Ποιότητα ζωής στην Ελλάδα

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: Ποιότητα ζωής στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 20 Ιαν 2024, 12:51

Adminović έγραψε:
Προέλλην έγραψε:The five countries recording the most positive experiences are Paraguay, Panama, Guatemala, Mexico and El Salvador.

Δηλαδή, σύμφωνα με την έρευνα που μας έβαλες, οι λιγότερο στρεσαρισμένοι είναι στη Γουατεμάλα, το Μέχικο και το Ελ Σαλβαδόρ... :laugh1: :laugh1:

ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ :laugh1: :laugh1:

Και να έχεις υπόψιν ότι εγώ ξέρω ανθρώπους που ζουν τώρα εκεί και πόσο άνετοι και κουλ νιώθουν.. :pardon:

Και εγώ όσους ξέρω εδώ ζούνε τρισευτυχισμένοι χωρίς το παραμικρό άγχος και ψυχικά προβλήματα, ενώ σχεδόν όλοι που ξέρω στην Ελλάδα έχουν απο μέτρια έως και σοβαρά ψυχολογικά, βασανίζονται καθημερινά απο τις συνθήκες ζωής (απλήρωτες υπερωρίες, καταπίεση απο αφεντικά φεουδάρχες, ατέλειωτες ώρες σε μποτιλιαρίσματα και γύρες να βρούνε πάρκινγκ, κλπ), καπνίζουν σαν τους πούστηδες το ένα τσιγάρο πίσω απ τ άλλο διαρκώς αγχωμένοι, ξεσπάνε στα τιμόνια, στους συντρόφους και τα παιδιά τους, οι περισσότεροι μεσήλικες τρώνε λεξοτανίλ και ζάναξ, κοκ, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται επακριβώς στην έρευνα, η οποία εμφανίζει τους ΕΛ λιγότερο στρεσσαρισμένους απ ότι ξέρω εγώ, και τους Γερμανούς περισσότερο.

Τι να κάνουμε τώρα; Aς γελάσω κι εγώ χα χα :dunno:
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 20 Ιαν 2024, 14:13

Λαχουρένιος έγραψε:
Adminović έγραψε:Κι εσύ και πολλοί άλλοι που φύγατε στο εξωτερικό για καλύτερη δουλειά και συνθήκες εργασίας (και μπράβο και μαγκιά σας που τα καταφέρατε), το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα φεύγατε με τίποτα αν εδώ είχατε μία οικονομική άνεση.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, για αυτό και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τα έξω έσκασε όταν τελείωσε η εποχή των παχέων αγελάδων και όχι νωρίτερα. Όταν η Ελλάδα ήταν 10 φορές πιο μπουρδέλο απ'ότι σήμερα αλλά οι μισθοί ήταν καλοί τότε ελάχιστοι έφευγαν.

Προφανώς δεν εκπροσωπώ όλους τους ΕΛ νεομετανάστες, δεν κολυμπάμε όλοι στα ίδια νερά, μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου.

