τι σκέφτεσαι τώρα;

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: τι σκέφτεσαι τώρα;

Δημοσίευσηαπό bizeli » 16 Αύγ 2021, 20:03

Δεν καταλαβαίνετε πού το πάω.
Το θέμα πού θίγω εγώ με αφορμή το περιστατικό είναι:
1) η νόμιμη ή όχι χρήση του όπλου
2) ο σκοπός της χρήσης του (εκφοβισμός, ακινητοποίηση, εξουδετέρωση)
3) η ικανότητα του αστυνομικού οργάνου να προβλέπει, να συνεκτιμά τους παράγοντες και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κρίσιμη κατάσταση με τις λιγότερο δυνατές απώλειες

Αν στόχος του όπλου ήταν άνθρωπος, ίσως να ενδιέφεραν περισσότερο αυτές οι λεπτομέρειες, αλλά επειδή τυχαίνει ο στόχος να είναι ζώο είναι αδιάφορες.
Γιατί έλα μωρέ, ζώο ήταν και μάλιστα πιτμπουλ ... τι άλλο θα μπορούσε να κάνει (!!!)... αυτοάμυνα ... να κάτσει να τον φάει;
Αθώος ο αστυνομικός, αυτοάμυνα. Case closed.

Αυτό που απλά λέω εγώ είναι να μπουν στο μικροσκόπιο και οι ενέργειες του αστυνομικού εκτός των λοιπών εμπλεκομένων που έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης προφανέστατα.
Αυτό που λέτε εσείς για τον αστυνομικό είναι απαλλαγή.

Μα σε όλα τα περιστατικά που έχουν έστω ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά α) χρήση όπλου, β) λάθος χειρισμούς, γ) ανεπιτυχή έκβαση, δ) θύματα ... είθισται να εξετάζονται και να αποδίδονται οι ανάλογες ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Γιατί σας φαίνεται περίεργο; Δεν είπαμε να καταδικαστεί ο αστυνομικός (που προφανώς ήταν και αυτός θύμα) αλλά να εξεταστεί αν ενήργησε σωστά από την αρχή ως το τέλος έστω και σε υπηρεσιακό επίπεδο βάζοντας πρώτα απ' όλα τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Επίσης, να θυμίσω εδώ ότι σε όλες τις περιπτώσεις αυτοάμυνας, ακόμα και αν μπει ληστής στο σπίτι σου και τον σκοτώσεις, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για να εξεταστεί αν όντως ήταν αυτοάμυνα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, τι εναλλακτικές είχες κτλ κτλ κτλ
Δλδ δε σημαίνει ότι αυτοάμυνα = αθώος απαραιτήτως.

Αν, λοιπόν, η πολιτεία ζητάει από τους απλούς πολίτες να δείχνουν σύνεση, σωστή κρίση και ψυχραιμία κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης κατάστασης, πώς μπορεί να μην ζητάμε ευθύνες από έναν αστυνομικό που υποτίθεται ότι είναι και εκπαιδευμένος για κάτι τέτοια;

Προσωπικά ως πολίτης θέλω να αισθάνομαι ασφάλεια ότι τα αστυνομικά όργανα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση που απαιτείται για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.
Το γεγονός ότι κάποια όργανα δείχνουν να δρουν αντανακλαστικά ή παρορμητικά δε μου εμπνέει καθόλου εμπιστοσύνη.
Διαφορετικά ας μας δώσουν όλους από ένα όπλο. Τι την θέλουμε την αστυνομία; Να σηκώνουμε όπλο ξέρουμε όλοι.

Και τέλος, επειδή όπως είπα κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό καλό θα ήταν να χειρίζονται τις καταστάσεις αυτοί που έχουν ειδικότερη εκπαίδευση και γνώσεις επί του θέματος. Από τη στιγμή που εμπλεκόταν ζώο θα έπρεπε να είχαν πάρει άλλα μέτρα και από άποψη ειδικών προστατευτικών στολών αλλά και καταρτισμένου προσωπικού.

Αν έχετε να πείτε κάτι διαφορετικό πέρα από το μα ήταν πίτμπουλ καλώς. Διαφορετικά δε χρειάζεται να συζητάμε άλλο το θέμα.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 16 Αύγ 2021, 20:04

Λαχουρένιος έγραψε: Τα αλλα σκυλια δεν ειναι ουτε το 1/10 τοσο επικινδυνα οποτε μαλλον δε θα μου εκαναν επιθεση εξ αρχης. Τα πιτ μπουλ σε σκοτωνουν για πλακα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξες έπειτα από χρόνια παρακολούθησης και μελέτης συμπεριφοράς των σκύλων ή από αυτά που λέγονται;
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 16 Αύγ 2021, 20:27

Από την ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας

Στο άρθρο 4 καθορίζονται οι περιπτώσεις χρήσης πυροβόλου όπλου και οι αρχές που τη διέπουν.

