Ξένες γλώσσες

Η μελέτη των γλωσσών του κόσμου.
libre

Ξένες γλώσσες

Δημοσίευσηαπό libre » 30 Ιαν 2015, 23:50

Metranion έγραψε:Αλήτη Σαμαρά και Παπανδρέου μας κατέστρεψες, τα τελευταία χρόνια το έχω ρίξει στις ξένες γλώσσες, μόνο έτσι επιβιώνεις στο εξωτερικό.
Για πες, τι μαθαίνεις και με τι μέθοδο;

Εγώ μιλάω αγγλικά και γαλλικά κι έχω βάσεις σε γερμανικά και ισπανικά. Αμφιταλαντεύομαι ποίον εκ των δύο τελευταίων να τελειοποιήσω. Επίσης αν ξέρει κανείς κάποια μέθοδο από ιντερνέτ, ας πει.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: Ξένες γλώσσες

Δημοσίευσηαπό Adminović » 31 Ιαν 2015, 03:05

Εγώ μιλώ αγγλικά και ισπανικά πολύ καλά και γαλλικά σχετικά καλά. Αγγλικά έμαθα σε φροντιστήριο, ισπανικά με μια μέθοδο άνευ διδασκάλου (όχι από το νετ) και βλέποντας ισπανικά κανάλια, γαλλικά είναι όσα έμαθα σε γυμνάσιο-λύκειο.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 31 Ιαν 2015, 04:30

Εξαρτάται με ποια γλώσσα έχεις να κάνεις, πχ γερμανικά είναι αρκετά δύσκολα, για να τα μιλήσεις σωστά, για να τα γράψεις σωστά, για να τα καταλάβεις, χρειάζεται να είσαι στην Γερμανία και παίρνει τουλάχιστον μια 3ετία με 4ετία. Από εκεί και πέρα, αν μάθεις γερμανικά μαθαίνεις και άλλες γλώσσες πχ Ολλανδικά, που είναι μια μίξη γερμανικών και αγγλικών. Ο πρώτος τρόπος είναι να τα διδαχθείς αρχικώς, πχ πως λειτουργούν τα άρθρα, πως σχηματίζεται ο πληθυντικός, γενικά γραμματική. Δειλά δειλά μαθαίνεις κάποια ουσιαστικά για την κατανόηση ενός κειμένου. Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο μπορείς να τα μάθεις είναι δια μέσω της τηλεόρασης, όμως εκεί καταλαβαίνεις μόνο τα Hochdeutsch, δηλαδή τα καθαρά γερμανικά. Ένας άλλος τρόπος είναι να διαβάζεις εφημερίδες.

Τρίτον προφορά, εδώ και αν είναι δύσκολα, πρέπει να έχεις κείμενα σωστά και να τα διαβάζεις φωναχτά και γρήγορα χωρίς πολλά πολλά σφάλματα.

Τέταρτον τα ρήματα, το κλειδί της γερμανικής γλώσσας. Τα ρήματα μπορούν να ουσιαστικοποιηθούν και να γίνουν επίθετα. Όλα αυτά είναι τα αρχικά βήματα, βέβαια για να τα εξιδανικεύσεις και να προχωρήσεις και να αποκτήσεις το C1 πρέπει να φτύσεις αίμα, δεν είναι σαν τα αγγλικά, που μπορείς κάλιστα σε ένα χρόνο να αποκτήσεις προφίσιενσι. Για να γίνει αυτό κατ' εμέ προχώρησα στα παρακάτω βήματα, κατασκεύασα ολόκληρα μικρά λεξικά, χωρίζοντας τα ρήματα, προθέσεις, επίθετα, επιρρήματα, σημαντικά ουσιαστικά κλπ. Αυτά δεν υπάρχουν σε κανένα ελληνικό λεξικό, ακόμη μερικές φορές όταν ψάχνω μια λέξη στο duden.de δεν υπάρχουν, γι' αυτό απαιτεί πολύ κόπο, χρόνο και έρευνα.

Για να τα αποπνημονεύσω πρώτον τα γράφω σε ένα τετράδιο και κάνω συχνά πυκνά τεστ και όταν παραβρίσκομαι σε ομιλία με γερμανούς προσπαθώ να τα εκφωνήσω, όταν δεν ξέρω μια λέξη προσπαθώ να την δημιουργήσω, μερικές φορές σε καταλαβαίνουν, μερικές άλλες φορές δεν σε καταλαβαίνουν, άσε που και οι ίδιοι δεν ξέρουν αρκετές λέξεις και ρήματα και αναγκάζομαι να τους τα απλοποιώ και να τους εξηγώ τι σημαίνει το καθένα.

