Διάφορα Θέματα και Ιστορίες.

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Re: Διάφορα Θέματα και Ιστορίες.

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 08 Αύγ 2020, 15:31

Τλαξκαλτέκος έγραψε:
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:
Τλαξ μπορεις να ανοίξεις τα μηνύματα σου να σε ρωτήσω κάτι που θέλω; Αν το κανεις μπορώ να σου αποκαλύψω και ένα μυστικό αν θες. :D

Κρατικό ; :hmmm

Όχι, με εμένα έχει να κάνει
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 08 Αύγ 2020, 15:36

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Κρατικό ; :hmmm

Το άλλαξα. Για στείλε. Είμαι περίεργος να δω τι θα μου πεις. :hmhmhm:
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 08 Αύγ 2020, 15:42

Τλαξκαλτέκος έγραψε:

Το άλλαξα. Για στείλε. Είμαι περίεργος να δω τι θα μου πεις. :hmhmhm:

Σίγουρα; Δε μου βγαζει την επιλογή
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 08 Αύγ 2020, 15:45

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Το άλλαξα. Για στείλε. Είμαι περίεργος να δω τι θα μου πεις. :hmhmhm:

Σίγουρα; Δε μου βγαζει την επιλογή

Για περίμενε λίγο να αποσυνδεθώ και να ξανασυνδεθώ.
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 08 Αύγ 2020, 15:48

Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:Σίγουρα; Δε μου βγαζει την επιλογή

Τώρα ; :sgrat:
0 .

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 08 Αύγ 2020, 15:48

Τλαξκαλτέκος έγραψε:
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:Σίγουρα; Δε μου βγαζει την επιλογή

Τώρα ; :sgrat:

Ok
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 08 Αύγ 2020, 21:52

εγω δεν χρειαζομαι μηνυμα γιατι ξερω ποιος εισαι αλλα για τον τλαξ δεν ειμαι σιγουρος :)
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 09 Αύγ 2020, 14:36

Το πρωτόκολλο του Λονδίνου υπογράφτηκε στις 22-1-1830 ( παλαιό ημερολόγιο ) στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας , Γαλλίας και Ρωσίας και έδωσε στην Ελλάδα την ανεξαρτησία της.

Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830 (αποσπάσματα)

1. Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν κράτος ανεξάρτητον και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν.

2. η διοριστική γραμμή των συνόρων της Ελλάδος, αρξαμένη από τας εκβολάς του Ασπροποτάμου, θέλει ανατρέξει τον ποταμόν αυτόν έως κατέναντι της λίμνης του Αγγελοκάστρου, και διασχίσασα τόσον αυτήν την λίμνην όσον και τας του Βραχωρίου και της Σταυροβίτσας, θέλει καταλήξει εις το όρος Αρτοτίνα, εξ ου θέλει ακολουθήσει την κορυφήν του όρους ’ξου, την κοιλάδα της Κοτούρης και την κορυφήν του όρους Οίτης έως τον κόλπον του Ζητουνίου, εις τον οποίον θέλει καταντήσει προς τας εκβολάς του Σπερχειού.

Όλαι αι χώραι και τόποι κείμενοι προς Μεσημβρίαν αυτής της γραμμής, την οποίαν το συμβούλιον εχάραξεν επί του ενταύθα υπό στοιχείον Στ συναπτομένου γεωγραφικού πίνακος, θέλουν ανήκει εις την Ελλάδα .

Θέλουν ανήκει ωσαύτως εις την Ελλάδα η νήσος Εύβοια ολόκληρος, αι Δαιμονόνησοι, η νήσος Σκύρος και αι νήσοι, αι εγνωσμέναι το αρχαίον υπό το όνομα Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Αμοργού .

3. Η Ελληνική Κυβέρνησις θέλει είναι μοναρχική και κληρονομική κατά τάξιν πρωτοτοκίας. Θέλει εμπιστευθή εις ένα Ηγεμόνα, όστις δεν θέλει είναι δυνατόν να εκλεχθή μεταξύ των οικογενειών των βασιλευουσών εις τας Επικρατείας τας υπογραψάσας την συνθήκην της 6ης Ιουλίου 1827*, και θέλει φέρει τον τίτλον Ηγεμών Κυριάρχης της Ελλάδος .