Προβλέπεται για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση η επιτρεπτή χρήση του όπλου, η οποία κλιμακώνεται, κατά αξιολογική διαβάθμιση, από την πιο ήπια (εκφοβιστικός πυροβολισμός) έως την πιο επαχθή (πυροβολισμός εξουδετέρωσης).

Επίσης, ορίζονται οι προϋποθέσεις πρόταξης του πυροβόλου όπλου από τον αστυνομικό. Για κάθε περίπτωση χρήσης πυροβόλου όπλου εφαρμόζονται οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.

Η αναγκαιότητα της χρήσης συνίσταται στην υποχρέωση του αστυνομικού να μην κάνει χρήση πυροβόλου όπλου πριν εξαντλήσει όλα τα ηπιότερα μέσα, όταν δηλαδή το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με άλλο λιγότερο επαχθές μέτρο και, αν χρειασθεί να γίνει χρήση πυροβόλου όπλου, να επιλεγεί η ηπιότερη μορφή χρήσης αυτού με την μικρότερη δυνατή και αναγκαία προσβολή.

Εξάλλου, μεταξύ της προσβολής του εννόμου αγαθού του ατόμου και του επιδιωκόμενου νόμιμου σκοπού πρέπει να υπάρχει σχέση αναλογίας (αρχή αναλογικότητας). Η σχέση αυτή υπάρχει μόνον όταν το μέτρο που λαμβάνεται είναι το πλέον κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού (καταλληλότητα) και συνεπάγεται κατ΄ ένταση και διάρκεια τα λιγότερα δυνατά μειονεκτήματα.

Δεν πρέπει δηλαδή η χρήση του όπλου να είναι υπέρμετρα βλαπτική, έστω και αν είναι η μόνη αποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αστυνομικός οφείλει να κάνει γνωστή την ιδιότητά του και να καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει όπλο, δίνοντας επαρκή χρόνο ανταπόκρισης, εκτός αν αυτό θα τον έθετε σε αδικαιολόγητο κίνδυνο ή θα έθετε σε κίνδυνο ζωής ή σοβαρής βλάβης άλλα άτομα ή θα ήταν σαφώς ακατάλληλο ή μάταιο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

http://www.astynomia.gr/index.php?optio ... id=0&lang=
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 16 Αύγ 2021, 21:12

το δευτερο ποστ σου δεν χρειαζοταν γιατι δεν ειναι αυτο το θεμα και ουτε μπορουμε εμεις να το λυσουμε
γιατι εχει να κανει με τις εσωτερικες υποθεσεις για το πρωτο δεν λαμβανεις στα υποψιν το ψυχολογικο
και το συναισθηματικο του αστυνομικου πραγματα που οι ανωτεροι θα τα λαβουν υποψιν
εχεις την απαιτηση απο ενα νεαρο αστυνομικο με ελλιπη εκπαιδευση στα βασικα να ενεργει με βαση
την λογικη και την ηρεμια που εχει ενας εκπαιδευομενος στα ζωα ή που εχουμε εμεις γραφοντας απο το σπιτι

ας υποθεσουμε οτι πραγματι τον δαγκωσε ή προσπαθησε να τον δαγκωσει τι θα επρεπε να κανει
αν δεν ειχε το οπλο ; αυτο θελεις να πεις; τι θα εκανε καποιος αν δεν ειχε το οπλο
θα εδινε αναγκαστικα μαχη με κινδυνο αν οχι να σκοτωθει αλλα να τραυματιστεί σοβαρα
ειπα και προηγουμένως αν τον επιανε απο τα παπαρια ισως θα τον καθιστούσε ανίκανο για να τεκνοποιήσει
θα μπορουσε να τον σημάδευε στο προσωπο που θα χρειαζοταν χρονια για να το καθαρισει ή και να του αφησει σημαδια για ολη την ζωη του ΄η να του αφηνε μια παραλυση
δηλαδη αν τον ειχες πατερα ή αδελφο θα του ελεγες να μην χρησιμοποιησει
το οπλο; ή παλι νομιζεις οτι θα γινοταν οπως στις ταινιες που βλεπουμε με τους πρωταγωνιστές
να πνιγουν με τα χερια τους τα πιτ μπουλ
αν σου επιτεθει στα ξαφνικα ενας σκυλος σαν το πιτ μπουλ παθαινεις μεγαλη ζημια
και παμε και σε ενα αλλο γεγονος για τα σκυλακια τα αδεσποτα ο θειος μου κοντεψε να σκοτωθει
απο τρια κοινα σκυλια τα οποια τριγύριζαν στην παραλια και του επιτεθηκαν το πρωι
και αν δεν το σωζαν οι περαστικοι θα τον ετρωγαν συν οτι εμεινε ενα μηνα ξαπλα και δυο εβδομαδες
στο νοσοκομειο συν και ποσους ακουμε οτι φαγωθηκαν απο σκυλια

