Λαχού vs Μπιζέλι about music

Ελληνική και ξένη μουσική.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 27 Ιουν 2022, 12:52

bizeli έγραψε:Όταν λες ψάξιμο τι εννοείς;

Να ασχοληθω να ακουσω εκτενως καλλιτεχνες και δισκους και να ακουω σε τακτικη βαση. Για μενα αυτο σημαινει το ''ακουω το Χ ειδος'' και οχι οτι ετυχε να ακουσω ενα κομματι του Χ ειδους στο ραδιο και μου αρεσε.

Επίσης, ποια τραγούδια θεωρείς λαϊκά;

Περα απο τα φουλ κλασικα τυπου Καζαντζιδη και Χιωτη, και τα πιο νεα τυπου Αργυρου, Οικονομο, Ρεμου κλπ. Με βαση τα κριτηρια μου, τα νεα δεν ειναι ακριβως λαικα γιατι τους λειπει το μπουζουκι αλλα εχουν επικρατησει να λεγονται λαικα και αυτα.

Τα παλια ειναι πιο ωραια γιατι εχουν περισσοτερη μουσικοτητα και καλυτερους στιχους αλλα και παλι δεν ειναι μια μουσικη που μπορω να ακουσω. Επισης σιχαινομαι τα τσιφτετελια ειτε παλια ειτε νεα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 27 Ιουν 2022, 12:58

Τα νεοτερα λαικα (απο τα 90s και μετα) δεν εχουν καθολου μουσικοτητα. Κατ'αρχην, συνηθως δεν εχουν καν μπουζουκι αρα η μουσικη τους υποκρουση ειναι στην ουσια ροκ ή ποπ.

Επειτα δεν ακους μελωδιες ή θεματα στις μουσικες. Αν ακουσεις ενα νεο-λαικο κομματι instrumental δεν μπορεις να το ξεχωρισεις απο τα υπολοιπα. Τα παλια λαικα ειχαν μικρα σολακια και μελωδιες στο μπουζουκι ενω τωρα δεν μπαινουν καν στον κοπο να γραψουν δυο νοτες.

Υστερα σε ο,τι αφορα την φωνη, ολη η βαση δινεται στο ρεφραιν. Οι μελωδιες στις στροφες ειναι ανυπαρκτες και ολη η εμφαση δινεται στο να βγει ενα πολυ memorable ρεφραιν με καποια ατακα μεσα. Ακομα και οσοι ακουνε τετοια δε θυμουνται πως πηγαινουν οι στροφες στα κομματια. Μονο τα ρεφραιν μπορουν να τραγουδησουν.

Οι στιχοι αστο, πιο προβλεψιμοι και απο αυτους των τραπερ. Κονσερβα τελειως. Φωνες αστο. Μιση οκταβα εκταση και μηδεν συναισθημα, ειδικα οι αντρες. Ειτε τραγουδουν ειτε διαβαζουν φωναχτα την λιστα με τα ψωνια, ενα και το αυτο.

Απορω πως τα ακουνε αυτα τα σκουπιδια.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 27 Ιουν 2022, 13:17

συμφωνω με λαχου ...ενα παραδειγμα προσφατα ανακαλυψα το
- μη μου ξυπνας το παρελθον με τον διονυσιου στην αρχη της καριερα του
προσφατα εννοω καπου ενα με δυο χρονια απο τα καινουργια λαικα
δεν μου κανει κανενα κλικ να ακουσω κατι- αν και το προσπαθησα πολυ
λεω εγω δεν αρμενιζω σωστα και οτι δεν μπορει κατι καλο θα υπαρχει
αφου τοσοι πολλοι τραγουδιστες στοιχουργοι και συνθετες κλπ

το να μην μπορουν να γραψουν στοιχους και μελωδια σημερα αντικατοπτριζει
την κοινωνια που βρισκεται σε μια συγχυση ιδεολογικηκοινωνικηπολιτικη
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 27 Ιουν 2022, 13:48

Λαχουρένιος έγραψε:
Να ασχοληθω να ακουσω εκτενως καλλιτεχνες και δισκους και να ακουω σε τακτικη βαση. Για μενα αυτο σημαινει το ''ακουω το Χ ειδος'' και οχι οτι ετυχε να ακουσω ενα κομματι του Χ ειδους στο ραδιο και μου αρεσε.

