OI ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ, ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Γιώργος Ν. Οικονόμου

Re: OI ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ, ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Ν. Οικονόμου » 06 Φεβ 2021, 18:43

Κυρία Ποταμίτου,

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση του μικρού μου άρθρου.
Προσωπικώς προτιμώ τον όρο απομεγέθυνση αντί "αποανάπτυξη",
όπως εξηγώ στα κείμενά μου. Επίσης δίνω βάρος και προτεραιότητα στο πολιτικό πεδίο
και όχι στο οικονομικό, στην άμεση δημοκρατία ως πολίτευμα και όχι στην απομεγέθυνση.
Πιστεύω ότι η οικονομική απομεγέθυνση δεν είναι πολιτική πρόταση και μπορεί κάλλιστα να υιοθετηθεί
και από καπιταλιστικές δυνάμεις και από αστικά κόμματα, εντός της αντιπροσωπευτικής ολιγαρχίας.
Επειδή λοιπόν το αντιπροσωπευτικό πολίτευμα είναι ολιγαρχικό και όλοι (;) επιθυμούν την δημοκρατία,
η εναλλακτική απάντηση είναι η άμεση δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι άμεση.
Στα επτά βιβλία που έχω δημοσιεύσει, έχω επεξεργασθεί κάποια στοιχεία πολιτικής θεωρίας και
πρακτικής που συνιστούν ένα σύνολο προς αυτήν την κατεύθυνση. Βάση της πρότασής μου αποτελεί
το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για τον
σημερινό προβληματισμό και προσανατολισμό.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφέρω μερικά από τα σχετικά κείμενά μου που έχουν σχέση με την πολιτική
μου πρόταση και με την κριτική που ασκώ στους υποστηρικτές της απομεγέθυνσης:

1."Οι προβληματικές σχέσεις της απομεγέθυνσης με την άμεση δημοκρατία",
2. "Οι παρερμηνείες του Λατούς για τον Καστοριάδη"
3. "Τα προβλήματα με τους κοινοτιστές"
4."Επινοώντας ξανά την πολιτική. Καστοριάδης εναντίον Μαρξ"
5. "Άμεση δημοκρατία και σημερινή πολιτική πρακτική"
6. το βιβλίο "Άμεση δημοκρατία. Αρχές, επιχειρήματα, δυνατότητες" (Παπαζήσης, 2014).

Τα κείμενα αυτά υπάρχουν στο Διαδίκτυο και στο blog μου και
εάν επιθυμείτε ευρύτερη ενημέρωση θα την βρείτε σε αυτό:
oikonomouyorgos.blogspot.com
0 .

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 09 Φεβ 2021, 09:34

Γιώργος Ν. Οικονόμου έγραψε:Κυρία Ποταμίτου,

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση του μικρού μου άρθρου.
Προσωπικώς προτιμώ τον όρο απομεγέθυνση αντί "αποανάπτυξη",
όπως εξηγώ στα κείμενά μου. Επίσης δίνω βάρος και προτεραιότητα στο πολιτικό πεδίο
και όχι στο οικονομικό, στην άμεση δημοκρατία ως πολίτευμα και όχι στην απομεγέθυνση.
Πιστεύω ότι η οικονομική απομεγέθυνση δεν είναι πολιτική πρόταση και μπορεί κάλλιστα να υιοθετηθεί
και από καπιταλιστικές δυνάμεις και από αστικά κόμματα, εντός της αντιπροσωπευτικής ολιγαρχίας.
Επειδή λοιπόν το αντιπροσωπευτικό πολίτευμα είναι ολιγαρχικό και όλοι (;) επιθυμούν την δημοκρατία,
η εναλλακτική απάντηση είναι η άμεση δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι άμεση.
Στα επτά βιβλία που έχω δημοσιεύσει, έχω επεξεργασθεί κάποια στοιχεία πολιτικής θεωρίας και
πρακτικής που συνιστούν ένα σύνολο προς αυτήν την κατεύθυνση. Βάση της πρότασής μου αποτελεί
το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για τον
σημερινό προβληματισμό και προσανατολισμό.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφέρω μερικά από τα σχετικά κείμενά μου που έχουν σχέση με την πολιτική
μου πρόταση και με την κριτική που ασκώ στους υποστηρικτές της απομεγέθυνσης:

1."Οι προβληματικές σχέσεις της απομεγέθυνσης με την άμεση δημοκρατία",
2. "Οι παρερμηνείες του Λατούς για τον Καστοριάδη"
3. "Τα προβλήματα με τους κοινοτιστές"
4."Επινοώντας ξανά την πολιτική. Καστοριάδης εναντίον Μαρξ"
5. "Άμεση δημοκρατία και σημερινή πολιτική πρακτική"
6. το βιβλίο "Άμεση δημοκρατία. Αρχές, επιχειρήματα, δυνατότητες" (Παπαζήσης, 2014).

