Είσαστε κομμουνιστές; Γιατι;

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.

Είσαστε κομμουνιστές; Γιατί;

Είμαι κομμουνιστής γιατί πιστεύω σε ένα δικαιότερο σύστημα διακυβέρνησης και είμαι εναντίον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
2
13%
Είμαι κομμουνιστής επειδή έτσι γίνομαι πιο εύκολα συντονιστής σε φόρουμς και σε παταροσυζητήσεις του Κράχτη στο Χαλάνδρι, όπου μου διαθέτουν και θέση στο τραπέζι για να φυλάω τα μπόσικα.
1
7%
Είμαι κομμουνιστής επειδή είμαι φίλος ενός κομμουνιστή συντονιστή σε φόρουμ και τον βοηθώ στην προσπάθεια στην οποία μας καθευθύνει ο Περισσός για την αποχαύνωση των μαζών, μέσω υπνωτιστικών μεταμεσονύκτιων αποκαλύψεων του Κράχτη
1
7%
Όχι, απλά δεν είμαι κομμουνιστής.
7
47%
Όχι, υποστήριξα την 21η Απριλίου, τον Ιωαννίδη και την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο; Πως θα μπορούσα να είμαι.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Όχιι, δεν είμαι κομμουνιστής, είμαι ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ.
4
27%

Σύνολο ψήφων: 15

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Re: Είσαστε κομμουνιστές; Γιατι;

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 15 Ιούλ 2022, 19:07

BaKXOS_Lysios έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:Βάκχε έχεις ακούσει για κάτι προμαρξικούς ονειροπαρμένους των αρχών του 19ου αιώνα που έχουν μείνει στην ιστορία ως ουτοπικοί σοσιαλιστές (για τον Ρόμπερτ Όουεν ας πούμε και τη ''Νέα Αρμονία'' του;) και τα κοινωνικά τους πειράματα την επιτυχία των οποίων φαντασιώνεσαι εσύ τον 21ο αιώνα. :D

Ναι πολλά τέτοια υπάρχουν και προμαρξικά και μεταμαρξικα και σημερινά και αλλοτινά. Και για πολλούς τομείς των συγχρονων προβλημάτων της σημερινής ζωής (πχ οικολογικά ζητήματα). Το ότι εσείς απέχετε σας κάνει πιο "σημερινούς" και μοντέρνους και τους υπολοιπους "οραματιστες του 19ου αιώνα";.... Δεν συμφωνώ φίλε! Δεν θα σου πω πως θα το χαρακτήριζα εγω αυτό γιατί δεν έχει σημασία.

Τους οραματιστές του 19ου αιώνα, όπως και αυτούς του 20ου, του 21ου και όλων των επερχόμενων αιώνων θα συνεχίσει να τους διαψεύδει, για όσο θα υπάρχει, η αντικειμενική πραγματικότητα της ατομικής ιδιοκτησίας πάνω στα μέσα παραγωγής και η εμπορευματοποίηση της εργασίας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία τους.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 15 Ιούλ 2022, 19:13

Ραν ταν πλαν έγραψε: και η αντικειμενική αυτή που μας επιβάλλει ο τρόπος παραγωγής της υλικής μας ζωής που καθορίζει αποκλειστικά την κοινωνική, πολιτική και πνευματική μας πορεία.
Το 95% ζει και πεθαίνει με βάση την ψευδαίσθηση του αυτοπροσδιορισμού. :fico:

άρα λοιπόν ζεις σε μια ψευδαίσθηση ότι είσαι κομμουνιστής ή μήπως ανήκεις στο 5%?.... :P
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 15 Ιούλ 2022, 19:14

Ραν ταν πλαν έγραψε:
BaKXOS_Lysios έγραψε:Ναι πολλά τέτοια υπάρχουν και προμαρξικά και μεταμαρξικα και σημερινά και αλλοτινά. Και για πολλούς τομείς των συγχρονων προβλημάτων της σημερινής ζωής (πχ οικολογικά ζητήματα). Το ότι εσείς απέχετε σας κάνει πιο "σημερινούς" και μοντέρνους και τους υπολοιπους "οραματιστες του 19ου αιώνα";.... Δεν συμφωνώ φίλε! Δεν θα σου πω πως θα το χαρακτήριζα εγω αυτό γιατί δεν έχει σημασία.