[Πηγή: Διονύσιος Κόκκινος, Η ελληνική επανάστασις, εκδ. Μέλισσα, Αθήνα 1974, τόμος Στ', σελ. 437-439, όπου και το πλήρες κείμενο του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830.]

http://users.sch.gr/maritheodo/history- ... iges/2.htm

* Η συνθήκη αυτή οδήγησε στη ναυμαχία του Ναυαρίνου.
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 16 Αύγ 2020, 11:03

Η στρογγυλή κοίλη ασπίδα , το όπλον , έδωσε το όνομά τους στους οπλίτες.

Εικόνα
Αρχαίος Έλληνας Οπλίτης
-----------------------------------
Εικόνα
Κοπίδα. Το επιθετικό αυτό όπλο έχει άγνωστη προέλευση. Δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ή στην Ιβηρική. Δεν αποκλείεται και η παράλληλη εξέλιξη.
-------------------------------------------------
Εικόνα
Άορ. Ερώτημα υπάρχει ως προς τον τόπο της αρχικής προέλευσής του δεδομένου ότι η ξένη σχετική βιβλιογραφία αναφέρει σαν χώρα εισαγωγής του σχεδίου του ξίφους την Κεντρική Ευρώπη μέσω Ιταλίας και ιδιαίτερα μέσω μισθοφόρων της εποχής. Εύστοχα ο Μελετητής κ. Δημήτρης Καμπούρης σε σχετική του δημοσίευση στο τεύχος 4 του Οκτωβρίου του 1996 της Στρατιωτικής Ιστορίας παρατηρεί ότι κανένας πολιτισμός της Κ. Ευρώπης δεν άνθιζε στην μεταλλουργεία το 1200 έως το 1000 π.Χ. για να γίνει τέτοιου είδους κατασκευή ούτε αναφέρονται πουθενά Ευρωπαίοι μισθοφόροι στο στρατό των Μυκηνών για να δικαιολογηθεί η εκ μέρους τους εισαγωγή του.

Κατά τον ίδιο Μελετητή το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των ξιφών εισάγονταν από τα μεταλλεία εκείνων των περιοχών μέσο των Ελληνικών αποικιών δικαιολογεί ως ένα βαθμό τουλάχιστον την σύγχυση σχετικά με τον τόπο καταγωγής του ξίφους
.

https://koryvantesstudies.org/studies-i ... page112-2/
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 16 Αύγ 2020, 12:05

Κάποια στοιχεία απ' την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Πηγή : https://www.gnomonpublications.gr/Product.asp?ID=992

- Κατά το αποτυχημένο βενιζελικό κίνημα του 1935 σημειώθηκε η πρώτη προσπάθεια ομαδικής εμπλοκής της Σχολής σε πολιτικής μορφής εκδήλωσης , όταν βενιζελικοί αξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στην Σχολή επιχείρησαν να θέσουν το ίδρυμα στο πλευρό του Βενιζέλου. Η κίνηση δεν είχε επιτυχία. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έμεινε προσηλωμένη στο καθαρά στρατιωτικό της καθήκον.

