Μετεκλογικές εξελίξεις στο ναυάγιο του σύριζα, aka η πορεία προς το 3%

Τα θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: Μετεκλογικές εξελίξεις στο ναυάγιο του σύριζα, aka η πορεία προς το 3%

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 25 Οκτ 2024, 20:35

Λαχουρένιος έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Αν συγκρίνεις ομοειδή, έχεις Δυτική vs Aνατολική Γερμανία, Νότια vs Βόρεια Κορέα, Ανατολική Ευρώπη υπό την σοβιετική μπότα vs Ανατολική Ευρώπη μέλος του Ελεύθερου Κόσμου.

Δεν σύγκρινα ΕΣΣΔ με Ζιμπάμπουε. Το επιχείρημα μου ήταν ότι η καραμέλα ότι δήθεν ο καπιταλισμός έχει πετύχει αφορά μερικές χώρες-βιτρίνες στις οποίες ζει ένα 10-15% του πληθυσμού, οπού ακόμα και εκεί πολλές δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ζουν σε συνθήκες φτώχιας. Τα υπόλοιπα 7 δις που ζουν και αυτά σε καπιταλιστικές χώρες κάνετε ότι δεν υπάρχουν.

Eίτε καπιταλισμός είτε κομμουνισμός, έχει καλύτερα αποτελέσματα σε πιο ανεπτυγμένες οικονομίες και κατ επέκταση κοινωνίες. Η βιτρίνα του σοσιαλισμού ήταν η Α. Γερμανία και οι μεγάλες πόλεις της ΕΣΣΔ. Ε, αν τις συγκρίνεις με την βιτρίνα του καπιταλισμού, υστερούσαν. Αν συγκρίνεις Α. Γερμανία με Λιβερία ή Ελλάδα μέχρι και το 70, ε, υπερτερούσε, αλλά συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

Λαχουρένιος έγραψε:Είμαι πολύ σίγουρος ότι και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες συνολικά μπορούσες να βρεις τουλάχιστον ένα 15% που να καλοπερνάει.

Σε συγκεκριμένες, εννοείται. Εχω οργώσει την Α. Γερμανία επαγγελματικά και έχω κάνει αμέτρητες ανεπίσημες συνεντεύξεις ανθρώπων που έζησαν στην DDR, επί κάποια χρόνια ήταν το χόμπι μου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους άρεσε και βρίζουν [1], και άνθρωποι που περνούσαν ζάχαρη [2]. Έχει να κάνει με το επαγγελματικό και το κομματικό τους στάτους.

[1](a) Ζευγάρι εργατών (μικρομηχανικοί με εργατική καταγωγή, τρελά απαιτητική εργασία τύπου συναρμολογώ μηχανισμούς ακρίβειας πανάκριβων ελβετικών ρολογιών επί 8 ώρες την μέρα χωρίς το παραμικρό λάθος), ζούσε στο Βερολίνο στο Prenzlauer Berg (σήμερα γαμάτη χιπ περιοχή με ανακαινισμένες νεοκλασσικές πολυκατοικίες, κλαμπάκια, χωνευτήρι ανθρώπων απ όλο τον Δυτικό κόσμο). Επί σοσιαλισμού, δεν υπηρχαν κεφάλαια να ανακαινιστούν τα διαμερίσματα, ζούσαν σε φάση Κούβας, σε αχούρι. Σκέψου σαν να ζείς σε προσφυγική πολυκατοικία του 30 σήμερα στην Αθήνα χωρίς να έχει ανακαινιστεί ποτέ. Επίσης, δεν ήταν ενεργά μέλη του SED και δεν είχαν εξτραδάκια. Σήμερα χαίρονται που μπορούν να ζούν σε ένα όχι και πολύ λούξ διαμέρισμα, αλλά με ανθρώπινες συνθήκες, ΙΧ, να δίνουν χαρτζηλίκια στο κανακάρη να βγαίνει έξω, κτλ. Όταν τους ψάρευα πως ήταν η ζωή τότε τους ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Για απλά καλά ανθρωπάκια της εργατικής τάξης πρόκειται, όχι για τίποτε φασίστες, αντιδραστικούς, κοκ. SPD ψηφίζουν σήμερα.

[1](β) Σε κάτι σαν ΚΕΠ που δίδαξα για κανένα τρίμηνο, είχα ένα τσούρμο μεσήλικα ναυάγια της ζωής. Ο ένας μην αντέχοντας την ζωή του ως απλός εργάτης χωρίς κομματικές σχέσεις, την έσκασε στη Δύση μέσω Ουγγαρίας. Για αρκετά χρόνια ήταν τούφα στην Δύση. Μετά κατέληξε στο επίδομα απορίας, αλλά και πάλι του αρέσει ο καπιταλισμός γιατί έτσι έχει λέει καλύτερο επίπεδο ζωής απ ότι εργαζόμενος στο σοσιαλισμό.

[2](a) Οδοντοτεχνήτρια. Την γνώρισα ως παρτ τάημ εργάτριά μου (πάλι σε συναρμολόγηση ακριβείας). Επί DDR δούλευε σε εργαστήριο για μασέλες, έπαιρνε ταπεινό μισθό, ήταν ενεργό μέλος του SED και έτσι μπόρεσε να πάρει Τραμπάντ με τον άντρα της μόνο με 6 χρόνια αναμονή. Προς τα τέλη της DDR μάλιστα, το κόμμα της έδωσε προνομιακά εισητήρια για να παρακολουθήσει συναυλία Carlos Santana στο Palast der Republik. H θεία αυτή σήμερα είναι της άποψης ότι και τότε ΟΚ ήταν και τώρα, διαφορετικά τα καλά και τα κακά της κάθε εποχής.

[2](b) Ηλ. Μηχανικός, γιός καθηγητή τέχνης (ζωγραφική) στο Humboldt University. Επί σοσιαλισμού ήταν τούφα, με μόσκοβιτς με λαθραία εισαγόμενη μηχανή opel (αυτό ήταν ψιλοστάνταρντ για όλους τους προύχοντες του σοσιαλισμού), ντάτσα, βυσματική θητεία στην αεροπορία, σπουδές τεμπέλικες (των καλών συντρόφων τα παιδιά δεν κοβόταν στις εξετάσεις). Σήμερα είναι ένα απαθές τεμπελχανείο του κερατά, παράλληλα είναι πωλητής Amway στα πλαίσια προσπάθειάς του για πυραμιδικό passive income γιατί δεν θέλει να δουλεύει. Στην ερώτηση αν του άρεσε η DDR, απαντάει "αισθανόμουν πολύ άνετα τότε". Ο πατέρας είχε καβατζωμένους πίνακες στο σπίτι, μέχρι πριν λίγα χρόνια τον είχε φυτό στον πάνω όροφο και εκποιούσε περιοδικά πίνακες για να βγάζει λεφτά. Αυτός είναι ένα χαρακτηριστικό παράγωγο της σοσιαλιστικής ελίτ βλεπε ο καθένας σύμφωνα με τις ικανότητές του.