Τους οραματιστές του 19ου αιώνα, όπως και αυτούς του 20ου, του 21ου και όλων των επερχόμενων αιώνων θα συνεχίσει να τους διαψεύδει, για όσο θα υπάρχει, η αντικειμενική πραγματικότητα της ατομικής ιδιοκτησίας πάνω στα μέσα παραγωγής και η εμπορευματοποίηση της εργασίας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία τους.

Άρα λοιπόν σήμερα η εργατική τάξη ζει όπως ζούσε τον 19ο αιώνα; Και αν όχι γιατί;
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 15 Ιούλ 2022, 19:32

BaKXOS_Lysios έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:

Άρα λοιπόν σήμερα η εργατική τάξη ζει όπως ζούσε τον 19ο αιώνα; Και αν όχι γιατί;

Όχι δε ζει.
Ζει πολύ καλύτερα για λόγους που έχουν να κάνουν όχι με τη δική της βούληση για καλύτερη ζωή αλλά με πολιτικο-οικονομικές τακτικές επιβίωσης του ίδιου του καπιταλισμού.
Η θέση της, όποιο κι αν είναι το βιοτικό της επίπεδο, μέσα στο οικονομικό αλισβερίσι της καπιταλιστικής παραγωγής θα παραμένει πάντα η ίδια όσο θα υπάρχει η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.
Αυτής που την καθιστά πωλητή του μοναδικού εμπορεύματος που έχει στην ιδιοκτησία της.
Της ικανότητας της για εργασία, που περιλαμβάνει την εργατική της δύναμη, τις επιστημονικές γνώσεις της και κάθε δεξιότητας που θα αποκτήσει στην πορεία της εξέλιξης.
Το ότι κάποιος εργαζόμενος πουλάει πανάκριβα τις ικανότητες του στους καπιταλιστές δε σημαίνει ότι αυτό τον εξισώνει μαζί τους γιατί η ειδοποιός διαφορά της ιδιοκτησίας των παραγωγικών μέσων παραμένει αγεφύρωτη όσο θα δουλεύει με εργαλεία που του έχουν παραχωρηθεί.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 15 Ιούλ 2022, 23:56

Ραν ταν πλαν έγραψε:Ζει πολύ καλύτερα για λόγους που έχουν να κάνουν όχι με τη δική της βούληση για καλύτερη ζωή αλλά με πολιτικο-οικονομικές τακτικές επιβίωσης του ίδιου του καπιταλισμού.

Εγώ θα έλεγα ότι ζει καλύτερα γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν, πίεσαν, πρότειναν, πάλεψαν, σκοτώθηκαν, μάτωσαν, πείνασαν, κλπ κλπ κλπ
1 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 17 Ιούλ 2022, 18:12

Λαχουρένιος έγραψε:Μπορεις να επιλεξεις να μην τρως κρεας αλλα δεν μπορεις να επιλεξεις να μην ζεις σε καπιταλιστικη (ή κομμουνιστικη ή whatever) κοινωνια. Δεν ειναι αντιστοιχες περιπτωσεις ο βιγκανισμος με τον κομμουνισμο. Ενα ατομο μπορει να αλλαξει την διατροφη του αν το επιθυμει αλλα δεν μπορει να αλλαξει την κοινωνια.

Το θέμα είναι λαχουρένιε να κοιμάσαι ήσυχος με τη συνείδησή σου τα βράδια. Ότι αγωνίστηκες με κάποιον τρόπο για τα πιστεύω σου. Όποια και να είναι αυτά.
Άμα κάθεσαι και τρως πασατέμπο δεν πρόκειται να έρθει τίποτα.
Και στην τελική άμα βρίσκεις συνεχώς ότι κάτι είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί δύο πράγματα σημαίνουν:
Ή όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
Ή ότι οι θεωρίες που πιστεύεις είναι μαλακίες οπότε άλλαξε θεωρία.

Λαχουρένιος έγραψε: Αρα καπιταλας ειναι οποιοσδηποτε ζει σε καπιταλιστικη χωρα συμφωνα με τον ορισμο σου. Δηλαδη υπαρχουν στον πλανητη 7 δις ''καπιταλες'' :fico: Σου φαινεται λογικο αυτο? Ο ορος καπιταλιστης αφορα μια συγκεκριμενη, ολιγομελη ταξη, οχι οποιον εχει αυτοκινητο ή smartphone ξερω γω.

Ας μην παίζουμε με τους ορισμούς. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Ότι δεν μας χαλάνε τα καλά του καπιταλισμού.
Μια χαρά τα απολαμβάνουμε.

