Γιατί τέτοια άρνηση γεγονότων ?

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
Φασολαδα
Basic poster
Basic poster

Γιατί τέτοια άρνηση γεγονότων ?

Δημοσίευσηαπό Φασολαδα » 17 Μαρ 2022, 05:54

Σκεπτόμουν πως ειναι δυνατόν μορφωμένοι άνθρωποι να έχουν πλήρη άρνηση των γεγονότων.Και γιατί οι ανω των 50 σε Ρωσία και οι αριστεροι συμπαθούντες στην Ευρωπη δυσκολεύονται τοσο πολύ να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.Και η απάντηση βρισκεται στην ιστορια της ΕΣΣΔ.

Η ιδεολογία του κομμουνισμου την περιοδο του μεσοπολέμου, αντικειμενικά ήταν η μόνη "ανθρώπινη" διεξοδος για τον σκεπτομενο ανθρωπο. Η επιλογη, βασει των καθεστωτων της εποχης, ηταν φασισμός ή κομμουνισμος. Καταπίεση ή ο "νεος σοβιετικος ανθρωπος της αταξικης κοινωνιας"

Η ιδρυση της ΕΣΣΔ έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε καθεστώτα απολυταρχικά , κτυπημένα απο την οικονομική κρίση. Η ιδέα μιας πανανθρωπινης κοινωνιας ίσων που θα μοιραζονται τον πλούτο δημιουργώντας μια ουτοπία "προκοπης και ισοτητας" ηταν ελκυστικότατη.

Την περιοδο αυτή, δεν υπήρχε πληροφόρηση για το τί γινοταν στην ΕΣΣΔ. Μόνο τα επιτεύγματα της. Εξηλεκτρισμος. Σιδηροδρομος. Μειωση αναλφαβητισμου. Η βοήθεια της ΕΣΣΔ στον Ισπανικο Εμφύλιο εναντιον του φασιστα Φρανκο έδωσε και εναν ρομαντισμο παγκόσμιας επανάστασης.

Οι κομμουνιστές γενικα αλλα και οι ίδιοι οι Ρωσοι, ειχαν σαν στοχο την δημιουργια της ουτοπίας, της τελειας κοινωνιας,οπότε τα φαινόμενα βιας, τρομοκρατίας εκτελέσεων θεωρούνταν αναγκαια και παρωδικα. Το αφηγημα της ΕΣΣΔ μεχρι το 1960 ηταν η δημιουργια της τελειας κοινωνιας .

Ομως μετα 35 χρονια, γυρω στο 1960, εγινε φανερό πως το σοσιαλιστικό συστημα ποτε δεν θα μπορουσε να δουλεψει. Η Δυση προχωρούσε με αλματα και ο σοσιαλισμος με βηματακια. Το χάσμα προοδου ηταν τεράστιο. Χρειαζόταν λοιπόν ενα νεο αφήγημα. Και αυτο το δημιούργησε ο Μπρεζνιεφ.
0 .

Άβαταρ μέλους
Φασολαδα
Basic poster
Basic poster

Re: Γιατί τέτοια άρνηση γεγονότων ?

Δημοσίευσηαπό Φασολαδα » 17 Μαρ 2022, 05:55

Σε οποιαδήποτε κριτική κατά του ΚΚ ή της ΕΣΣΔ, η επωδός ήταν "χωρις εμας θα μιλούσατε γερμανικά". Στα σχολεια ο "Πατριωτικος Πολεμος" η περιοδος 1941-1945, κουτσουρεμενη ωστε να αφαιρει τη διετια της συνεργασιας με τους Ναζι, εγινε ξαφνικα το κυριο εργαλείο πλυσης εγκεφαλου .