[2](c) Τεχνικός Δντης σε βιομηχανία εκτύπωσης κυκλωμάτων. Ντυμένος σαν μοντελάκι, με αέρα, τις πρώτες μέρες νόμιζα ότι είναι Δυτικογερμανός αστικής καταγωγής. Όσο έκανα το αγροτικό μου στο κατάστρωμα παραγωγής, και δεδομένου ότι είμαι άνθρωπος ευθύς, λαϊκός, επικοινωνιακός, οι παλαιοί ανατολικογερμανοί μου το έσκασαν το παραμύθι: τους πρώτους μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος, είχαν βγεί τα αρχαία της Στάζι φόρα και κυκλοφορούσαν λίστες με τους έμμισθους σε αυτή. Ο τύπος ήταν σε αυτές, και τον φοβόταν ακόμη.

Για να μην τα πολυλογώ, απλος εργάτης χωρίς κονέ στο Κόμμα = σκατά
Απλός πολίτης σφουγγοκωλάριος του κόμματος = όχι άπλες, αλλά ΟΚ
Σημαντικό ρόλό στην οικονομία ή μεγαλοκονέ στο Κόμμα = τούφα.

Θα μου πείς, ΟΚ ρε μλκ Προ, ρώτησες 4 μαλάκες. Όχι, το δείγμα μου είναι ΠΟΛΥ μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση, απόψεις ΕΛ κουκουέδων που τον υπαρκτό σοσιαλισμό τον ξέρουν απο τον ριζοσπάστη και την ΚΟΜΕΠ, δεν τις λαμβάνω υπόψη.

Λαχουρένιος έγραψε:
Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι όσες ανατολικοευρωπαϊκές πρώην σοσιαλιστικές χώρες είχαν ένα κάπως καλύτερο επίπεδο ζωής (συγκριτικά με τον καθεαυτό τρίτο κόσμο), το είχαν γιατί ήταν υψηλά ή σχετικά ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και κοινωνίες πριν απο την σοσιαλιστική οικονομία. Δεν περίμεναν η Γερμανία, οι Βαλτικές Χώρες, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, κλπ, να τις βγάλει η ΕΣΣΔ απο την υπανάπτυξη. Το αντίθετο, με σοσιαλισμό μεσοπρόθεσμα έχασαν την κούρσα με τις ομοειδείς χώρες του Ελεύθερου Κόσμου.

Mπάζει το ατακοαφήγημα.

Δε θα το έλεγα, αντιθέτως οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έφαγαν μια γερή ύφεση και έκαναν 5 με 10 χρόνια (κάποιες ακόμα και 15) για να επανέλθουν στα επίπεδα του 1989-1991. Οι περισσότερες από αυτές παραμένουν φτωχές χώρες (το ότι ξεπέρασαν την ξεφτιλοΕλλάδα δεν λέει κάτι), με μεγάλη διαφθορά και εκατομμύρια πολίτες τους είναι μετανάστες σε δυτική Ευρώπη. Aν όλοι αυτοί οι μετανάστες παρέμεναν στις χώρες τους όπως επί σοσιαλισμού, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη απ' ότι σήμερα. Και πέρα από αυτά, από εκεί που δήθεν σε αυτές τις χώρες θα είχαν δημοκρατία μετά την ανατροπή του επάρατου, τώρα κάνουν κουμάντο κάτι φασισταριά σαν τον φίλο σου τον Πούτλερ :D , τα Αζώφ και τον Ορμπάν.

Έχουν περάσει 35 χρόνια μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ οπότε οι δικαιολογίες περί επάρατου κομμουνισμού δεν στέκουν πια.

Η Βουλγαρία (και όλη η υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη) γιατί μας πέρασαν εφαρμόζοντας φιλελευθερισμό;

Γιατί πχ στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας είμαστε 50 θέσεις κάτω απο το Βιετνάμ και 70 κατω απο την Βουλγαρία;

Δεν μπορεί, κάποια διαφορά θα έχει ετούτος ο φιλελευθερισμός που εφαρμόστηκε μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, με αυτόν αλλού.

Γιατί ρωτάς εμένα και όχι το ΔΝΤ και τους Σαμαροτσίπρες που τα εφάρμοσαν αυτά? Ή η πολιτική φταίει ή η εφαρμογή της ή και τα δύο. Δεν γίνεται από την μία να εκθειάζεις τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τους μνημονιακούς πολιτικούς αλλά από την άλλη να παραπονιέσαι για την κατάσταση της χώρας.

Πάντως αυτοί μας ξεπέρασαν όταν εμείς γίναμε φιλελεύθεροι. Μέχρι πριν 5 χρόνια που ήταν ακόμα πιο κάτω από μας λέγατε ''α μωρέ οι καημένοι θα μείνουν για πάντα φτωχοί λόγω κουμουνιζμού'', αλλά τώρα που μας ξεπέρασαν γίναμε εμείς οι κομμουνιστές και αυτοί οι φιλελέδες :laugh1:

Δεν διαφωνώ. Όλες οι ευρωπαϊκές πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά απο περίπου 30 χρόνια φιλελεύθερων οικονομικων πολιτικών (νεοφιλελεύθερων βασικά, μέχρι πριν λίγα χρόνια εμείς οι ΕΛ τους οικτιρούσαμε και πηδούσαμε τις αδελφές και τις μάνες τους απο την ημισοσιαλιστική μας μεριά) έχουν πια βρεί τον βηματισμό τους και μας ρίχνουν στ αυτιά.

Προφανώς και στην Ελλάδα "φταίει" η εφαρμογή, απο την άποψη ότι έγινε προσπάθεια το σοκ να είναι όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο, αλλά με την συνέπεια η ανάπτυξη να είναι πιο αργή.

Αν είχαμε χρεωκοπήσει άτακτα, για καμιά 20 χρόνια θα έβοσκε η μισή Ελλάδα στις διαχωριστικές νησίδες και θα είχε γεμίσει ο πλανήτης ελληνίδες πουτάνες, αλλά θα είχαμε ορθοποδήσει γρηγορότερα, αν ακολουθούσαμε πιστά ΔΝΤ.

Η πολτική επιλογή ήταν όμως ηπιότερα και μακρύτερα.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 25 Οκτ 2024, 21:36

FB_IMG_1729880887245.jpg

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά στην υπόθεση των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και το σκάνδαλο των 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμισή τους επί διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Πιο αναλυτικά, η δικογραφία για την υπογραφή της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2015 αφορά στους πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον τότε Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Πανούση, Νίκο Κοτζιά και Θοδωρή Δρίτσα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν αρχηγός ΓΕΝ.

https://www.facebook.com/share/3mCTWNsFRXPYqM25/

Είμαι περίεργος τι θα πει και τι θα ψηφίσει ο Ραγκούσης στην βουλή.... Ξεβρακωθειτε.... Μεταπολίτευση.