Καλά δεν παίρνει και τόσο χρόνο στις μέρες μας να ψάξεις μια μουσική και πληροφορίες για αυτή.
Το διαδίκτυο στα προσφέρει απλόχερα. Ένα δυο κλικ είναι.
Δεν είναι όπως παλιά που έπρεπε να πας στο δισκάδικο να ψάξεις το σπάνιο άλμπουμ ή να περιμένεις την μηνιαία έκδοση του metal hammer για να μάθεις τα νέα.

Επίσης, με τους ρυθμούς που πας εσύ δεν θα σου φτάσουν ούτε 5 ζωές να ανακαλύψεις όλον αυτόν τον ωκεανό της μουσικής.
Κι επίσης εννοείται ότι όταν έρχεσαι σε επαφή με κάποιο είδος ή τραγούδι είναι λόγω ενός τυχαίου γεγονότος. Ράδιο ή οτιδήποτε άλλο. Και εσένα με την ροκ κάποιο τυχαίο γεγονός σας έφερε κοντά.
Δε λες σήμερα 5-8 θα ασχοληθώ με την τζαζ.
Βομβαρδιζόμαστε από παντού με μουσική. Τσακώνεις ένα που σου αρέσει και συνήθως το ένα φέρνει το άλλο και γνωρίζεις επιπλέον πράγματα. Πόσο πολύ το ψάχνεις εσύ δλδ; Διδακτορική διατριβή φτιάχνεις για κάθε τραγούδι;
Εκτός και αν είσαι επαγγελματίας που δουλεύεις αλλιώς.

Λαχουρένιος έγραψε: Περα απο τα φουλ κλασικα τυπου Καζαντζιδη και Χιωτη, και τα πιο νεα τυπου Αργυρου, Οικονομο, Ρεμου κλπ. Με βαση τα κριτηρια μου, τα νεα δεν ειναι ακριβως λαικα γιατι τους λειπει το μπουζουκι αλλα εχουν επικρατησει να λεγονται λαικα και αυτα.

Κλοτσάς πολύ πράμα. Δεν θα το αναλύσω παραπάνω. Οκ σεβαστά τα κριτήριά σου.

Λαχουρένιος έγραψε: Τα παλια ειναι πιο ωραια γιατι εχουν περισσοτερη μουσικοτητα και καλυτερους στιχους αλλα και παλι δεν ειναι μια μουσικη που μπορω να ακουσω. Επισης σιχαινομαι τα τσιφτετελια ειτε παλια ειτε νεα.

οκ boomer
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 27 Ιουν 2022, 13:57

Λαχουρένιος έγραψε:Τα νεοτερα λαικα (απο τα 90s και μετα) δεν εχουν καθολου μουσικοτητα. Κατ'αρχην, συνηθως δεν εχουν καν μπουζουκι αρα η μουσικη τους υποκρουση ειναι στην ουσια ροκ ή ποπ.

Επειτα δεν ακους μελωδιες ή θεματα στις μουσικες. Αν ακουσεις ενα νεο-λαικο κομματι instrumental δεν μπορεις να το ξεχωρισεις απο τα υπολοιπα. Τα παλια λαικα ειχαν μικρα σολακια και μελωδιες στο μπουζουκι ενω τωρα δεν μπαινουν καν στον κοπο να γραψουν δυο νοτες.

Υστερα σε ο,τι αφορα την φωνη, ολη η βαση δινεται στο ρεφραιν. Οι μελωδιες στις στροφες ειναι ανυπαρκτες και ολη η εμφαση δινεται στο να βγει ενα πολυ memorable ρεφραιν με καποια ατακα μεσα. Ακομα και οσοι ακουνε τετοια δε θυμουνται πως πηγαινουν οι στροφες στα κομματια. Μονο τα ρεφραιν μπορουν να τραγουδησουν.

Οι στιχοι αστο, πιο προβλεψιμοι και απο αυτους των τραπερ. Κονσερβα τελειως. Φωνες αστο. Μιση οκταβα εκταση και μηδεν συναισθημα, ειδικα οι αντρες. Ειτε τραγουδουν ειτε διαβαζουν φωναχτα την λιστα με τα ψωνια, ενα και το αυτο.

Απορω πως τα ακουνε αυτα τα σκουπιδια.

