Ραν ταν πλαν έγραψε:Συνηθισμένο μπορεί να είναι, υγιές δεν είναι.
Υπάρχει το παλιό δοκίμιο του Ζαν Ζιγκλέρ «Οι ζωντανοί και ο θάνατος.» που θα σου λύσει κάποιες απορίες πάνω στο θέμα διαχείρισης της απώλειας.
Καλά εντάξει ούτε εμένα μου αρέσουν τα διαδικτυακά πένθη αλλά πιστεύω ότι οι πενθούντες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
α. Αυτοί που διαλύονται ψυχικά τελείως και πέφτουν σε βαθιά κατάθλιψη χωρίς να επουλώνεται ποτέ το ψυχικό τραύμα. Μιλάμε για επίπεδο να μην έχεις επικοινωνία με το περιβάλλον... να αποτρελαίνεσαι... να κλείνεσαι στον εαυτό σου... πώς το λένε;
β. Και αυτοί που το διαχειρίζονται κάπως βρίσκοντας τρόπους να απαλύνει λίγο τον πόνο τους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να μοιραστείς τον πόνο σου έστω και διαδικτυακά.
Η κατηγορία (α) είναι τελειωμένες περιπτώσεις με την έννοια ότι δε συνέρχονται ποτέ, δεν μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και χρειάζονται στήριξη από ειδικό.
Η (β) κατηγορία έχει την εξής παγίδα. Όταν είναι φρέσκο ακόμα δεν έχεις συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Έχεις πολύ κόσμο που ασχολείται μαζί σου και αισθάνεσαι στο επίκεντρο κτλ. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Κάποια στιγμή, όμως, που αρχίζουν και εγκαταλείπουν όλοι (και λογικό γιατί όλοι συνεχίζουν τις ζωές τους), μένεις μόνος σου και αρχίζει και κρυώνει το πράγμα και τότε είναι που σε χτυπάει ο πόνος αδυσώπητα.
Σε φάση πένθους ο χρόνος δεν είναι φίλος σου, είναι εχθρός σου. Γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο συνειδητοποιείς την απουσία του άλλου στην καθημερινότητά σου.
Ο χρόνος γίνεται φίλος σου πολλά χρόνια αργότερα, όταν πλέον έχεις μάθει να ζεις με την απουσία του άλλου.
Εγώ όταν έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία 17 ετών, ήμουν στη (β) κατηγορία.
Αλλά τώρα αν μου συμβεί κάτι παρόμοιο με κοντινό μου πρόσωπο δεν ξέρω πώς θα το διαχειριστώ. Πολύ πιθανό να πέσω και κατηγορία (α).