Απο την Ελλάδα έφυγα όχι λόγω οικονομικής στενότητας, είχα αρκετά καλή δουλειά για την τότε ηλικία μου και τα ελληνικά δεδομένα. Δουλειά βρήκα αμέσως μετά τον στρατό, στο ίδιο εργοστάσιο στη Σίνδο όπου έκανα κάθε καλοκαίρι πρακτική, δεν έψαξα καν. Απλά μετά απο λίγα χρόνια δουλειάς στην Ελλάδα, μου έγιναν σαφή τα αδιέξοδα ευχαρίστησης και καριέρας που αντιμετωπίζει ένας μηχανικός σε μια οικονομία σαν την ελληνική. Δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των προσόντων και των δυνατοτήτων εξέλιξης ενός αποφοίτου πολυτεχνικής σχολής, και των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, λόγω δομής και φύσης της οικονομίας.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Είχα ήδη ζήσει 1,5 χρόνο σε χώρα της Β. Ευρώπης γιατί έκανα μεταπτυχιακό, και με είχε ενθουσιάσει η ζωή γενικά στο εξωτερικό, όχι απαραίτητα συγκεκριμένα εκεί, όχι απαραίτητα η συγκεκριμένη κουλτούρα, αλλά μου άρεσε να ζω κάπου όπου οι άνθρωποι είχαν άλλες συνήθειες, οι εικόνες διαφορετικές, η διαφορετικότητα, σε συνδυασμό με την οργάνωση, την αποδοτικότητα, την μαστοριά εν τέλει των ανθρώπων εκεί (απ όλα αυτά τα στάδια του "ναι αλλά εμείς στην Ελλάδα", έχω περάσει κι εγώ, περί μαχών οπισθοφυλακής πρόκειται). Επίσης, επειδή το μεταπτυχιακό μου ήταν καθαρά ερευνητικό, με εμπλοκή της βιομηχανίας, κατάλαβα ότι το να βρίσκεσαι στην αιχμή του δόρατος της ανθρώπινης εφαρμοσμένης τεχνολογίας και επιστήμης, σου προσφέρει τεράστια ικανοποίηση και υπερηφάνεια.
(Εδώ, αν είσαι ένας μετριοκαλός μηχανικός με σωστές επιλογές και τακτική, μπορείς να αλλάξεις θέσεις εργασίας ας πούμε, μεταξύ BASF και Zeiss, Βosch και Thyssen-Krupp, κοκ, εταιρίες με τζίρο σαν ΑΕΠ κράτους. Να συνεργαστεις και να ταξιδέψεις σε ΗΠΑ, Ασία, να γνωρίσεις κόσμο, να αποκτήσεις παραστάσεις και εμπειρίες, να κάνεις συζητήσεις με κάθε είδους άνθρωπο, να ειδικευτείς τεχνικά αλλά να αποκτήσεις μοναδικές άλλες δεξιότητες. Όλα αυτά, με μεγάλο μισθό, πρακτικά μηδενικές υπερωρίες, και πολλές μέρες άδεια και απομακρυσμένη εργασία. Πόσο πιστεύεις ότι μπορώ να συγκρίνω αυτή την ευχαρίστηση και ποιότητα ζωής, με το να με λιάσει καμιά μέρα παραπάνω ο ήλιος και να κουτσομπολεύω τραβώντας τζούρες καφεζουμίου απο το καλαμάκι;)

Μετά, έχοντας επιστρέψει Ελλάδα, απλά έψαχνα μια καλή αφορμή για να ξαναφύγω, έστω και κάπως ασυνείδητα. Μαζέψα κάποια επαγγελματική εμπειρία, και με την πρώτη αφορμή που βρήκα, απέδρασα προς τον πολιτισμό. Είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ ξέρεις ότι μπορείς να πας αλλού σε μια καλύτερη ζωή λόγω επαγγελματικών προσόντων, να κάθεσαι να υπομένεις καταστάσεις Ελλάδας. Ο μόνος λόγος να το κάνεις αυτό, είναι είτε να έχεις μη-αυτοεξυπηρετούμενους γονείς/αδέλφια, ή απλά να μην ξέρεις τι είναι η ζωή σε ανεπτυγμένη χώρα ως ειδικευμένος επαγγελματίας με καλή δουλειά και να πιστεύεις σε μύθους για το εξέπσιοναλιζμ της ΕΛ ζωής.

Διότι ωραίοι είναι και οι καθαροί δρόμοι και η οδηγική ασφάλεια και η τάξη κλπ (και μακάρι σε 1000 χρόνια να έχει γίνει και η Ελλάδα έτσι), αλλά τί να τα κάνεις αν ζεις σε ένα περιβάλλον που θα έχεις κρύο, τρομερή υγρασία ακόμα και το καλοκαίρι και θα μετράς μέρες μέχρι να πάρεις άδεια να πας κάπου να ξεσκάσεις. Εννοείται ότι ο οποιοσδήποτε θα πάει εκεί που θα βρει καλή δουλειά και οικονομική άνεση. Δεν υπάρχει συζήτηση ως προς αυτό.