Παιδιά δεν λαμβάνετε υπόψη ότι όλοι αυτοί έχουν και τον ρόλο του διασκεδαστή όπου θέλει τεράστια κιλά @@ να κάνεις τον κόσμο να διασκεδάσει. Ψυχαγωγία αν θες που είναι πολύ ιερό πράγμα για μένα.
Για βγες εσύ σε μια σκηνή και κάνε τον κόσμο να διασκεδάσει.
Το επικοινωνιακό στοιχείο σε έναν καλλιτέχνη είναι πολύ πιο δύσκολο από μια υψηλή οκτάβα.
Τι να τον κάνω τον καλλιτέχνη που δεν σηκώνει τα μάτια του προς το κοινό και παίζει περίλυπος γκραγκ γκρουγκ μια κιθάρα κοιτώντας το πάτωμα;
Που και με αυτόν εγώ θα την βρω προσωπικά, θα μπω στο mood του αλλά θέλω να σου πω πρέπει να υπάρχει και μια αλληλεπίδραση με τον κόσμο.
Δεν έρχεται ο κόσμος να σε δει ένα στάδιο πριν την αυτοκτονία.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 27 Ιουν 2022, 14:52

nemo έγραψε:συμφωνω με λαχου ...

Εσύ χθες που είπες ότι θα ψάξεις τον ξανθούλη που σου έβαλα έπρεπε να γυρίσεις με αυτό εδώ

και να ζητήσεις ταπεινά συγγνώμη για τις προσβόλες που μου ξεστόμισες χθες.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 27 Ιουν 2022, 15:37

bizeli έγραψε:Καλά δεν παίρνει και τόσο χρόνο στις μέρες μας να ψάξεις μια μουσική και πληροφορίες για αυτή.
Το διαδίκτυο στα προσφέρει απλόχερα. Ένα δυο κλικ είναι.
Δεν είναι όπως παλιά που έπρεπε να πας στο δισκάδικο να ψάξεις το σπάνιο άλμπουμ ή να περιμένεις την μηνιαία έκδοση του metal hammer για να μάθεις τα νέα.

Επίσης, με τους ρυθμούς που πας εσύ δεν θα σου φτάσουν ούτε 5 ζωές να ανακαλύψεις όλον αυτόν τον ωκεανό της μουσικής.

Αλλο να μαθεις πληροφοριες και αλλο να την ακουσεις. Οπως και αλλο να ακουσεις και αλλο να εντρυφησεις. Καθε ειδος εχει εκατονταδες καλλιτεχνες και χιλιαδες τραγουδια. Επισης καποια ειδη ειναι πολυ πιο απαιτητικα απο τα αλλα. Πχ δεν μπορεις να ανακαλυψεις την κλασικη μουσικη σε ενα απογευμα.

Δεν ειμαι παντα σε μουντ να ανακαλυψω νεα μουσικη και δεν εχω τον χρονο που ειχα ως φοιτητης ή εφηβος.

Κι επίσης εννοείται ότι όταν έρχεσαι σε επαφή με κάποιο είδος ή τραγούδι είναι λόγω ενός τυχαίου γεγονότος. Ράδιο ή οτιδήποτε άλλο. Και εσένα με την ροκ κάποιο τυχαίο γεγονός σας έφερε κοντά.
Δε λες σήμερα 5-8 θα ασχοληθώ με την τζαζ.
Βομβαρδιζόμαστε από παντού με μουσική. Τσακώνεις ένα που σου αρέσει και συνήθως το ένα φέρνει το άλλο και γνωρίζεις επιπλέον πράγματα. Πόσο πολύ το ψάχνεις εσύ δλδ; Διδακτορική διατριβή φτιάχνεις για κάθε τραγούδι;
Εκτός και αν είσαι επαγγελματίας που δουλεύεις αλλιώς.

Η μουσικη που αναπαραγεται απο τα mainstream μεσα ειναι πολυ περιορισμενη. Ας πουμε οι ελληνικοι ραδιοφωνικοι σταθμοι ή το ΜΑD παιζουν τα ιδια 20-30 τραγουδια απο 2-3 πολυ συγκεκριμενα ειδη (λαικο, ποπ, τραπ). Αυτα τα μεσα δεν καλυπτουν ουτε το 1% του φασματος της μουσικης.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 27 Ιουν 2022, 15:47

bizeli έγραψε:Παιδιά δεν λαμβάνετε υπόψη ότι όλοι αυτοί έχουν και τον ρόλο του διασκεδαστή όπου θέλει τεράστια κιλά @@ να κάνεις τον κόσμο να διασκεδάσει. Ψυχαγωγία αν θες που είναι πολύ ιερό πράγμα για μένα.

Αναφερομουν καθαρα στο μουσικο κομματι ως ακροατης και οχι ως καποιος που θα τους δει στα μπουζουκια ή σε συναυλιες. Ειναι πολυ φτωχο και κενο για μενα. Πχ η αμερικανικη ποπ ειναι μιλια μπροστα απο αποψη δημιουργικοτητας και μουσικου περιεχομενου χωρις να ειναι καμια βαρια κουλτουρα.

