Προέλλην έγραψε:Tο Total Cost of Ownership (TCO) του ETF θα το δείς μόνο στην προβολή που θα σου κάνει το depot όταν ξεκινήσεις το πρόγραμμα αποταμίευσης (η δική μου τράπεζα μου έβγαλε αναλυτικό παράδειγμα για τα κόστη με προβολή για 5 χρόνια).
Aυτό που μπορείς να δείς πιό πριν είναι το Total Expense Ratio (TER). TCO = TER + μια σειρα γαμησιάτικων που σχετίζονται άμεσα με την πραγματοποίηση των συναλλαγών.
Μετά έχει τα όποια κόστη απο το depot σου (την τράπεζα/πλατφόρμα). Oι περισσότερες το δίνουν τζάμπα το depot, αλλά έχει order fee σε κάθε προγραμματισμένη αγορά (εξαρτάται απο την τράπεζα ή πλατφόρμα που χρησιμοποιείς.
Επίσης υπάρχουν οι παράμετροι του spread μεταξύ αφοράς και πώλησης (κατά βάση πολύ μικρό) και συναλλαγματικά κόστη αν είναι σε Δολάριο ή Ευρώ.
Tέλος, ο φόρος μερισμάτων στην Ελλάδα είναι 15%, εξωφρενικά χαμηλός. Εγώ εδώ πληρώνω τον διπλάσιο.
Να σου δώσω συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην τράπεζα που έχω το πρόγραμμα αποταμίευσης ETF, κάθε μήνα που το έχω βάλει να αγοράζει μια συγκεκριμένη μέρα, μου κρατάει 1,5 ευρώ order fee, ανεξαρτήτως του ποσού που αποταμιεύω. Αν δεν έχεις πρόγραμμα αποταμίευσης με προγραμματισμένες περιοδικές αγορές, και κάνεις έκτακτη αγορά, το order fee της συγκεκριμένης τράπεζας αρχίζει απο 10 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με το ποσό που αγόρασες.
Βέβαια όπως έχουμε πεί στο νήμα, δεν έχει νόημα να κάθεσαι να ψάχνεις χαμηλές τιμές και τέτοια, αν αγοράζεις τακτικά επί χρόνια, ισορροπείς το γεγονός ότι κάποιες φορές θα αγοράσεις ακριβά, και άλλες φθηνά.
Όλα τα άλλα κόστη που ανέφερα παραπάνω μαζί, μου βγήκαν στο 0,12% της αξίας του depot (0,07% που είναι το ονομαστικό TER του ETF μου + 0,05% τα λοιπά γαμησιάτικα).
Να πούμε κάπου εδώ ότι όλα τα παραπάνω κόστη είναι αστεία σε σχέση με αυτά που χρεώνουν τα κλασσικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, κλπ επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες, και τα οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακουμπήσεις ενώ υπάρχουν τα depots και τα ETFs, εκτός κι αν είσαι τελείως άσχετο θύμα.
Ελλάδα δεν ξέρω με τι όρους προσφέρουν depots οι συστημικές τράπεζες, εικάζω πάντως ότι θα σε σφάζουν. Απ ότι διαβάζω γενικά, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι επενδυτές προτιμούν ευρωπαϊκές πλατφόρμες όπως DEGIRO ή Saxo Bank https://moneyminority.com/agora-sp500/
(Γενικά είναι καλό εισαγωγικό σάητ: https://moneyminority.com/odigos-ependiseon/#etfs ειδικά για να καταλάβεις τι είναι τα ETF συγκριτικά με τις άλλες μορφές επενδύσεων)
Η μαλακία με την DEGIRO είναι ότι πρόσφατα σταμάτησε να προσφέρει το VUAA και αλλά αμερικάνικα ETF επειδή δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από την Vanguard ένα ειδικό έγγραφο που αναλύει τους κινδύνους στους επενδυτές. Μπορείς να το παρακάμψεις αυτό ανοίγοντας λογαριασμό από το ιρλανδικό domain αλλά δεν ξέρω τι παγίδες μπορεί να έχει αυτό.
Αν δεν κάνω λάθος, μόνο η Freedom24 προσφέρει αμερικάνικα προιόντα στο ελληνικό κοινό, αλλά δεν την εμπιστεύομαι για πολλούς και διάφορους λόγους. Και μόνο που έχει ρίξει τόσα λεφτά σε όλο το ελληνικό Youtube να την σπαμμάρουν μου βρωμάει πολύ.
Προέλλην έγραψε:Το "πόσα βγάζεις καθαρά το χρόνο" δεν έχει νόημα όταν μιλάμε για accumulating ETF. Δεν σε ενδιαφέρει ο ένας χρόνος, κάποιες χρονιές θα καλπάσεις, άλλες θα μείνεις στάσιμος, άλλες θα πέσεις. Το όλο ζήτημα είναι να επενδύσεις για τέτοιο διάστημα (minimum 15 χρόνια) έτσι ώστε η γενική τάση να είναι προς τα επάνω. Και φυσικά, να έχεις μια ευχέρεια 2-5 ετών, για το πότε θα πουλήσεις. Άλλο πχ να πουλούσες πρόπερσι ένα depot που μάζευες επί 15-20 χρόνια, και άλλο φέτος, έχει τεράστια διαφορά.
OK κατανόητο. Νόμιζα αρχικά πως είχες μερισματικό και έπαιρνες ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ 3μηνο) μέρισμα. Οπότε εσύ ποντάρεις ότι σε Χ χρονικό διάστημα το portfolio θα έχει ανέβει σε αξία και θα το ρευστοποιήσεις.