stavmanr έγραψε:Όλα αυτά τα σκέφτηκες από μία τελεία ρε συ taniptere;
Φαντάζεσαι όμως να είσαι εσύ μέρος της συνολικής σκέψης και να επηρεάζεις την ύλη;
ναι είδες...

προς το παρόν δεν έχω δει η σκεψη μου να δημιουργεί ύλη αλλά πολύ θα το θελα.

stavmanr έγραψε:Όλα αυτά τα σκέφτηκες από μία τελεία ρε συ taniptere;
Φαντάζεσαι όμως να είσαι εσύ μέρος της συνολικής σκέψης και να επηρεάζεις την ύλη;

stavmanr έγραψε:Βλέπεις, οι άνθρωποι έχουμε την ...αρρώστια να αναγνωρίζουμε δομές, πέρα από αντικείμενα. Ακόμη κι αν βρεις μπροστά σου ένα τρακτέρ με ...εξωγήινη μορφή, θα καταφέρεις αναγνωρίσεις τη μηχανολογική του δομή. Όχι εμπειρικά, ως εικόνα του αντικειμένου, αλλά δομικά, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του και την κατασκευαστική του λεπτομέρεια.
) να ζούμε σε ανεπτυγμένες κοινωνίες. Όπως σου προανέφερα, ένας πρωτόγονος δεν αναγνωρίζει την κατασκευαστική λεπτομέρεια, τις δυνατότητες και την μηχανολογική δομή ενός τέτοιου κατασκευάσματος. Είναι πέρα από την αντίληψή του και ο θεωρεί θεϊκό δημιούργημα, αν όχι Θεό το ίδιο. Σκέψου ένα αεροπλάνο που θα τους πετούσε προμήθειες. Ή κάτι τέτοιο:

tanipteros έγραψε:stavmanr έγραψε:Όλα αυτά τα σκέφτηκες από μία τελεία ρε συ taniptere;
ναι είδες...

itteithe έγραψε:stavmanr έγραψε:Βλέπεις, οι άνθρωποι έχουμε την ...αρρώστια να αναγνωρίζουμε δομές, πέρα από αντικείμενα. Ακόμη κι αν βρεις μπροστά σου ένα τρακτέρ με ...εξωγήινη μορφή, θα καταφέρεις αναγνωρίσεις τη μηχανολογική του δομή. Όχι εμπειρικά, ως εικόνα του αντικειμένου, αλλά δομικά, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του και την κατασκευαστική του λεπτομέρεια.
Όχι όλοι, μόνο αυτοί που έχουμε το προνόμιο (ή την ατυχία μερικές φορές) να ζούμε σε ανεπτυγμένες κοινωνίες. Όπως σου προανέφερα, ένας πρωτόγονος δεν αναγνωρίζει την κατασκευαστική λεπτομέρεια, τις δυνατότητες και την μηχανολογική δομή ενός τέτοιου κατασκευάσματος. Είναι πέρα από την αντίληψή του και ο θεωρεί θεϊκό δημιούργημα, αν όχι Θεό το ίδιο. Σκέψου ένα αεροπλάνο που θα τους πετούσε προμήθειες. Ή κάτι τέτοιο:

stavmanr έγραψε: Κάνεις λάθος. Εφαρμόζεται καθημερινά, σε κάθε στιγμή του κάθε ανθρώπου.
Πχ. πηγαίνεις στο δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι "το μαχαίρι εμφανίστηκε ξαφνικά καρφωμένο στην πλάτη του, κε Δικαστά! Μάλλον θα συστάθηκε τυχαία, από τυχαίες συνενώσεις υλικών στο συγκεκριμένο σημείο του χωροχρόνου! Δεν το κάρφωσα εγώ και δεν το έχω ξαναδεί!". Εσύ προφανώς γελάς.
Τέτοια παραδείγματα είναι άπειρα στην καθημερινή σου λογική κι εμπειρία. Απλά αρνείσαι ότι αναγνωρίζεις τον παραλογισμό της "τυχαίας συνένωσης σωματιδίων σε πολύπλοκες δομές" στο συγκεκριμένο διάλογο. Και το αρνείσαι για δογματικούς λόγους.
Όταν, λοιπόν, βλέπεις ένα μαχαίρι καρφωμένο σε μία πλάτη, αναγνωρίζεις αυτόματα ότι κάποιος το κατασκεύασε και με κάποιο τρόπο καρφώθηκε. Δεν χρειάζεσαι καμία απολύτως διαβεβαίωση κι απόδειξη για αυτό.
stavmanr έγραψε:Κάποια πράγματα είναι προφανή στον κόσμο μας, όπως κι ο δογματισμός σου. Αν βρεις μπροστά σου μία μηχανή, είσαι απόλυτα βέβαιος ότι κατασκευάστηκε, δεν ...εξελίχθηκε από μικρομόρια... Αν θέλεις εσύ να καταλύσεις την λογική κι εμπειρία του αθρώπινου γένους ζητώντας αποδείξεις ότι μία τυχαία μοτοσυκλέτα δεν κατασκευάστηκε από μόνη της, είσαι ελεύθερος να καταγράψεις το πόνημά σου.
Παίρνω ποπ κορν και περιμένω να διαβάσω αυτό το μεγαλούργημα!
stavmanr έγραψε:Μπα... αυτή ήταν μόνο η αρχή!
Το μεγάλο ερώτημα είναι ότι εσύ ο 'αγνωστικιστής' έχεις βγάλει έναν κανόνα "κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς τον κατασκευαστή του, δηλαδή μόνο με τυχαίες συνενώσεις των υλικών του". Πώς το αποδεικνύεις, Νικ, αυτό που υποστηρίζεις;
.gif)
Αρίστος έγραψε:Καλα εκανε ο Τσιπρας κι ελεγε ενα καρο ψεματα .

nik_killthemall έγραψε::laugh1:

stavmanr έγραψε:tanipteros έγραψε:
ναι είδες...
Μόνο η σκέψη δημιουργεί ύλη (ο παρατηρητής). Αυτή είναι η πεμπτουσία της Κβαντικής Μηχανικής.
Αλλά ας μην επεκταθούμε...

micro έγραψε:stavmanr έγραψε:Μόνο η σκέψη δημιουργεί ύλη (ο παρατηρητής). Αυτή είναι η πεμπτουσία της Κβαντικής Μηχανικής.
Αλλά ας μην επεκταθούμε...
σωστα να μν επεκτθαοθμε γιατι θα μπουδολογισομε χαχαχα