Πεθανε ο Στιβεν Χογκινγκ

Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Βιολογία κλπ.
Άβαταρ μέλους
Nandros
Crazy poster
Crazy poster

Re: Πεθανε ο Στιβεν Χογκινς

Δημοσίευσηαπό Nandros » 20 Μαρ 2018, 23:31

Freisinniger έγραψε:RIP

Έτσι μπράβο! Να γυρίσω πίσω το νήμα στον σκοπό του, γιατί οδηγείται σε πολύ περίεργες ατραπούς!
.
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 20 Μαρ 2018, 23:32

zteo έγραψε:http://www.gazzetta.gr/plus/diethni/article/1208884/efyge-o-stiven-hokingk
Καλο ταξιδι Στιβεν.

:s_mad

Kαταρχήν ο άνθρωπος ονομάζεται STEPHEN όχι STEVEN
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Άβαταρ μέλους
Nandros
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Nandros » 20 Μαρ 2018, 23:36

Freisinniger έγραψε:
zteo έγραψε:http://www.gazzetta.gr/plus/diethni/article/1208884/efyge-o-stiven-hokingk
Καλο ταξιδι Στιβεν.

Σε σχέση με το Χογκινς - που στραβώνει μάτια - μικρό το κακό! :D
0 .

Άβαταρ μέλους
nrg
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό nrg » 21 Μαρ 2018, 00:31

Γύπας έγραψε:nrg η απάντησή μου για το ανελαστικό νήμα είναι ότι δεν θα σπάσει. Θα διατηρεί απλά την αναλογία του με τους γαλαξίες και τις αποστάσεις του. Δηλαδή θα διαστέλλεται κι αυτό. Μα πως θα διαστέλλεται αφού είναι ανελαστικό; Εδώ είναι το θέμα. Το νήμα δεν θα τεντώνεται. Θα είναι πάντα ανάλογο τον αποστάσεων που μεγαλώνουν. Σαν να ήταν πάντα τόσο. Η ιδιότητα εξ αρχής είναι να έχει αυτήν την αναλογία και να ενώνει τους γαλαξίες. Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό (Αν δεν είναι επειδή δεν το περιέγραψα καλά, γάμα το. Μια παπάρα σκέφτηκα έτσι κι αλλιώς! Αλλά μ' αρέσει :D ).

Αυτό ακριβώς υποστηρίζω και εγώ! :campeon_23:
0 .

Άβαταρ μέλους
Spiros252
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Spiros252 » 21 Μαρ 2018, 00:32

stavmanr έγραψε:
Το σφάλμα αυτής της ανάλυσης βρίσκεται στη φράση "βρίσκει άλλο χώρο να διογκωθεί".
Γνωρίζουμε ότι ο χώρος και ο χρόνος παράγονται μαζί με το σύμπαν (είναι ένα και το αυτό). Δεν ...προϋπάρχουν ή προηγούνται αυτού.
Αν υπήρχε χωρικό "κενό" ...εκτός του σύμπαντος, θα ήταν και πάλι ...μέρος του σύμπαντος, όπως το υπόλοιπο "κενό". Ποιος ο λόγος να το διαχωρίζουμε από το υπόλοιπο σύμπαν; ;)

Κοίτα, σε μία απλοϊκή παρομοίωση δεν είναι δυνατόν να είμαστε ακριβείς. Προσπαθώ να αποδώσω τη βασική ιδέα.

