itteithe έγραψε:Αν βρεις ένα πισί σε μια ερημική περιοχή, δεν θα υποθέσεις οτι προέκυψε από τυχαίες συνενώσεις υλικών, αλλά οτι κατασκευάστηκε. Όπως και αν συναντήσεις έναν άνθρωπο σε μια ερημική περιοχή, δεν θα υποθέσεις οτι προέκυψε από τυχαίες συνενώσεις υλικών, αλλά πως γεννήθηκε από μια μάνα. Αντίστοιχες σκέψεις θα κάνεις για τον ιστό της αράχνης, την φωλιά του υφαντή, το φράγμα του κάστορα, την αποικία μυρμηγκιών και την κυψέλη ενός μελισσιού.
Το ερώτημα που κάνω εδώ και πολλές σελίδες είναι: πώς (γιατί) αποκλείεις την αυτόματη κατασκευή σε τέτοια αντικείμενα;
Εγώ το έχω απαντήσει από την πλευρά μου, αλλά δεν έχω δει κάποιον άλλο να απαντά στο ερώτημα.
Αλλά ας αποδεχθώ οτι με αυτήν την απλή αναλογία, αναγνωρίζουμε την κατασκευαστική ευφυΐα πίσω από τον κόσμο. Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια αναλογία και συλλογισμό. Αναγνωρίζουμε οτι όλα τα θηλαστικά έχουν κοινά χαρακτηριστικά; Καρδιά, πνεύμονες, συκώτι, κυκλοφοριακό σύστημα, μυϊκούς ιστούς, ανοσοποιητικό σύστημα, μάτια, εγκέφαλο, αναπαραγωγικό σύστημα με φύλα/κύηση/γέννηση/θηλασμό, αίμα, οστά, κεντρικό νευρικό σύστημα. Αναγνωρίζουμε πως μοιραζόμαστε και κοινά χαρακτηριστικά (από αυτά που προαναφέρθηκαν) με τα ερπετά, τα πτηνά και τα ψάρια; Αναγνωρίζουμε οτι σε κυτταρικό επίπεδο όλοι οι έμβιοι οργανισμοί μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά; DNA, RNA, κυτταρικά τοιχώματα, μίτωση, μείωση. Γιατί να μην κάνουμε την απλή αναγωγή οτι όλοι αυτοί οι οργανισμοί, μόνο και μόνο λόγω αυτής της απλουστευμένης σκέψης βασισμένη στην παρατήρηση (όπως και με την αναγνώριση κατασκευαστικής ευφυΐας) μοιράζονται ένα κοινό πρόγονο και κατά συνέπεια ισχύει η ΘτΕ; Το πως προέκυψε ο κοινός πρόγονος και ποιος είναι αυτός είναι άλλο πεδίο συζήτησης. Ακόμα και σ' αυτό το επίπεδο δεν εμποδίζει η ΘτΕ την Θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού, μιας και μπορούν να ισχυριστούν οι υποστηρικτές του οτι αυτός ο κοινός πρόγονος είναι κατασκευαστικό προϊόν.
Είναι απλό: διότι ενώ έχουμε δει να κατασκευάζονται όλα τα αντικείμενα που συζητάμε, δεν έχουμε δει να εξελίσσεται οποιοδήποτε από τα είδη που καταθέτεις στη συζήτηση.
Δηλαδή, η "υπόθεση" ότι όλα τα παραπάνω αντικείμενα αναγκαστικά κατασκευάζονται έχει παρατηρησιακή και πειραματική εγκυρότητα. Η αντίστοιχη υπόθεση ότι "τα όντα δεν κατασκευάστηκαν αλλά αυτοεξελίσσονται από τυχαές συνενώσεις και μεταβολές των υλικών τους" ούτε παρατηρήθηκε ούτε και προέκυψε από τα πειράματά μας.
Παρεμπιπτόντως, κανένα κατασκεύασμα απ' όσα αναφέρονται ως παράδειγμα (μίξερ, αυτοκίνητα, πισί, σουτιέν) δεν αυτοαναπαράγεται, αλλά κατασκευάζεται.
Εσύ ειδικά γνωρίζεις ότι πχ. στην πληροφορική υπάρχει αυτοαναπαραγωγή προγράμματος, δηλαδή αυτοματοποιημένη διαδικασία αναπαραγωγής ενός κώδικα. Από τα spam mails μέχρι ιους. Απλά, απαιτεί προγραμματισμό...

Εν ολίγοις, έχεις 2 μέτρα και 2 σταθμά που έχει κάθε σκιτζής