Τα κείμενα αυτά υπάρχουν στο Διαδίκτυο και στο blog μου και
εάν επιθυμείτε ευρύτερη ενημέρωση θα την βρείτε σε αυτό:
oikonomouyorgos.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΟ 34

...κ. Οικονόμου .. κι εγώ ευχαριστώ για την άμεση κι επώνυμη ανταπόκριση στο <Γεύμα Ιδεών> που στρώθηκε στο φόρουμ αυτό ...αν και στο θέμα έχουν πάρει μέρος κι άλλοι δύο καλεσμένοι συγγραφείς από τους 6 συνολικά, των οποίων τα άρθρα παρουσιάζουμε, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι είστε ο πρώτος που απαντά επωνύμως ..

..είναι ξεκάθαρη η θέση σας και χωρίς περιστροφές και διανοουμενίστικες τρικλοποδιές και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη ...να την επαναλάβουμε γιατί είναι καίρια και κρίσιμη

<<<Πιστεύω ότι η οικονομική απομεγέθυνση δεν είναι πολιτική πρόταση και μπορεί κάλλιστα να υιοθετηθεί
και από καπιταλιστικές δυνάμεις και από αστικά κόμματα, εντός της αντιπροσωπευτικής ολιγαρχίας. >>>

...να πούμε προς το άλλους φορουμίστες ότι ο κ. Οκονόμου είναι από τους λίγους ΄Ελληνες εκείνους συγγραφείς βιβλίων την τελευταία εικοσαετία που δεν αρκούνται σε ευχολόγια ή κριτικές του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος για ένα άλλο δημοκρατικό πολίτευμα αλλά επεξεργάζονται σοβαρά κάποιες ιδέες και λύσεις για ένα άλλο δημοκρατικό ή ανασκοπούν ιστορικά αποσιωπημένα από τους «παραδοσιακούς» μαρξολενινιστές κοινωνικά κινήματα ανάκτησης της δύναμης της κοινότητας… άλλοι τέτοιοι συγγραφείς είναι ο Κ.Λάμπος, ο Τ.Φωτόπουλος , ο Γ. Κολέμπας, ο Γ.Λιερός ….από μια άλλη οπτική γωνία θεωρούν την αμεσοδημοκρατία οι Κ.Κόλμερ, Δ.Κυριαζής, Μιχ.Λιανός
(οι 3 τελευταίοι δεν έχουν καλεσθεί ακόμη στο «γεύμα» ) … αν έχει κανείς να προτείνει άλλους συγγραφείς, ευχής έργο θα ήταν ..οπότε νομίζω ότι στο <<Γεύμα μας >> έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την παρουσίαση αυτών των κρίσιμων για τα ελληνικά δεδομένα συγγραφικών πονημάτων των οραματικών συγγραφεών που αναφέρθηκαν...
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5843
ΤΡΕΜΟΥΝΤΑΝΑ, ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5865&p=182131#p182131
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ
viewtopic.php?f=23&t=12429

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 09 Φεβ 2021, 12:04

καλο θα ηταν να παρουσιαστούν και κατι απο τα βασικα εργα των συγγραφεων εγω πχ δεν εχω ιδεα
----ισως και να το εχεις κανει και εγω δεν τα προσεξα οποτε μολις βρω χρονο θα τα κοιταξω με προσοχη
και μυθηρα γραψε κατι για την εκθηλυκοποιηση της κοινωνιας και της επιπτωσεις στην ανθρωποτητα
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 09 Φεβ 2021, 13:47

nemo έγραψε:καλο θα ηταν να παρουσιαστούν και κατι απο τα βασικα εργα των συγγραφεων εγω πχ δεν εχω ιδεα
----ισως και να το εχεις κανει και εγω δεν τα προσεξα οποτε μολις βρω χρονο θα τα κοιταξω με προσοχη
και μυθηρα γραψε κατι για την εκθηλυκοποιηση της κοινωνιας και της επιπτωσεις στην ανθρωποτητα

