Οι αρχαίοι δεν μιλούν για το Ἕν ως ιδέα προς κατανόηση, αλλά ως βίωμα που συμβαίνει και υπερβαίνει τον λόγο.
Θα σου απαντήσω σε τρία επίπεδα:
Πώς περιγράφεται το βίωμα της ἑνώσεως
Τι μας σώζεται από αρχαία κείμενα (κυρίως Πλωτίνο – αλλά όχι μόνο)
Τι τονίζεται ως εμπειρία και τι ρητώς αποκλείεται
συνέχεια : https://tanipteros.wordpress.com/2026/0 ... %b5%ce%bd/
Πως είναι το βίωμα στην ένωση με το Εν
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

-
tanipteros
- Basic poster

Re: Πως είναι το βίωμα στην ένωση με το Εν
Λαχουρένιος έγραψε:Εσύ το έχεις ζήσει Τανίπτερε?
Ναι παλιά για λίγα δευτερόλεπτα.
Έχω ζήσει 2 βιώματα, το πρώτο ως στιγμιαία ένωση με κάτι που παύει η ομιλία, και η περιγραφή και η λογική αλλά ύστερα περιγράφεται ως βαθιά κάθαρση για αυτό λέγεται υπέρλογο βίωμα.
Κα δεύτερο μια αστρική προβολή όπου είδα έναν Νοητό Ήλιο στον οποίο ενωνόντουσαν μικρά λευκά φώτα.
0 .
ΦΩΣ !!! 

-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

tanipteros έγραψε:Λαχουρένιος έγραψε:Εσύ το έχεις ζήσει Τανίπτερε?
Έχω ζήσει 2 βιώματα, το πρώτο ως στιγμιαία ένωση με κάτι που παύει η ομιλία, και η περιγραφή και η λογική αλλά ύστερα περιγράφεται ως βαθιά κάθαρση για αυτό λέγεται υπέρλογο βίωμα.
Κα δεύτερο μια αστρική προβολή όπου είδα έναν Νοητό Ήλιο στον οποίο ενωνόντουσαν μικρά λευκά φώτα.
Και πως το κατάφερες αυτό?
0 .
-
tanipteros
- Basic poster

Λαχουρένιος έγραψε:tanipteros έγραψε:
με έντονο ενθουσιασμό και έρωτα - έλκυση για να γνωρίσω τον Θεό ... πές το σαν σφοδρή επιθυμία
0 .
ΦΩΣ !!! 

-
tanipteros
- Basic poster

Τι δεν είναι το βίωμα ένωσης με το Εν:
- δεν είναι σαμάντι μεταφυσικό βίωμα με περιεχόμενο νοητικό
- δεν είναι βίωση οράματος
- δεν είναι όραση φώτων/πυρός/νοητού ήλιου
- δεν είναι άκουσμα φωνών
- δεν είναι συναίσθημα αγάπης, ευδαιμονίας, ευτυχίας
- δεν είναι κοινωνία οντοτήτων, θεικών προσώπων
- δεν είναι το κενό
- δεν είναι βίωμα παύσης - Νιρβάνα
- δεν δίνει μαγικές υπερβατικές δυνάμεις
- δεν είναι αστρική προβολή
Τι είναι το βίωμα ένωσης με το Εν:
- είναι αντίληψη ταυτότητας
- είναι βίωμα πληρότητας
- είναι βίωμα κάθαρσης στο ύψιστο βαθμό
- διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα
- δεν είναι μόνιμο, διαρκεί και παύει, μπορει να επαναληφθεί πολλές φορές στον βίο και μετάθάνατον στην έξοδο ψυχής από το σώμα
- όταν βιώνεται δεν μπορεί να περιγραφτεί από τον λόγο και τον νου για αυτό χαρακτηρίζεται Υπέρλογο
- είναι αίσθημα πληρότητας κάθε σκέψης χωρίς να είναι ουσία, για αυτό λέμε είναι Υπερούσιο, αίτιο πάσης ουσίας και όντος
- γνήσιο βίωμα είναι όταν βιώνεται δεν περιγράφεται ο νους σιγεί αλλά θεωρείτε γνήσιο βίωμα όταν παύσει αμέσως μετά ότι έγινε ένωση με το ανείπωτο και άρρητο κάτι και υπάρχει έντονο το αίσθημα της κάθαρσης και της αγνότητας....όλα αυτά μετά την ένωση-βίωμα όταν ο νους λειτουργεί.
Τι ακολουθεί μετά το βίωμα ένωσης με το Εν:
- ο νους μπορεί και νοεί και περιγράφει τι βιώνει
- μπορεί να γίνει μονή/στάση σε πεδίο Θείο και η ψυχή να τελέσει κοινωνία με συναίσθημα αγάπης με Θεό/Θεά
- μπορεί να γίνει πρόοδος πίσω στο Γίγνεσθαι στην θνητή ζωή
- μπορεί να γίνει πρόοδος εκτός Γίγνεσθαι εκτός ζωής και θανάτου
- μπορεί να γίνει πρόοδος σε θείο πεδίο ασώματο, αισθητηριακό, πχ αυτό που ονομάζουν οι Θρησκείες Παράδεισο, Ηλύσια Πεδία, Καθαρή Γη κτλ
- δεν είναι σαμάντι μεταφυσικό βίωμα με περιεχόμενο νοητικό
- δεν είναι βίωση οράματος
- δεν είναι όραση φώτων/πυρός/νοητού ήλιου
- δεν είναι άκουσμα φωνών
- δεν είναι συναίσθημα αγάπης, ευδαιμονίας, ευτυχίας
- δεν είναι κοινωνία οντοτήτων, θεικών προσώπων
- δεν είναι το κενό
- δεν είναι βίωμα παύσης - Νιρβάνα
- δεν δίνει μαγικές υπερβατικές δυνάμεις
- δεν είναι αστρική προβολή
Τι είναι το βίωμα ένωσης με το Εν:
- είναι αντίληψη ταυτότητας
- είναι βίωμα πληρότητας
- είναι βίωμα κάθαρσης στο ύψιστο βαθμό
- διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα
- δεν είναι μόνιμο, διαρκεί και παύει, μπορει να επαναληφθεί πολλές φορές στον βίο και μετάθάνατον στην έξοδο ψυχής από το σώμα
- όταν βιώνεται δεν μπορεί να περιγραφτεί από τον λόγο και τον νου για αυτό χαρακτηρίζεται Υπέρλογο
- είναι αίσθημα πληρότητας κάθε σκέψης χωρίς να είναι ουσία, για αυτό λέμε είναι Υπερούσιο, αίτιο πάσης ουσίας και όντος
- γνήσιο βίωμα είναι όταν βιώνεται δεν περιγράφεται ο νους σιγεί αλλά θεωρείτε γνήσιο βίωμα όταν παύσει αμέσως μετά ότι έγινε ένωση με το ανείπωτο και άρρητο κάτι και υπάρχει έντονο το αίσθημα της κάθαρσης και της αγνότητας....όλα αυτά μετά την ένωση-βίωμα όταν ο νους λειτουργεί.
Τι ακολουθεί μετά το βίωμα ένωσης με το Εν:
- ο νους μπορεί και νοεί και περιγράφει τι βιώνει
- μπορεί να γίνει μονή/στάση σε πεδίο Θείο και η ψυχή να τελέσει κοινωνία με συναίσθημα αγάπης με Θεό/Θεά
- μπορεί να γίνει πρόοδος πίσω στο Γίγνεσθαι στην θνητή ζωή
- μπορεί να γίνει πρόοδος εκτός Γίγνεσθαι εκτός ζωής και θανάτου
- μπορεί να γίνει πρόοδος σε θείο πεδίο ασώματο, αισθητηριακό, πχ αυτό που ονομάζουν οι Θρησκείες Παράδεισο, Ηλύσια Πεδία, Καθαρή Γη κτλ
0 .
ΦΩΣ !!! 