Έχω κατεβάσει ένα κάρο βιβλία, το κάθε βιβλίο, έχει διαφορετική δυσκολία, καθημερινά ασχολούμε με διάβασμα ενός βιβλίου, έχοντας ένα φθηνό τάμπλετ και κατεβάζοντας 2 εφαρμογές οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες, όπως το Adobe reader https://play.google.com/store/apps/deta ... der&hl=eng για android και το Pocketbook https://play.google.com/store/apps/deta ... der&hl=eng. Το Adobe reader περιέχει και υπογράμμιση για όποια άγνωστη λέξη δεν γνωρίζεις και την οποία κοιτάζω αργότερα. Διαβάζω παντού, στα τρένα, στα τραμ, στα λεωφορεία κλπ, όπου υπάρχει χρόνος και πάντα σε ασπρόμαυρο φόντο για να μην κουράζονται τα μάτια.

Σημαντικό είναι επίσης να γραφτείς σε ξένα φόρουμ και να εξασκείς καθημερινώς τις δυνατότητές σου στον γραπτό λόγο.

Για τις υπόλοιπες γλώσσες η διαδικασία είναι η ίδια, αλλά είναι αρκετά πολύ εύκολα, ακόμη και όταν δεν μπορώ μια γλώσσα να την μιλήσω, κάθομαι συγκεντρώνομαι ακούω τι λένε και βγάζω το κεντρικό νόημα και πάντα πέφτω μέσα, αυτό βέβαια οφείλεται στις λατινικές λέξεις. Δεν ξέρω γρι από πολωνικά, αλλά όταν κάθομαι και τους ακούω να μιλάνε, πάντα πέφτω μέσα. Τα αγγλικά είναι αρκετά χρήσιμα, όπως και τα ιταλικά.
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 31 Ιαν 2015, 04:37

Admin έγραψε:Εγώ μιλώ αγγλικά και ισπανικά πολύ καλά και γαλλικά σχετικά καλά. Αγγλικά έμαθα σε φροντιστήριο, ισπανικά με μια μέθοδο άνευ διδασκάλου (όχι από το νετ) και βλέποντας ισπανικά κανάλια, γαλλικά είναι όσα έμαθα σε γυμνάσιο-λύκειο.

Τα Ιταλικά, Γαλλικά και Ισπανικά, τα μαθαίνεις χωρίς να ξέρεις γραφή, είναι το πιο εύκολο, ιδιώς τα Ιταλικά που το 40% είναι Ελληνικά.
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 31 Ιαν 2015, 04:43

libre έγραψε:Εγώ μιλάω αγγλικά και γαλλικά κι έχω βάσεις σε γερμανικά και ισπανικά. Αμφιταλαντεύομαι ποίον εκ των δύο τελευταίων να τελειοποιήσω. Επίσης αν ξέρει κανείς κάποια μέθοδο από ιντερνέτ, ας πει.

Ισπανικά θα τελειοποιήσεις, γερμανικά ξέχασέ το, δεν τελοιοποιούνται, μόνο όταν είσαι Γερμανία, μπορείς βέβαια να πάρεις τις αρχικές γνώσεις, αλλά αν τα παρατήσεις, πάει τα ξέχασες, όπως την πάτησα και εγώ που έφτασα στο Β2 επίπεδο και μετά έπρεπε πάλι να ξεκινήσω από το Β1. Τα ισπανικά είναι της πλάκας και σου προτείνω να μην πάρεις ούτε την ισπανική προφορά, ούτε την λατινοαμερικάνικη (καστελιάνο), αλλά να κρατήσεις και να τα προφέρεις με την ελληνική, οι ισπανόφωνοι θα σε λατρεύουν, γιατί θα τα προφέρεις καλύτερα και από αυτούς, όπως κάνουν και με εμένα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 31 Ιαν 2015, 05:58

Metranion έγραψε:Τα ισπανικά είναι της πλάκας και σου προτείνω να μην πάρεις ούτε την ισπανική προφορά, ούτε την λατινοαμερικάνικη (καστελιάνο), αλλά να κρατήσεις και να τα προφέρεις με την ελληνική, οι ισπανόφωνοι θα σε λατρεύουν, γιατί θα τα προφέρεις καλύτερα και από αυτούς, όπως κάνουν και με εμένα.