σχολιο 35

..ναι σιγουρα το επομενο βημα ειναΙ να παρουσιαστουν αναλυτικα οι συγγραφεις ...και τα εργα τους ..σημειωτεον θα παρουσιασω και αμεσοδημοκρατες της δεξιας πτερυγας εξω απο την αριστερη ιδεολογια...
...τωρα για την <<θηλυκοποιηση>> χμμ ειναι χρησιμη αν σα θηλυκη ιδιοτητα λαβουμε την εγκαρτερηση την υπομονη την εμβάθυνση την διευρυνση στις εννοιες και στα νοηματα και στα συναιθησματα .. η συγχροη κοινωνια μας ειναι ...η κακη εκφραση του θηλυκου ( παθητικοτηταα απαξιωση αδρανεια ) ...κι εγω που τοσο καιρο γραφω εδω μεσα υπο την σκια των ειρωνευτικων απαξιωτικων σχολιων ...εχω αν και γυναικα αρσενικη δραση ...εξωτερικευση ...ενω οι χαμουρηδες χασομερηδε ς ειρωνευτες θηλυκη ...

...η κυοφορια η πνευματικη, η εμπνευση ειναι θηλυκη δραστηροτητα ... η συγγραφη εξωτερικευση των ιδεων αρσενικη ..

...αρα και οι ανδρες και οι γυναικες εχουμε το θηλυκο στοιχειο και το αρσενικο μέσα μας ...μου εχει τυχει να ειμαι αρσενικο δυνατο εξωτερικευμενης ενεργειας πνευματικης αναμεσα σε χαυλους παρακμιακους παθητικους ασχημα εκθηλυκευμενους ανδρες ...

...αρα και το αρσενικο και το θηλυκο εχουν τις θετικες και αρνητικες οψεις τους .. πχ αρνητικη οψη αρσενικου ειναι η βια κι επιθετικοτητα, η μανια η καταστροφη ο πολεμος ..... αρνητικη οψη του θηλυκου η παθητικοτητα, ο φοβος, η καταθλιψη, η αδρανεια και απροθυμια για δραση ...

...ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΦΥΛΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΏΝ .. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΩΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ ΑΡΣΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΩΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ...
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 09 Φεβ 2021, 18:12

σωστο! αλλα δεν παυει να ειναι μια γενικοτητα και μια χιλιοδιαπιστωση αρκετων αιωνων

εγω πιο πολυ το εννοω για τις επιπτωσεις ωστε να το συμπεριλαβεις σε αυτα που γραφεις -πολλες φορες μεσα απο τις επιλογες που αφορουν το μελλον σφραγισουμε το πεπρωμενο μας .....γιατι αφηνοντας κατι που δεν το δινουμε σημασια
αυτο μεγαλωνει και αφανιζει τον γεννήτορα- και εγω τωρα αναφερομαι σε γενικοτητητες λογω ελλειψης χρονου
-ζωγραφιζω αυτην την στιγμη αλλα και γιατι δεν θελω να μπω σε διαδικασια ν σκεφτω σε βαθος και γιατι καπου το θεωρω
ανευ σημασιας γιατι αυτα που ερχονται δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που θελουμε για μια ιδανικη κοινωνια
οποτε κοιταζοντας τον τιτλο ειμαι μεσα γιατι προς το παρον θεωρουσα οτι εγραφα για την ιδανικη δημοκρατια
-σορυ αλλα μονο και μονο με την λεξη δημοκρατια αναγουλιαζω συν και με ολους τους συγραφεις
που θα γραψουν για αυτην -θυμασαι και τι ειπε ο ραν για την δικτατορια του προλεταριου; και εγω ειχα συμφωνησει;
οτι το κκ θα ερθει στην εξουσια οχι με εκλογες αλλα με την βια γιατι ετσι πρεπει ...εχουν δικιο για τον τροπο
και για την δημοκρατια αυτο πιστεω και εγω οτι για να επιτευχθει θα χρειαστουν τονοι απο αιμα
οποτε το να μιλαμε χρησιμοποιωντας εξειδικευμενες λεξεις δεν επιταχυνουμε τιποτα
και ολοι αυτοι οι διασημοι ταχα φιλοσοφοι του εσωτερικου και του εξεωτερικου ειναι απλα φερεφωνα της* καθιστικης ταξης
και σκοπο εχουν να αποκοιμίσουν την κοινωνια

παρακολουθα την αγρια ζωη τα ζωα και τις κοινωνιες τους και θα δεις ομοιοτητες με των ανθρωπων
και τα σημαδια οτι οι ανθρωποι παρολο τα φτιασιδια παραμενουν ζωα
0 .

