stavmanr έγραψε:Έχεις κάνει ποτέ διαπραγμάτευση χωρίς να είσαι έτοιμος για όλα;
Μην επαναλαμβανόμαστε. Για να πετύχει ο εκβιασμός ο Τσίπρας/Βαρουφάκης άφηναν να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμοι ακόμα και να φύγουν από το ευρώ. Δεν λέω ότι αυτή η τακτική δεν ήταν σωστή για να πετύχει ο εκβιασμός. Φυσικά και ήταν σωστή. Είχε όμως την παρενέργεια να τρομάξει τους καταθέτες και να δημιουργήσει bank run.
Από την στιγμή λοιπόν που διαλέγεις τον εκβιασμό και δημιουργείς το bank run δεν μπορείς να βγαίνεις μετά και να λες ότι δεν έγινε και τίποτα, ή το ακόμα χειρότερο, να λες ότι τους καταθέτες τους τρόμαξε η αντιπολίτευση που σωστά έλεγε ότι θα αποτύχεις. Να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεων σου. Να πεις ναι, ήμουν ένας άσχετος παπαράκος που νόμιζα στην ανοησία μου ότι θα εκβιάσω την ΕΕ και στην πορεία κατέστρεψα την οικονομία της χώρας μου.
Μα δεν αναφέρθηκα σε "λογιστικά" τερτίπια. ΣΕ ΡΕΥΣΤΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ. Λογιστικά μπορείς να έχεις όλον τον πλανήτη. 80 δις ρευστό έχουν φύγει από τις τράπεζες την τελευταία δεκαετία και δεν επέστρεψαν (κόκκινος δανεισμός). Για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την αναγκαιότητά τους μιλούσαμε.
Σου διαφεύγει ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών. Τα πάντα ένα λογιστικό παιχνίδι είναι. Τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες δεν είναι ΡΕΥΣΤΟ αλλά ένα ταυτόχρονο ενεργητικό και παθητικό που δημιουργούν στα βιβλία τους από το ΠΟΥΘENA. Τα δάνεια δημιουργούν χρήμα, δεν δίνουν υπάρχων χρήμα. Από την στιγμή λοιπόν που με τους κανόνες του τραπεζικού παιχνιδιού τα κόκκινα δάνεια μπορούν να αντιμετωπισθούν αργότερα αλλά η φυγή καταθέσεων όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να δουλέψεις.