Adminović έγραψε:bizeli έγραψε:Αγαπητοί μου ιστοριοδίφες, μια μικρή βοήθεια.
Όταν λέμε Σλάβοι της Βόρειας και Νότιας Βαλκανικής πού ακριβώς εννοούμε;
Ποιο ακριβώς είναι το σημείο αναφοράς γεωγραφικά που χωρίζει του βόρειους από τους νότιους;![]()
Δεν έχω ξανακούσει για τέτοιο διαχωρισμό και μάλλον είναι αδόκιμος. Πού το διάβασες;![]()
Οι Σλάβοι των Βαλκανίων θεωρούνται όλοι Νότιοι Σλάβοι. Διαχωρισμό μπορείς ίσως να κάνεις μεταξύ Σλάβων δυτικών και ανατολικών Βαλκανίων. Οι δυτικοί, δηλαδή Σλοβένοι, Σέρβοι και Κροάτες, θεωρούνται απόγονοι των μεσαιωνικών Σλοβένων/Σκλαβήνων και σχετίζονται με τους Σλάβους της κεντρικής Ευρώπης (Πολωνούς, Τσέχους, Σλοβάκους), ενώ οι ανατολικοί, δηλαδή Βούλγαροι και Μακεδόνες, θεωρούνται απόγονοι των μεσαιωνικών Αντών και σχετίζονται με τους Ανατολικούς Σλάβους, δηλαδή Ρώσους και Ουκρανούς.
Θα μπορούσες ίσως να τους διαχωρίσεις με βάση το θρήσκευμα και τις σφαίρες επιρροής. Δηλαδή οι πιο νότιοι, που ήταν στη σφαίρα επιρροής του Βυζαντίου, είναι οι ορθόδοξοι (Σέρβοι, Βούλγαροι, Μακεδόνες) και οι βόρειοι, που ήταν στη σφαίρα επιρροής των δυτικών και είναι καθολικοί (Σλοβένοι και Κροάτες).
Επίσης, παίζει ρόλο και η ιστορική περίοδος. Σλάβοι υπήρχαν πολλοί και στην Ελλάδα, που είναι γνωστοί με τα διάφορα ονόματα των φυλων τους.
Στο σχολικό βιβλίο (περίοδος 4ος - 7ος αι.)
Εεεμ ... γι' αυτό κι εγώ έκαψα λίγο φλάντζα.
Έψαχνα να δω τι εννοεί.
.gif)

, Ναυπλιεύς Βουζύκης , Μερκούριος Μπούας
κ.α.