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 09 Φεβ 2021, 19:17

nemo έγραψε:σωστο! αλλα δεν παυει να ειναι μια γενικοτητα και μια χιλιοδιαπιστωση αρκετων αιωνων

εγω πιο πολυ το εννοω για τις επιπτωσεις ωστε να το συμπεριλαβεις σε αυτα που γραφεις -πολλες φορες μεσα απο τις επιλογες που αφορουν το μελλον σφραγισουμε το πεπρωμενο μας .....γιατι αφηνοντας κατι που δεν το δινουμε σημασια
αυτο μεγαλωνει και αφανιζει τον γεννήτορα- και εγω τωρα αναφερομαι σε γενικοτητητες λογω ελλειψης χρονου
-ζωγραφιζω αυτην την στιγμη αλλα και γιατι δεν θελω να μπω σε διαδικασια ν σκεφτω σε βαθος και γιατι καπου το θεωρω
ανευ σημασιας γιατι αυτα που ερχονται δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που θελουμε για μια ιδανικη κοινωνια
οποτε κοιταζοντας τον τιτλο ειμαι μεσα γιατι προς το παρον θεωρουσα οτι εγραφα για την ιδανικη δημοκρατια
-σορυ αλλα μονο και μονο με την λεξη δημοκρατια αναγουλιαζω συν και με ολους τους συγραφεις
που θα γραψουν για αυτην -θυμασαι και τι ειπε ο ραν για την δικτατορια του προλεταριου; και εγω ειχα συμφωνησει;
οτι το κκ θα ερθει στην εξουσια οχι με εκλογες αλλα με την βια γιατι ετσι πρεπει ...εχουν δικιο για τον τροπο
και για την δημοκρατια αυτο πιστεω και εγω οτι για να επιτευχθει θα χρειαστουν τονοι απο αιμα
οποτε το να μιλαμε χρησιμοποιωντας εξειδικευμενες λεξεις δεν επιταχυνουμε τιποτα
και ολοι αυτοι οι διασημοι ταχα φιλοσοφοι του εσωτερικου και του εξεωτερικου ειναι απλα φερεφωνα της* καθιστικης ταξης
και σκοπο εχουν να αποκοιμίσουν την κοινωνια

παρακολουθα την αγρια ζωη τα ζωα και τις κοινωνιες τους και θα δεις ομοιοτητες με των ανθρωπων
και τα σημαδια οτι οι ανθρωποι παρολο τα φτιασιδια παραμενουν ζωα

σχόλιο 36

..ισως νεμο δεν εισα σα φυση απο ηθικολογικης αποψεως ετοιμος να μοιραστεις τιποτε με κανεναν ποσ μαλλον με μια κοινοτητα... δεν ειναι ολοι επαρκως πνευματικα ικανοι εχουν συλλογικη συνειδηση και ικανοι να σκεφτονται περα απο το ατομικο του συμπαν .. οπως τα παιδια ...μπορει ενα τετραχρονο να σκεφτει για τα οικονομικα προβληματα της επιβιωσης του .. οχι ετσι και ο ανετοιμος για την δημοκρατικη ζωη .. το εγω του εινα πολυ σκληρο και στενο γνωσιακα για να συμπεριλαβει το συλλογικα αναγκαιο.. αλλα το οτι καποιοι δνε θα μπορουν να ζησουν σε κοινοτητε ςουσιαστικα δημοκαρτικες δεν σημαινει οτι δεν μπορουν και να μαθουν για αυτες.

...κι ο σκοπός νέμο δεν αγιάζει τα μέσα, ένα κοινωνικό σύστημα που είναι προσανατολισμένο να μας απελευθερώσει από τον πόνο τον διαβιωτικό άρα να ικανοποιήσει τις ζωτικές μας ανάγκες και να αναδείξει όλες τις ανθρώπινες δυνατότητες ζωής μας δεν μπορεί να θεμελιωθεί στο""αίμα και στον πόνο ""εννοώ να επιβληθεί δια της βίας και του επιθετικού σκοταδισμού... έτσι επιβάλλονται καταπιεστικά, απάνθρωπα και οπισθοδρομικά καθεστώτα ... τα μέσα δεν πρέπει να είναι ασύμβατα με τον σκοπό ...αν ο σκοπός είναι η εξάλειψη της καταπίεσης και του πόνου τότε με κανένα τρόπο τα μέσα δεν μπόρει να ειναι καταπιεστικά, οδυνηρά κι αιμοβόρα ...