ηρεμηστε εσεις οι ζωοφιλοι εχετε απαιτηση για τους αστυνομικους και δεν εχετε απαιτηση για την διαχειριση
της οικονομιας και για την συνολικη αποδοση μιας κυβερνησης

τα αδεσποτα πρεπει να θανατώνονται απο καποιο διαστημα και μετα = νομος
και οι φονικες ρατσες πρεπει να απαγορευθούν ειδικα στις μεγαλουπόλεις

υσ ξεχασα να πω οτι ποια ειναι η διαφορα αν του επιτίθονταν ενας ανθρωπος με ενα σιδερολοστο

ή ενα πιτ μπουλ για πες βρισκεις διαφορα στο να χρησιμοποιησει καποιος το οπλο;
ή θα ελεγες παλι οτι ειναι αδικο αφου ο ενας κρατουσε σιδερο και ο αλλος κρατουσε πιστολι
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 16 Αύγ 2021, 21:45

bizeli έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε: Τα αλλα σκυλια δεν ειναι ουτε το 1/10 τοσο επικινδυνα οποτε μαλλον δε θα μου εκαναν επιθεση εξ αρχης. Τα πιτ μπουλ σε σκοτωνουν για πλακα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξες έπειτα από χρόνια παρακολούθησης και μελέτης συμπεριφοράς των σκύλων ή από αυτά που λέγονται;

Δεν δηλωνω ειδικος στο θεμα αλλα οσες φορες ετυχε να βρεθω σε χωρο με αυτα τα σκυλια σχηματισα κακιστη γνωμη. Δεν κανουν για κατοικιδια γιατι ειναι δυνητικοι δολοφονοι. Ο αστυνομικος πρεπει να ερευνηθει αν λεει αληθεια πανω στο πως εγινε το περιστατικο αλλα αν τελικα οντως τον δαγκωσε ο σκυλος δεν μπορω να μην του δωσω δικιο.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 16 Αύγ 2021, 22:25

nemo έγραψε: τα αδεσποτα πρεπει να θανατώνονται απο καποιο διαστημα και μετα = νομος

Μίλησε ο εξουσιαστής των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
Μήπως σου ανήκει και όλος ο πλανήτης ρε μεγάλε για να αποφασίζεις εσύ ποιος θα ζει και ποιος δε θα ζει;
Παρτε το λίγο αλλιώς.

nemo έγραψε: ας υποθεσουμε οτι πραγματι τον δαγκωσε ή προσπαθησε να τον δαγκωσει τι θα επρεπε να κανει

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα.
Να εξεταστεί τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει.
Εγώ δεν έβγαλα κάποιο πόρισμα. Εσείς βγάλατε ότι η μόνη επιλογή ήταν το όπλο, επειδή σκύλος.
Να μη διερευνηθεί το θέμα νέμο;
Ευκαιρία και για την αστυνομία για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

nemo έγραψε: υσ ξεχασα να πω οτι ποια ειναι η διαφορα αν του επιτίθονταν ενας ανθρωπος με ενα σιδερολοστο

ή θα ελεγες παλι οτι ειναι αδικο αφου ο ενας κρατουσε σιδερο και ο αλλος κρατουσε πιστολι

Δεν ξέρω. Την ίδια ερώτηση έκανα κι εγώ.
Άμα ήταν άνθρωπος τι θα συνέβαινε;
Με την ίδια ευκολία θα μιλούσατε για αυτοάμυνα;
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 16 Αύγ 2021, 22:35

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε: τα αδεσποτα πρεπει να θανατώνονται απο καποιο διαστημα και μετα = νομος

Μίλησε ο εξουσιαστής των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
Μήπως σου ανήκει και όλος ο πλανήτης ρε μεγάλε για να αποφασίζεις εσύ ποιος θα ζει και ποιος δε θα ζει;
Παρτε το λίγο αλλιώς.

nemo έγραψε: ας υποθεσουμε οτι πραγματι τον δαγκωσε ή προσπαθησε να τον δαγκωσει τι θα επρεπε να κανει

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα.
Να εξεταστεί τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει.
Εγώ δεν έβγαλα κάποιο πόρισμα. Εσείς βγάλατε ότι η μόνη επιλογή ήταν το όπλο, επειδή σκύλος.
Να μη διερευνηθεί το θέμα νέμο;
Ευκαιρία και για την αστυνομία για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

nemo έγραψε: υσ ξεχασα να πω οτι ποια ειναι η διαφορα αν του επιτίθονταν ενας ανθρωπος με ενα σιδερολοστο

