pluton έγραψε:Προέλλην έγραψε:Α. Μακεδονία.
Δεν χωράει σπέκουλα το θέμα Πλούτωνα. Τα ΕΛ αυτά, και άλλα, δεν τα έκαναν λόγω ανάγκης στην κατοχή, ήταν και είναι γενικά ο τρόπος λειτουργίας τους. Η Ελλάδα υπήρξε και συνεχίζει σε σημαντικό βαθμό να είναι άνδρο ανομίας.
Αυτή η αλητεία έχει εμπεδωθεί στον ΕΛ απο τα χρόνια του ύστερου Βυζαντίου όπου η κεντρική εξουσία ατόνησε, και γιγαντώθηκε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου ο Σουλτάνος ελάχιστα έλεγχε την αυτοκρατορία του.
Στον αντίποδα, σε όλη την Δ. Ευρώπη η εξουσία ολοένα και κεντρικοποιούταν και το κράτος της τάξης επικρατούσε και γινόταν συνείδηση.
Με θέματα κατοχικής πείνας είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός, η οικογένεια μου έχει θύματα....
Έχω κάνει και προσωπικές έρευνες, μάλιστα κάποια πράγματα μου τα ζήτησε η τοπική εθνική αντίσταση και η τοπική εκκλησία προς δημοσίευση..... Επειδή στην ερευνα συμπεριλαμβάνονταν ονόματα και πιθανά να θιγοντουσαν οικογένειες, αρνήθηκα.
Δεν είχε να κάνει με πείνα το θέμα. Ξύλα βγήκε να κόψει όπως έκαναν όλοι και πριν και μετά την κατοχή. Γενικά, υποβαθμίστηκε η ζωή πάρα πολλών οικογενειών, γιατί οι Βούλγαροι έφεραν εποίκους και επίταξαν συγκεκριμένα σπίτια και χωράφια, όπως φυσικά και την κύρια εκκλησία, (έφεραν και δικό τους παπά) αλλά πείνα τύπου φτωχογειτονιών Καβάλας ή Δράμας δεν υπήρξε. Ούτε πήραν κανέναν στα ντουρντουβάκια. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά σπίτια, με αποτέλεσμα οικογενειακές προστριβές, κλπ. Σοβαρό πρόβλημα ήταν διάφορες συμμορίες βουλγάρων εγκληματιών που ξεφύτρωσαν και τρομοκρατούσαν ΕΛς στην ύπαιθρο (πχ μακριά έξω απο το χωριό, όταν πήγαινες ή γύρναγες απο τα χωράφια, ή όταν πήγαινες σε άλλο χωριό. Με τα πόδια όλα αυτά πάντα), με την ανοχή των κατοχικών αρχών. Τσέτες τους αποκαλούσαν, δεν ξέρω γιατί, ίσως λόγω μνήμης απο την Μ. Ασία.