Φυσικά και υπάρχει συζήτηση ως προς αυτό. Αν δεν υπάρξει με κάποιον που ζεί στο κρύο, την υγρασία και το μικρό σε διάρκεια καλοκαίρι, γι αυτά ακριβώς τα θέματα, με ποιον θα υπάρξει; Σε circle jerk μεταξύ σας θέλετε να τα λέτε; :D
Τα πιο βόρεια κλίματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζετε, κυρίως γιατί οι υποδομές και ο τρόπος ζωής είναι διαφορετικός. Τα σπίτια είναι ζεστά, δεν εκτίθεσαι τόσο πολύ σε εξωτερικούς χώρους αν δεν το θες, οι γκαρνταρόμπες έχουν τα σωστά ρούχα, κοκ. Έπειτα, ο κρύος καιρός, το χιόνι, έχουν την δική τους ομορφιά. Να ξεσκάσεις; Ο κόσμος πάει σταθερά κάθε ΣΚ σε εστιατόριο έξω, σχεδόν καθημερινά για περιπάτους (σε πάρκα αν ζείς στο κέντρο, δάση αν είσαι προάστια ή χωριό), αν είσαι μούχλας και θες πολυκοσμία και καφέδες-ποτά πας κέντρο, κοκ. Το ξαναγράφω, εδώ έρχεται κόσμος και πληρώνει (τιμές πολλαπλάσιες Ελλάδας) για να κάνει διακοπές όλο τον χρόνο και να τα ζήσει όλα αυτά. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι επίσης πολύ μεγάλος, μην νομίζεις ότι ο κόσμος πηγαίνει διακοπές μόνο στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα μόνο στην Ν. Ευρώπη (πολλοί προτιμούν Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Ισλανδία, Νορβηγία για διακοπές)

Η εικόνα που έχεις για την Αλεμανία είναι τελείως λάθος, και προέρχεται κυρίως απο τις βιομηχανικές πόλεις της Κοιλάδας του Ρουρ περασμένων δεκαετιών, εκεί δηλαδή που ζούσαν οι ΕΛ γκασταρμπάητερς (σκέψου το τώρα σαν τις ιστορίες που θα λένε οι Μπαγκλαντεσιανοί που φέρνει ο Κυριάκος για την Ελλάδα δίκην Ασπρόπυργου μετά απο 50 χρόνια). Σκούρες εργατικές κατοικίες, νέφος, μολυσμένο ποτάμι. Αυτά, πέρα απο το ότι δεν υπήρχαν ποτέ έτσι στην υπόλοιπη Γερμανία (την Δυτική τουλάχιστον), απο το 80 και μετά σαρώθηκαν απο τις οικολογικές πολιτικές. Αποτελούν αρχαία ιστορία. Δεν υπάρχει ίχνος νέφους, στο ποτάμι μπορείς να κάνεις μπάνιο, οι εργατικές κατοικίες του 50 και του 60 αντικαταστάθηκαν απο καινούργιες ή ανακαινίστηκαν, κλπ. Ακόμη και αυτά, τα χειρότερα μέρη δηλαδή για Αλεμανία, σήμερα φαντάζουν παράδεισος σε σχέση με την μέση ΕΛ γειτονιά, σε άπλα χώρων, καθαρότητα αέρα, πράσινο, κοκ.