ΥΓ: Ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 17 Ιούλ 2022, 18:43

Λαχουρένιος έγραψε:Ειναι η λογικη προεκταση του επιχειρηματος σου αυτη. Αφου οποιος ζει σε καπιταλιστικη χωρα και δεν εχει επαναστατικη δραση ειναι υπερ του καπιταλισμου ετσι και οποιος ζει υπο καθεστως δικτατοριας και δεν εχει αντιδικτατορικη δραση ειναι χουντικος. Το γραφω για να αναδειξω το παραλογο του πραγματος.

Πάμε άλλη μία.
Δεν είπα ότι όποιος ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να ζει κάτω από ένα συγκεκριμένο καθεστώς σημαίνει ότι το υποστηρίζει κιόλας. Ίσα ίσα υπογράμμισα πολλές φορές αυτό που λες κι εσύ ως μια θλιβερή διαπίστωση.
Ότι ανεξάρτητα την ιδεολογία που έχει ο καθένας μας όλοι το ίδιο σύστημα ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ να προσκυνήσουμε στην τελική. Παίζουμε με τους όρους του.
Παρόλα αυτά όπως σου είπα την ιδεολογική του ταυτότητα την αποκτά κάποιος με τη δράση του ή τη μη δράση του.
Όχι απλά επειδή ζει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η ένστασή μου είναι στο ρήμα "ζει" που χρησιμοποιείς και πας να μου το χρεώσεις σε εμένα ότι υπονόησα κάτι τέτοιο.
Ότι όποιος "ζει" κάτω από ένα καθεστώς είναι οπαδός του κιόλας. Αναγκάζεται (3η φορά που το επαναλαμβάνω) να ζει.

Και ο αντιχουντικός αγώνας που αναφέρεις συνέχεια ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ο αγώνας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα είναι κάτι πολύ πιο αόριστο και βαθιά ριζωμένο.
Αναπνέεις και χρεώνεσαι 150 ευρώ.

Λαχουρένιος έγραψε: Επισης, εσυ βραχυκυκλωσες επειδη ειπα οτι ειμαι κομμουνιστης και ετσι ξεκινησε ολη αυτη η κουβεντα. Ειναι γνωστες οι πολιτικες μου αποψεις απο το 2015 που γραφτηκα εδω οποτε δεν καταλαβαινω προς τι τοσος ντορος. Αν ελεγα οτι ειμαι τραβελι λιγοτερο σουσουρο θα γινοταν :dunno:

Κανένα σούσουρο δεν έγινε.
Σε παραπέμπω στον τίτλο του νήματος.
Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω από όσα λέει ο τίτλος δεν συζητάμε.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 17 Ιούλ 2022, 18:47

Ραν ταν πλαν έγραψε:
bizeli έγραψε:Καπιτάλας δεν είναι μόνο ο δισεκατομμυριούχος αλλά όλοι όσοι απολαμβάνουμε τα καλά του καπιταλιστικού συστήματος.

Όσο πιο απλά γίνεται, καπιταλιστής είναι αποκλειστικά και μόνο αυτός που διαθέτοντας το απαραίτητο κεφάλαιο αγοράζει μέσα παραγωγής (μηχανές, εργαλεία, εμπορεύματα κλπ) με τα οποία (αγοράζοντας παράλληλα και την απολύτως απαραίτητη εργασία από όσους δεν τα διαθέτουν αλλά τους δίνει το δικαίωμα αγοράζοντας τους να δουλεύουν με αυτά τα ξένα προς αυτούς εργαλεία) παράγει προϊόντα μέσω των μηχανών, και κυρίως της εργασίας που αγοράζει, προς πώληση και αποκομίζει κέρδος.
Χωρίς την ξένη μισθωτή εργασία ο καπιταλιστής δεν υφίσταται όσα εργαλεία και μηχανές κι αν έχει στην ατομική του ιδιοκτησία και αν δεν τα δουλεύουν αυτά αγορασμένοι μισθωτοί απλά τα βάζει όπως λέμε στον κώλο του. :fico:
(Ή όπως λένε οι αναρχικοί εμείς χωρίς αφεντικά υπάρχουμε, τα αφεντικά χωρίς εμάς δεν υπάρχουν.)

