stavmanr έγραψε:O Roth, γνωρίζοντας το στατιστικό αδύνατο της τυχαίας μετάλλαξης, όπως ο ίδιος περιγράφει επακριβώς στην εισαγωγή του πειράματος, αντί να αφήσει βακτήρια σε "συνεχή επιλογή" να μετατραπούν σε ...βροντόσαυρους, κάνει το εξής τέχνασμα:
ευνουχίζει τα βακτήρια αφαιρώντας τους μία δυνατότητα, και στη συνέχεια τα τοποθετεί σε μέσον που ευνοεί τη δραστηριότητα, γνωρίζοντας ότι το γενετικό υλικό των βακτηρίων έχει ήδη την δυνατότητα να αποκαθιστά τις λειτουργίες του μέσα από ομόλογα γονίδια.
Έτσι, παρατηρώντας ότι το βακτήριο έχει αποκαταστήσει την ευνουχισμένη λειτουργία, θεωρεί ότι πέτυχε "εξέλιξη"...
Σχηματικά, αυτό σημαίνει τόση βιολογική εξέλιξη, όση θα έχεις εσύ αν σου έκοβαν το χέρι και αναγκαζόσουν να κρατάς το πηρούνι με το ...πόδι.
Δεν σε ρωτώ αν συμφωνείς με το πειραματικό αποτέλεσμα του Roth. Σου επισημαίνω ότι το μοντέλο που προτείνει καθιστά στατιστικά πιθανή την εξέλιξη κατά τη γνώμη του. Ασχέτως αν εσύ διαφωνείς με τη μέθοδο της πειραματικής επαλήθευσης.
Κατά την άποψη λοιπόν του Roth, η δημιουργία νέων λειτουργιών είναι πιθανή μέσω της συνεχούς επιλογής. Αυτό υποστηρίζει, άσχετα να διαφωνείς εσύ με την πειραματική επαλήθευση. Το να τον επικαλείσαι υποστηρίζοντας ότι λέει το αντίθετο είναι η ύψιστη διαστρέβλωση και ξεδιαντροπιά.
Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι αναγνωρισμένη "πλάνη της πιθανότητας" είναι αυτό που προτείνεις εσύ, Νταγκλή:
"Η προσφυγή στην πιθανότητα αποτελεί λογική πλάνη, που συχνά χρησιμοποιείται μαζί με άλλες πλάνες. Προεξοφλεί ότι επειδή κάτι θα μπορούσε να συμβαίνει, το ότι πρόκειται να συμβεί είναι αναπόφευκτο. Αυτό αποτελεί ατελή λογική, άσχετα με το πόσο μεγάλη είναι η εν λόγω πιθανότητα. Η πλάνη αυτή συχνά χρησιμοποιείται προς εκμετάλευση της παράνοιας."
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF ... F%84%CE%B1
Τί μας λέει η ΘτΕ: "Αν και είναι 'στατιστικά αδύνατο' (εξαιρετικά του εξαιρετικού του εξαιρετικού) να προκύψει νέα λειτουργία από τυχαίες μεταλλάξεις, αυτό συνέβη κατά κανόνα, και συνεχίζει να συμβαίνει"
Παίρνεις μία αναγνωρισμένη λογική πλάνη, την γυρίζεις ανάποδα και την προσφέρεις ως επιχείρημά σου;
Έλα τώρα...
Αυτός που προσέφυγε στις πιθανότητες είσαι εσύ. Είναι μάλιστα το μοναδικό σου (μη) επιχείρημα.
Εγώ παρατηρώ μια νέα πρωτεϊνική δομή με διαφορετική αλληλουχία αμινοξέων από τις υπάρχουσες. Η μόνη εύλογη και με επιστημονικό υπόβαθρο επεξήγηση για την δημιουργία της είναι η σταδιακή συσσώρευση μεταλλάξεων που σταδιακά μετέβαλε την αλληλουχία των αμινοξέων.
Εσύ αντί να αντιπροτείνεις μια άλλη εύλογη επεξήγηση (ο nrg πρότεινε ότι ήταν κρυμμένο και φύτρωσε

) μου υποστηρίζεις χωρίς το παραμικρό στοιχείο ότι "σου φαίνεται" απίθανο.
Εγώ απλά σου παρέθεσα τα στοιχεία που δεν γνώριζες. Στη συνεχή διαφορική επιβίωση, η πιθανότητα επανεμφάνισης μετάλλαξης σε συγκεκριμένο σημείο πολλαπλασιάζεται εκθετικά.
Συνεπώς εγώ υποστηρίζω την εξέλιξη ως τη μοναδική εύλογη διαδικασία και όχι απλά επειδή είναι στατιστικώς (πολύ) πιθανή.
Η δική σου αμφισβήτηση βασίζεται αποκλειστικά στην άγνοια. Επικαλείσαι στατιστική δυσκολία αγνοώντας τις πιθανότητες!!!
.gif)