..τωρα για το ""καθισιο""ναι ο συγγραφεας καθεται για να γραψει ?και θελει ελευθερο χρονο ...... και ο γραμματεας και ο χειριστης υπολογιστη το ιδιο και ο ερευνητης το ιδιο δηλαδη ολους αυτούς τους ακυρωνεις ως εργατες επειδη δουλευουν με το πνευμα τους ... μα τοτε θα ειμασταν ακομη στην εποχη των σπηλαιων ...και στο αγροτο σκαφτικο σταδιο ...εεε??

...ξεκολα απο το δογμα το τσιπακι στον εγκεφαλο <<ο τεμπελης διανοουμενος και εργατικος εκατομμυριουχος >>

...αλλα ας μεινουμε εδω προ ςτο παρον ...
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 09 Φεβ 2021, 20:48

* καθιστικη το εννοουσα οτι αρεσκονται στα γνωστα πεπραγμενα
-δεν ειμαι εναντιον της δημοκρατιας με αυτα που λεω απλα δεν πιστευω οτι οι ανθρωποι θα το κατορθωσουν αυτον τον αιωνα
γιατι προηγειται ενας ή δυο παγκοσμιοι πολεμοι
επισης πιστευω οτι εχουν ειπωθει τα παντα και για το επομενο εξελικτικο βημα της ανθρωποτητας θα πρεπει να βιωσουμε
και να κατανοησουμε αυτα που εχουν ειπωθει ωστε να παμε παρακατω

και φυσικα ειμαι -με αυτα που πιστευω ειμαι επηρεασμενος απο την ε.φ και λιγο απο την συγχρονη φιλοσοφια
0 .

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 10 Φεβ 2021, 03:27

nemo έγραψε:* καθιστικη το εννοουσα οτι αρεσκονται στα γνωστα πεπραγμενα
-δεν ειμαι εναντιον της δημοκρατιας με αυτα που λεω απλα δεν πιστευω οτι οι ανθρωποι θα το κατορθωσουν αυτον τον αιωνα
γιατι προηγειται ενας ή δυο παγκοσμιοι πολεμοι
επισης πιστευω οτι εχουν ειπωθει τα παντα και για το επομενο εξελικτικο βημα της ανθρωποτητας θα πρεπει να βιωσουμε
και να κατανοησουμε αυτα που εχουν ειπωθει ωστε να παμε παρακατω

και φυσικα ειμαι -με αυτα που πιστευω ειμαι επηρεασμενος απο την ε.φ και λιγο απο την συγχρονη φιλοσοφια

σχὀλιο 37

...έχουν ειπωθει τα πάντα?????? χα νεμο ας γελασω εδώ?!!! ..χμμ η ανθρωπινη γνωση εν καιρω ενος διαιωνόβιου συστηματος ανισορροπου και καταχρηστικου θεμελιωμενου πανω στν βια και την καταπίεση και τον πονο που μαλιστα που σε προηγουμενο σχολιο σου τα χαρακτηρισες αναγκαια μεσα φευ !! η ανθρωπινη γνωση σε τετοιο καιρο λοιπον νεμο ειναι απλα κατω απο το σημειο μηδεν,, οσα επιτευγματα και βήματα κι αν εχει κανει ...

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΟΧΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ...

...νέμο ανήκεις ως ψυχη ισως στο συστημα που καταχραται τη ζωη !!γιαυτο δεν μπορεις να δεχτεις ευκολα κατι που σε ακυρωνει και σε ξεπερνα ως δυνατοτητα κι αναγκη ψυχης .. αυτο δεν είναι κακό ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ !!!αυτη εινα η πνευματικη και συναισθηματικη φυση σου ...που προσαρμοστηκε μια χαρα και διαμορφωθηκε μεσα σε ενα ανισορροπο συστημα με χαρακτηρες συμβατους προς το συστημα αυτο ...αν η βαθια σου φυση ηταν κατι αλλο τωρα θα εισουν προ καιρου κι εσυ ενας οραματιστης διανοουμενος ...και οχι ενας εκθηλυσμενος ζωγραφος συνταξιουχος ισως ( παθητικος αδρανης κοινωνικα που μαλιστα ονειρευται επιθετικες αρσενικες καταπιεστικες δρασεις ως εξοδους απο την αρνητικη θηλυκοποιηση του) ....
γιατι δες εδω τι εχουμε ..εγω γυναικα με την μαχητικη μας οραματκη δημοσιογραφια να ειμαι πιο αρσενικη απο σεα τον εκθηλυσμενο μιζερο κι απαξιωμενο ανδρα ... μαλιστα ανηκω γραφωνατ νηματα σαν αυτα στην θετικη δημιουργικης αρσενικοτητα ..εν συγκρισει με σενα τον εκθηλυσμενο με αρνητικη εκθηλυκευση δηλαδη παθητικοτητα καταθλιψη απαξιωση ....