FB_IMG_1729883136792.jpg

https://www.facebook.com/share/p/TjnbpPETA8p9qgyW/
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 25 Οκτ 2024, 23:02

Adminović έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Η Βουλγαρία (και όλη η υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη) γιατί μας πέρασαν εφαρμόζοντας φιλελευθερισμό;

Γιατί πχ στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας είμαστε 50 θέσεις κάτω απο το Βιετνάμ και 70 κατω απο την Βουλγαρία;

Γιατί στη Βουλγαρία και αλλού δεν υπάρχει τόση σήψη, μπόχα και διαφθορά όσο εδώ, δεν έχουν κρατικοδίαιτους μεγαλοφιλελέρες και δεν έχουν καρτέλ που κάνουν ό,τι θέλουν υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης. :pardon:

Σίγουρα δεν είναι τέλεια στη Βολυγαρία. Αλλά, στη Βουλγαρία δεν πετάνε πχ γόπες κάτω σαν την Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο αυτό, και σε άλλα είναι πιο πολιτισμένοι. Κάποτε, προ κατοχής απο την ΕΣΣΔ, αποκαλούνταν όχι τυχαία ως η «Πρωσία των Βαλκανίων» :D
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Οκτ 2024, 16:46

Προέλλην έγραψε:Eίτε καπιταλισμός είτε κομμουνισμός, έχει καλύτερα αποτελέσματα σε πιο ανεπτυγμένες οικονομίες και κατ επέκταση κοινωνίες. Η βιτρίνα του σοσιαλισμού ήταν η Α. Γερμανία και οι μεγάλες πόλεις της ΕΣΣΔ. Ε, αν τις συγκρίνεις με την βιτρίνα του καπιταλισμού, υστερούσαν. Αν συγκρίνεις Α. Γερμανία με Λιβερία ή Ελλάδα μέχρι και το 70, ε, υπερτερούσε, αλλά συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

Ό,τι να ναι. Τώρα εσύ συγκρίνεις ανόμοιες χώρες.

Σε συγκεκριμένες, εννοείται. Εχω οργώσει την Α. Γερμανία επαγγελματικά και έχω κάνει αμέτρητες ανεπίσημες συνεντεύξεις ανθρώπων που έζησαν στην DDR, επί κάποια χρόνια ήταν το χόμπι μου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους άρεσε και βρίζουν [1], και άνθρωποι που περνούσαν ζάχαρη [2]. Έχει να κάνει με το επαγγελματικό και το κομματικό τους στάτους.

[1](a) Ζευγάρι εργατών (μικρομηχανικοί με εργατική καταγωγή, τρελά απαιτητική εργασία τύπου συναρμολογώ μηχανισμούς ακρίβειας πανάκριβων ελβετικών ρολογιών επί 8 ώρες την μέρα χωρίς το παραμικρό λάθος), ζούσε στο Βερολίνο στο Prenzlauer Berg (σήμερα γαμάτη χιπ περιοχή με ανακαινισμένες νεοκλασσικές πολυκατοικίες, κλαμπάκια, χωνευτήρι ανθρώπων απ όλο τον Δυτικό κόσμο). Επί σοσιαλισμού, δεν υπηρχαν κεφάλαια να ανακαινιστούν τα διαμερίσματα, ζούσαν σε φάση Κούβας, σε αχούρι. Σκέψου σαν να ζείς σε προσφυγική πολυκατοικία του 30 σήμερα στην Αθήνα χωρίς να έχει ανακαινιστεί ποτέ. Επίσης, δεν ήταν ενεργά μέλη του SED και δεν είχαν εξτραδάκια. Σήμερα χαίρονται που μπορούν να ζούν σε ένα όχι και πολύ λούξ διαμέρισμα, αλλά με ανθρώπινες συνθήκες, ΙΧ, να δίνουν χαρτζηλίκια στο κανακάρη να βγαίνει έξω, κτλ. Όταν τους ψάρευα πως ήταν η ζωή τότε τους ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Για απλά καλά ανθρωπάκια της εργατικής τάξης πρόκειται, όχι για τίποτε φασίστες, αντιδραστικούς, κοκ. SPD ψηφίζουν σήμερα.

[1](β) Σε κάτι σαν ΚΕΠ που δίδαξα για κανένα τρίμηνο, είχα ένα τσούρμο μεσήλικα ναυάγια της ζωής. Ο ένας μην αντέχοντας την ζωή του ως απλός εργάτης χωρίς κομματικές σχέσεις, την έσκασε στη Δύση μέσω Ουγγαρίας. Για αρκετά χρόνια ήταν τούφα στην Δύση. Μετά κατέληξε στο επίδομα απορίας, αλλά και πάλι του αρέσει ο καπιταλισμός γιατί έτσι έχει λέει καλύτερο επίπεδο ζωής απ ότι εργαζόμενος στο σοσιαλισμό.

[2](a) Οδοντοτεχνήτρια. Την γνώρισα ως παρτ τάημ εργάτριά μου (πάλι σε συναρμολόγηση ακριβείας). Επί DDR δούλευε σε εργαστήριο για μασέλες, έπαιρνε ταπεινό μισθό, ήταν ενεργό μέλος του SED και έτσι μπόρεσε να πάρει Τραμπάντ με τον άντρα της μόνο με 6 χρόνια αναμονή. Προς τα τέλη της DDR μάλιστα, το κόμμα της έδωσε προνομιακά εισητήρια για να παρακολουθήσει συναυλία Carlos Santana στο Palast der Republik. H θεία αυτή σήμερα είναι της άποψης ότι και τότε ΟΚ ήταν και τώρα, διαφορετικά τα καλά και τα κακά της κάθε εποχής.

[2](b) Ηλ. Μηχανικός, γιός καθηγητή τέχνης (ζωγραφική) στο Humboldt University. Επί σοσιαλισμού ήταν τούφα, με μόσκοβιτς με λαθραία εισαγόμενη μηχανή opel (αυτό ήταν ψιλοστάνταρντ για όλους τους προύχοντες του σοσιαλισμού), ντάτσα, βυσματική θητεία στην αεροπορία, σπουδές τεμπέλικες (των καλών συντρόφων τα παιδιά δεν κοβόταν στις εξετάσεις). Σήμερα είναι ένα απαθές τεμπελχανείο του κερατά, παράλληλα είναι πωλητής Amway στα πλαίσια προσπάθειάς του για πυραμιδικό passive income γιατί δεν θέλει να δουλεύει. Στην ερώτηση αν του άρεσε η DDR, απαντάει "αισθανόμουν πολύ άνετα τότε". Ο πατέρας είχε καβατζωμένους πίνακες στο σπίτι, μέχρι πριν λίγα χρόνια τον είχε φυτό στον πάνω όροφο και εκποιούσε περιοδικά πίνακες για να βγάζει λεφτά. Αυτός είναι ένα χαρακτηριστικό παράγωγο της σοσιαλιστικής ελίτ βλεπε ο καθένας σύμφωνα με τις ικανότητές του.

[2](c) Τεχνικός Δντης σε βιομηχανία εκτύπωσης κυκλωμάτων. Ντυμένος σαν μοντελάκι, με αέρα, τις πρώτες μέρες νόμιζα ότι είναι Δυτικογερμανός αστικής καταγωγής. Όσο έκανα το αγροτικό μου στο κατάστρωμα παραγωγής, και δεδομένου ότι είμαι άνθρωπος ευθύς, λαϊκός, επικοινωνιακός, οι παλαιοί ανατολικογερμανοί μου το έσκασαν το παραμύθι: τους πρώτους μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος, είχαν βγεί τα αρχαία της Στάζι φόρα και κυκλοφορούσαν λίστες με τους έμμισθους σε αυτή. Ο τύπος ήταν σε αυτές, και τον φοβόταν ακόμη.

Για να μην τα πολυλογώ, απλος εργάτης χωρίς κονέ στο Κόμμα = σκατά
Απλός πολίτης σφουγγοκωλάριος του κόμματος = όχι άπλες, αλλά ΟΚ
Σημαντικό ρόλό στην οικονομία ή μεγαλοκονέ στο Κόμμα = τούφα.

