Είσαστε κομμουνιστές; Γιατι;

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.

Είσαστε κομμουνιστές; Γιατί;

Είμαι κομμουνιστής γιατί πιστεύω σε ένα δικαιότερο σύστημα διακυβέρνησης και είμαι εναντίον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
2
13%
Είμαι κομμουνιστής επειδή έτσι γίνομαι πιο εύκολα συντονιστής σε φόρουμς και σε παταροσυζητήσεις του Κράχτη στο Χαλάνδρι, όπου μου διαθέτουν και θέση στο τραπέζι για να φυλάω τα μπόσικα.
1
7%
Είμαι κομμουνιστής επειδή είμαι φίλος ενός κομμουνιστή συντονιστή σε φόρουμ και τον βοηθώ στην προσπάθεια στην οποία μας καθευθύνει ο Περισσός για την αποχαύνωση των μαζών, μέσω υπνωτιστικών μεταμεσονύκτιων αποκαλύψεων του Κράχτη
1
7%
Όχι, απλά δεν είμαι κομμουνιστής.
7
47%
Όχι, υποστήριξα την 21η Απριλίου, τον Ιωαννίδη και την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο; Πως θα μπορούσα να είμαι.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Όχιι, δεν είμαι κομμουνιστής, είμαι ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ.
4
27%

Σύνολο ψήφων: 15

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Είσαστε κομμουνιστές; Γιατι;

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 08 Ιούλ 2022, 22:14

bizeli έγραψε:Προφανώς και ισχύει για όλες τις ιδεολογίες αυτό. Αλλά οι υπόλοιπες θεωρίες είναι ζώσες οπότε κατά μια έννοια τις εφαρμόζεις άσχετα αν ξέρεις τι σημαίνουν ή όχι ή αν τις στηρίζεις ή όχι.

Οι πολιτικες ιδεολογιες σε γενικες γραμμες δεν ειναι ουτε τροπος ζωης ουτε θρησκειες. Αφορουν ιδεες σχετικα με την οργανωση της κοινωνιας και του κρατους. Δεν υπαρχει κομμουνιστικος ή φιλελευθερος τροπος ζωης και σε καμια ιδεολογια δεν περιεχονται οδηγιες γυρω απο την καθημερινη ζωη. Ο κομμουνιστης δεν εχει καποιο ιδιαιτερο τροπο ζωης ή συμπεριφορας περα απο συγκεκριμενες πολιτικες ιδεες και πιθανον δρασεις.

Ο κομμουνισμός είναι μια ιδεολογία απολίθωμα. Και να θες να είσαι κομμουνιστής σήμερα πώς υπάρχει χώρος μέσα σε ένα τόσο καπιταλιστικό φιλελεύθερο μοντέλο;
Απλά λες είμαι κομμουνιστής;

Ειναι πολυ απλο. Κομμουνιστης ειναι οποιος ασπαζεται τις ιδεες του Μαρξ και του Λενιν, φιλελευθερος ειναι οποιος ασπαζεται τις ιδεες του Ανταμ Σμιθ, του Χαγιεκ κλπ και παει λεγοντας. Σε οποιοδηποτε πλαισιο μπορεις να το κανεις αυτο. Πχ και στην Βορεια Κορεα σιγουρα υπαρχουν παρα πολλοι ανθρωποι που πιστευουν οτι μια φιλελευθερη οικονομια θα ηταν καλυτερη για την χωρα τους απο μια κομμουνιστικη αν και οι ιδιοι ζουν σε κομμουνιστικη χωρα.
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 08 Ιούλ 2022, 22:57

Λαχουρένιος έγραψε:Οι πολιτικες ιδεολογιες σε γενικες γραμμες δεν ειναι ουτε τροπος ζωης ουτε θρησκειες..... Δεν υπαρχει κομμουνιστικος ή φιλελευθερος τροπος ζωης

