ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 05 Δεκ 2025, 22:55

pluton έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Α. Μακεδονία.

Δεν χωράει σπέκουλα το θέμα Πλούτωνα. Τα ΕΛ αυτά, και άλλα, δεν τα έκαναν λόγω ανάγκης στην κατοχή, ήταν και είναι γενικά ο τρόπος λειτουργίας τους. Η Ελλάδα υπήρξε και συνεχίζει σε σημαντικό βαθμό να είναι άνδρο ανομίας.

Αυτή η αλητεία έχει εμπεδωθεί στον ΕΛ απο τα χρόνια του ύστερου Βυζαντίου όπου η κεντρική εξουσία ατόνησε, και γιγαντώθηκε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου ο Σουλτάνος ελάχιστα έλεγχε την αυτοκρατορία του.

Στον αντίποδα, σε όλη την Δ. Ευρώπη η εξουσία ολοένα και κεντρικοποιούταν και το κράτος της τάξης επικρατούσε και γινόταν συνείδηση.

Με θέματα κατοχικής πείνας είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός, η οικογένεια μου έχει θύματα....

Έχω κάνει και προσωπικές έρευνες, μάλιστα κάποια πράγματα μου τα ζήτησε η τοπική εθνική αντίσταση και η τοπική εκκλησία προς δημοσίευση..... Επειδή στην ερευνα συμπεριλαμβάνονταν ονόματα και πιθανά να θιγοντουσαν οικογένειες, αρνήθηκα.

Δεν είχε να κάνει με πείνα το θέμα. Ξύλα βγήκε να κόψει όπως έκαναν όλοι και πριν και μετά την κατοχή. Γενικά, υποβαθμίστηκε η ζωή πάρα πολλών οικογενειών, γιατί οι Βούλγαροι έφεραν εποίκους και επίταξαν συγκεκριμένα σπίτια και χωράφια, όπως φυσικά και την κύρια εκκλησία, (έφεραν και δικό τους παπά) αλλά πείνα τύπου φτωχογειτονιών Καβάλας ή Δράμας δεν υπήρξε. Ούτε πήραν κανέναν στα ντουρντουβάκια. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά σπίτια, με αποτέλεσμα οικογενειακές προστριβές, κλπ. Σοβαρό πρόβλημα ήταν διάφορες συμμορίες βουλγάρων εγκληματιών που ξεφύτρωσαν και τρομοκρατούσαν ΕΛς στην ύπαιθρο (πχ μακριά έξω απο το χωριό, όταν πήγαινες ή γύρναγες απο τα χωράφια, ή όταν πήγαινες σε άλλο χωριό. Με τα πόδια όλα αυτά πάντα), με την ανοχή των κατοχικών αρχών. Τσέτες τους αποκαλούσαν, δεν ξέρω γιατί, ίσως λόγω μνήμης απο την Μ. Ασία.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 06 Δεκ 2025, 08:31

Ναι μου είναι γνωστά όλα αυτά από την βουλγαρική κατοχή.... Έχω αφιερώσει κεφάλαιο για αυτή.

Τα ξύλα έχουν απόλυτη σχέση με την πείνα. Σε όλη την Ελλάδα η Χρυσή εποχή για τον αγροτικό πληθυσμό ήταν η κατοχή, αυτοί που πέθαιναν από πείνα ήταν ο αστικός πληθυσμός, όχι μικρών πόλεων όπως ο Βόλος, η Θήβα κλπ αλλά μεγάλων πχ Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Καβάλα και τα νησιά Σύρος, Χίος κλπ διότι δεν ήταν αυτάρκη με αποτέλεσμα να περιμένουν βοήθεια που σπάνια έφτανε και αν έφτανε γινόταν με τον λευκό στόλο..... Τα αναφέρω αυτά στο κείμενο που παρέθεσα.

Τώρα τα ξύλα για τον αστικό πληθυσμό είχαν άμεση σχέση για το μαγείρεμα, δεν υπήρχε άλλο μέσον. Έτσι αποψιλωθηκαν όλα τα βουνά των μεγάλων πόλεων.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 06 Δεκ 2025, 21:27

pluton έγραψε:Ναι μου είναι γνωστά όλα αυτά από την βουλγαρική κατοχή.... Έχω αφιερώσει κεφάλαιο για αυτή.

Τα ξύλα έχουν απόλυτη σχέση με την πείνα. Σε όλη την Ελλάδα η Χρυσή εποχή για τον αγροτικό πληθυσμό ήταν η κατοχή, αυτοί που πέθαιναν από πείνα ήταν ο αστικός πληθυσμός, όχι μικρών πόλεων όπως ο Βόλος, η Θήβα κλπ αλλά μεγάλων πχ Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Καβάλα και τα νησιά Σύρος, Χίος κλπ διότι δεν ήταν αυτάρκη με αποτέλεσμα να περιμένουν βοήθεια που σπάνια έφτανε και αν έφτανε γινόταν με τον λευκό στόλο..... Τα αναφέρω αυτά στο κείμενο που παρέθεσα.

Τώρα τα ξύλα για τον αστικό πληθυσμό είχαν άμεση σχέση για το μαγείρεμα, δεν υπήρχε άλλο μέσον. Έτσι αποψιλωθηκαν όλα τα βουνά των μεγάλων πόλεων.