Θα μου πείς, ΟΚ ρε μλκ Προ, ρώτησες 4 μαλάκες. Όχι, το δείγμα μου είναι ΠΟΛΥ μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση, απόψεις ΕΛ κουκουέδων που τον υπαρκτό σοσιαλισμό τον ξέρουν απο τον ριζοσπάστη και την ΚΟΜΕΠ, δεν τις λαμβάνω υπόψη.

Καλά μην τρελαίνεσαι, πολλά μέλη και ψηφοφόροι του Κόμματος έχουν ζήσει στην πρώην ΕΣΣΔ και σε ΛΔ της Αν. Ευρώπης οι ίδιοι και έχουν προφανώς πολύ διαφορετική εικόνα.

Και γω για να μην τα πολυλογώ μπορώ να συνοψίσω την ζωή στον καπιταλισμό ως εξής

Απλός εργάτης χωρίς λεφτά του μπαμπά=σκατά
Απλός πολίτης με μικροαστό μπαμπά=όχι άπλες, αλλά ΟΚ
Σημαντικό ρόλο στην οικονομία ή φραγκάτο μπαμπά=τούφα.

Σίγουρα το ζήτημα που θίγεις σχετικά με τα κομματικά προνόμια είναι μείζον και ήταν μια από τις παθογένειες του συστήματος, αλλά είναι αστείο μπροστά στις ανισότητες που υπάρχουν στον καπιταλισμό. Υπάρχει 1000 φορές μικρότερη ανισότητα από τον ΓΓ ενός ΚΚ και ενός απλού μη κομματόσκυλου εργάτη σε σχέση με έναν φραγκάτο δυτικής χώρας και ενός απλού μισθωτού χωρίς μπαμπά από πίσω.

Μια που έπιασες το θέμα των σπιτιών, δεν αμφισβητώ τις μαρτυρίες που καταθέτεις, αλλά το τι έχω δει εγώ και άτομα του κύκλου μου σε νοικιαζόμενα σπίτια στην Ελλάδα του 2020 δεν περιγράφεται. Σπίτια χωρίς θέρμανση (με κλιματιστικό μόνο και κάποιες φορές ούτε καν αυτό), με μωσαικά, με παλιά κουφώματα αλουμινίου ή ακόμα και ξύλινα, χωρίς θερμοσίφωνα, πόρτα ασφαλείας κλπ, και αρκετά από αυτά μάλιστα σε υποτιθέμενες μικροαστικές περιοχές και όχι σε τίποτα Δραπετσώνες ή στο κέντρο. Και όχι μόνο αυτό αλλά να ζητάνε τουλάχιστον το 40% ενός μέσου μισθού για να μπεις μέσα.

Για το 90% των 20αρηδων και 30αρηδων η αγορά δικής τους κατοικίας είναι ουτοπικό και η απλή ενοικίαση έχει γίνει και αυτή πολύ δύσκολη. Αυτά τα σπίτια που περιγράφεις εσύ στην πρώην ΛΔΓ, θα έπιαναν στην Ελλάδα τουλάχιστον 4 κατοστάρικα τον μήνα... :laugh1:

Δεν διαφωνώ. Όλες οι ευρωπαϊκές πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά απο περίπου 30 χρόνια φιλελεύθερων οικονομικων πολιτικών (νεοφιλελεύθερων βασικά, μέχρι πριν λίγα χρόνια εμείς οι ΕΛ τους οικτιρούσαμε και πηδούσαμε τις αδελφές και τις μάνες τους απο την ημισοσιαλιστική μας μεριά) έχουν πια βρεί τον βηματισμό τους και μας ρίχνουν στ αυτιά.

Προφανώς και στην Ελλάδα "φταίει" η εφαρμογή, απο την άποψη ότι έγινε προσπάθεια το σοκ να είναι όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο, αλλά με την συνέπεια η ανάπτυξη να είναι πιο αργή.

Αν είχαμε χρεωκοπήσει άτακτα, για καμιά 20 χρόνια θα έβοσκε η μισή Ελλάδα στις διαχωριστικές νησίδες και θα είχε γεμίσει ο πλανήτης ελληνίδες πουτάνες, αλλά θα είχαμε ορθοποδήσει γρηγορότερα, αν ακολουθούσαμε πιστά ΔΝΤ.

Η πολτική επιλογή ήταν όμως ηπιότερα και μακρύτερα.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, έστω και τύποις όπως η ελληνική, δεν μπορείς να μην περιμένεις ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και αντιπολίτευση που θα καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων. Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις ήταν πολύ ήπιες σε σχέση με την αυστηρότητα των μέτρων και αυτό φαίνεται από τα εκλογικά ποσοστά των δύο κομμάτων εξουσίας μετά από όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που ο παραδοσιακός δικομματισμός έμεινε όρθιος μετά την κρίση του 2008. Στην Γαλλία οι σοσιαλιστές και η παραδοσιακή δεξιά εξαυλώθηκαν και στην Γερμανία στις τελευταίες βουλευτικές το SPD και το CDU πήραν λίγο πιο κάτω από το 50% μαζί. Αν αυτοί είχαν υποστεί τις δικές μας πολιτικές, τότε ή θα είχαν αναδείξει κάποιο φασιστοειδές στην εξουσία ή θα είχαν κάνει μπάχαλα χειρότερα από αυτά που είχαμε ζήσει εμείς το 2008.
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 27 Οκτ 2024, 10:42

''Γαλάζια κρίση'' βλέπει η Αυγή. Αχρωματοψία μάλλον. :D

Εικόνα
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 27 Οκτ 2024, 15:31

Γιατί αχρωματοψία; :sgrat:

Αν εννοείς τους ζαιους, σε αυτούς ταιριάζει κάτι άλλο, όχι η λέξη "κρίση". :fico:

0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 29 Οκτ 2024, 23:54

Λαχουρένιος έγραψε:Καλά μην τρελαίνεσαι, πολλά μέλη και ψηφοφόροι του Κόμματος έχουν ζήσει στην πρώην ΕΣΣΔ και σε ΛΔ της Αν. Ευρώπης οι ίδιοι και έχουν προφανώς πολύ διαφορετική εικόνα.

Και; Οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες γυρίσαν την πλάτη στο ΚΚΕ και τα "πολλά μέλη και ψηφοφόροι του Κόμματος έχουν ζήσει στην πρώην ΕΣΣΔ και σε ΛΔ της Αν. Ευρώπης" είναι μία ασήμαντη μειοψηφία συγκριτικά με όσους επαναπατρίστηκαν και είναι μέλη και ψηφοφόροι κομμάτων γενικά.

Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που το ψηφίζουν, την ίδια εικόνα έχουν, απλά απο πίστη, συνήθεια, κτλ. συνεχίζουν να το ψηφίζουν. Σε ιδιωτικές συζητήσεις θα ακούσεις κριτική στα σοσιαλιστικά καθεστώτα σύννεφο. Και όταν λέω κριτική δεν εννοώ "α τους αλήτες, εγκατέλειψαν τον σταλινισμό και έκαναν χρουτσωφισμό και κοσινγκισμό και μας κατέστρεψαν!" :asd03: Η κριτική των περισσοτέρων είναι γιατί δεν τους έδινε ο σοσιαλισμός αυτά που απολαμβάνουν σήμερα στον καπιταλισμό.

