Προέλλην έγραψε:Λαχουρένιος έγραψε:
Αυτά που λες ισχύουν στο σήμερα που οι δυτικές χώρες έχουν μονοψήφια ποσοστά ανεργίας. Αν λόγω αυτοματοποίησης και ΑΙ αυξηθεί τόσο η ανεργία που για παράδειγμα είναι σταθερά στο 20% και πάνω, αυτό θα δημιουργήσει τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό πρόβλημα στα κράτη και με δεδομένο ότι ήδη οι περισσότεροι είναι υπερχρεωμένοι, δε θα μπορούν να δίνουν επιδόματα για πάντα, ειδικά σε τέτοια κλίμακα.
Αυτά που λέω ισχύουν εκεί που οι αποφάσεις παίρνονται περισσότερο βάσει καπιταλιστικών κριτηρίων
Λαχουρένιος έγραψε:
Φυσικά και μπορούν να βγάλουν διάταγμα αλά Κίνας αν το κρίνουν απαραίτητο.
Αν, θα, και όταν. Προς το παρόν, στην παγκόσμια ιστορία έχουμε μόνο ένα παράδειγμα, αυτό της κομμουνιστικής Κίνας. Μαζεύτηκε ένα Πολιτικό Γραφείο σε μια υπόγα και αποφάσισαν με διάταγμα να μειώσουν τον πληθυσμό. Και μάλιστα αυτό έγινε όχι και τόσο καλά σχεδιασμένα, με αποτέλεσμα να μην έχει ικανό αριθμό γυναικών η χώρα σήμερα.Λαχουρένιος έγραψε:Αλλά πέρα από αυτό, μπορούν να δώσουν οικονομικά αντικίνητρα (πχ έξτρα φορολογία για κάθε παιδί και επιδόματα στους άτεκνους) και να σπρώξουν την μαζική κουλτούρα προς το να προβάλλει την εργένικη ζωή (κάτι που ήδη γίνεται μέχρι ενός σημείου.) Δεν είμαι μέντιουμ για να ξέρω πως ακριβώς θα γίνει, αλλά υπάρχουν τρόποι, και το να μειώσεις τις γεννήσεις είναι πολύ πιο εύκολο από το να τις αυξήσεις.
Αν, θα, και όταν. Αυτά είναι σενάρια για αγρίους. Με το ίδιο σκεπτικό, να πούμε ότι θα τους βάζουν και σε φούρνους να τους καίνε.
Αν δεν το σηκώνει ο κατά τόπους προϋπολογισμος, απλά θα μειωθούν τα επιδόματα ή/και θα γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις τους. Κάτι που συμβαίνει σε όσες χώρες δεν έχουν ισχυρές οικονομίες.
Σε υποθετικό ερώτημα, δηλαδή τι θα γίνει όταν επιτέλους η αυτοματοποίηση κυριαρχήσει στην οικονομία, απάντησα υποθετικά. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς γιατί δεν είμαι μέντιουμ βλέπεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι η φάση business as usual μετά από μια τόσο κατακλυσμιαία αλλαγή στην οικονομία, όπως υποθέτεις εσύ.
Ειλικρινά πιστεύω ότι τελευταία μπαίνεις με σκοπό να τσακωθείς και όχι να συζητήσεις. Βρίσκεις αφορμές από το μηδέν.