Το καστεγιάνο (αυτό με τα πολλά θου) είναι αυτό που μιλάνε στην Ισπανία και κυρίως στον ισπανικό νότο και το κέντρο. Στη Λ. Αμερική έχουν διαφορετική προφορά, συγκεκριμένα προφέρουν σαν σίγμα όλα τα θου του καστεγιάνο. Εγώ προτιμώ την λατινοαμερικάνικη προφορά. Την πιο περίεργη προφορά πάντως έχουν οι Γκαγιέγος (στην Γαλικία), μιλάνε ισπανικά με μια προφορά πορτογαλική και δεν καταλαβαίνεις πολλές φορές τί λένε. Βαριά προφορά έχουν και στην Καταλωνία, αλλά αυτούς τουλάχιστον τους καταλαβαίνω. :D
Επίσης, αν ξέρεις ισπανικά καταλαβαίνεις αρκετά καλά και τα πορτογαλικά.

Metranion έγραψε:Τα Ιταλικά, Γαλλικά και Ισπανικά, τα μαθαίνεις χωρίς να ξέρεις γραφή, είναι το πιο εύκολο, ιδιώς τα Ιταλικά που το 40% είναι Ελληνικά.

Εγώ σκέφτομαι να μάθω τώρα ιταλικά.
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 31 Ιαν 2015, 06:38

Admin έγραψε:Εγώ σκέφτομαι να μάθω τώρα ιταλικά.

Κάντο θα σου πω και ποια βιβλία χρειάζεσαι.
0 .

libre

Δημοσίευσηαπό libre » 31 Ιαν 2015, 11:39

Σας ευχαριστώ πολύ και ιδίως τον Metranion για την εκτεταμένη ανάλυση. θα λάβω πολλά από αυτά υπόψιν.

Οι ξένες γλώσσες είναι asset σήμερα. Αφενός η ισπανική αγορά είναι μεγάλη συμπεριλαμβανομένης και της Λατινοαμερικής, αφετέρου οι Γερμανοί είναι η κοντινότερη αγορά με λεφτά (σχετικώς βέβαια). Ειναι επίσης και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, αλλά δεν ταιριάζει και πολύ η νοοτροπία μου με αυτούς τους λαούς.
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 31 Ιαν 2015, 17:41

libre έγραψε:Ειναι επίσης και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, αλλά δεν ταιριάζει και πολύ η νοοτροπία μου με αυτούς τους λαούς.

Ρώσσικα και κινέζικα ξέχασέ τα, μπορείς να μάθεις ρώσσικα αλλά είναι πολύ πολύπλοκα, με πολύ γραμματική και διαφορετική γραφή, ακόμη και τα πολωνικά που κοίταξα να μάθω είναι πολύ πιο δύσκολα ακόμη και από τα γερμανικά. Κινέζικα, αν σχεδιάζεις να επενδύσεις στην Κίνα, ξεκίνα, θα έχεις μέλλον.

Ακόμη και τα ελληνικά έχουν περισσότερο μέλλον από όλες αυτές τις γλώσσες αν τα πανεπιστήμια συμφωνήσουν ποτέ να δημιουργήσουν επιστημονικές ορολογίες που λείπουν από το ελληνικό λεξικό και τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταστροφή της γλώσσας. Προχτές έγραψα ολόκληρο το αλφάβητο με τόνους και γερμανικά γράμματα για να τα διαβάσει ένας συνάδελφος γάλλος, που με ρωτούσε συνέχεια γενικά για την γλώσσα μας. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά απίστευτο, τα εκφώνησε σωστά εκτός από το "ρ", ως "γώ".

Αυτό που συνειδητοποίησα, η ελληνική γλώσσα είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να μαθευτεί από έναν ξένο. :)
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 31 Ιαν 2015, 17:55

Metranion έγραψε:
Admin έγραψε:Εγώ σκέφτομαι να μάθω τώρα ιταλικά.

Κάντο θα σου πω και ποια βιβλία χρειάζεσαι.

Για πες, με ενδιαφέρει. Και κυρίως αν ξέρεις κάποια μέθοδο (από νετ ή εκτός νετ) για την εκμάθηση της γλώσσας.

Metranion έγραψε:Προχτές έγραψα ολόκληρο το αλφάβητο με τόνους και γερμανικά γράμματα για να τα διαβάσει ένας συνάδελφος γάλλος, που με ρωτούσε συνέχεια γενικά για την γλώσσα μας. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά απίστευτο, τα εκφώνησε σωστά εκτός από το "ρ", ως "γώ".

Εγώ πάντως, όσες φορές επιχείρησα αυτό με άτομα που έχουν μητρική γλώσσα τα ισπανικά, παιδεύτηκα αρκετά μέχρι να τους μάθω την σωστή προφορά.
0 .

Επιστροφή σε “Γλωσσολογία”