Αλλά μην προσπαθείς να μου πεις ότι στη Γερμανία και στην Ελλάδα περνάς το ίδιο καλά. Δεν είναι έτσι και το ξέρεις. :dunno:

Γιατί να μην είναι έτσι και αν δεν το ξέρω εγώ ποιός το ξέρει δηλαδή; :hmmm
Nα στο πω απλά Άδμιν. Ακόμη και αν αύριο έπεφταν στα χέρια μου 100.000.000, δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσω μόνιμα στην Ελλάδα. Καμία. Μηδέν.
Αυτό που σίγουρα θα έκανα αν μπορούσα θα ήταν να περνάω περισσότερο καιρό στην Ελλάδα, π.χ. 3-4 μήνες τον χρόνο. Σε καμία περίπτωση όμως παραπάνω, θα ένιωθα ασφυκτικά, ειδικά τον χειμώνα. Το τονίζω ξανά, με πλήρη ειλικρίνεια: δεν θα μπορούσα να μείνω στην Ελλάδα όλο τον χρόνο, δεν μου ταιριάζει, θα έπεφτα σε κατάθλιψη.

Η ιδανική ζωή για μένα θα ήταν 7 μήνες Αλεμανία, 4 μήνες Ελλάδα, 1 μήνα διακοπές σε διάφορες άλλες χώρες.
Πχ Νοέμβριο, Δεκέμβριο μέχρι παραμονές Πρωτοχρονιάς Αλεμανία (Χριστούγεννα πάντα εδώ, γιατί είναι άψογα), Πρωτοχρονιά Ελλάδα για 2 βδομάδες, Ιανουάριο έως Απρίλιο Αλεμανία , Μάϊο έως Οκτώβριο Ελλάδα - αλλά να ανεβώ κιόλας μέσα στο καλοκαίρι και 2 διβδόμαδα Αλεμανία γιατί θέλω σε κάποιο βαθμό να ζήσω και το εδώ καλοκαίρι που είναι ωραίο και δεν μπορώ να το ανταλλάξω πλήρως στο 100% με το ελληνικό.
Γενικά, για μένα έτσι όπως το ζω, δεν υπαρχει τίποτε καλύτερο απο το να έχει κανείς δύο (ή και περισσότερες) διαφορετικού τύπου πατρίδες. Ας πούμε, κατεβαίνω Ελλάδα συνήθως για μεγάλες διακοπές, προς το τέλος ομολογουμένως με κουράζει λίγο, όταν ξαναέρχομαι εδώ πάνω φτερουγίζει η καρδιά μου. Απο κει που κυκλοφορούσα ανάμεσα σε σαράβαλα, βομβαρδισμένα τοπία, φασαρία και αγκαούγκα, βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο. Τι ανακούφιση! ΟΚ, κάθεσαι μερικούς μήνες, βαριέσαι και εδώ, κατεβαίνεις πάλι Ελλάδα, αχ τι εξωτικά είναι εδώ! Και ξανά μανά απο την αρχή :D
Σε αυτό το μοτίβο, προτιμώ ξεκάθαρα τον κύριο τόπο κατοικίας μου, δηλαδή που θα εργάζομαι, θα λαμβάνω τις υπηρεσίες υγείας, θα περνώ τον περισσότερό μου χρόνο, να τον έχω στην Αλεμανία και όχι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, μπορώ να βρώ μια δουλειά απο το πάνω-πάνω ράφι αύριο κιόλας. Δεν το λέω απο το πουθενά, έχω κάνει παλαιότερα μερικές αιτήσεις για να τσεκάρω, και σε όλες είχα προσφορές με τους καλύτερους δυνατούς όρους για Ελλάδα, τις οποίες απέρριψα φυσικά. Γενικά, για μηχανικό με εμπειρία σε καλή θέση στο εξωτερικό, είναι πανεύκολο να βρεί δουλειά Ελλάδα, γιατί έχει σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι των αμιγώς ΕΛ. Το ότι τέτοιος κόσμος δεν έρχεται πίσω, οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι δεν θέλει.

Αν είχα επίσης την οικονομική άνεση, πχ μεγαλοεισοδηματίας που να μην χρειάζεται να δουλεύω, πέραν των παραπάνω, θα ήθελα να ζήσω ένα ικανό διάστημα στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ (Aριζόνα), πχ απο 2-3 χρόνια σε κάθε μέρος, να δω σε βάθος πως είναι η ζωή εκεί, να γυρίσω με το αυτοκίνητο, κοκ.

