Ραν ταν πλαν έγραψε:Λαχουρένιος έγραψε: Δεν ισχυριστηκα οτι το να σαι κομμουνι ειναι τιτλος τιμης ή οτι οι κομμουνιστες ειναι οι σωστοι και οι αλλοι λαθος.
Κακώς δεν το ισχυρίστηκες γιατί έτσι ακριβώς είναι.
Το γιατί είναι ο καθένας το ανακαλύπτει μόνος του όταν η ατομική κοινωνική του συνείδηση γίνει ακριβής αντανάκλαση του κοινωνικού του ''Είναι'' (δλδ της πραγματικής κοινωνικής του κατάστασης και της θέσης του στην παραγωγική διαδικασία) εισάγοντας τη λειτουργικά (τη συνείδηση του) στο σύστημα των παραγωγικών, οικονομικών και υλικών δεσμών του κοινωνικού συνόλου στο οποίο υπάρχει ως άτομο.
Αυτή είναι η βασική αρχή, το θεμελιώδες αξίωμα το οποίο θα του επιτρέψει (με εφόδιο κάποιες πρώτες γνώσεις πάνω στο Μαρξισμό) να αρχίσει να σκέφτεται όπως ζει και όχι να ζει όπως σκέφτεται αφού θα αρχίσει (αργά αλλά σταθερά) να αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος παραγωγής των υλικών αγαθών που εξασφαλίζουν την επιβίωση του (όπως και να το κάνουμε και από όπου και να το πιάσουμε) είναι αυτός που καθορίζει σε απόλυτο βαθμό την πνευματική, κοινωνική και πολιτική του πορεία.
Και σε δεύτερο χρόνο διευρύνεται η αντίληψη του πάνω στη λειτουργία των παραγωγικών δυνάμεων που αποτελούν την υλικοτεχνική κοινωνική βάση, τις μεταξύ τους παραγωγικές σχέσεις, την οικονομική βάση που εδράζονται και κυρίως το πολιτικό εποικοδόμημα που προκύπτει από αυτές και το οποίο συνειδητοποιεί ότι δε βρίσκεται στα δικά του χέρια.
Και όταν συνειδητοποιήσει και το τελευταίο αρχίζει η πολύχρονη και επίπονη διαδικασία της πολιτικής ''μετάλλαξης'' του από κοινωνικό εταίρο και ψηφοφόρο σε κομμουνιστή.
Κακως δεν ισχυριστηκα τι? Οτι το να σαι κομμουνιστης ειναι τιτλος τιμης ή οτι οι κομμουνιστες ειναι οι σωστοι?
Σε ο,τι αφορα το πρωτο, θεωρω οτι τιμητικο ειναι να εχεις αγωνιστικη δραση ακομα και αν δεν εισαι κομμουνιστης αλλα συμμαχος οπως χιλιαδες που συμμετειχαν στο ΕΑΜ ή σημερα στο ΠΑΜΕ. Το να εισαι κομμουνιστης συνεπαγεται οτι εχεις καποιες σωστες πολιτικες αποψεις αλλα αυτο δεν λεει κατι απο μονο του, αν δεν συνδιαζεται με εργα.
Για το δευτερο, παντα αφηνω ενα παραθυρακι αμφιβολιας γιατι οπως δεν ημουν ανεκαθεν κομμουνιστης ετσι καποτε μπορω να σταματησω να ειμαι. Κατι για το οποιο ειμαι σιγουρος ειναι οτι ο καπιταλισμος ειναι το προβλημα. Για το αν ο κομμουνισμος ειναι η λυση δεν βαζω το χερι μου στη φωτια αλλα ετσι πιστευω μεχρι στιγμης.

Πιο πιτσιρικας ημουν περισσοτερο πολιτικα ενεργος αλλα τα τελευταια χρονια εχω ιδιωτευσει.