Λαχουρένιος έγραψε:Δεν ειχε καποια σχεση ο χριστιανισμος με την ελληνικη φιλοσοφια. Υπαρχουν καποιες ελαχιστες ομοιοτητες με τον στωικισμο και τον νεοπλατωνισμο αλλα μεχρι εκει. Οι περισσοτεροι αρχαιοι φιλοσοφοι κινουνταν μεταξυ αθειας και αγνωστικισμου αν μιλησουμε με σημερινους ορους. Σχεδον κανενας απο τους μεγαλους δεν πιστευε στην λαικη παγανιστικη θρησκεια, ποσο μαλλον σε κατι που να μοιαζει με τον χριστιανισμο.
Εκεινοι που ασχοληθηκαν περισσοτερο με τους αρχαιους και συγκεκριμενα με τον Αριστοτελη ειναι οι καθολικοι που χρησιμοποιησαν καποιες εννοιες και την λογικη του Αριστοτελη (και οχι την ιδια την φιλοσοφια του) για να φτιαξουν τον σχολαστικισμο τους. Στην καθ'ημας Ανατολη αυτη η ταση θεωρηθηκε πολυ εγκεφαλικη και ''ψιλοαθεη'' γιατι συμφωνα με την ορθοδοξια η ουσια του Θεου δεν μπορει να προσεγγιστει, παρα μονο οι πραξεις του και αυτο μονο με πιστη και βιωματικη επαφη με το θειο. Αυτη η αντι-νοησιαρχικη σταση δεν εχει σχεση με το ελληνικο πνευμα που ηθελε να τα εξηγησει ολα και ρωτουσε για τα παντα.
Επισης σε ο,τι αφορα τα αποσπασματα, ο καθενας μπορει να απομονωσει δυο προτασεις απο τα συμφραζομενα και να δημιουργησει λαθος εντυπωσεις. Εχει τυχει να διαβασω την ''Ομιλια εις την εξαημερον'' του Μ. Βασιλειου και στο εργο αυτο ο Βασιλειος αναφερεται συνεχως με υποτιμητικα λογια απεναντι στις αποψεις των ελληνων φιλοσοφων γυρω απο την φυση του κοσμου. Θυμαμαι χαρακτηριστικα σε ενα σημειο χλευαζει την ατομικη θεωρια του Δημοκριτου και την ''καταρριπτει'' με ενα επιχειρημα καφενειου. Σε αλλα σημεια παπαγαλιζει επιστημονικες αποψεις του Αριστοτελη χωρις να αναφερεται αμεσα σε αυτον. Οποτε λοιπον αν εγω βρηκα ολα αυτα μονο απο ενα εργο, αν ψαξει καποιος αλλος ανετα μπορει να βρει αλλες 10 προτασεις οπου οι διαφοροι ''πατερες'' μιλανε αρνητικα για τον ελληνικο πολιτισμο.
Στον βίο του αγίου Ιωάννη του Σιναϊτη αναφέρεται το εξής περιστατικό. Ήταν ένας "σχολαστικός" χριστιανός που έβριζε συνέχεια τον Πλάτωνα. Τότε ένα βράδι του εμφανίστηκε ο Πλάτωνας στο όνειρό του και του είπε :
- Πάψε επιτέλους ανθρωπέ μου να με βλαστημάς. Την ψυχή σου βλάπτεις. Γιατί απ' όταν ο Χριστός κατέβηκε στον Άδη και κήρυξε, κανείς άλλος απ' τους νεκρούς δεν πίστεψε πριν από εμένα !
Ναι εκει που κατουρησε ο Πλατωνας βγηκε ο Παυλος...

.
Μα κανένα απ' τα κείμενα που έβαλα δεν λέει πως ο χριστιανισμός υιοθέτησε εξ ολοκλήρου την ελληνική φιλοσοφία . Ή πιο σωστά τις ελληνικές φιλοσοφίες , γιατί δεν υπήρχε ενιαία και αδιαίρετη ελληνική φιλοσοφία. Οπότε πώς είναι δυνατόν να πιστεύεις πως θα βρεις στους πατέρες τις εκκλησίας μόνο αποσπάσματα υπέρ των αρχαίων σοφών ; Είναι φυσικό και επόμενο να βρεις κυρίως χωρία απόρριψης και μόνο λίγα χωρία αποδοχής. Μα μήπως και οι αρχαίοι σοφοί συμφωνούσαν μεταξύ τους ; Αν ένας πατέρας υιοθετήσει τις απόψεις ενός σοφού , αυθωρεί και παραχρήμα απορρίπτει τις απόψεις ενός άλλου. Δεν είναι τυχαίο που στην υστεροβυζαντινή περίοδο οι Βυζαντινοί λόγιοι είχαν χωριστεί σε πλατωνικούς ( Βησσαρίων , Πλήθων κ.α. ) και αριστοτελικούς ( Τραπεζούντιος , Γεννάδιος Σχολάριος κ.α. ) και τρώγονταν μεταξύ τους.
Και εγώ έχω διαβάσει κείμενα αρχαίων φιλοσόφων και όλο για τους θεούς που πίστευε και ο λαός διαβάζω ( Απόλλων , Αφροδίτη κ.λπ. ). Και για θυσίες που έκαναν ( π.χ. Δημόκτιρος που αναφέρθηκε ) διάβασα. Συνεπώς μόνο η ερμηνεία που έδιναν αλλάζει τις περισσότερες φορές , αλλά αυτό είναι που αλλάζει και μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων. Όσο για τον πόθο τους για την συνεχή έρευνα , αυτή υποβιβάζεται εντελώς - αν δεν απορρίπτεται τελείως. Αρκεί να διαβάσει κανείς πως φέρονταν ο ένας στον άλλον :
viewtopic.php?f=8&t=11058&hilit=%CE%96%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD&p=310809#p310809Ας σκεφτούμε πως στους
Νόμους του ο Πλάτων πρότεινε να καίγονται ζωντανοί αυτοί που θα θυσίαζαν σε θεούς που δεν αναγνωρίζονταν απ' την πόλη. Για να μην θυμηθώ την καταδίκη του Σωκράτη ..
Υ.Γ. Παραπάνω έχω γράψει λάθος. Δεν είναι
Ιωάννης Σιναϊτης, αλλά Αναστάσιος Σιναϊτης.
Υ.Γ. 2 Και όμως ο Παύλος φαίνεται πως γνώριζε αρχαία ελληνική φιλοσοφία , αφού παραθέτει στίχους αρχαίων σοφών Ελλήνων στις επιστολές του.