Λάθος. Φυσικά και συνεπάγεται τρόπος ζωής απο τις πολιτικές θεωρίες (έστω κι αν δεν στοιχειωθετείται θεωρητικά). Φυσικά και υπάρχει κομουνιστικό modus vivendi αν επιθυμείς μια κομουνιστική κοινωνία. Η κατάργηση της ατομικής ακίνητης ιδιοκτησίας πχ όχι μόνο συνεπάγεται διαφορετική στάση και αντίληψη αλλά και διαφορετικό τρόπο ζωής.
1 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 08 Ιούλ 2022, 23:26

BaKXOS_Lysios έγραψε:Λάθος. Φυσικά και συνεπάγεται τρόπος ζωής απο τις πολιτικές θεωρίες (έστω κι αν δεν στοιχειωθετείται θεωρητικά). Φυσικά και υπάρχει κομουνιστικό modus vivendi αν επιθυμείς μια κομουνιστική κοινωνία. Η κατάργηση της ατομικής ακίνητης ιδιοκτησίας πχ όχι μόνο συνεπάγεται διαφορετική στάση και αντίληψη αλλά και διαφορετικό τρόπο ζωής.

Aμα δεν στοιχειοθετειται θεωρητικα τοτε δεν βασιζεται πουθενα. Δεν λεει ο Χ ή ο Ψ θεωρητικος να ζεις ετσι ή αλλιως.

Ολες αυτες οι ιδεολογιες αφορουν τροπους οργανωσης της κοινωνιας. Ενα ατομο ή μια παρεα δεν μπορουν να ζησουν με το Χ ή το Ψ συστημα απο μονοι τους επειδη το θελουν. Πρεπει να γινουν αλλαγες σε επιπεδο κρατους. Αλλωστε ο Ενγκελς καπιταλιστης ηταν στην προσωπικη του ζωη.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 08 Ιούλ 2022, 23:39

Λαχουρένιος έγραψε:Οι πολιτικες ιδεολογιες σε γενικες γραμμες δεν ειναι ουτε τροπος ζωης ουτε θρησκειες. Αφορουν ιδεες σχετικα με την οργανωση της κοινωνιας και του κρατους. Δεν υπαρχει κομμουνιστικος ή φιλελευθερος τροπος ζωης και σε καμια ιδεολογια δεν περιεχονται οδηγιες γυρω απο την καθημερινη ζωη. Ο κομμουνιστης δεν εχει καποιο ιδιαιτερο τροπο ζωης ή συμπεριφορας περα απο συγκεκριμενες πολιτικες ιδεες και πιθανον δρασεις.

Ε καλά λαχουρένιε. Σε λίγο θα μας πεις ότι ζούμε στον κόσμο του μάτριξ. Άμα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά τότε τι σκούζετε εσείς οι κομμουνιστές;
Αλλά στην τελική η μάζα δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά από ιδεολογίες, γιατί αυτές επιβάλλονται. Ή τις ακολουθείς ή πεθαίνεις.
Δλδ το ισχύον μοντέλο που επικρατεί σήμερα money rules the world είναι μονόδρομος.
Ακόμα και η πιο αγράμματη γιαγιούλα αναγκάζεται να το υπηρετήσει. Από ιδεολογία το κάνει;
Επομένως, υπάρχουν δεν υπάρχουν θεωρίες όλοι αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής ακόμα κι εσύ που είσαι κομμουνιστής.

Κι επίσης, σου διαφεύγει το γεγονός ότι μια φιλοσοφία/ιδεολογία γεννιέται μέσα από τις επικρατούσες συνθήκες κάθε εποχής. Δλδ τον τρόπο ζωής.
Ακόμα και ο Μαρξ επηρεάστηκε από το κοινωνικοικονομικό γίγνεσθαι στο οποίο έζησε κι έγραψε το κομμουνιστικό του μανιφέστο.
Δεν του το παρέδωσε ο θεός σε πλάκες.
1 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 09 Ιούλ 2022, 00:34

Λαχουρένιος έγραψε:Ενα ατομο ή μια παρεα δεν μπορουν να ζησουν με το Χ ή το Ψ συστημα απο μονοι τους επειδη το θελουν. Πρεπει να γινουν αλλαγες σε επιπεδο κρατους.