Ή για να μεινουμε στην Ελλαδα, κανε συγκριση οχι μονο με τα παλια λαικα αλλα με τα ελληνικα παραδοσιακα. Πως γινεται οι ανθρωποι που εγραφαν τραγουδια πριν 2-3 αιωνες να γραφουν πιο ωραιες μουσικες απο τους σημερινους που εχουν τοσα ακουσματα, θεωρητικες γνωσεις και μεσα?

Για βγες εσύ σε μια σκηνή και κάνε τον κόσμο να διασκεδάσει.
Το επικοινωνιακό στοιχείο σε έναν καλλιτέχνη είναι πολύ πιο δύσκολο από μια υψηλή οκτάβα.
Τι να τον κάνω τον καλλιτέχνη που δεν σηκώνει τα μάτια του προς το κοινό και παίζει περίλυπος γκραγκ γκρουγκ μια κιθάρα κοιτώντας το πάτωμα;
Που και με αυτόν εγώ θα την βρω προσωπικά, θα μπω στο mood του αλλά θέλω να σου πω πρέπει να υπάρχει και μια αλληλεπίδραση με τον κόσμο.
Δεν έρχεται ο κόσμος να σε δει ένα στάδιο πριν την αυτοκτονία.

Εχεις ακουσει τους στιχους των ελληνικων λαικων τραγουδιων? Μεσα στην κλαψα και την μιζερια ειναι οποτε τι μου λες για αυτοκτονιες? :laugh1:

Μην κρινεις απο τον ελληνικο μικροκοσμο οπου διασκεδαση σημαινει μονο μπουζουκια. Μια χαρα διασκεδαστες ειναι και οι ροκαδες, και οι μεταλλαδες, οι ραππερ, οι τζαζιστες και ολοι οι υπολοιποι καλλιτεχνες των αλλων ειδων. Διασκεδαστες δεν ειναι μονο ο Παντελιδης και ο Κιαμος.

Την περασμενη Τεταρτη επαιζαν στην Ελλαδα οι Manowar με τους ελληνες Rotting Christ. Και τα δυο συγκροτηματα εχουν δεκαδες χιλιαδες οπαδους σε ολο τον κοσμο. Γιατι αυτοι δεν ειναι διασκεδαστες? Οι ελληνες λαικοι μολις περασουν τα συνορα δεν τους ξερει ουτε η μανα τους. Αυτοι (οπως και αλλοι καλλιτεχνες απο αλλα ειδη) εχουν οπαδους σε ολες τις ηπειρους που σκανε λεφτα να τους δουν και περνουν γαματα στα λαιβ τους.

Διασκεδαση δεν σημαινει μονο να πετας λουλουδια αναμεσα σε τσιγαρα και ουισκια. Μονο στην Ελλαδα το πιστευουμε αυτο.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 27 Ιουν 2022, 16:50

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε:συμφωνω με λαχου ...

Εσύ χθες που είπες ότι θα ψάξεις τον ξανθούλη που σου έβαλα έπρεπε να γυρίσεις με αυτό εδώ

και να ζητήσεις ταπεινά συγγνώμη για τις προσβόλες που μου ξεστόμισες χθες.

και βεβαια τον εψαξα τον ξανθουλη αλλα δεν εγραψα τιποτις για να μην προσβαλω
τα μουσικα σου ακουσματα μπιζελι !
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 27 Ιουν 2022, 19:24

@ Λαχούρ
Επειδή άλλαξε το θέμα το σταματώ εδώ.
Θα πω μόνο το εξής γιατί με πλήγωσε πολύ αυτό που είπες.
Εγώ δεν είπα ότι διασκέδαση είναι μόνο τα μπουζούκια. Και η ροκ και η τζαζ και το ραπ και όλα είναι.
Φωτιά να με κάψει που κατάλαβες κάτι τέτοιο για μένα.

Απλά αυτό που σου είπα είναι ότι τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει πόσο ψηλά μπορεί να πιάσει μια οκτάβα κάποιος αλλά το γενικότερο connection που έχει με το κοινό.

Αν παρόλα αυτά πιστεύεις ότι έχουμε κι άλλα να πούμε, το κάνω ξεχωριστό νήμα να συνεχίσουμε εκεί.
1 .

Επιστροφή σε “Μουσική”