-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

tanipteros έγραψε:Λαχουρένιος έγραψε:
με έντονο ενθουσιασμό και έρωτα - έλκυση για να γνωρίσω τον Θεό ... πές το σαν σφοδρή επιθυμία
Είχες πάρει κάποια ουσία μαζί?
1 .
-
ageparian
- Rookie poster

Εγώ κύριε Τανίπτερε κάποτε είχα... «κουμπώσει» κάτι περίεργα κι όταν μ' έπιασε λιγούρα παρήγγειλα μια πίτσα. Περιττό να σας πω ότι ήταν απ' τις καλύτερες που 'χα γεφτεί ποτέ μου, αν και ήμουν τακτικός πελάτης της φθηνής εκείνης πιτσαρίας. Είχα μάλιστα εκστασιαστεί τόσο απ' τη γεύση, που ένιωθα και φανταζόμουν το σώμα μου ν' απορροφά την ενέργεια απ' τη ζύμη, τα μανιτάρια, τα σαλάμια, τα τυριά και τις σάλτσες σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι βέβαια που θυμήθηκα ότι η πέψη παίρνει ώρες κι άρα αυτά που ένιωθα δεν είχαν τίποτε να κάνουν με απορρόφηση θερμιδών.
1 .
-ΑΓΕ
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

ageparian έγραψε:Εγώ κύριε Τανίπτερε κάποτε είχα... «κουμπώσει» κάτι περίεργα κι όταν μ' έπιασε λιγούρα παρήγγειλα μια πίτσα. Περιττό να σας πω ότι ήταν απ' τις καλύτερες που 'χα γεφτεί ποτέ μου, αν και ήμουν τακτικός πελάτης της φθηνής εκείνης πιτσαρίας. Είχα μάλιστα εκστασιαστεί τόσο απ' τη γεύση, που ένιωθα και φανταζόμουν το σώμα μου ν' απορροφά την ενέργεια απ' τη ζύμη, τα μανιτάρια, τα σαλάμια, τα τυριά και τις σάλτσες σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι βέβαια που θυμήθηκα ότι η πέψη παίρνει ώρες κι άρα αυτά που ένιωθα δεν είχαν τίποτε να κάνουν με απορρόφηση θερμιδών.
Εσύ ενώθηκες με το νούμερο 2 (το χοντρό) όχι το Εν

0 .
-
tanipteros
- Basic poster

Λαχουρένιος έγραψε:tanipteros έγραψε:
Είχες πάρει κάποια ουσία μαζί?
όχι τίποτα από ουσίες
0 .
ΦΩΣ !!!