Ξυπνάτε ρε σεις, καλή χρυσή για εμπειρίες διακοπών η Ελλάδα, αλλά δεν περιστρέφεται η ζωή γύρω απο την Ελλάδα. Εκεί έξω υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος για να ανακαλύψετε, να κάνετε και να ζήσετε πράγματα που ποτέ δεν θα είχατε την δυνατότητα στην Ελλάδα.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 20 Ιαν 2024, 14:35

Λαχουρένιος έγραψε:
Άλλο πολύ ενοχλητικό είναι το κουτσομπολιό, και μία περίεργη κατάσταση όπου οι περισσότεροι σου λένε παραμύθια και εσύ πρέπει να προσποιείσαι ότι τους πιστεύεις. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει το μυαλό παιδιού, σαν να μην μεγάλωσαν ποτέ, παράλληλα είναι άρπαγες, απατεώνες, κον αρτιστς. Όλα αυτά, θα τα συναντήσεις σχεδόν αυτούσια κυρίως σε αραβικές χώρες, Αίγυπτο ας πούμε.

Δηλαδή οι ευρωπαίοι δεν κουτσομπολεύουν? Οπουδήποτε υπάρχει μια μικρή κοινωνία πχ χώρος δουλειάς, σχολείο, χωριό κλπ αναπτύσσεται κουτσομπολιό και τείνει να φθίνει όσο πάμε σε ευρύτερες κοινωνίες γιατί αρχίζει και κυριαρχεί η ανωνυμία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα social media έχουν φτάσει το κουτσομπολιό στα όρια του stalking.

Έχω αλλάξει 3 δουλειές. Σε καμιά δουλειά δεν έχω ακούσει κουτσομπολιό, τουλάχιστον τύπου Ελλάδας. Θεωρείται μικρότητα, κατεβάζεις τον εαυτό σου χαμηλά έτσι, κάτι που δεν θες. Γενικά, η ιδιωτικότητα, ο προσωπικός χώρος και ζωή, έχουν τεράστια αξία και εισβολή σε αυτά θεωρείται πολύ κακό πράγμα, όχι αστείο. Αν το κάνεις και δη συστηματικά, αποτελεί λόγο για να σε απολύσουν και να στο φορέσουν και στην συστατική πετώντας σε εκτός αγοράς εργασίας.

Ίσως σε κανένα μάρκετ ή εμπορικό κέντρο, οι πωλήτριες να κουτσομπολεύουν, δεν έχω παραστάσεις.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 20 Ιαν 2024, 15:50

Προέλλην έγραψε:Έχω αλλάξει 3 δουλειές. Σε καμιά δουλειά δεν έχω ακούσει κουτσομπολιό, τουλάχιστον τύπου Ελλάδας. Θεωρείται μικρότητα, κατεβάζεις τον εαυτό σου χαμηλά έτσι, κάτι που δεν θες. Γενικά, η ιδιωτικότητα, ο προσωπικός χώρος και ζωή, έχουν τεράστια αξία και εισβολή σε αυτά θεωρείται πολύ κακό πράγμα, όχι αστείο. Αν το κάνεις και δη συστηματικά, αποτελεί λόγο για να σε απολύσουν και να στο φορέσουν και στην συστατική πετώντας σε εκτός αγοράς εργασίας.

Ίσως σε κανένα μάρκετ ή εμπορικό κέντρο, οι πωλήτριες να κουτσομπολεύουν, δεν έχω παραστάσεις.

Επίσης οι επιχειρήσεις δεν έχουν τουαλέτες γιατί οι γερμανοί ως ανώτερη φυλή δεν κλάνουν, δεν χέζουν και δεν κατουράνε.... :D :giggle02:
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 20 Ιαν 2024, 15:53

Προέλλην έγραψε:Προφανώς δεν εκπροσωπώ όλους τους ΕΛ νεομετανάστες, δεν κολυμπάμε όλοι στα ίδια νερά, μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου.