...η <<αναγουλα>> για τους οραματιστες ερχεται απο την ταπεινωση που νιωθεις και το αισθημα εκμηδενισμου μπροστα τους ..αν ηταν στο χερι σου θα εκφραζοσουν βιαια απεναντι τους ...κι απο θηλυκο της αρνητικςη οψης δηλαη παθητικο κοινωνια μιζερο μπλοκαρισμενο χωρις αξιες απελπῖσμενο και καταθλιπτικο θα γινοσουν αρσενικο της αρνητικςη οψης δηλαδη βιαιαος καταστρφικος καταπιεστικος αιμοβορος !!!

... βασικα αυτο που σου κανω τωρα ειναι μια πρωινη διαδικτυακη ψυχαναλυση ...επιγνωστικη της καταστασης σου...ελπιζω να σε βοηθα να γινεις κατι αλλο πολεμωντας την κακοηθη εγωικη σου φυση ...μαζι με σενα ψυχαναλυω κι οσους μα ς διαβαζουν και νιωθουν τις ιδιες αναγουλες για την οραματικη κοινωνια και τους πνευματικους πρωτοπορους της ...κια για μενα προσωπικα !!!

..ενταξ ΚΥΡ ΝΕΜΟ ἄλλαξε τον καπνο που φουμαρεις κι ολα θα αλλαξουν !!!..
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΙ ΕΝΑ ΓΕΡΟΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΗΒΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ !!!
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 10 Φεβ 2021, 11:11

μυθηρα μεχρι τα εικοσι μου εγραφα αυτα που γραφεις για δημοκρατια και ισοτητα μετα αρχισα να συνειδητοποιω
την κατασταση πιο ρεαλιστικα και σημερα ειμαι εντελως πραγματιστης αυτο ομως δεν σημαινει οτι νομιζω οτι εχω
το αλαθητο και οι αλλοι το αδικο ....βλεπω τον κοσμο σαν τον ιστο μια αραχνης αντιλαμβανομαι τα παντα
ως μια συνέχεια που πολλες φορες ειναι και εκδικητική για μας
-αναγνωριζω οτι υπαρχουν ανθρωποι εντελως καλοί οπως και εντελως κακοι
-αν ομως επικρατησουν οι καλοι η κοινωνια μας θα σταματησει καθε προοδο
γιατι ετσι! και η φιλοσοφια και η επιστημη σηκώνει τα χερια στο ετσι
τεσπα αλλα ηθελα να πω και αλλα με αναγκαζεις να πω ..καθε πραγμα στον κοσμο εχει μια αξια
-ακομη και το πολυ ασήμαντο οχι σαν μια αξια μιας μοναδα αλλα σαν μελος του ολου
..και οι οραματικοι συγγραφεις ειτε γνωστοι ειτε αγνωστοι προιδεαζουν τον κοσμο
σε μελλοντικες καταστασεις αυτον τον ρολο καποτε το ειχαν οι ιερεις και οι λεγομενοι προφητες
αλλα σημερα φτασανε σε αδιεξοδο γιατι η τεχνολογια τους εχει ξεπερασει οπως και στην φιλοσοφια
και κανενας πλεον δεν γραφει για ενα καλυτερο αυριο χωρις να το συσχετισει με την τεχνολογια

