τι σκέφτεσαι τώρα;

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Re: τι σκέφτεσαι τώρα;

Δημοσίευσηαπό nemo » 06 Μαρ 2021, 01:52

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε:βρε συ μπιζελι αν δεν ορισουμε τι ειναι η παρακμη τι κανουμε; ωραια ας σε ακολουθησω
ποια ειναι τα αιτια της οποιας παρακμης που δεν ξερουμε τι ειναι .....λες να κολλησε το μυαλο μου; :s_no

Ρε συ νέμο, όχι δεν μπορούμε να ορίσουμε τι είναι παρακμή, γιατί ο καθένας θα την ορίσει διαφορετικά ανάλογα με τα βιώματά του, τις ηθικές του αξίες και κυρίως κατά πόσο αυτή η παρακμή τον αφορά άμεσα.
Προσπαθώ κι εγώ να σε ακολουθήσω, γιατί κι εσύ δεν εξηγείς σε ποια είδους παρακμή αναφέρεσαι.
Μου βάζεις στην εξίσωση όμως έναν παράγοντα Χ που το ονομάζεις "βλακεία" οπότε έχουμε ένα δεδομένο που από μόνο του οριοθετεί κάπως το πεδίο της συζήτησης και πάνω σε αυτό σου απάντησα.
Γιατί άμα θες να συζητήσουμε γενικά και αόριστα για την παρακμή ξεφεύγει το πράγμα.

Τι ακριβώς είναι αυτό που σε απασχολεί;

μα αυτο προσπαθω να πω ,,,δεν ξερω πες εσυ και ας ξεφυγει οσο θελει (ειπα χωρις τα γνωστα στερεοτυπα )
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 06 Μαρ 2021, 01:55

nemo έγραψε:
αν θες το πιστευεις εγω ετσι σκεφτομαι τον κοσμο) την κίνηση) και δεν με προκαλει καμια εντυπωση

Ούτε εμένα μου προκαλεί εντύπωση, γιατί έτσι σκέφτομαι κι εγώ.
Μου προκαλεί οργή, όμως, γιατί μια ενέργεια κάποιου μπορεί να την χρεωθεί κάποιος τελείως άσχετος.

Αυτό για μένα είναι μια μορφή παρακμής, γιατί κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφθεί την αρχική αιτία και το πρόβλημα συνεχίζει να διαιωνίζεται.

Είναι όλο ένα λάθος.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 06 Μαρ 2021, 02:07

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε:
αν θες το πιστευεις εγω ετσι σκεφτομαι τον κοσμο) την κίνηση) και δεν με προκαλει καμια εντυπωση

Ούτε εμένα μου προκαλεί εντύπωση, γιατί έτσι σκέφτομαι κι εγώ.
Μου προκαλεί οργή, όμως, γιατί μια ενέργεια κάποιου μπορεί να την χρεωθεί κάποιος τελείως άσχετος.

Αυτό για μένα είναι μια μορφή παρακμής, γιατί κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφθεί την αρχική αιτία και το πρόβλημα συνεχίζει να διαιωνίζεται.

Είναι όλο ένα λάθος.

ειναι λαθος αλλα μεχρι στιγμης η ευφυια του ανθρωπου το θεωρει και δημιουργικο
το στοιχημα ειναι να προβλεψεις την επομενη κινηση

ξαναγυρνω στο ερωτημα αν αφαιρεσουμε τα χριστιανικά πρότυπα και ενα μερος της γνωστης ηθικής -αφηνω το εγκλημα
τι απομενει να πουμε για την παρακμη υς..συμπληρώνω γιατι εχεις δικιο πρεπει να διαχωρισω την πνευματικη απο την κοινωνικη παρακμη; αυτα δεν πανε μαζι;
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 06 Μαρ 2021, 02:07

nemo έγραψε:μα αυτο προσπαθω να πω ,,,δεν ξερω πες εσυ και ας ξεφυγει οσο θελει (ειπα χωρις τα γνωστα στερεοτυπα )

Σου είπα ότι για μένα η κάθε μορφή παρακμής (όπως και να την ορίζει ο καθένας) συνδέεται άμεσα με μια προβληματική κατάσταση.
Η παρακμή είναι το σύμπτωμα.
Να στο πω με ένα παράδειγμα.
Έχουμε μια εγκληματική ενέργεια. Όλοι αρχικά θα σταθούν στο πτώμα. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ψάξουν τον δολοφόνο. Οκ θέμα χρόνου να βρεθεί. Μόλις βρεθεί case closed.
Κανείς δε θα ψάξει όμως αν πίσω από τον δολοφόνο υπάρχει και ηθικός αυτουργός.
Όσο αυτός ο ηθικός αυτουργός συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος θα προκαλέσει και επόμενη εγκληματική ενέργεια και επόμενη και επόμενη.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ψάχνουμε τον ηθικό αυτουργό (την αιτία) που ξεκινάνε όλα, πρέπει να κάνεις και τη σωστή έρευνα.
Να μην σε αποπροσανατολίσουν παραπλανητικά στοιχεία και οδηγηθείς αλλού.

