Λογοτεχνικά έχω δεί στους "Μαυρόλυκους" του Πετσάλη να αναφέρεται η ύπαρξη Σέρβων σε ένα χωριό της Μακεδονίας επί Τουρκοκρατίας . Λέει δηλαδή πως το Βασιλοχώρι κατοικούταν από Έλληνες , εξελληνισμένους ξανθούς Φράγκους ( μαχαλάς Φραγκοχώρι ), Τούρκους και μερικούς που μιλούσαν κάτι "χαλασμένα σλάβικα" και μάλλον προέρχονταν από τους Σέρβους του Στέφανου Ντουσάν. Ιστορικά όμως δεν έχω συναντήσει κάποια αξιόπιστη πρωτογενή πηγή που να μιλάει για την μαζική ύπαρξη Σέρβων ή Κροατών σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία. .
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Adminović » 13 Φεβ 2019, 13:42

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ο Πόρφυ και για τα Σέρβια της Μακεδονίας έχει μια παρετυμολογία. Περιγράφει δηλαδή πως οι Σέρβοι παλινδρομικά εγκαταστάθηκαν πρώτα στα Σέρβια - και έτσι αυτά πήραν το όνομά τους - και έπειτα πήγαν στην Σερβία. Στην πραγματικότητα το "Σέρβια" έχει λατινική ετυμολογία.


Ντάξει, το τερμάτισες το ελλημπανόμετρο. :s_crazy
Και η Ζαγορά είναι από τη "ζωαγορά" ε; :laugh1:

Το ότι κάποια τοπωνύμια καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον 17ο αι. δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν και πιο πρίν. Πιθανότερο θεωρώ να έδωσαν τα ονόματα αυτά οι αδιαφοροποίητοι Σκλαβηνοί της Μεσοβυζαντινής περιόδου


Τα διάφορα σλάβικα τοπωνύμια της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει να τα καταγράφουν από 1000 και βάλε χρόνια πριν. Πώς δηλαδή τους ξέφυγαν ορισμένα που ήταν δίπλα από άλλα στην ίδια περιοχή, τα οποία από ένα σημείο και έπειτα μνημονεύονται σταθερα; :pardon:

Οι Σέρβοι μπορεί να κατέκτησαν την Βόρεια Ελλάδα, αλλά δεν εγκαταστάθηκαν μαζικά σε αυτήν. Γι' αυτό και δεν βρίσκουμε Σέρβους ούτε για δείγμα. Πόσο μάλλον Κροάτες. Αντίθετα με τους Βουλγάρους γίνεται χαμός.


Αφού έχεις μόνο σέρβικα βασίλεια και δεν έχεις κροάτικο βασίλειο στην Ελλάδα, πώς ακριβώς θα υπήρχαν αναφορές για αυτούς;
Εκτός αν νομίζεις ότι ο μεσαιωνικός Σέρβος και Κροάτης είχαν τόσο μεγάλη διαφορά ώστε να τους διακρίνουν βάσει καταγωγής και όχι βάσει του βασιλείου στο οποίο ζούσαν και ήταν υπήκοοι.. :pardon:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator
Δημοσιεύσεις: 9636

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό bizeli » 13 Φεβ 2019, 18:09

Η συνθήκη του Κάρλοβιτς αναφέρεται και στην ιστορία της ΣΤ.
Όχι βέβαια με τόσες λεπτομέρειες.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... 869,22232/
1 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 14 Φεβ 2019, 01:05

Adminović έγραψε:
Ντάξει, το τερμάτισες το ελλημπανόμετρο. :s_crazy
Και η Ζαγορά είναι από τη "ζωαγορά" ε; :laugh1:


To λατινομπανόμετρο εννοείς :D Να και μερικοί Σέρβοι/σέρβικα εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Servius_(praenomen) και εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Servilia_(gens) και εδώ https://en.wiktionary.org/wiki/servo#Latin για να τερματιστεί και το σλαβομπανόμετρο. :P


Τα διάφορα σλάβικα τοπωνύμια της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει να τα καταγράφουν από 1000 και βάλε χρόνια πριν. Πώς δηλαδή τους ξέφυγαν ορισμένα που ήταν δίπλα από άλλα στην ίδια περιοχή, τα οποία από ένα σημείο και έπειτα μνημονεύονται σταθερα; :pardon:


Τώρα σε αυτό χρειάζεται να απαντήσω ; :o



Αφού έχεις μόνο σέρβικα βασίλεια και δεν έχεις κροάτικο βασίλειο στην Ελλάδα, πώς ακριβώς θα υπήρχαν αναφορές για αυτούς;
Εκτός αν νομίζεις ότι ο μεσαιωνικός Σέρβος και Κροάτης είχαν τόσο μεγάλη διαφορά ώστε να τους διακρίνουν βάσει καταγωγής και όχι βάσει του βασιλείου στο οποίο ζούσαν και ήταν υπήκοοι.. :pardon:



Ωραία, έχουμε καταγραφή Ρωμαικαθολικών Σέρβων ( Κροατών δηλαδή ) στην Μακεδονία ή στην Θεσσαλία ; :pardon:
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Adminović » 14 Φεβ 2019, 04:27

Ο Ρωμαιοκαθολικισμός και η Ορθοδοξία μετέπειτα έγιναν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Κροατών και των Σέρβων (και ακόμα και σήμερα υπάρχουν Ορθόδοξοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Κροάτες, όπως και Καθολικοί που αυτοπροσδιορίζονται ως Σέρβοι ή Μαυροβούνιοι). Υπήρχε και αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Κροατίας, μη υπαγόμενη στο Σέρβικο Πατριαρχείο και επίσημα αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον Ελλαδικό χώρο, όπου έπαιζε μπάλα για αιώνες μόνο του το Οικ. Πατριαρχείο, θα ήταν κομματάκι δύσκολο να βρεις Ρωμαιοκαθολικούς. Μόνο μετά την άλωση του 1204 αρχίζουν και εγκαθίστανται μαζικά Ρωμαιοκαθολικοί εδώ (κυρίως Φράγκοι και Ιταλοί). Εις δε τις περιοχές που ήλεγχαν οι Σέρβοι, το Σέρβικο Πατριαρχείο ήταν η θρησκευτική ηγεσία.


Τα Σέρβια Κοζάνης (για αυτά μιλούσαμε) τί σχέση μπορεί να έχουν με ένα ομοηχο λατινικό όνομα, όταν εκεί είχες εγκαταστάση Σέρβων σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές;
Κατάλαβες τώρα γιατί σου λέω ότι το τερματισες;
Επί Ηρακλείου ήρθαν οι Σέρβοι στην περιοχή και μετά από αυτό καταγράφεται η ονομασία "Σέρβια".- :pardon:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14298
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Το κροατικό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό Adminović » 14 Φεβ 2019, 09:15

Το έμβλημα του γιού και διαδόχου του Στέφαν Ντούσαν....μπορείς να μου πεις λίγο τι γράφει εκεί στο 4 γιατί δεν το διαβάζω και τόσο καλά;; :giggle02:

stefan uros v grb.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:


Επιστροφή σε “Ιστορικά”