Α, και αν μιλάμε για πολιτικούς πρόσφυγες, για τον Ζαχαριάδη. Κανείς τους δεν μπόρεσε να καταπιεί την αποκατάστασή του, ενώ επί τόσες δεκαετίες τους είχαν μάθει ότι αυτός ήταν η αιτία όλων των δεινών τους. Γαμάτη φάση επίσης όταν σκάνε κάτι άεργα μειράκια επαγγελματικά στελέχη απο Ελλάδα και προσπαθούν να τους διδάξουν τον υπαρκτό σοσιαλισμό

Και γω για να μην τα πολυλογώ μπορώ να συνοψίσω την ζωή στον καπιταλισμό ως εξής

Απλός εργάτης χωρίς λεφτά του μπαμπά=σκατά
Απλός πολίτης με μικροαστό μπαμπά=όχι άπλες, αλλά ΟΚ
Σημαντικό ρόλο στην οικονομία ή φραγκάτο μπαμπά=τούφα.

Σίγουρα το ζήτημα που θίγεις σχετικά με τα κομματικά προνόμια είναι μείζον και ήταν μια από τις παθογένειες του συστήματος, αλλά είναι αστείο μπροστά στις ανισότητες που υπάρχουν στον καπιταλισμό. Υπάρχει 1000 φορές μικρότερη ανισότητα από τον ΓΓ ενός ΚΚ και ενός απλού μη κομματόσκυλου εργάτη σε σχέση με έναν φραγκάτο δυτικής χώρας και ενός απλού μισθωτού χωρίς μπαμπά από πίσω.

Η διαφορά είναι ότι ο σοσιαλισμός υποτίθεται εξαλείφει αυτά τα φαινόμενα. Αν είναι να έχουμε τα ίδια και μάλιστα σε μία λιγότερο αποδοτική οικονομία, δεν υπάρχει λόγος.

Μια που έπιασες το θέμα των σπιτιών, δεν αμφισβητώ τις μαρτυρίες που καταθέτεις, αλλά το τι έχω δει εγώ και άτομα του κύκλου μου σε νοικιαζόμενα σπίτια στην Ελλάδα του 2020 δεν περιγράφεται. Σπίτια χωρίς θέρμανση (με κλιματιστικό μόνο και κάποιες φορές ούτε καν αυτό), με μωσαικά, με παλιά κουφώματα αλουμινίου ή ακόμα και ξύλινα, χωρίς θερμοσίφωνα, πόρτα ασφαλείας κλπ, και αρκετά από αυτά μάλιστα σε υποτιθέμενες μικροαστικές περιοχές και όχι σε τίποτα Δραπετσώνες ή στο κέντρο. Και όχι μόνο αυτό αλλά να ζητάνε τουλάχιστον το 40% ενός μέσου μισθού για να μπεις μέσα.

Γιατί, τι έχουν τα μωσαϊκά; Eσύ αν αγόραζες ένα διαμέρισμα του 60 και το ανακαίνιζες, θα χαλούσες τα μωσαϊκά για να βάλεις πχ πλακάκια αντί απλά να τα επισκευάσεις όπου έχουν χάσει υλικό και να τα γυαλίσεις; :hmmm
https://www.homie.gr/epistrofi-paliou-m ... ta-dapeda/
Τι ακολουθεί, ξύλωμα παλαιών μαρμάρων, δρύινων πατωμάτων και μασίφ ξύλινων εσώπορτων και αντικατάστασή τους με πλακάκια, laminate και MDF;

Για το 90% των 20αρηδων και 30αρηδων η αγορά δικής τους κατοικίας είναι ουτοπικό και η απλή ενοικίαση έχει γίνει και αυτή πολύ δύσκολη. Αυτά τα σπίτια που περιγράφεις εσύ στην πρώην ΛΔΓ, θα έπιαναν στην Ελλάδα τουλάχιστον 4 κατοστάρικα τον μήνα... :laugh1:

Στην Ελλάδα υπάρχει επαρκέστατη προσφορά κατοικίας ανάλογα με το βαλάντιο. Με μικρότερα ποσά έχει μη ανακαινισμένα ή/και παραέξω, με μεγαλύτερα ανακαινισμένα ή και καινούργια σε πιο θελκτικές περιοχές.

Στην Α. Γερμανία το πρόβλημα ήταν ότι ούτε λεφτά για ανακαινίσεις είχε το κράτος, ούτε λεφτά για ικανό αριθμό νέων κατοικιών. Και αυτό ήταν ενδημικό πρόβλημα σε όλες τις σοσιαλιστικές οικονομίες. Στην DDR μαζικά κατοικίες άρχισαν να χτίζουν προς τα τέλη του 70 και δεν έφταναν ούτε για ζήτω για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης. Φυσικά, ακόμη και αυτές οι χαμηλής ποιότητας κατοικίες, που χτιζόταν σε νεοδημιούργητα προάστια τα οποία γκετοποιούνταν, πήγαιναν μόνο σε όσους είχαν βύσμα στο SED και μετά απο πολυετή αναμονή.

Το να ακούς gosplanικούς κκέδες σήμερα να λένε να φέρουμε σοσιαλιστική οικονομία για να λύσουμε το στεγαστικό*, αποτελεί τουλάχιστον θρασύτητα.

*εδώ ο μέσος ΕΛ καταλαβαίνει ότι θα πάρει κατοικίες με όλα τα σύγχρονα κομφόρ και τουλάχιστον στο παράκεντρο, στο μισό κόστος κατασκευής τους. Γιατί λεφτόδεντρα, τα οποία φυσικά ποτέ δεν υπήρξαν σε καμία σοσιαλιστική οικονομία.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 30 Οκτ 2024, 12:17

Προέλλην έγραψε:Και; Οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες γυρίσαν την πλάτη στο ΚΚΕ και τα "πολλά μέλη και ψηφοφόροι του Κόμματος έχουν ζήσει στην πρώην ΕΣΣΔ και σε ΛΔ της Αν. Ευρώπης" είναι μία ασήμαντη μειοψηφία συγκριτικά με όσους επαναπατρίστηκαν και είναι μέλη και ψηφοφόροι κομμάτων γενικά.

Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που το ψηφίζουν, την ίδια εικόνα έχουν, απλά απο πίστη, συνήθεια, κτλ. συνεχίζουν να το ψηφίζουν. Σε ιδιωτικές συζητήσεις θα ακούσεις κριτική στα σοσιαλιστικά καθεστώτα σύννεφο. Και όταν λέω κριτική δεν εννοώ "α τους αλήτες, εγκατέλειψαν τον σταλινισμό και έκαναν χρουτσωφισμό και κοσινγκισμό και μας κατέστρεψαν!" :asd03: Η κριτική των περισσοτέρων είναι γιατί δεν τους έδινε ο σοσιαλισμός αυτά που απολαμβάνουν σήμερα στον καπιταλισμό.

Δηλαδή αν έμεναν στο σημερινό Καζακστάν, στο Ουζμπεκιστάν ή στην Ρωσία τι ακριβώς θα απολάμβαναν? :laugh1: Αυτοί που λες συγκρίνουν τον τότε σοσιαλισμό των ανατολικών χωρών με τον δυτικό καπιταλισμό του σήμερα, και όχι με τον σημερινό καπιταλισμό στις ανατολικές χώρες.