Δεν ξέρω. Την ίδια ερώτηση έκανα κι εγώ.
Άμα ήταν άνθρωπος τι θα συνέβαινε;
Με την ίδια ευκολία θα μιλούσατε για αυτοάμυνα;

ρε μπιζελι καπου ελεος ! αμα ηταν ανθρωπος θα τον πυροβολουσε και αν ηταν σκυλος το ιδιο
δηλαδη αν του επιτιθεντο ενας με ενα σιδερολοστο στο χερι επρεπε να γνωριζε οτι δεν ειχε στοχο το κεφαλι
αλλα το σωμα ή τα ποδια; το ιδιο με το πιτ μπουλ εχεις ακουσει και συ περιστατικα που εχουν να κανουν
με επιθεσεις που καταληγουν σε θανατο τι επρεπε να κανει δηλαδη να προτεινει τον καρπο του
για δαγκωμα και με το αλλο χερι να το απωθησει; οπως γινεται με αλλους σκυλους; ε αυτο δεν πιανει
με τα πιτ μπουλ τι πρεπει να κανουμε ωστε να το κατανοησεις;
επειτα ειναι και το αλλο ο αστυνομος εχει ενα καθηκον πρωτο απο ολα να προστατεύσει την ζωη του
ή την ακεραιοτητα του
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 16 Αύγ 2021, 23:16

Λαχουρένιος έγραψε:Δεν δηλωνω ειδικος στο θεμα αλλα οσες φορες ετυχε να βρεθω σε χωρο με αυτα τα σκυλια σχηματισα κακιστη γνωμη. Δεν κανουν για κατοικιδια γιατι ειναι δυνητικοι δολοφονοι.

Κατάλαβα.
Συμπεράσματα τύπου Όλοι οι γύφτοι είναι κλέφτες κτλ

Λαχουρένιος έγραψε: Ο αστυνομικος πρεπει να ερευνηθει αν λεει αληθεια πανω στο πως εγινε το περιστατικο αλλα αν τελικα οντως τον δαγκωσε ο σκυλος δεν μπορω να μην του δωσω δικιο.

Επιμένω.
Αν μιλούσαμε για κάποιον απλό πολίτη ίσως κι εγώ να του έδινα κάποιο δίκιο.
Αλλά επειδή μιλάμε για αστυνομικό θα έπρεπε να είναι μέρος της βασικής τους εκπαίδευσης η αντιμετώπιση επιθετικών σκύλων, να φέρουν συσκευές απώθησης και να φορούν ειδικά προστατευτικά.
Δέχθηκαν μια κλήση για δύο πιτμπουλ σε ταράτσα. Ήξεραν.
Έπρεπε να πάνε προετοιμασμένοι.
Γενικά όλο το περιστατικό όπως και η κατάληξή του δείχνει μια κατάσταση εκτός ελέγχου.

Είναι η φύση της δουλειάς τους τέτοια που είναι πολύ συχνά τέτοια περιστατικά.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 17 Αύγ 2021, 02:03

nemo έγραψε:ρε μπιζελι καπου ελεος ! αμα ηταν ανθρωπος θα τον πυροβολουσε και αν ηταν σκυλος το ιδιο
δηλαδη αν του επιτιθεντο ενας με ενα σιδερολοστο στο χερι επρεπε να γνωριζε οτι δεν ειχε στοχο το κεφαλι
αλλα το σωμα ή τα ποδια; το ιδιο με το πιτ μπουλ εχεις ακουσει και συ περιστατικα που εχουν να κανουν
με επιθεσεις που καταληγουν σε θανατο τι επρεπε να κανει δηλαδη να προτεινει τον καρπο του
για δαγκωμα και με το αλλο χερι να το απωθησει; οπως γινεται με αλλους σκυλους; ε αυτο δεν πιανει
με τα πιτ μπουλ τι πρεπει να κανουμε ωστε να το κατανοησεις;
επειτα ειναι και το αλλο ο αστυνομος εχει ενα καθηκον πρωτο απο ολα να προστατεύσει την ζωη του
ή την ακεραιοτητα του

Εγώ θεωρώ σωστό να διερευνηθεί το θέμα.
Ούτε εσύ ήσουν παρών ούτε εγώ.
Αν ο αστυνομικός ενήργησε όπως έπρεπε θα αθωωθεί.
Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημά σου.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 17 Αύγ 2021, 02:07

nemo έγραψε:εχεις την απαιτηση απο ενα νεαρο αστυνομικο με ελλιπη εκπαιδευση στα βασικα να ενεργει με βαση
την λογικη και την ηρεμια που εχει ενας εκπαιδευομενος στα ζωα ή που εχουμε εμεις γραφοντας απο το σπιτι

Για να είμαι ειλικρινής ναι την έχω.
Ειδικά από αστυνομικό.
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”