Και το ότι απολαμβάνουμε όλοι τα καλά του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής έχει να κάνει με την ανάγκη των καπιταλιστών για όλο και μεγαλύτερη κεφαλαιακή συσσώρευση (συγκέντρωση πλούτου) η οποία θα ήταν ανέφικτη γι' αυτούς αν δε σου επέτρεπαν την αγορά των προϊόντων που παράγουν, δίνοντας σου πρωτίστως εκείνον τον μισθό που σε κρατάει όρθιο για να ξαναδουλέψεις την επόμενη ημέρα και δευτερευόντως ό,τι σου περισσέψει να τους το επιστρέψεις αγοράζοντας όλα εκείνα τα προϊόντα τους (που έχουν παραχθεί μέσω της αγορασμένης εργασίας) από τα οποία αποκομίζουν κέρδος και κάνουν τη ζωή σου ελεγχόμενα πιο εύκολη (μέσω της αυξομείωσης των μισθών).

Δλδ ο καπιταλιστής είναι αυτός που αγοράζει από εσένα το μόνο εμπόρευμα που διαθέτεις (την ικανότητα σου για εργασία, τις γνώσεις σου και κάθε άλλη δεξιότητα σου) προσφέροντας σου τα δικά του μέσα παραγωγής (εργαλεία, μηχανές, κομπιούτερ κλπ) αμείβοντας σε με μισθό κατώτερο των αξιών που παράγεις κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας σου, γιατί η εργασία σου ως αγορασμένο εμπόρευμα πρέπει να του αποδίδει κέρδος, όπως κέρδος πρέπει να του αποδίδει και η αγορά από εσένα των προϊόντων που παράγεις δουλεύοντας για τον ίδιο με τα μέσα που σου παραχωρεί δωρεάν.

Βασικά το μόνο πράγμα που διατίθεται δωρεάν στον καπιταλισμό είναι όλα εκείνα τα μέσα που έχουν τη δυνατότητα μέσω της ξένης και μισθωτής εργασίας να παράγουν αξία (υπεραξία) αποκλειστικά και μόνο για τον ιδιοκτήτη τους και για τους χρήστες των καπιταλιστικών απολαύσεων, που τους ανήκει μόνο η ικανότητα τους να εργαστούν, η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης τους παράγει μόνο την αναπαραγωγή της ικανότητας τους να ξαναχτυπήσουν κάρτα και την επόμενη ημέρα για να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους για τα υποθηκευμένα σπίτια τους και τα καινούργια SUV και Crossover τους με τα οποία απολαμβάνουν τα καλά του καπιταλιστικού συστήματος. :fico:
Απλά πράματα. :D

Μπιζέλι ξέρεις τι αγοράζει το κράτος από εσένα και γιατί σε πληρώνει γι' αυτό που του πουλάς; :fico:

Άμα ο μισθός ήταν ισάξιος με το έργο που παράγω θα ήταν καλύτερα;
Γιατί εμένα όλα τα υπόλοιπα πολύ fair game μου φαίνονται.
Εγώ σου δίνω, εσύ τα παίρνεις.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 17 Ιούλ 2022, 18:50

Λαχουρένιος έγραψε:Αν δεν της εκανε εντυπωση δε θα χε τραβηξει τοσο πολυ το πραγμα.

Το πράγμα τράβηξε τόσο πολύ γιατί η συζήτηση μετατράπηκε σε "κλείσε, όχι εσύ κλείσε, όχι εσύ κλείσε" δλδ συζητάμε χωρίς νόημα για κάτι που έχουν δοθεί εξηγήσεις αμφότερα και κάποιος επιμένει να κάνει (εσύ) πώς δεν καταλαβαίνει.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 17 Ιούλ 2022, 18:56

BaKXOS_Lysios έγραψε:Αμιγώς κομμουνιστική μικροκοινωνια δεν γίνεται (τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο να ηγηθεις και να βρεις συνοδοιπόρους σε κάτι τέτοιο). Ένα δίκτυο, μια κοινότητα που προωθεί έναν τρόπο ζωής και ιδέες συμβατές με το κομμουνιστικό ιδεώδες όχι μόνο γίνεται αλλά θα έπρεπε να ισχύει εδώ και δεκαετίες. Αντ' αυτού ακούμε ότι αν η τάξη σας ήταν διαφορετική μπορεί και να μην ήσασταν κομμουνιστές...(ευτυχώς τουλάχιστον που ο Μαρξ κι Ένγκελς δεν σκέφτονταν έτσι....)

Εικόνα
1 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”