Α, και αν μιλάμε για πολιτικούς πρόσφυγες, για τον Ζαχαριάδη. Κανείς τους δεν μπόρεσε να καταπιεί την αποκατάστασή του, ενώ επί τόσες δεκαετίες τους είχαν μάθει ότι αυτός ήταν η αιτία όλων των δεινών τους. Γαμάτη φάση επίσης όταν σκάνε κάτι άεργα μειράκια επαγγελματικά στελέχη απο Ελλάδα και προσπαθούν να τους διδάξουν τον υπαρκτό σοσιαλισμό

Καλά, σε αυτό δεν τους αδικώ. Ένας βλάκας τυχοδιώκτης ήταν ο Ζαχαριάδης αλλά η αποκατάσταση του ή όχι δεν επηρεάζει την ψήφο μου.

Η διαφορά είναι ότι ο σοσιαλισμός υποτίθεται εξαλείφει αυτά τα φαινόμενα. Αν είναι να έχουμε τα ίδια και μάλιστα σε μία λιγότερο αποδοτική οικονομία, δεν υπάρχει λόγος.

Δεκτό, αλλά και πάλι ακόμα και αυτό είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον νεποτισμό του καπιταλισμού.

Γιατί, τι έχουν τα μωσαϊκά; Eσύ αν αγόραζες ένα διαμέρισμα του 60 και το ανακαίνιζες, θα χαλούσες τα μωσαϊκά για να βάλεις πχ πλακάκια αντί απλά να τα επισκευάσεις όπου έχουν χάσει υλικό και να τα γυαλίσεις; :hmmm
https://www.homie.gr/epistrofi-paliou-m ... ta-dapeda/
Τι ακολουθεί, ξύλωμα παλαιών μαρμάρων, δρύινων πατωμάτων και μασίφ ξύλινων εσώπορτων και αντικατάστασή τους με πλακάκια, laminate και MDF;

Τα περισσότερα παλιά μωσαϊκά είναι άθλια. Κάποια πιο μοντέρνα που είναι γκρι ή μαύρα είναι ωραία

ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
(πχ όπως αυτό που έβαλες Εικόνα )

αλλά τα παλιά κλασικά πράσινα ή κίτρινα κάνουν τα μάτια μου να πονάνε και μόνο που τα βλέπω. Οι σοβαροί ιδιοκτήτες τα έχουν αλλάξει εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια.

Στην Ελλάδα υπάρχει επαρκέστατη προσφορά κατοικίας ανάλογα με το βαλάντιο. Με μικρότερα ποσά έχει μη ανακαινισμένα ή/και παραέξω, με μεγαλύτερα ανακαινισμένα ή και καινούργια σε πιο θελκτικές περιοχές.

Τι υπάρχει λέει? :laugh1: Καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Το μισό μηνιαίο εισόδημα πάει σε νοίκια https://www.tanea.gr/2023/10/06/economy ... o-pinakes/

Στην Α. Γερμανία το πρόβλημα ήταν ότι ούτε λεφτά για ανακαινίσεις είχε το κράτος, ούτε λεφτά για ικανό αριθμό νέων κατοικιών. Και αυτό ήταν ενδημικό πρόβλημα σε όλες τις σοσιαλιστικές οικονομίες. Στην DDR μαζικά κατοικίες άρχισαν να χτίζουν προς τα τέλη του 70 και δεν έφταναν ούτε για ζήτω για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης. Φυσικά, ακόμη και αυτές οι χαμηλής ποιότητας κατοικίες, που χτιζόταν σε νεοδημιούργητα προάστια τα οποία γκετοποιούνταν, πήγαιναν μόνο σε όσους είχαν βύσμα στο SED και μετά απο πολυετή αναμονή.

Το να ακούς gosplanικούς κκέδες σήμερα να λένε να φέρουμε σοσιαλιστική οικονομία για να λύσουμε το στεγαστικό*, αποτελεί τουλάχιστον θρασύτητα.

*εδώ ο μέσος ΕΛ καταλαβαίνει ότι θα πάρει κατοικίες με όλα τα σύγχρονα κομφόρ και τουλάχιστον στο παράκεντρο, στο μισό κόστος κατασκευής τους. Γιατί λεφτόδεντρα, τα οποία φυσικά ποτέ δεν υπήρξαν σε καμία σοσιαλιστική οικονομία.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα έλλειψης κατοικιών οπότε αυτό που λες είναι άκυρο. Το πρόβλημα είναι ότι η κατοικία γίνεται πεδίο κερδοσκοπίας οπότε έχει καταλήξει μια γκαρσονιέρα στο κέντρο 30 τμ να κάνει τουλάχιστον 4 κατοστάρικα τον μήνα, ενώ αντίστροφα πολλά σπίτια μένουν κλειστά γιατί οι ιδιοκτήτες τους κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να τα εκμεταλλευτούν.

Σε 700.000 υπολογίζονται τα κλειστά ακίνητα https://www.kathimerini.gr/economy/5628 ... a-akinita/
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 30 Οκτ 2024, 20:09

Λαχουρένιος έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Και; Οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες γυρίσαν την πλάτη στο ΚΚΕ και τα "πολλά μέλη και ψηφοφόροι του Κόμματος έχουν ζήσει στην πρώην ΕΣΣΔ και σε ΛΔ της Αν. Ευρώπης" είναι μία ασήμαντη μειοψηφία συγκριτικά με όσους επαναπατρίστηκαν και είναι μέλη και ψηφοφόροι κομμάτων γενικά.

Δηλαδή αν έμεναν στο σημερινό Καζακστάν, στο Ουζμπεκιστάν ή στην Ρωσία τι ακριβώς θα απολάμβαναν? :laugh1: Αυτοί που λες συγκρίνουν τον τότε σοσιαλισμό των ανατολικών χωρών με τον δυτικό καπιταλισμό του σήμερα, και όχι με τον σημερινό καπιταλισμό στις ανατολικές χώρες.

Στις χώρες αυτές; Πουτλερισμό.

Λαχουρένιος έγραψε:Αυτοί που λες συγκρίνουν τον τότε σοσιαλισμό των ανατολικών χωρών με τον δυτικό καπιταλισμό του σήμερα, και όχι με τον σημερινό καπιταλισμό στις ανατολικές χώρες.

Αν αναφέρεσαι και πάλι επιλεκτικά στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όχι, δεν συγκρίνουν αυτό. Συγκρίνουν τον τριτοκοσμικό καπιταλισμό με τον δυτικό καπιταλισμό. Όπως επί σοσιαλισμού, συνέκριναν τον δυτικό σοσιαλισμό με τον τριτοκοσμικό σοσιαλισμό.

Πέραν τούτου, υπήρχαν και άλλες σοσιαλιστικές χώρες πλήν της ΕΣΣΔ. Και ο σημερινός καπιταλισμός σε αυτές, δηλαδή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Α. Γερμανία είναι καλύτερος απο τον σοσιαλισμό στις χώρες αυτές (μετά από μια περίοδο σκληρής προσαρμογής περί τα 20-30 χρόνια).

Λαχουρένιος έγραψε:

Καλά, σε αυτό δεν τους αδικώ. Ένας βλάκας τυχοδιώκτης ήταν ο Ζαχαριάδης αλλά η αποκατάσταση του ή όχι δεν επηρεάζει την ψήφο μου.