Αυτό το χωριό μου, είχε τμήματα δάσους, δασωμένα ρέματα, κλπ, μέχρι τουλάχιστον το 60. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε υποψία δέντρου, όλα είναι ένας απέραντος κάμπος, που ποτίζεται με υπεράντληση υδάτων που εξαντλούνται, και η ευφορία του βασίζεται στην εκτεταμένη χρήση χημικών λιπασμάτων. Οι "αγρότες" ζούνε με τα φεουδαρχικά δικαιώματα για επιδοτήσεις (όλοι αυτοί που βλέπεις στα μπλόκα, τέτοιοι είναι), και καλλιεργούν μη βιώσιμες καλλιέργειες. Μιλάμε για χρουτσωφική στέπα, όχι για χωριό πλέον.

Λίγη σχέση έχει η παράνομη υλοτομία και η αποψίλωση δασικών εκτάσεων με την κατοχή και την πείνα. Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για το modus operandi των ελληνόφωνων.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 06 Δεκ 2025, 22:51

Προέλλην έγραψε:
pluton έγραψε:Ναι μου είναι γνωστά όλα αυτά από την βουλγαρική κατοχή.... Έχω αφιερώσει κεφάλαιο για αυτή.

Αυτό το χωριό μου, είχε τμήματα δάσους, δασωμένα ρέματα, κλπ, μέχρι τουλάχιστον το 60. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε υποψία δέντρου, όλα είναι ένας απέραντος κάμπος, που ποτίζεται με υπεράντληση υδάτων που εξαντλούνται, και η ευφορία του βασίζεται στην εκτεταμένη χρήση χημικών λιπασμάτων. Οι "αγρότες" ζούνε με τα φεουδαρχικά δικαιώματα για επιδοτήσεις (όλοι αυτοί που βλέπεις στα μπλόκα, τέτοιοι είναι), και καλλιεργούν μη βιώσιμες καλλιέργειες. Μιλάμε για χρουτσωφική στέπα, όχι για χωριό πλέον.

Λίγη σχέση έχει η παράνομη υλοτομία και η αποψίλωση δασικών εκτάσεων με την κατοχή και την πείνα. Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για το modus operandi των ελληνόφωνων.

Δεν ξέρω, στις επισκέψεις μου στην Μακεδονία χαίρομαι πράσινο, και σαν στρατιώτης στην Θράκη ήταν καταπράσινη.... Τώρα μου μιλάς για στέπα, δεν μπορώ να σε αμφισβητήσω χωριό σου είναι ξέρεις καλύτερα.

Για την κατοχική πείνα όμως παλαιότεροι μου έλεγαν πχ τα Σχιστό που ενώνει Β Πειραιά με Χαϊδάρι ήταν ένα τεράστιο δάσος, ο κόσμος έπρεπε να φτιάξει το φαι του αποψιλωθηκε. Μετά ο στρατός το ναυτικό, έκαναν αναδάσωση ΑΛΛΑ ήρθε μεταπολίτευση με τις πυρκαγιές, έχει καει 2-3 φορές η περιοχή....
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 07 Δεκ 2025, 19:13

pluton έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Αυτό το χωριό μου, είχε τμήματα δάσους, δασωμένα ρέματα, κλπ, μέχρι τουλάχιστον το 60. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε υποψία δέντρου, όλα είναι ένας απέραντος κάμπος, που ποτίζεται με υπεράντληση υδάτων που εξαντλούνται, και η ευφορία του βασίζεται στην εκτεταμένη χρήση χημικών λιπασμάτων. Οι "αγρότες" ζούνε με τα φεουδαρχικά δικαιώματα για επιδοτήσεις (όλοι αυτοί που βλέπεις στα μπλόκα, τέτοιοι είναι), και καλλιεργούν μη βιώσιμες καλλιέργειες. Μιλάμε για χρουτσωφική στέπα, όχι για χωριό πλέον.

Δεν ξέρω, στις επισκέψεις μου στην Μακεδονία χαίρομαι πράσινο, και σαν στρατιώτης στην Θράκη ήταν καταπράσινη.... Τώρα μου μιλάς για στέπα, δεν μπορώ να σε αμφισβητήσω χωριό σου είναι ξέρεις καλύτερα.

Που το είδες το πράσινο ακριβώς, στον κάμπο; Δεν έχει. Για τα βουνά θα μιλάς μάλλον.

pluton έγραψε:Για την κατοχική πείνα όμως παλαιότεροι μου έλεγαν πχ τα Σχιστό που ενώνει Β Πειραιά με Χαϊδάρι ήταν ένα τεράστιο δάσος, ο κόσμος έπρεπε να φτιάξει το φαι του αποψιλωθηκε. Μετά ο στρατός το ναυτικό, έκαναν αναδάσωση ΑΛΛΑ ήρθε μεταπολίτευση με τις πυρκαγιές, έχει καει 2-3 φορές η περιοχή....

Στην αρχή έπρεπε να φτιάξει το φαί του, μετά έπρεπε να φτιάξει το αυθαίρετο σπίτι του, αργότερα έπρεπε να φτιάξει το αυθαίρετο εξοχικό του, κοκ.
0 .
Ich bereue nichts

Επιστροφή σε “Ιστορία”