Λαχουρένιος έγραψε:Προέλλην έγραψε:Ναι, και συνήθως αυτοί οι όλοι χάνουν λεφτά. Αν πάρεις χρυσό εν μέσω κρίσης, τον αγοράζεις υπερτιμημένο, και με το που καλμάρει η κρίση, κλαίς τα λεφτά σου. Με τα ακίνητα είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση, αλλά ο γενικός κανόνας με όλα αυτά είναι αγοράζεις όταν είναι φθηνά (πχ ξέσπασμα ΕΛ κρίσης), και πουλάς στα αγχωμένα κορόιδα όταν τρέχουν να σωθούν και ψάχνουν σε ποιόν ανοιχτομάτη να ακουμπήσουν τα λεφτά τους (πχ σήμερα).
Για τα κρυπτονομίσματα, ΟΚ, όποιος είναι αυτοκτονικός, δικαίωμά του. Άλλοι τα επενδύουν σε κουλοχέρηδες.
To σίγουρο είναι ένα, κανείς δεν θα αγοράσει ρούβλια και ρενμίνμπι
Πάντως ένας μέσος άνθρωπος με μερικές οικονομίες στην άκρη, θα κάνει μια τέτοια κίνηση (πχ αγορά χρυσού και ακινήτου) όχι για να πιάσει καλή απόδοση, αλλά για να εξασφαλίσει τα χρήματα του.
Σε αυτούς ακριβώς ποντάρουν οι κερδοσκόποι.
Ο οποιοσδήποτε θέλει να εξασφαλισει το μικροκεφάλαιό του μακροπρόθεσμα, κοιτάει να το ρίξει σε μακροπρόθεσμη επένδυση, σε κάτι που σε βάθος χρόνου θα το κρατήσει επί του πληθωρισμού, και δεν άγεται και φέρεται απο τις βραθυπρόθεσμες τάσεις. Π.χ. κρατικά ομόλογα, δείκτες χρηματιστηρίων, μετοχές, κλπ.
Γενικά όμως, ο καπιταλισμός είναι σκληρός, λεφτά που κάθονται θα χάσουν ΠΟΛΥ αξία σε βάθος χρόνου, πχ σε προθεσμιακές καθέσεις. Αν δεν θέλεις να χάσεις, πρέπει να πάρεις ρίσκα επενδύσεων. Αν όμως είσαι εντάξει με την απαξίωση του κεφαλαίου σου σε βάθος χρόνου, χωρίς ρίσκα να χάσεις παραπάνω απ αυτό, και πάλι καλά είναι.
Δηλαδή, το εγώ είμαι που πλούσιος, γιατί έχω 1.000.000 ή 10.000.000 στην τράπεζα, ο καπιταλισμός το χέζει στο κεφάλι. Σε 30 χρόνια αν δεν κουνηθείς, ζήτημα να έχεις 200.000. Βέβαια, αν κουνηθείς, μπορεί να καταλήξεις όχι απλά με 0, αλλά να χρωστάς κιόλας

Ο χρυσός πάντως μέχρι τώρα, δεν αποδείχθηκε κακή επένδυση, απο την άποψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες ποτέ δεν έπεσε ραγδαία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί στο μέλλον, ρίσκο είναι να κάνεις τα λεφτά σου σήμερα χρυσό.
Τα ακίνητα, το ίδιο. Π.χ. ΟΚ, θα πάρεις διαμέρισμα του 70 να το νοικιάζεις, αλλά μιλάμε για διαμέρισμα 50 ετών που σε λίγες δεκαετίες θα κατεδαφιστεί και θα μείνεις μόνο με ποσοστά επί του οικοπέδου, με το ποσοστό επαναπένδυσης να είναι πολύ μεγάλο, γιατί η νέα οικοδομή θα θέλει άριστες μονώσεις, ΑΠΕ, μπετά και σίδερα με τις τότε τιμές, κλπ. Το πιθανότερο να μην έχεις τα λεφτά τότε και να σου φάει το δικαίωμα κοψοχρονιά κάποιος με κεφάλαιο.
Άποψή μου, αυτή τη στιγμή η καλύτερη επένδυση είναι οικόπεδα σε περιοχές που διαφαίνονται να παίρνουν ή τουλάχιστον να μην χάνουν αξία βραχυπρόθεσμα. Πχ σε Κυκλάδες, με πρόσοψη σε δρόμο έστω και αγροτικό, θέα σε θάλασσα, με δικαίωμα δόμησης (είτε σε οικισμό, είτε 4000+ τ.μ. εκτός). Με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το να έχεις κτίσμα μέσα είναι τροχοπέδη. Ήδη, αν δείς, οικόπεδα με εξοχικά του 80- έχουν χαμηλότερη τιμή απο άδεια οικόπεδα.