Ο Μπρέζνιεφ, μετέτρεψε στα ματια των Ρωσων τον Κομμουνισμο απο αποτυχημένο οικονομικο πείραμα σε πετυχημένο σύστημα που "τσακισε τον Ναζισμο". Οι Ρώσοι (ηλικιας πλεον 50 και ανω) μεγάλωσαν με το "ηθικο πλεονεκτημα" του αφηγηματος αυτου. "Ειμαστε ανθρωπιστες αντιφασιστες"

Ερχόμενοι τώρα στο 2022, αυτή η πεποίθηση του μεσου μεσήλικα Ρωσου και του μεσου Ελληνα αριστερού (για να μην υπαρχουν αυταπάτες το ΚΚΕ και τα αφηγήματα του ηταν εισαγομενα απο Μοσχα μεχρι κεραιας) κανει εξαιρετικά δυσκολο σε αυτους τους ανθρώπους να δεχτουν το σημερα

Οταν εχεις μεγαλωσει 60 χρόνια ακούγωντας το παραμύθι πως εισαι και ησουν παντα "αντιφασίστας ανθρωπιστής" ειναι αδύνατον να κανεις στροφη 180 μοιρων. Η συνειδηση βραχυκυκλώνει οταν βλεπει τους "αντιφασιστες" να εισβαλουν και τους "ανθρωπιστές" να σκοτωνουν παιδια

Αυτο ειναι το ψυχολογικό αδιέξοδο πολλών συνομιλητών, μεγαλύτερης ηλικίας. Για αυτό και πολλοι προτιμούν τον παραλογισμό από την αποδοχή πως "τελικα καναμε λαθος". Εχω γνωρίσει μεσηλικες Ρωσους που σήμερα λενε "ζούσα μια πλανη". Ελπιζω καποια στιγμη να το πουν και Ελληνες.

https://twitter.com/LavrentisBeria4/sta ... 8610935813
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 17 Μαρ 2022, 06:55

Το Λαβρεντι Μπερια τις εγραψε αυτες τις παπαριες? Ε βαλε απο την αρχη το λινκ βρε ανθρωπε. Τζαμπα καθισα και το διαβασα.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 17 Μαρ 2022, 10:44

λαχου -οχι οτι δεν εχεις δικιο στην προκειμενη περιπτωση
αλλα ενα δικιο καπου αναμεσα στις γραμμες το εχει το κειμενο
ο τυπος που το γραφει εχει αρχισει να χανει λαδια απο την αρχη
που τον παρακολουθω πριν χρονια -αυτο εχει να κανει με το δικο σου
λαθος που υποστηριζετε μια εικονα που δεν υπαρχει πλεον
και σου το εξηγησω -απο την βεβαιοτητα που ειχε καποτε με μια αλλη
φιλοσοφια σημερα μας λεει για μια διαφορετικη βεβαιότητα
σαν ξαφνικα να ανακαλυψε την αμερικη ...

οι παπαρες καπου εχουν μπερδευτει γιατι η ηλιθιοτητα σπαει καρυδια
με την εξης εννοια - η κοινωνιολογια δεν ειναι πολιτικη
μας κυβερνουν με κοινωνιολογια αντι για πολιτικη
και εχουν χαζεψει τον κοσμο επιτηδες
και εκει καπου τα μπερδευουν ολοι
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Φασολαδα
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Φασολαδα » 17 Μαρ 2022, 11:19

nemo έγραψε:λαχου -οχι οτι δεν εχεις δικιο στην προκειμενη περιπτωση
αλλα ενα δικιο καπου αναμεσα στις γραμμες το εχει το κειμενο
ο τυπος που το γραφει εχει αρχισει να χανει λαδια απο την αρχη
που τον παρακολουθω πριν χρονια -αυτο εχει να κανει με το δικο σου
λαθος που υποστηριζετε μια εικονα που δεν υπαρχει πλεον
και σου το εξηγησω -απο την βεβαιοτητα που ειχε καποτε με μια αλλη
φιλοσοφια σημερα μας λεει για μια διαφορετικη βεβαιότητα
σαν ξαφνικα να ανακαλυψε την αμερικη ...