πως θα γραψεις κατι οταν η τεχνολογια τρεχει πιο γρηγορα απο καθε αλλη φορα
και πως θα εχουμε την αμεση δημοκρατια αν δεν χρησιμοποιησουμε την τεχνολογια;
και πως θα γραψεις οταν δεν ξερεις πως θα ειναι οι επομενοι κατοικοι της χωρας ή της ευρωπης ;
τα γραφω σε γενικοτητες και ανακατα ειμαι εδω καθομαι σε μια καρεκλα και εχω πιει τον καφε με 4 τσιγαρα
εκ του ασφαλους και γνωριζοντας οτι σημερα θα βγαλω ενα ποσον και τα παντα στον χωρο μου ειναι ελεγχομενα
και ρωτω εγω θα αλλαξω τον κοσμο; ή εσυ ; που βρισκεσαι σε ενα αναλογο χωρο και χωρις μαλιστα δεσμεύσεις ;
αν δεν το ξερεις σε πληροφορω οτι ειμαστε ζωντανοι νεκροι και το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι
να αλλαζουμε το σωβρακο σε καθοριζομενες στιγμες
...τον κοσμο τον αλλαζουν η κίνηση των χρηματων των πλουσιων
και η θυσια των απλων ανθρωπων με το αιμα τους δηλαδη ο ιλον μασκ που ανταλλαξε ενα δις και δολαρια
με ενα καινουργιο νομισμα το Bitcoin- και τι θα σημαινει αυτο στην παγκοσμια οικονομια;
και οι μεταναστες που συρρεουν στην ευρωπη και στις ηπα θα αλλαξουν σταδιακια τον χαρακτηρα που ξερουμε
και οταν τελειωσει η μεταναστευση θα ξαναρχισει ο ιδιος κυκλος

πως θα γραψουμε για την ιδανικη πολιτεια γνωριζοντας πως δεν θα μας δωθει ποτε η ευκαιρια να ψηφισουμε
αυτον που επιλεγουμε ; και οτι θα βγαινει παντα ο υποψηφιος των πλουσιων;
και να μην ξεχναμε οτι αυτην την περιοδο της παγκοσμιας ειρηνης η ανθρωποτητα βιωσε για λιγο το ιδανικο
λιγότερες ωρες εργασιας με πιο πολλα χρηματα πλουτο ανεσεις που δεν ειχε καν ονειρευτει
και αν αυτη η ειρηνη διαρκεσει πολυ ακομη θα εχουμε προβλημα τροφης η γη απο την υπερκαλλιεργεια θα στερεψει
οπως συμβαινει ηδη σε πολλες περιοχες της γης και δεν θα ειναι μονο αυτο προβλημα αλλα και αλλα πολλα
οπως περισσοτερος ελεγχος λιγοτερη δημοκρατια λιγοτερη εργασια και λιγοτερα χρηματα λιγοτερη κοινωνικη επαφη
λιγοτερες γεννησεις κλπ συν λιγοτερη γνωση αυτο με τρομαζει περισσοτερο απο τα αλλα
τι εκανα μολις τωρα; εγραψα διαπιστωσεις ! για αυτο σιχάθηκα το μυαλο μου γιατι δεν μπορω να ξεφυγω πιο περα
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 17 Φεβ 2021, 10:07