- Τη νύχτα της 23/24 Απριλίου 1941 οι πρωτοετείς Ευέλπιδες μαζί με την πολεμική τους σημαία και τον οπλισμό τους αναχώρησαν για την Πελοπόννησο. Μαζί τους ήταν μια και μόνο γυναίκα , η αδελφή νοσοκόμος Μαγδαληνή Σπυρίδωνος. Η πορεία τους ήταν δύσκολη και η φάλαγγα των φορτηγών οχημάτων τους έγινε στόχος των γερμανικών αεροσκαφών χωρίς όμως να υπάρξουν απώλειες. Στις 26/4/1941 έφτασαν στο χωριό Τάραψα στο Γύθειο και επιβιβάστηκαν σε βενζινόπλοια για την Κρήτη. Αντιμετώπισαν θαλασσοταραχή και επιθέσεις γερμανικών αεροσκαφών και στις 28/4 αποβιβάστηκαν στο χωριό Κολυμπάρι Χανίων. Το βρετανικό BBC μετέδωσε : Τους μαχητές της Κρήτης ήλθαν να ενισχύσουν 300 Ευέλπιδες με τους αξιωματικούς των , οι οποίοι μετά ενδόξου πορείας μέσω Πελοποννήσου και εις πείσμα των Γερμανών που επεδίωξαν , χωρίς όμως να το πετύχουν , την καταστροφήν των, κατέχουν από σήμερον θέσιν εις τας επάλξεις του φρουρίου Κρήτης. Στις 2/5/2941 ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας μετέδιδε : Η ψυχή των ηρώων της αρχαίας Ελλάδας δεν έλειψε και από τους σύγχρονους Έλληνες . Μετά την Αλβανία και τα οχυρά , η Κρήτη θα δώσει το τελευταίο κτύπημα στους ναζί του Χίτλερ. Τα παλληκάρια της , εκείνα που φτάνουν καθημερινά από την Ελλάδα στην Κρήτη, θα πολεμήσουν αποφασιστικά αν ο Χίτλερ τολμήσει να κτυπήσει εκεί. Τριακόσιοι Ευέλπιδες πέρασαν από την Ελλάδα στην Κρήτη με την απόφαση να θυσιαστούν , αλλά να μην αφήσουν να περάσει ο εχθρός στη στερνή ελεύθερη γη ...
Η γερμανική εισβολή με αεραγήματα ξεκίνησε την 20ή Μαϊου 1941. Οι Ευέλπιδες πολέμησαν γενναία και είχαν 3 νεκρούς. Από το Μάλεμε κατέφυγαν στη Σούδα και από εκεί στα Λευκά Όρη. Με οκταήμερη πορεία μέσω Λευκών Ορέων έφτασαν κοντά στα Σφακιά. Εκεί ενημερώθηκαν πως δεν υπάρχει πλωτό μεσο διαφυγής τους και ότι με οδηγία της κυβέρνησης η ΣΣΕ διαλυόταν από εκείνη την στιγμή. Με την βοήθεια του Θεού ο καθένας ας φροντίσει για τον εαυτό του , ήταν η κατάληξη της ανακοίνωσης του διοικητή τους. Οι Ευέλπιδες παρέδωσαν τη σημαία της Σχολής προς φύλαξη στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γωνιάς με τις ευλογίες του επισκόπου Κισσάμου Ευδοκίμου. Έπειτα διαλύθηκαν και ατομικά ή ομαδικά επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Αργότερα κάποιοι από αυτούς κατέφυγαν στην Μέση Ανατολή ή έγιναν αντάρτες στην Κρήτη και στην ηπειρωτική χώρα . Μερικοί όμως συνελήφθησαν στα Χανιά από τους Γερμανούς , μεταφέρθηκαν στον Πειραιά και εκεί ελευθερώθηκαν . Έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και διαλύθηκαν.

- Από τους 637 Ευέλπιδες που υπήρχαν τον Αύγουστο του 1941 οι 286 συμμετείχαν στην Αντίσταση , ενώ άλλοι 154 διέφυγαν στη Μέση Ανατολή. 18 Ευέλπιδες έχασαν την ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο του 1943 - 44 μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων.

- Κατά τα Δεκεμβριανά οι Ευέλπιδες δέχτηκαν επίθεση ( 7/12 - 10/12/1944 ) στην Σχολή τους από τους ΕΛΑΣίτες. Με την κάλυψη αγγλικών τμημάτων , συμπτύχθηκαν ( 11/12 ) στο κτίριο της Βουλής και επάνδρωσαν την νεοσυγκροτούμενη Εθνοφυλακή.

- Η ΣΣΕ συμμετείχε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Διοικητής του Τάγματος των Ευελπίδων ήταν ο τότε αντισυνταγματάρχης και μετέπειτα διοικητής της ΕΣΑ και "αόρατος δικτάτορας" Δημήτριος Ιωαννίδης , ο οποίος διέταξε την έξοδο των Ευελπίδων στο πεδίο του Άρεως.
0 .

Επιστροφή σε “Ιστορία”