Στο παράδειγμα με τη ζύμη εννοώ ότι δεν είναι ανάγκη η ζύμη να διογκωθεί ανάμεσα στις κολλημένες σταφίδες. Δεν υπάρχει κάποια πίεση να διασπαστεί αυτή η συγκόλληση. Το ζυμάρι φουσκώνει τριγύρω παντού και οι σταφίδες πλέουν στο νέο υλικό σε άλλο χώρο.
Δεν είπα ότι βρίσκει απόλυτο κενό για να γεμίσει. Είπα ότι διαστέλλεται σε χώρο που δεν είναι παραμορφωμένος υπό βαρυτικές ισχυρές δυνάμεις.
Δηλαδή οι κολλημένες, οι σκέτες, οι μισές σταφίδες και τα κουκούτσια, πλέουν με απόλυτη ελευθερία όπως φουσκώνει η ζύμη.
0 .
Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο
μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας
Αν και είμαστε μικροί, ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο
αυτό μας κάνει κύριους της δημιουργίας

†Stephen Hawking (8.1.1942 – 14.3.2018)

Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 21 Μαρ 2018, 00:37

nrg έγραψε:
Γύπας έγραψε:nrg η απάντησή μου για το ανελαστικό νήμα είναι ότι δεν θα σπάσει. Θα διατηρεί απλά την αναλογία του με τους γαλαξίες και τις αποστάσεις του. Δηλαδή θα διαστέλλεται κι αυτό. Μα πως θα διαστέλλεται αφού είναι ανελαστικό; Εδώ είναι το θέμα. Το νήμα δεν θα τεντώνεται. Θα είναι πάντα ανάλογο τον αποστάσεων που μεγαλώνουν. Σαν να ήταν πάντα τόσο. Η ιδιότητα εξ αρχής είναι να έχει αυτήν την αναλογία και να ενώνει τους γαλαξίες. Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό (Αν δεν είναι επειδή δεν το περιέγραψα καλά, γάμα το. Μια παπάρα σκέφτηκα έτσι κι αλλιώς! Αλλά μ' αρέσει :D ).

Αν λες αλήθεια μου ενισχύεις το να σε πάω ακόμα πιο πολύ. :good: Το νήμα σου το είχα ψηφίσει θετικά (για την εξέλιξη). Δεν το διάβαζα όμως ρε φίλε, βαριόμουνα. Αλλά από το πέσιμο που σου κάνανε κι εσύ επέμενες κάτι μου κινητοποίησε και ήμουν υπέρ σου.
0 .

itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις :yesyes: Τέλος!

Άβαταρ μέλους
nrg
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό nrg » 21 Μαρ 2018, 01:03

Σπύρο νομίζω ότι έχω εντοπίσει, την ουσία της διαφωνίας μας.

Αν βάλουμε σε ένα μπαλόνι που φουσκώνει, ένα ...τσιρότο :D ... τα σημεία κάτω από το τσιρότο, δεν θα απομακρύνονται λόγω της διαστολής του μπαλονιού. Το τσιρότο, τα κρατάει σε σταθερές αποστάσεις.

Η αναλογία του τσιρότου, είναι οι βαρυτικές δυνάμεις μέσα στο ηλιακό σύστημα ή και σε ολόκληρο τον γαλαξία. Οι βαρυτικές δυνάμεις είναι η κόλλα, που εμποδίζει την τοπική απομάκρυνση των σωμάτων, και αναιρεί το "ξεχείλωμα" λόγω της διαστολής του σύμπαντος.

Αν όμως πάμε ανάμεσα στους γαλαξίες, μακριά από ουράνια σώματα, τότε βαρυτικές δυνάμεις δεν υπάρχουν, τέτοιες που να εμποδίσουν την διαστολή του χωροχρόνου.
Άρα ένα σώμα ανάμεσα στους γαλαξίες πχ ένα ανελαστικό νήμα, αναγκαστικά διαστέλλεται μαζί με τον χωροχρόνο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Σε ένα ανελαστικό νήμα με μήκος 1 megaparsec, τα άκρα του θα απομακρύνονται με ταχύτητα 70 Km/s, χωρίς να σπάσει. Το νήμα διαστέλλεται μαζί με τον χωροχρόνο, αφού και αυτό είναι μέρος του.
(και εδώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διαφωνεί ο Ελληγενής)

Αν όμως το παρατηρήσουμε από την Γη, θα βλέπουμε ότι τα άκρα του απομακρύνονται, όπως ακριβώς βλέπουμε και τους γαλαξίες να απομακρύνονται.