...οι οποίες αλλαγές βασίζονται στην πολιτική ιδεολογία του κράτους. Πρόταση οργάνωσης της κοινωνίας σημαίνει ταυτόχρονα (και αναγκαστικά ως ένα σημείο) πρόταση για ένα μοντέλο ζωής.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 09 Ιούλ 2022, 10:38

BaKXOS_Lysios έγραψε:...οι οποίες αλλαγές βασίζονται στην πολιτική ιδεολογία του κράτους. Πρόταση οργάνωσης της κοινωνίας σημαίνει ταυτόχρονα (και αναγκαστικά ως ένα σημείο) πρόταση για ένα μοντέλο ζωής.

Σιγουρα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ενα μεμονωμενο ατομο μπορει να ζησει ''κομμουνιστικα'', ''καπιταλιστικα'' ή whatever απο μονο του επειδη το επελεξε. Δεν ειναι τυπου βιγκανισμος που λες θα κοψω το κρεας και το κοβεις, ουτε τυπου ισλαμ που σου λεει να μην πινεις, αν εισαι γυναικα να φορας μαντηλα και παει λεγοντας. Στις πολιτικες ιδεολογιες σε γενικες γραμμες δεν παιζουν τετοια.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 09 Ιούλ 2022, 10:48

bizeli έγραψε:Ε καλά λαχουρένιε. Σε λίγο θα μας πεις ότι ζούμε στον κόσμο του μάτριξ. Άμα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά τότε τι σκούζετε εσείς οι κομμουνιστές;
Αλλά στην τελική η μάζα δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά από ιδεολογίες, γιατί αυτές επιβάλλονται. Ή τις ακολουθείς ή πεθαίνεις.
Δλδ το ισχύον μοντέλο που επικρατεί σήμερα money rules the world είναι μονόδρομος.
Ακόμα και η πιο αγράμματη γιαγιούλα αναγκάζεται να το υπηρετήσει. Από ιδεολογία το κάνει;
Επομένως, υπάρχουν δεν υπάρχουν θεωρίες όλοι αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής ακόμα κι εσύ που είσαι κομμουνιστής.

Ναι οπως χριστιανοι ζουν σε μουσουλμανικες χωρες με τον νομο της σαριας, φιλελευθεροι σε κομμουνιστικες χωρες και εθνικιστες ζουν κατω απο ξενο ζυγο.Το point ποιο ειναι?

Δεν σημαινει πως οποιος ζει κατω απο ενα συγκεκριμενο συστημα συμφωνει με αυτο. Στην ΕΣΣΔ νομιζεις δεν ειχε αντικομμουνιστες? Ή επειδη ζουσαν σε κομμουνιστικο καθεστως αυτο αυτοματως τους εκανε κομμουνια? :laugh1:

Κι επίσης, σου διαφεύγει το γεγονός ότι μια φιλοσοφία/ιδεολογία γεννιέται μέσα από τις επικρατούσες συνθήκες κάθε εποχής. Δλδ τον τρόπο ζωής.
Ακόμα και ο Μαρξ επηρεάστηκε από το κοινωνικοικονομικό γίγνεσθαι στο οποίο έζησε κι έγραψε το κομμουνιστικό του μανιφέστο.
Δεν του το παρέδωσε ο θεός σε πλάκες.

Προφανεστατα αλλα αυτο τι σχεση εχει με τον ισχυρισμο μου οτι μια πολιτικη ιδεολογια δεν ειναι τροπος ζωης? Ο Μαρξ δεν σου λεει στα βιβλια του τι να τρως, πως να ντυνεσαι ή πως να φερεσαι στους συνανθρωπους σου.

Γενικα εχεις ιδεα απο μαρξισμο και τι πρεσβευει? :hmmm
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 09 Ιούλ 2022, 18:15

Λαχουρένιος έγραψε:Σιγουρα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ενα μεμονωμενο ατομο μπορει να ζησει ''κομμουνιστικα'', ''καπιταλιστικα'' ή whatever απο μονο του επειδη το επελεξε.