Δεν αναφέρθηκα σε αυτούς που δεν το ψηφίζουν το ΚΚΕ, αλλά σε αυτούς που το ψηφίζουν. Ούτε η δική τους ψήφος επηρεάστηκε, απλά ρίχνουν μπινελίκια. Τα ίδια που ρίχνουν όταν διαβάζουν τις τόσες παπάτζες για τον υπαρκτό ενώ τον έχουν ζήσει. Ούτε αυτές επηρεάζουν την ψήφο όσων ελάχιστων παρέμειναν να ψηφίζουν το ΚΚΕ.

O Ζαχαριάδης μόνο τυχοδιώκτης δεν ήταν. Ο εκλεκτός φυτευτός της μεγάλης σοσιαλιστικής πατρίδας ήταν. Της σταλινικής, της ίσιας, όχι τίποτε χρουτσωφικός, μπρεζνιεφικός, περεστροϊκός.

Λαχουρένιος έγραψε:

Τι υπάρχει λέει? :laugh1: Καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Το μισό μηνιαίο εισόδημα πάει σε νοίκια https://www.tanea.gr/2023/10/06/economy ... o-pinakes/

Δεν βλέπω κάτι παράξενο, σε όλες τις μητροπόλεις έτσι είναι. Άλλο πράγμα έγραψα, ότι υπάρχουν άδεια σπίτια προς ενοικίαση, αγορά, κτλ, ανεξαρτήτως τιμών. Αν θες να βάλεις ένα κεραμιδι πάνω απο κεφάλι σου, μπορείς να αγοράσεις μια τρώγλη σε φτωχική περιοχή μακριά απο το κέντρο, αν θες, υπάρχουν και φθηνές κατοικίες. Γενικά, σπίτια έχει για όλα τα βαλάντια.

Στον σοσιαλιασμό δεν είχε ούτε τρώγλες διαθέσιμες. Αρκετοί την έβγαζαν σε δωμάτια διαμερισμάτων άλλων, που τα επίτασε το κράτος με το ζόρι για να μην έχει άστεγους. Οικογένειες ολόκληρες έμεναν σαν φοιτητές σε εστίες με περντέδες για χωρίσματα, κοινά μπάνια και κουζίνες, κοκ.

Ξανά, όποιος σήμερα ευαγγελίζεται οικονομία με gosplan και υπόσχεται ότι έτσι θα βελτιώσει το στεγαστικό, είναι απατεώνας του σχοινιού και του παλουκιού.

Λαχουρένιος έγραψε:

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα έλλειψης κατοικιών οπότε αυτό που λες είναι άκυρο. Το πρόβλημα είναι ότι η κατοικία γίνεται πεδίο κερδοσκοπίας οπότε έχει καταλήξει μια γκαρσονιέρα στο κέντρο 30 τμ να κάνει τουλάχιστον 4 κατοστάρικα τον μήνα, ενώ αντίστροφα πολλά σπίτια μένουν κλειστά γιατί οι ιδιοκτήτες τους κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να τα εκμεταλλευτούν.

Σε 700.000 υπολογίζονται τα κλειστά ακίνητα https://www.kathimerini.gr/economy/5628 ... a-akinita/

Είδες που έρχεσαι στα λόγια μου; Σπίτια υπάρχουν.

Καλά κάνουν και δεν τα νοικιάζουν αν νομίζουν ότι δεν τους συμφέρει. Με τι κριτήρια θα τους επιβάλεις πλαφόν, πως θα οριστεί η κερδοσκοπία;

Στην DDR ένα απο τα προβληματα του στεγαστικού ήταν ακριβώς αυτό, η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενοικίων. Tο ύψος του ενοικίου δεν έφτανε ούτε καν για την συντήρηση των κατοικιών, όχι για ανακαινίσεις και νέες οικοδομές. Επειδή τα σοσιαλιστικά κράτη δεν είχαν πρόσβαση σε δανεικά και λοιπά λεφτόδεντρα, το αποτέλεσμα ήταν τα σπίτια να σαπίζουν και να μην χτίζονται αρκετά νέα για να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ξέρεις, κρατική επιδότηση στα σπίτια, κρατική επιδότηση στην ενέργεια, κρατική επιδότηση παραπέρα, μεγάλα ποσά για στρατικοποίηση και εξοπλισμό της χώρας προς υπεράσπιση του σοσιαλισμού, κοκ, απο κάπου πρέπει να δημιουργούνται αυτά τα λεφτά. Ε, στις σοσιαλιστικές χώρες το πρόβλημα ηταν ότι ποτέ δεν δημιουργούσαν τόσο πλούτο ώστε να μπορούν να προσφέρουν στην πραγματικότητα αυτά που ευαγγελιζόταν στα χαρτιά. Τα λεφτά έπεφταν στην Άμυνα, σε κάποια στοχευμένα επιστημονικά πρότζεκτς γοήτρου-προπαγάνδας, και στους παρατρεχάμενους της εξουσίας. Για τα υπόλοιπα έμεναν ψίχουλα, και με τα ψίχουλα αυτά προσπαθούσαν να καλύψουν τα διάφορα που όφειλε ένα σοσιαλιστικό κράτος να προσφέρει στην κοινωνία. Με τρύπιες κάλτσες και μπαλωμένες ρόμπες κυκλοφορούσαν οι γιατροί στα νοσοκομεία. Τα κουτιά απο τα ζαχαροπλαστεία ήταν δανεικά απο το μαγαζί και τα επέστρεφαν πίσω.

Όταν ένας ενοικιάζει διαμέρισμα, προσβλέπει κυρίως στην διατήρηση της κατάστασης του ακινήτου παράλληλα με ένα κέρδος που αξίζει να ασχολείται. Έχει να πληρώσει φόρο, ενφιά, τα έξοδα συντήρησης (ασανσέρ, κτλ), κάθε φορά που αλλάζει ενοικιαστής τις ζημιές που του έχουν κάνει, κάθε κάποια χρόνια ευρύτερες ανακαινίσεις, κτλ. Όλα αυτά ανάγονται στο μηνιάτικο ενοίκιο που δίνεις. Απο τα 500 ευρώ πχ, μαξ τα 300 να είναι καθαρό κέρδος. Αν το κληρονόμησαν το σπίτι, ΟΚ, αν έκαναν την μαλακία να το αγοράσουν ως επένδυση, πότε θα κάνουν απόσβεση, δεδομένου ότι το αγόρασαν με τιμές αγοράς; Aν δεν συμφέρει πια να ρίξεις τα λεφτά σου σε σπίτι ως επένδυση, θα τα ρίχνουν αλλού (αν χρειαστεί και στο εξωτερικό) και δεν θα έχεις ούτε ανακαινισμένα ούτε νεόδμητα σπίτια πια. H στέγαση (και η αυτοκίνηση, και η ένδυση, και η δίψα για κανένα δυτικό ψιλό απο τον τουρίστα) θα είναι όπως ήταν και είναι σε όλες τις σοσιαλιστικές οικονομίες:

Εικόνα

Απλά, με τις τιμές που ορίζει η αγορά, υπάρχουν και ανακαινισμένα και καινούργια σπίτια διαθέσιμα. Ποιά απο αυτά είναι προσβάσιμα σε ποιόν βάσει των εισοδημάτων, είναι άλλο ζήτημα, κυρίως παραγωγικότητας της εργασίας. Ένα σπίτι στην Ελλάδα πχ, λόγω προδιαγραφών 1ου κόσμου (αντισεισμικότητα, ενεργειακή κλάση, ανελκυστήρες, κ.α.), έχει δεδομένο υψηλό κόστος που κυρίως προέρχεται απο μη ελαστικά έξοδα. Τα έσοδα που φέρνει όμως η αντιπαραγωγική και μη ανταγωνιστική ΕΛ οικονομία στα πορτοφόλια, δεν είναι 1ου κόσμου, γιατί ούτε η διοίκηση και η οργάνωση, αλλά ούτε και οι δεξιότητες και η εργασιακή ηθική είναι 1ου κόσμου.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 31 Οκτ 2024, 19:08

ΣΥΡΙΖΑ: Μεθοδεύσεις των «87» για «λεπίδι» σε μη αρεστούς συνέδρους – Στο στόχαστρο ακόμα και ο Κασσελάκης

Μια αμφιλεγόμενη εγκύκλιο προς την επιτροπή νομιμοποίησης συνεδρίου, επεξεργάζεται η πλειοψηφία στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιχειρεί να αποκλείσει οποιονδήποτε έχει εκλεγεί σύνεδρος και δεν ειναι αρεστός στους «87».

Σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο απίθανο: Να κοπεί από σύνεδρος ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τα κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι η επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων συγκροτείται κυρίως για λόγους τεχνικής υποστήριξης. Δεν αποτελεί όργανο που προβλέπεται από το καταστατικό, ούτε έχει αρμοδιότητα να κάνει κρίσεις για μέλη και στελέχη του κόμματος, κάτι το οποίο είναι αρμόδια μόνο η επιτροπή δεοντολογίας.

Η επίμαχη διάταξη στην εγκύκλιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων:

«Η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων ανακηρύσσει τους/τις συνέδρους με τους/τις επιλαχόντες/ούσες. Η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων λειτουργεί βάσει των αποφάσεων της Κ.Ε.. Σύμφωνα με την Απόφαση της ΚΕ της 12ης Οκτωβρίου 2024, η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής, ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Εικόνα

Αναλυτικά:

ΣΧΕΔΙΟ Εγκύκλιος Κ.Ο.Ε.Σ.
Αρ: 3η
Αθήνα 31/10/2024

Προς τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024 ολοκληρώνονται οι Γενικές Συνελεύσεις του προσυνεδριακού διάλογου.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων θα διεξαχθούν στις 2 ή 3 Νοεμβρίου 2024.

Οι Ν.Ε. οφείλουν να αποστείλουν άμεσα στο Οργανωτικό Γραφείο μέχρι την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024 στις 10:00 π.μ., τα εκλογικά κέντρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές ανά Ο.Μ. και την ημέρα που επέλεξαν.(διεύθυνση , Τ.Κ)

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών και με επίδειξη πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, Δίπλωμα Οδήγησης) και καταβάλλοντας το ποσού των 2 ευρώ. Από την καταβολή των 2 ευρώ εξαιρούνται οι κάτοχοι Κάρτας Μέλους, οι άνεργοι και όσοι/ες ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών και εμπεριέχονται στους καταλόγους μελών που αποστάλθηκαν σήμερα 31 Οκτωβρίου 2024 από το Ο.Γ. στις Ν.Ε, οι οποίες πρέπει να διαβιβαστούν άμεσα σε κάθε Ο.Μ, συνοδευόμενες με τα εκλογικά έντυπα.( πρακτικό εφορευτικής, πίνακας αποτελεσμάτων, βιβλίο ψηφισάντων). .

Τη διενέργεια και την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας έχουν οι ΟΜ σε συνεργασία πάντα με την Ν.Ε και την Κ.Ο.Ε.Σ η οποία επιλύει ζητήματα που τυχόν προκύψουν.
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ανάδειξη της Εφορευτικής Επιτροπής από την Γ.Σ. της ΟΜ, συγκροτείται ή συμπληρώνεται με ευθύνη της ΝΕ και του υπευθύνου της ΚΟΕΣ ανά περιοχή. Στις εφορευτικές επιτροπές μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη της Κ.Ε.. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής καθορίζεται από τη σχετική απόφαση της Κ.Ο.Ε.Σ..

Οι εφορευτικές επιτροπές παραλαμβάνουν τα ονόματα των υποψηφίων συνέδρων που έθεσαν υποψηφιότητα αυτοπροσώπως στις Γενικές Συνελεύσεις των ΟΜ και αντίγραφα ή εκτυπώσεις όσων έθεσαν υποψηφιότητα με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email της ΟΜ ή/και του/της Συντονιστή/στριας Σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα με τα e-mail των οργανώσεων ή των Συντονιστών/στριών ή δεν υπάρχει συντονιστικό Ο.Μ. οι υποψηφιότητες κατατίθενται στο e-mail της ΝΕ, με την αναφορά σε ποια ΟΜ ανήκει το μέλος. Σε περίπτωση κατάθεσης υποψηφιότητας συνέδρου στο e-mail της ΝΕ είναι ευθύνη του συντονιστικού της ΝΕ να επικοινωνήσει άμεσα με την αντίστοιχη ΟΜ και να διαβιβάσει την υποψηφιότητα.

Σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μελών στις εφορευτικές επιτροπές ειδικά στις μικρές οργανώσεις με απόφαση της ΝΕ μπορεί μία εφορευτική επιτροπή να έχει στην ευθύνη της περισσότερες κάλπες, με γνωστοποίηση στο Ο.Γ. και τη σύμφωνη γνώμη της Κ.Ο.Ε.Σ..

Αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας οι Εφορευτικές Επιτροπές προχωρούν στην καταμέτρηση ψήφων και συντάσσουν τα έντυπα (πρακτικό εφορευτικής, πίνακας αποτελεσμάτων, βιβλίο ψηφισάντων) με τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου σύμφωνα με τον εκλογικό κανονισμό όπως αυτός περιγράφεται στη 2η εγκύκλιο της Κ.Ο.Ε.Σ

Η Εφορευτική Επιτροπή μετά το πέρας της ψηφοφορίας, στη συνεδρίαση της πραγματοποιεί την καταμέτρηση, συμπληρώνει το έντυπο Κατάταξης Συνέδρων με βάση τον Κανονισμό, με τους επιλαχόντες και επιλαχούσες και ανακοινώνει τα αποτελέσματα στον συντονιστή/τρια της ΟΜ και υποχρεωτικά στέλνει άμεσα τα υπογεγραμμένα από το σύνολο των μελών της πρακτικά μαζί με τη λίστα ψηφισάντων, στην Κ.Ο.Ε.Σ. στο e-mail: koes@syriza.gr με κοινοποίηση στην Ν.Ε..

Η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων ανακηρύσσει τους/τις συνέδρους με τους/τις επιλαχόντες/ούσες. Η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων λειτουργεί βάσει των αποφάσεων της Κ.Ε.. Σύμφωνα με την Απόφαση της ΚΕ της 12ης Οκτωβρίου 2024, η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής, ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση της εκλογικής διαδικασίας, σας ενημερώνουμε ότι, θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο στο Οργανωτικό Γραφείο από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα τις ημέρες των εκλογών.

Η πιστή τήρηση του Κανονισμού Εκλογής και των Εγκυκλίων της Κ.Ο.Ε.Σ. είναι υποχρεωτική για τις Ο.Μ.

https://www.topontiki.gr/2024/10/31/sir ... asselakis/
0 .
Ich bereue nichts

Επιστροφή σε “Εσωτερική Πολιτική”