bizeli έγραψε:Άμα ο μισθός ήταν ισάξιος με το έργο που παράγω θα ήταν καλύτερα;
Όχι γιατί σαφώς υπάρχουν άνθρωποι (λιγοστοί) που παίρνουν "μισθούς ισάξιους με αυτό που παράγουν" (δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό και δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικό για να το κρίνω) και αυτοί προφανώς είναι ευχαριστημένοι με το σύστημα. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους όμως; Το ζήτημα είναι ότι το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο (ήδη βλέπουμε τη φύση και τους πόρους να εκδικούνται...) και το καπιταλιστικό πλεόνασμα αναγκαστικά στηρίζεται στην πείνα και την ανέχεια του άλλου μισού της ανθρωπότητας. Πανανθρώπινη ισότητα, δικαιοσύνη, ευημερία με βάση αυτό το μοντέλο δεν είναι δυνατόν* να υπάρξει (κι αυτό και μόνο είναι ένας απο τους λόγους που δεν με καλύπτει η απάντηση "είμαι κομμουνιστής επειδή έτσι προστάζει η τάξη μου").
Σόρυ που πετάχτηκα.

*πόσα εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε αυτή τη στιγμή που μαλακιζόμαστε εμείς εδω πέρα είπαμε;....

Οποτε μια χαρα ειναι δυνατο να ειναι καποιος κομμουνιστης και να ζει σε καπιταλιστικη χωρα, κατι που εχω διατυπωσει 15 σελιδες πριν.
Όσοι δεν είναι στο ΚΚΕ δεν ξέρουν τίποτα από μαρξισμό. Θα μπορούσαμε να λέμε πολλά τέτοια χαριτωμένα αλλά δεν χαραμίζω χρόνο