Απο την Ελλάδα έφυγα όχι λόγω οικονομικής στενότητας, είχα αρκετά καλή δουλειά για την τότε ηλικία μου και τα ελληνικά δεδομένα. Δουλειά βρήκα αμέσως μετά τον στρατό, στο ίδιο εργοστάσιο στη Σίνδο όπου έκανα κάθε καλοκαίρι πρακτική, δεν έψαξα καν. Απλά μετά απο λίγα χρόνια δουλειάς στην Ελλάδα, μου έγιναν σαφή τα αδιέξοδα ευχαρίστησης και καριέρας που αντιμετωπίζει ένας μηχανικός σε μια οικονομία σαν την ελληνική. Δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των προσόντων και των δυνατοτήτων εξέλιξης ενός αποφοίτου πολυτεχνικής σχολής, και των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, λόγω δομής και φύσης της οικονομίας.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Είχα ήδη ζήσει 1,5 χρόνο σε χώρα της Β. Ευρώπης γιατί έκανα μεταπτυχιακό, και με είχε ενθουσιάσει η ζωή γενικά στο εξωτερικό, όχι απαραίτητα συγκεκριμένα εκεί, όχι απαραίτητα η συγκεκριμένη κουλτούρα, αλλά μου άρεσε να ζω κάπου όπου οι άνθρωποι είχαν άλλες συνήθειες, οι εικόνες διαφορετικές, η διαφορετικότητα, σε συνδυασμό με την οργάνωση, την αποδοτικότητα, την μαστοριά εν τέλει των ανθρώπων εκεί (απ όλα αυτά τα στάδια του "ναι αλλά εμείς στην Ελλάδα", έχω περάσει κι εγώ, περί μαχών οπισθοφυλακής πρόκειται). Επίσης, επειδή το μεταπτυχιακό μου ήταν καθαρά ερευνητικό, με εμπλοκή της βιομηχανίας, κατάλαβα ότι το να βρίσκεσαι στην αιχμή του δόρατος της ανθρώπινης εφαρμοσμένης τεχνολογίας και επιστήμης, σου προσφέρει τεράστια ικανοποίηση και υπερηφάνεια.
(Εδώ, αν είσαι ένας μετριοκαλός μηχανικός με σωστές επιλογές και τακτική, μπορείς να αλλάξεις θέσεις εργασίας ας πούμε, μεταξύ BASF και Zeiss, Βosch και Thyssen-Krupp, κοκ, εταιρίες με τζίρο σαν ΑΕΠ κράτους. Να συνεργαστεις και να ταξιδέψεις σε ΗΠΑ, Ασία, να γνωρίσεις κόσμο, να αποκτήσεις παραστάσεις και εμπειρίες, να κάνεις συζητήσεις με κάθε είδους άνθρωπο, να ειδικευτείς τεχνικά αλλά να αποκτήσεις μοναδικές άλλες δεξιότητες. Όλα αυτά, με μεγάλο μισθό, πρακτικά μηδενικές υπερωρίες, και πολλές μέρες άδεια και απομακρυσμένη εργασία. Πόσο πιστεύεις ότι μπορώ να συγκρίνω αυτή την ευχαρίστηση και ποιότητα ζωής, με το να με λιάσει καμιά μέρα παραπάνω ο ήλιος και να κουτσομπολεύω τραβώντας τζούρες καφεζουμίου απο το καλαμάκι;)

Μετά, έχοντας επιστρέψει Ελλάδα, απλά έψαχνα μια καλή αφορμή για να ξαναφύγω, έστω και κάπως ασυνείδητα. Μαζέψα κάποια επαγγελματική εμπειρία, και με την πρώτη αφορμή που βρήκα, απέδρασα προς τον πολιτισμό. Είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ ξέρεις ότι μπορείς να πας αλλού σε μια καλύτερη ζωή λόγω επαγγελματικών προσόντων, να κάθεσαι να υπομένεις καταστάσεις Ελλάδας. Ο μόνος λόγος να το κάνεις αυτό, είναι είτε να έχεις μη-αυτοεξυπηρετούμενους γονείς/αδέλφια, ή απλά να μην ξέρεις τι είναι η ζωή σε ανεπτυγμένη χώρα ως ειδικευμένος επαγγελματίας με καλή δουλειά και να πιστεύεις σε μύθους για το εξέπσιοναλιζμ της ΕΛ ζωής.

