Πρόσφατα έλαβε χώρα εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σχετικά με το σχέδιο δράσης «Άγιος Νικόλαος» για την αποκατάσταση πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας μετά τη φονική κακοκαιρία «Ντάνιελ» το 2023. Εκεί απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έριξε όλο το βάρος της ευθύνης για τις καταστροφές στην κλιματική αλλαγή [1].
Αν και δεν είμαι σκεπτικιστής όσον αφορά το μέγεθος, τους κινδύνους αλλά και το αίτιο της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζω πως δεν μπορείς έτσι απλά να δηλώσεις ότι μια μεμονωμένη καταιγίδα προκλήθηκε αποκλειστικά απ' την κλιματική αλλαγή [2]. Επειδή γενικά όμως δεν ξέρω πώς καταφέρνει τελικά η σύγχρονη επιστήμη να ποσοτικοποιήσει την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω σε μεμονωμένες φυσικές καταστροφές, αποφάσισα να κάνω μια μικρή σχετική έρευνα. Έτσι, για να πάρω μια «γεύση»!
Προς καλή μου τύχη, βρήκα μια δημοσιευμένη μεταπτυχιακή εργασία του 2024 μ' εκτενές ιστορικό καταγεγραμμένων πλημμυρών, τ' οποίο φαίνεται σχετικά πλήρες απ' το 1800 και μετά. Η ανάλυσή του με βασάνισε μερικές μέρες, αποκαλύπτοντας τελικά μια πληθώρα από χρήσιμες πληροφορίες.
Η συνέχεια παρακάτω...
Καλή μας εβδομάδα!