Αισθάνομαι πολύ μπερδεμένη

Συζήτηση για θεούς, θρησκείες, κοσμογονία κλπ.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Αισθάνομαι πολύ μπερδεμένη

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Απρ 2019, 21:31

bizeli έγραψε:Ναι όλα αλλά αυτά τι χρειάζονται;
Τι χρειάζεται το τυπολατρικό κομμάτι στις θρησκείες;
Δε φτάνει να ακολουθείς μόνο τη διδασκαλία;
Να είσαι καλός άνθρωπος μπλα, μπλα, μπλα...
Γιατί χάνουμε το νόημα;
Όλα αυτά στρέφουν την προσοχή του ανθρώπου αλλού. Τον αποπροσανατολίζουν.
Πχ νομίζοντας επειδή θα νηστέψει 40 μέρες έχει εκπληρώσει το κομμάτι ως καλός χριστιανός, ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα που είναι πιο βασικά και απλά.

Πουθενα, εγω αθεος ειμαι :D

Απλα λεω τι πιστευει για αυτα τα θεματα ο χριστιανισμος. Αν θες ακολουθεις, αν θες οχι.

Ο χριστιανισμος ειναι ενα σετ αντιληψεων και πρακτικων. Δεν ειναι απλα ''να εισαι καλος ανθρωπος''.

Καλος ανθρωπος μπορει να ναι ο οποιοσδηποτε. Χριστιανος ειναι κατι συγκεκριμενο και πρεπει να εχει ενα συγκεκριμενο τροπο ζωης.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 26 Απρ 2019, 21:37

'71 έγραψε:Βασικά μπιζέλι ωραία όλα αυτά που λες,ασπάζομαι πολλές από τις ενστάσεις σου για την οργανωμένη θρησκεία και την πορεία που πήρε ιστορικά το κίνημα του χριστιανισμού.Θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής όμως,όλα όσα κατακρίνεις-και σωστά μάλιστα- βλέπω να τα κάνουν και οι μη θρησκευόμενοι είτε ένθεοι είτε άθεοι.Δεν νομίζω ότι σχετίζεται με τη θρησκευτικότητα κάποιου η απάθεια απένταντι στον πόνο του συνανθρώπου.Γνώμη μου.

Τα ίδια θα έλεγα σε οποιονδήποτε αδιάφορο ή που χάνει την ουσία.
Απλά το θέμα με τις θρησκείες είναι ότι κατευθύνουν τις μάζες και διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων.
Συν ότι κάποιος που έχει ασπαστεί μια θρησκεία και εν προκειμένω τη χριστιανική που πρεσβεύει την αγάπη, είναι διπλά υπόλογος. Σημαίνει ότι πρέπει να πράττει όπως του υπαγορεύει η θρησκεία του.
Κάποιος που δεν πιστεύει σε τίποτα από αυτά για ποιο λόγο να τον "κρίνω";
Δεν έρχεται με κάτι σε αντίθεση.
1 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 26 Απρ 2019, 21:41

tanipteros έγραψε:Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να καλιεργήσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα αυτό που στον έναν πόλο έχει τον Θεό και στον άλλο τον ευατό μας. Αυτό το δίπολο βασίζεται σε μια συναισθηματική σχέση θα λεγα συμπάθειας ή αγάπης από τον άνθρωπο προς τον Θεό.

Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει δίπολο.
Υπάρχει τρίπολο.
άνθρωπος - θεός - συνάνθρωπος

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι τον θεό, σε αυτό το τρίπολο, δεν τον ενδιαφέρει η σχέση που θα έχει ο άνθρωπος μαζί του αλλά με τον συνάνθρωπό του.

Περί αυτού δεν πρόκειται ο χριστιανισμός ή έχω καταλάβει λάθος;
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 26 Απρ 2019, 21:42

Λαχουρένιος έγραψε:Ο χριστιανισμος ειναι ενα σετ αντιληψεων και πρακτικων. Δεν ειναι απλα ''να εισαι καλος ανθρωπος''.

Εγώ νόμιζα αρκεί αυτό.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Απρ 2019, 21:42

bizeli έγραψε:
tanipteros έγραψε:Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να καλιεργήσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα αυτό που στον έναν πόλο έχει τον Θεό και στον άλλο τον ευατό μας. Αυτό το δίπολο βασίζεται σε μια συναισθηματική σχέση θα λεγα συμπάθειας ή αγάπης από τον άνθρωπο προς τον Θεό.

Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει δίπολο.
Υπάρχει τρίπολο.
άνθρωπος - θεός - συνάνθρωπος

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι τον θεό, σε αυτό το τρίπολο, δεν τον ενδιαφέρει η σχέση που θα έχει ο άνθρωπος μαζί του αλλά με τον συνάνθρωπό του.

Περί αυτού δεν πρόκειται ο χριστιανισμός ή έχω καταλάβει λάθος;

Εχεις καταλαβει λαθος. Πχ αν εισαι ''απλα'' ενας καλος ανθρωπος αλλα δεν πιστευεις ή εισαι βλασφημος θα πας στην κολαση.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 26 Απρ 2019, 21:44

Λαχουρένιος έγραψε:Εχεις καταλαβει λαθος. Πχ αν εισαι ''απλα'' ενας καλος ανθρωπος αλλα δεν πιστευεις ή εισαι βλασφημος θα πας στην κολαση.