Ε στα λόγια μου έρχεσαι. Ακόμα και για σένα οι χαμηλοί μισθοί ήταν βασικό κίνητρο για να φύγεις. Αν θυμάμαι καλά είσαι κοντά στα 40 άρα όταν τελείωσες το μεταπτυχιακό και το στρατό και πρωτοέπιασες δουλειά πρέπει να ήταν λίγο πριν την κρίση του '10. Δεν λέω ότι έφυγες μόνο για αυτό αλλά ήταν σημαντικός παράγοντας, τουλάχιστον στην αρχή.
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 20 Ιαν 2024, 16:06

Λαχουρένιος έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Έχω αλλάξει 3 δουλειές. Σε καμιά δουλειά δεν έχω ακούσει κουτσομπολιό, τουλάχιστον τύπου Ελλάδας. Θεωρείται μικρότητα, κατεβάζεις τον εαυτό σου χαμηλά έτσι, κάτι που δεν θες. Γενικά, η ιδιωτικότητα, ο προσωπικός χώρος και ζωή, έχουν τεράστια αξία και εισβολή σε αυτά θεωρείται πολύ κακό πράγμα, όχι αστείο. Αν το κάνεις και δη συστηματικά, αποτελεί λόγο για να σε απολύσουν και να στο φορέσουν και στην συστατική πετώντας σε εκτός αγοράς εργασίας.

Επίσης οι επιχειρήσεις δεν έχουν τουαλέτες γιατί οι γερμανοί ως ανώτερη φυλή δεν κλάνουν, δεν χέζουν και δεν κατουράνε.... :D :giggle02:

Ρε συ (άκου κουτσομπολιό τώρα, ε :D ) στην 1η μου δουλειά, που ήμουν κοντά στο κατάστρωμα παραγωγής, είχαμε δύο εργάτες παραγωγης,που είχαν πρόδηλα "παράνομη" σχέση, όντας και οι δύο παντρεμένοι με οικογένειες και παιδιά. Μιλάμε τώρα σε φάση, ερχόταν στην δουλειά, μαζί, φεύγαν μαζί, δίνανε φιλάκια μπροστά σε όλους, κτλ.
Παράλληλα, στα εταιρικά εβέντς, εμφανιζόταν με τις νόμιναλ οικογένειες και παιδιά, κτλ. Όλοι προσποιούταν σαν να μην συνέβαινε τίποτε, κανείς δεν ανάφερε τίποτε, κανείς δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο. Σε λέει, ζωή τους, δεν έχουμε δικαίωμα να μπλεχτούμε. Φαντάζεσαι τι θα είχε γίνει Ελλάδα απο κουτσομπολιό; :dunno:

Και στην δουλειά που είμαι τώρα, έχουμε διάφορα παρατράγουδα, για τα οποία υπάρχει ομερτά :D
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 20 Ιαν 2024, 16:14

Λαχουρένιος έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Προφανώς δεν εκπροσωπώ όλους τους ΕΛ νεομετανάστες, δεν κολυμπάμε όλοι στα ίδια νερά, μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου.

Ε στα λόγια μου έρχεσαι. Ακόμα και για σένα οι χαμηλοί μισθοί ήταν βασικό κίνητρο για να φύγεις. Αν θυμάμαι καλά είσαι κοντά στα 40 άρα όταν τελείωσες το μεταπτυχιακό και το στρατό και πρωτοέπιασες δουλειά πρέπει να ήταν λίγο πριν την κρίση του '10. Δεν λέω ότι έφυγες μόνο για αυτό αλλά ήταν σημαντικός παράγοντας, τουλάχιστον στην αρχή.