οι παπαρες καπου εχουν μπερδευτει γιατι η ηλιθιοτητα σπαει καρυδια
με την εξης εννοια - η κοινωνιολογια δεν ειναι πολιτικη
μας κυβερνουν με κοινωνιολογια αντι για πολιτικη
και εχουν χαζεψει τον κοσμο επιτηδες
και εκει καπου τα μπερδευουν ολοι

ή μπορεί απλά να μην έχει να κάνει με ιδεολογία αλλά με οτι είναι συνυφασμένο με τα γλυκά χρόνια της νιότης
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 17 Μαρ 2022, 11:24

Φασολαδα έγραψε:

ή μπορεί απλά να μην έχει να κάνει με ιδεολογία αλλά με οτι είναι συνυφασμένο με τα γλυκά χρόνια της νιότης

το κανεις ακομη χειροτερο απο οτι ειναι ...ειναι σαν να ειμαι 60 ετων
και να λιγουρεύομαι εικοσαχρονα
0 .

Άβαταρ μέλους
Φασολαδα
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Φασολαδα » 17 Μαρ 2022, 12:08

nemo έγραψε:
Φασολαδα έγραψε:

το κανεις ακομη χειροτερο απο οτι ειναι ...ειναι σαν να ειμαι 60 ετων
και να λιγουρεύομαι εικοσαχρονα

Είναι αναζωογονητικά τα άτιμα, πως να το κάνουμε? :laugh1: :laugh1:
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 17 Μαρ 2022, 12:31

Λαχουρένιος έγραψε:Το Λαβρεντι Μπερια τις εγραψε αυτες τις παπαριες? Ε βαλε απο την αρχη το λινκ βρε ανθρωπε. Τζαμπα καθισα και το διαβασα.

Εσύ το διάβασες απλά αλλά κι εγώ τι να πω που μετά από τις δύο πρώτες προτάσεις σκέφτηκα να απαντήσω για τις αιτίες της καπιταλιστικές παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, την ανατροπή του σοσιαλισμού από τα μέσα και τα πάνω, για τον καθοριστικό ρόλο της αποσοσιαλιστικοποίησης της παραγωγής που επέφερε η εφαρμογή του νόμου της αξίας μετά το 20 συνέδριο του ΚΚΣΕ και τις ολέθριες συνέπειες της οπορτουνιστικής στροφής του;
Ευτυχώς πήρε το μάτι μου στα γρήγορα την πηγή και δεν μπήκα στον άδικο κόπο. :fico:
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 17 Μαρ 2022, 13:59

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Το Λαβρεντι Μπερια τις εγραψε αυτες τις παπαριες? Ε βαλε απο την αρχη το λινκ βρε ανθρωπε. Τζαμπα καθισα και το διαβασα.

Εσύ το διάβασες απλά αλλά κι εγώ τι να πω που μετά από τις δύο πρώτες προτάσεις σκέφτηκα να απαντήσω για τις αιτίες της καπιταλιστικές παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, την ανατροπή του σοσιαλισμού από τα μέσα και τα πάνω, για τον καθοριστικό ρόλο της αποσοσιαλιστικοποίησης της παραγωγής που επέφερε η εφαρμογή του νόμου της αξίας μετά το 20 συνέδριο του ΚΚΣΕ και τις ολέθριες συνέπειες της οπορτουνιστικής στροφής του;
Ευτυχώς πήρε το μάτι μου στα γρήγορα την πηγή και δεν μπήκα στον άδικο κόπο. :fico:

O καθε αεργος ΔΑΠιτης του τουιτερ δεν εχει ανοιξει βιβλιο στην ζωη του και δεν εχει κανει κανονικη δουλεια ουτε μια μερα και εχει αποψη περι πολιτικης. Καταντια ρε πστη μου. Ειμαι υποχρεωμενος να διαβαζω την παπαρια του καθε ''Μπερια'' ή ''Ζουκωφ'' της Πειραιως? Αει στα διαλα κοπροσκυλα.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 17 Μαρ 2022, 14:51

Λαχουρένιος έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:

O καθε αεργος ΔΑΠιτης του τουιτερ δεν εχει ανοιξει βιβλιο στην ζωη του και δεν εχει κανει κανονικη δουλεια ουτε μια μερα και εχει αποψη περι πολιτικης. Καταντια ρε πστη μου. Ειμαι υποχρεωμενος να διαβαζω την παπαρια του καθε ''Μπερια'' ή ''Ζουκωφ'' της Πειραιως? Αει στα διαλα κοπροσκυλα.

δες το παρελθον τους τι ισχυριζοταν ο καθενας και τι τωρα
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”