Πες μου εσύ τώρα πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό, όταν αναζητάς την αιτία σε μια δαιδαλώδη προβληματική κατάσταση.
Καταρχήν, και να θες να καθαρίσεις την παρακμή πρέπει να έχεις και τη βούληση να το κάνεις.
Και αυτή δεν υπάρχει από κανέναν.
Για αυτό σου λέω ότι είναι όλο ένα λάθος αυτό που συμβαίνει.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 06 Μαρ 2021, 02:13

αρα οριζεις σαν παρακμη την ανεκτικοτητα της κοινωνιας αν κανω λαθος με διορθωνεις
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 06 Μαρ 2021, 02:20

nemo έγραψε:ειναι λαθος αλλα μεχρι στιγμης η ευφυια του ανθρωπου το θεωρει και δημιουργικο

ξαναγυρνω στο ερωτημα αν αφαιρεσουμε τα χριστιανικά πρότυπα και ενα μερος της γνωστης ηθικής -αφηνω το εγκλημα
τι απομενει να πουμε για την παρακμη υς..συμπληρώνω γιατι εχεις δικιο πρεπει να διαχωρισω την πνευματικη απο την κοινωνικη παρακμη; αυτα δεν πανε μαζι;

Όλα συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον τρόπο αν και σου ξαναλέω όλα τα θεωρώ υποκειμενικά.
Εσύ πώς ορίζεις την πνευματική παρακμή πχ;
Είναι πνευματικά παρακμιακός κάποιος που ακούει πάολα και διαβάσει μόνο αθλητικές εφημερίδες;
Είναι πνευματικά ανώτερος κάποιος που ακούει μόνο βιβάλντι και διαβάζει τολστόι;
Και ποιος εκτιμά ότι το κοινωνικό αποτύπωμα του πρώτου είναι χειρότερο από του δευτέρου και δεν μπορεί να συμβεί και το ανάποδο;
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 06 Μαρ 2021, 02:30

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε:ειναι λαθος αλλα μεχρι στιγμης η ευφυια του ανθρωπου το θεωρει και δημιουργικο

Όλα συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον τρόπο αν και σου ξαναλέω όλα τα θεωρώ υποκειμενικά.
Εσύ πώς ορίζεις την πνευματική παρακμή πχ;
Είναι πνευματικά παρακμιακός κάποιος που ακούει πάολα και διαβάσει μόνο αθλητικές εφημερίδες;
Είναι πνευματικά ανώτερος κάποιος που ακούει μόνο βιβάλντι και διαβάζει τολστόι;
Και ποιος εκτιμά ότι το κοινωνικό αποτύπωμα του πρώτου είναι χειρότερο από του δευτέρου και δεν μπορεί να συμβεί και το ανάποδο;

να σου πω οτι δεν το σκεφτηκα με τοσο απλοικο τροπο και με αιφνιδιασες τωρα
αλλα οχι δεν το νομιζω και ουτε ειχα στην σκεψη μου οτι μπορουμε να κρινουμε το τι εστι παρακμη
με αυτους τους ορους ...τι αλλο απομενει;,,κουλτουρα μηπως;

να συμπληρώσω παλι κατι απο το λεξικό ομως τιποτα απο οσα λεει δεν ισχυουν σημερα
παρακμή θηλυκό

η βαθμιαία πτώση της πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής ισχύος ενός κράτους, ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 06 Μαρ 2021, 02:52

nemo έγραψε:αρα οριζεις σαν παρακμη την ανεκτικοτητα της κοινωνιας αν κανω λαθος με διορθωνεις

Σαφέστατα.
Θεωρώ ως πολύ μεγάλη ρίζα του κακού την ανεκτικότητα, την ελαστικότητα και την απειθαρχία που κυριαρχεί στις μέρες μας σε όλα τα επίπεδα.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ζούμε σε μια κοινωνία που θρέφει κακομαθημένους πολίτες.
Πρόσεξε όμως τι συμβαίνει.
Ενώ όλοι ενδεχομένως θα συμφωνούσαν με αυτό, ωστόσο στην πράξη αυτό αφορά μόνο τους άλλους και όχι τον εαυτό μας.
Δλδ να σου πω ένα παράδειγμα.
Τώρα με όλα αυτά που γίνονται στην επικαιρότητα στον χώρο του θεάτρου για βιασμούς, κακοποιήσεις κτλ (που θα τους κρίνει η δικαιοσύνη) έχουν στηθεί του κόσμου τα λαϊκά δικαστήρια, έχουν προκύψει ένα κάρο ηθικολόγοι στα facebook, τους έχουν καταδικάσει a priori και απαιτούν την αυστηρή εξόντωσή τους πριν καν γίνει η δίκη.