Nαι, είναι μία σημαντική παράμετρος (το ποσό που μπορώ να αποταμιεύω είναι εκτός των ελληνικών δεδομένων, ακόμη και του πάνω ραφιού), όχι όμως η μοναδική. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και το αντικείμενο και η καθημερινότητα της εργασίας, και η γκάμα συναδέλφων, κλπ. Όπως επίσης και η διαφορετικότητα-εξωτικότητα του πολιτισμού.

Στην δουλειά μου Ελλάδα ξεκίνησα ελάχιστα πριν την κρίση με 1.500 καθαρά, ως βοηθός τεχνικού δντη και ένα χρόνο αργότερα έπαιρνα παραπάνω (δεν ήταν επειδή ήμουν ο κορυφαίος, αλλά γιατί στο ίδιο εργοστάσιο είχα κάνει πολλές πρακτικές-καλοκαιρνές εργασίες ως φοιτητής και ήξερα την δουλειά, τις μηχανές που είχαν, τον κόσμο, το είχα χτίσει μεθοδικά το πράμα, ήμουν έτοιμος και έτρωγα σίδερα). Με το αφεντικό μου τα σπάσαμε γιατί με το που έσκασε η κρίση, ο τεχνικός δντης την έκανε για εξωτερικό :D , μου έγινε πρόταση για να πάρω την θέση του αλλά δεν τα βρήκαμε στα λεφτά. Συγκεκριμένα, ο αφεντικός πήγε να μου το παρουσιάσει ότι αυτά είναι, πες και ευχαριστώ γιατί βλέπεις τι γίνεται με την κρίση, ο κόσμος παρακαλάει. Τον παράτησα με ειδοποίηση 2 εβδομάδων :D

Ξανα, σήμερα Ελλάδα βρίσκω δουλειά με 3.000 καθαρά για πλάκα στην Αθήνα (έχω κάνει αναγνωριστικές αιτήσεις στο παρελθόν, έχω διαπραγματευτεί, κλπ). Γιατί να κάνω μια τέτοια μαλακία όμως, γιατί να υποβαθμίσω και να τινάξω στον αέρα την ζωή μου;
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
fasistario
Mr Lamogio
Mr Lamogio

Δημοσίευσηαπό fasistario » 20 Ιαν 2024, 17:05

Συνθήκες λοιπόν, όχι το περιβάλλον.

Η μόνη πιθανότητα επιστροφής στην Ελλάδα για μένα, είναι με δουλειά εξ αποστάσεως, και προφανώς δε ματαγυρνάω Αθήνα με τίποτα.
0 .
Formerly known as lamogio88
"Let us have a dagger between our teeth, a bomb in our hands and an infinite scorn in our hearts."

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 20 Ιαν 2024, 17:08

fasistario έγραψε:Συνθήκες λοιπόν, όχι το περιβάλλον.

Η μόνη πιθανότητα επιστροφής στην Ελλάδα για μένα, είναι με δουλειά εξ αποστάσεως, και προφανώς δε ματαγυρνάω Αθήνα με τίποτα.

Αργεντινή πήγες? :D
0 .

Άβαταρ μέλους
fasistario
Mr Lamogio
Mr Lamogio

Δημοσίευσηαπό fasistario » 20 Ιαν 2024, 17:10

Λαχουρένιος έγραψε:
fasistario έγραψε:Συνθήκες λοιπόν, όχι το περιβάλλον.

Αργεντινή πήγες? :D

Την έχω γράψει την τοποθεσία μου ρε, φαίνεται κάτω από το άβαταρ :P

Οργανώνω τους ντόπιους που πρόσφατα ανακάλυψαν την μαγεία της μετανάστευσης.
0 .
Formerly known as lamogio88
"Let us have a dagger between our teeth, a bomb in our hands and an infinite scorn in our hearts."

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”