Εθνομιμιδιακή Φιλοσοφική Κοινότητα
11 ώρ. ·
Τι γίνεται με τους στοχαστές,τους διανοουμένους και τους ανθρώπους που έχουν ουσιαστική επιρροή στα πνευματικά δρώμενα;Έχετε ποτέ παρατηρήσει κάτι;Φαίνεται συχνά και μάλλον έτσι θα 'ναι,ότι στον χώρο των διανοουμένων και στοχαστών υπάρχει μια τάση προς την αριστερή ιδεολογική κατεύθυνση.Δεν κοιτάμε αν αυτοί οι διανοούμενοι είναι κακοί ή καλοί,αν έχουν αναλυτική σκέψη ή όχι,αν έχουν νόημα αυτά που υποστηρίζουν ή όχι,αλλά μόνο αν είναι γνωστοί και υπάρχουν κυρίως στον ακαδημαϊκό χώρο.Μόνο έτσι μπορούμε έστω να παρατηρήσουμε το φαινόμενο{...}
Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;Γιατί οι διανοούμενοι τις περισσότερες φορές τείνουν προς στην υποστήριξη αριστερών και σοσιαλιστικών ιδεολογιών;{...}
Μετά από την εμπειρία μου στα ελληνικά και μη, ακαδημαϊκά ιδρύματα πιστεύω ότι έχω τις απαντήσεις.Ας δούμε όμως μερικές οπτικές του θέματος.
Ο Roger Scruton είναι σίγουρα ο κορυφαίος φιλόσοφος αυτή τη στιγμή στον χώρο του συντηρητισμού.Ο Σκρούτον χρόνια στον χώρο των διανοουμένων καταθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για αυτή την σχέση διανοουμένων και αριστεράς.
Οι στοχαστές που καταπιάνονται με κοινωνικά προβλήματα,από την ίδια την φύση του κοινωνικού προβληματισμού,θα οδηγηθούν σχεδόν "νομοτελειακά" σε αριστερές και σοσιαλιστικές τάσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις αναλύσει σε βάθος τα ερωτήματα που σε απασχολούν.Αν είσαι διανοούμενος,σε ελκύει τρομερά η ιδέα του να γίνεις εσύ ο ίδιος ο δημιουργός μιας κοινωνικής αλλαγής.Θεωρείς ότι το κύρος των γνώσεων σου,σου δίνει την δυνατότητα να γίνεις ο φορέας κοινωνικών δράσεων και αλλαγών.Εδώ ταιριάζει απόλυτα το σκεπτικό του Γκράμσι.Η γνώση σημαίνει σοφία και η σοφία σημαίνει αυτόματα το δικαίωμα στο να "κυβερνάς",στο να έχεις ρόλο στην διαμόρφωση της κοινωνίας και παράλληλα η έννοια της "διαμόρφωσης",της καθοδηγημένης κοινωνίας,είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αριστερά.
Η κοινωνία είναι λάθος και πρέπει οπωσδήποτε να την αλλάξουμε.Αυτή η ιδέα φαίνεται αξιολάτρευτα αρεστή στους διανοούμενους και ο μόνος δρόμος για να την πραγματοποιήσουν,είναι ο σοσιαλισμός.Αυτό το σκεπτικό όπως έδειξε και ο Έρικ Βόγκελιν είναι η βάση του Γνωστικισμού.Έχω το βασικό αγαθό,την γνώση.Οφείλω να ελέγχω!
Για να στρίψεις προς συντηρητικό δρόμο, πρέπει να κάνεις κάποιες στοχαστικές και ενδεχομένως λιγότερο αρεστές παραδοχές ως διανοούμενος:
-Ο άνθρωπος είναι ατελής και πεπερασμένος με συγκεκριμένες δυνατότητες.
-Οι κοινωνικοί θεσμοί παράλληλα αποτελούν δομές δοκιμασμένες στον χρόνο και αυτό αποτελεί μεγαλύτερο πειστήριο ορθότητας, από ξαφνικές και ταχύτατες αναλύσεις,επαναστάσεις και αλλαγές.
-Μπορούμε να μετατρέψουμε τον κόσμο προς κάτι άλλο,περιορισμένα και όχι ολικώς. Ξέρεις ότι η αλλαγή και η επανάσταση κόντρα σε μια μεγάλη πολιτισμική δομή,δεν είναι η λύση,αλλά ενδεχομένως το πρόβλημα.
-Η κοινωνία ακόμα και έτσι,με τα όποια προβλήματά της,έχει καταστάσεις και δομές,οι οποίες είναι ωραίες,χρήσιμες και υγιείς για όλους
Αν σαν διανοούμενος κάνεις αυτούς τους συλλογισμούς,τότε αυτόματα χάνεις την ηδονιστική ιδέα να γίνεις εσύ ο ίδιος ένας φορέας αλλαγής.Δυστυχώς, ο εγωισμός των διανοουμένων για να γίνουν το κέντρο κοινωνικών αλλαγών,είναι και ο βασικός λόγος έλξης τους προς το μόνο μονοπάτι,που θα τους δώσει αυτή την ευκαιρία για να γίνουν αυτό το επίκεντρο,την αριστερά.
Μήπως ξεφεύγει αυτή τάση από την κοινωνικοπολιτική ακτίνα επιρροής και πατάει μέχρι και σε βιολογικά πεδία; Προσωπικά είμαι πεπεισμένος,αλλά αυτό αποτελεί δική μου προσωπική γνώμη. Κάλλιστα όμως, αυτές οι ισοπεδωτικές εξισωτικές τάσεις θα μπορούσαν να προκύπτουν από την εξελικτική προσαρμογή,γιατί αυτές οι τάσεις ήταν εκείνες που συντήρησαν τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, την εποχή που το μοίρασμα των αποκτηθέντων αγαθών ήταν ο βασικός και κύριος κοινωνικός δεσμός. Αλλά θεωρώ την εξήγηση αυτή λιγότερο ολοκληρωμένη.Άλλωστε δεν πιστεύω ότι υπάρχει ουσιαστική υπεροχή της αριστερής σκέψης εντός ολόκληρης της κοινωνίας,αλλά μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο.Η εξελικτική αυτή εξήγηση θα όφειλε να καλύπτει όλο το φάσμα του κοινωνικού συνόλου ή έστω ένα σημαντικό πλειοψηφικό μέρος αυτού.
(μέρος Α')
0 .

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”