Σε πληροφορώ ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ηθικολόγους του πληκτρολογίου έχουν κακοποιήσει σίγουρα (σύμφωνα με το φαινόμενο της πεταλούδας πάντα) κάποιον άλλον άνθρωπο ή έχουν υπάρξει η αιτία να προκληθεί μια προβληματική κατάσταση και να ταλαιπωρηθεί πολύ περισσότερος κόσμος. Άλλα όπως σου είπα δεν υπάρχει άμεση σύνδεση για να αποδειχθεί αυτό.

Εγώ αυτή την υποκριτική στάση των ηθικολόγων που βγαίνουν δικάζουν και καταδικάζουν άλλους ανθρώπους χωρίς να κοιτάνε πρώτα την καμπούρα τους το θεωρώ κατάπτωση.

Τα ποινικά αδικήματα θα τα κρίνει η δικαιοσύνη.
Τα ηθικά ή τα βλακώδη αδικήματα, όμως, δε θα τα κρίνει ποτέ κανείς γιατί πιάστο αυγό και κούρευτο.
Θεωρώ ότι σίγουρα όλοι μας έχουμε κακοποιήσει (όχι με την ποινική έννοια του όρου) έστω και μια φορά στη ζωή μας κάποιον άλλον άνθρωπο από δικές μας ενέργειες, έστω και εν αγνοία μας.

Για να κάνω κάτι ξεκάθαρο.
Δεν εξισώνω ποινικά αρρωστημένα αδικήματα με τη μαλακία που κουβαλά ο καθένας στην κεφάλα του.
Όμως θεωρώ ότι η καθημερινότητα που βιώνουμε κάποιοι είναι σε μεγάλο βαθμό κακοποιητική από τον κάλο που έχουν αρκετοί στον εγκέφαλο και μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 06 Μαρ 2021, 03:12

nemo έγραψε:να σου πω οτι δεν το σκεφτηκα με τοσο απλοικο τροπο και με αιφνιδιασες τωρα
αλλα οχι δεν το νομιζω και ουτε ειχα στην σκεψη μου οτι μπορουμε να κρινουμε το τι εστι παρακμη

να συμπληρώσω παλι κατι απο το λεξικό ομως τιποτα απο οσα λεει δεν ισχυουν σημερα
παρακμή θηλυκό

η βαθμιαία πτώση της πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής ισχύος ενός κράτους, ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας

Ρε φίλε να στο θέσω αλλιώς.
Κάποιος που ακούει snik όλη μέρα, μπορεί να είναι πολιτισμική παρακμή αλλά στην πράξη δε με επηρεάζει κάπου εμένα αυτό.
Κάποιος που πάει και χτίζει το αυθαίρετό του πάνω στο ρέμα και γίνεται η αιτία να πλημμυρίσει όλο το σύμπαν και να πνιγούν ένα κάρο άνθρωποι, με επηρεάζει.
Δεν πάει να διαβάζει όλη μέρα τα άπαντα του Παπαδιαμάντη αυτός; Τι με νοιάζει;
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 06 Μαρ 2021, 04:22

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε:να σου πω οτι δεν το σκεφτηκα με τοσο απλοικο τροπο και με αιφνιδιασες τωρα

παρακμή θηλυκό

Ρε φίλε να στο θέσω αλλιώς.
Κάποιος που ακούει snik όλη μέρα, μπορεί να είναι πολιτισμική παρακμή αλλά στην πράξη δε με επηρεάζει κάπου εμένα αυτό.
Κάποιος που πάει και χτίζει το αυθαίρετό του πάνω στο ρέμα και γίνεται η αιτία να πλημμυρίσει όλο το σύμπαν και να πνιγούν ένα κάρο άνθρωποι, με επηρεάζει.
Δεν πάει να διαβάζει όλη μέρα τα άπαντα του Παπαδιαμάντη αυτός; Τι με νοιάζει;

βρε μπιζελι μπορουν αυτα τα παραδειγματα να χαρακτηριστουν παρακμιακα; στην σημερινη εποχη;
εχεις ομως δικιο με την οπτικη σου και στην ουσια των ζητηματων
αλλα βαζω στοιχημα οτι ο λαχου θα βρει κατι περισσοτερο απο μας χωρις να προσπαθησει
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”