Αν από την άλλη τα άκρα του νήματος δεν απομακρύνονται, τότε σημαίνει ότι το νήμα πατάει "πάνω" στον χωροχρόνο και δεν είναι μέρος του. Πράγμα (μάλλον) αδύνατο.
Το ανάλογο θα ήταν να βάλουμε ένα νήμα πάνω σε ένα μπαλόνι που φουσκώνει. Τα σημεία του μπαλονιού απομακρύνονται, αλλά τα άκρα του νήματος δεν απομακρύνονται, ακριβώς διότι το νήμα δεν είναι μέρος του μπαλονιού.

Αυτά τα λίγα! :P
0 .

Άβαταρ μέλους
nrg
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό nrg » 21 Μαρ 2018, 01:12

Γύπας έγραψε:
nrg έγραψε:

Αν λες αλήθεια μου ενισχύεις το να σε πάω ακόμα πιο πολύ. :good: Το νήμα σου το είχα ψηφίσει θετικά (για την εξέλιξη). Δεν το διάβαζα όμως ρε φίλε, βαριόμουνα. Αλλά από το πέσιμο που σου κάνανε κι εσύ επέμενες κάτι μου κινητοποίησε και ήμουν υπέρ σου.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, φίλε μου!

Νομίζω ότι με το παραπάνω σεντόνι, ξεκαθαρίζεται ότι ουσιαστικά λέμε το ίδιο πράγμα.
0 .

Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 21 Μαρ 2018, 01:25

Το ερώτημα του nrg προσκρούει στην σχετικότητα, γι' αυτό και λέω ότι δεν βγάζει νόημα. Ακόμα κι αν το νήμα είναι τέρμα ανελαστικό, η επιμήκυνσή του θα ήταν μηδενική ανά μονάδα μήκους σε ένα τεράστιο χρονικό βάθος. Η απόσταση μεταξύ των δυο γαλαξιών αυξάνει όταν την βλέπουμε σε υπερμακροσκοπική κλίμακα, αλλά ανά μονάδα μήκους δεν φαίνεται να συμβαίνει τίποτα απολύτως. Επειδή λοιπόν η πληροφορία δεν μπορεί να μεταδοθεί ταχύτερα από το φως, η πληροφορία ότι το νήμα επιμηκύνθηκε 3,3 εκατομμύρια φωτός σε βάθος, θα έκανε 3,3 εκατομμύρια έτη για να μεταδοθεί στην καλύτερη, που σημαίνει ότι η άλλη άκρη του νήματος δεν θα προλάβει ποτέ να πάρει την πληροφορία επιμήκυνσης για να υπάρχει οποιαδήποτε φυσική συνέπεια για το νήμα.

Μπορεί εμπειρικά να μην ακούγεται σωστό, αλλά οι εμπειρίες μας είναι βασισμένες στην μεσοκλίμακα, σε αποστάσεις και χρόνους ανθρώπινης κλίμακας.

Οι γαλαξίες θα κάνουν 3,3 εκατομμύρια χρόνια να αντιληφθούν ότι είναι συνδεδεμένοι, στην διάρκεια των οποίων θα έχουν ήδη μετακινηθεί μεταξύ τους. Φυσικά ακόμα κι αυτό πατάει στην μαγική υπόθεση ότι κάποιο υπερχωροχρονικό ον καταφέρνει να ενώσει τους γαλαξίες με νήμα ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός, τουτέστιν χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος, που είναι ένα ακόμη ξόρκι που απαιτεί το νοητικό πείραμα του nrg.
1 .

Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 21 Μαρ 2018, 01:28

Freisinniger έγραψε:
Καλο ταξιδι Στιβεν.

Προφέρεται Στίβεν, όμως. Steven είναι η αμερικανική ορθογραφία του ονόματος.
0 .

Επιστροφή σε “Θετικές Επιστήμες”