Ποιος το λέει αυτό;
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Απρ 2019, 21:46

bizeli έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Ο χριστιανισμος ειναι ενα σετ αντιληψεων και πρακτικων. Δεν ειναι απλα ''να εισαι καλος ανθρωπος''.

Εγώ νόμιζα αρκεί αυτό.

Και για μενα αλλα για τον χριστιανισμο οχι, και πολλα πραγματα που με βαση την κοσμικη ηθικη ειναι καλα ή ουδετερα για τον χριστιανισμο ειναι αμαρτια.

Πχ το να φας κρεας σημερα ειναι αμαρτια ενω ειναι κατι που δεν πειραζει κανενα. Ή το να εχεις σχεση χωρις να χεις παντρευτει ή να σαι παντρεμενος με πολιτικο γαμο.

Η χριστιανικη ηθικη διαφερει πολυ απο αυτο που εχει στο μυαλο του ενας μεσος κοσμικος ανθρωπος ως ηθικη.

bizeli έγραψε:Ποιος το λέει αυτό;

Στην Ορθοδοξια, η κολαση ειναι η απομακρυνση απο τον θεο. Οποιος δεν δεχεται τον θεο εκ των πραγματων παει στην κολαση, οχι ως τιμωρια αλλα απο επιλογη.

Στον Καθολικισμο ειναι αμεση τιμωρια αν δεν κανω λαθος.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Απρ 2019, 21:49

Για παραδειγμα δες τι λεει ο Παισιος για το θεμα της βλασφημιας και της αθειας
- Γέροντα, στην Αγία Γραφή λέει ότι η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος δεν συγχωρείται[1]. Ποια είναι η βλασφημία αυτή;

- Βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος γενικά είναι η περιφρόνηση στα θεία, όταν ο άνθρωπος έχει, εννοείται, τα λογικά του. Τότε είναι και ένοχος. Π.χ. έναν που μου είπε «άντε κι εσύ και οι θεοί σου...», του έδωσα μία σπρωξιά και τον τίναξα πέρα, γιατί αυτό ήταν βλασφημία. Ή περνάνε δύο έξω από μία Εκκλησία. Ο ένας κάνει τον σταυρό του και λέει και στον άλλο «κάνε, ευλογημένε, κι εσύ τον σταυρό σου...» και αυτός αντιδρά: «Άντε κι εσύ που θα κάνω τον σταυρό μου!». Αυτή η περιφρόνηση είναι βλασφημία.

Αδύνατον επομένως σε έναν ευλαβή άνθρωπο να υπάρχει βλασφημία. Άλλα και η αναίδεια είναι βλασφημία κατά του Άγιου Πνεύματος. Ο αναιδής διαστρέφει η καταπατάει λ.χ. μία ευαγγελική αλήθεια, για να δικαιολογήσει την πτώση του. Δεν σέβεται την αλήθεια, την πραγματικότητα, άλλα την τσαλακώνει εν γνώσει του· τσαλαπατάει ένα ιερό πράγμα. Και αυτό σιγά-σιγά γίνεται πλέον κατάσταση. Στην συνέχεια απομακρύνεται η Χάρις του Θεού και ο άνθρωπος δέχεται επιδράσεις δαιμονικές. Και αν δεν μετανοήσει, τι εξέλιξη θα έχει... Θεός φυλάξοι!

Όταν όμως ένας θυμώσει και βλασφημήσει ακόμη και το Άγιο Πνεύμα, αυτή η βλασφημία δεν είναι ασυγχώρητη, γιατί ο άνθρωπος δεν πιστεύει την βρισιά που είπε, άλλα την είπε, επειδή εκείνη την στιγμή, πάνω στον θυμό του, έχασε τον έλεγχο του εαυτού του, και αμέσως μετανοιώνει. Ο αναιδής όμως δικαιολογεί το ψέμα, για να δικαιολογήσει την πτώση του. Όποιος δικαιολογεί την πτώση του, δικαιολογεί τον διάβολο.

1. Βλ. Ματθ. 12,31
0 .

Άβαταρ μέλους
Θανάσης
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Θανάσης » 26 Απρ 2019, 21:53

λολ. τι βάζεις στη γυναίκα να διαβάζει τώρα; παΐσιο; :rolleyes07:
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 26 Απρ 2019, 21:53

Θανάσης έγραψε:μάλλον δεν έχεις βρει τις κατάλληλες παρέες να χωθείς σε έναν μικρόκοσμο κι εσύ που να σε εκφράζει. και μάλλον λόγω συγκυριών έχεις να αντιμετωπίσεις καταστάσεις αντίθετες με την νοοτροπία σου και τα θέλω σου. ξέρω πως είναι μπιζέλι. μια ζωή διχασμένος ήμουν με ανθρώπους και καταστάσεις. :(

Έχεις δίκιο σε αυτό.
0 .

Επιστροφή σε “Θεολογία”