Ως ένα σημείο μπορεί. Όπως εγώ πχ που επέλεξα να μην ενισχύσω οποιοδήποτε καπιτάλα και χρησιμοποιώ linux. Μπορεί να δημιουργούνται κάποια προβλήματα μερικές φορές με κάποια προγράμματα που δεν μπορώ να έχω πρόσβαση (έχω βεβαια σε αντίστοιχα open source που είναι το ίδιο καλά αν και δυσκολότερα) αλλά το λειτουργικό μου αυτό είναι και τέλος! Όπως ακριβώς και σε μια κομουνιστική κοινωνία το λειτουργικό ένα θα είναι και τέλος! Προσάρμωσα ήδη τον τρόπο ζωής μου όπως θα είναι σε μια κομουνιστική υφήλιο. :rolleyes:
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 09 Ιούλ 2022, 19:15

Λαχουρένιος έγραψε:Ναι οπως χριστιανοι ζουν σε μουσουλμανικες χωρες με τον νομο της σαριας, φιλελευθεροι σε κομμουνιστικες χωρες και εθνικιστες ζουν κατω απο ξενο ζυγο.Το point ποιο ειναι?

Δεν σημαινει πως οποιος ζει κατω απο ενα συγκεκριμενο συστημα συμφωνει με αυτο. Στην ΕΣΣΔ νομιζεις δεν ειχε αντικομμουνιστες? Ή επειδη ζουσαν σε κομμουνιστικο καθεστως αυτο αυτοματως τους εκανε κομμουνια? :laugh1:

Το πόιντ είναι ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο καθένας μας πχ "είμαι κομμουνιστής" αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάποιο αντίκτυπο αυτό στον κόσμο.
Προφανώς και όλοι δε συμφωνούμε με όλα και οραματιζόμαστε κάτι διαφορετικό σύμφωνα με κάποια ιδεολογία ή φιλοσοφία που έχουμε στο κεφάλι μας αλλά στην πραγματικότητα όλοι αναγκαζόμαστε να πορευτούμε στο σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής με ό,τι συνεπαγέται αυτό.

Η ανατροπή του ισχύοντος μοντέλου (αν υποθέσουμε ότι είναι κάτι που θέλουν οι περισσότεροι) έρχεται μόνο με βίαιες μαζικές συγκρούσεις και πάλι αμφίβολο.

Το να είναι κάποιος σήμερα οπαδός της Χ ή της Ψ ιδεολογίας το μόνο που προσφέρει είναι η δημιουργία σκεπτόμενων ανθρώπων -που σαφώς είναι μια καλή μαγιά για μια αλλαγή - αλλά για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.

Προς το παρόν σε αυτή τη φάση η υιοθέτηση μιας ιδεολογίας από τον καθένα μας χρησιμεύει μόνο σε επίπεδο καφενειακής συζήτησης.

Λαχουρένιος έγραψε: Προφανεστατα αλλα αυτο τι σχεση εχει με τον ισχυρισμο μου οτι μια πολιτικη ιδεολογια δεν ειναι τροπος ζωης? Ο Μαρξ δεν σου λεει στα βιβλια του τι να τρως, πως να ντυνεσαι ή πως να φερεσαι στους συνανθρωπους σου.

Επειδή παρουσίασες τις ιδεολογίες λες και είναι κάποιο μυθικό βιβλίο καλά φυλασσόμενο σε κάποια μυστική βιβλιοθήκη της Νάρνια, ήθελα να σου πω ότι οι ιδεολογίες δεν είναι κάτι μεταφυσικό που δεν αφορούν τον τρόπο ζωής μας.
Ίσα ίσα ο τρόπος ζωής μας γεννά τις ιδεολογίες και το αντίστροφο. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Λαχουρένιος έγραψε: Γενικα εχεις ιδεα απο μαρξισμο και τι πρεσβευει? :hmmm

Τα basics.
Πάντως καταλαβαίνω τι θες να μου πεις. Ότι οι ιδεολογίες δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 09 Ιούλ 2022, 20:15

τελικα παλι δεν απανταει ο λαχου γιατι ειναι κομμουνιστης
ενω ειναι τοσο απλο
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου