Θέλω νὰ παραμιλάω, ἐσᾶς τί σᾶς νοιάζει;

Τα πάντα για το θέατρο, την τηλεόραση και την έβδομη τέχνη.
Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Θέλω νὰ παραμιλάω, ἐσᾶς τί σᾶς νοιάζει;

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 01 Απρ 2018, 16:32

18 Σεπτεμβρίου 2008, καὶ ὥρα 12:17.

Εικόνα

--- Βέρα Ζαβιτσιάνου.
Τὸ "θεατρινάκι" ἀξιώθηκε καὶ ἔγινε σημαντικὴ ἠθοποιὸς, ἀξιοπρεπὴς γυναίκα, δασκάλα (μου)
καί, μὲ τὴν σειρὰ της, "ἔφυγε".
Μονάχα γιὰ χάρη της, αὐθόρμητα, κάθησα χάμω, μπροστὰ στὰ πόδια της (οἱ ὡραιότερες γά-
μπες), θαυμάζοντας τὰ ὑπέροχα χέρια της δὲν ξέρω πόσες ὧρες, ὅπως δὲν ξέρω ἐνώπιον πό-
σων θαυμαστῶν της ποὺ μπῆκαν νὰ τὴν συγχαροῦν, νιώθοντας, ὄχι σὰν σκυλάκι της, ἀλλὰ ὡς
γνήσιος ἄντρας, στὸ ὕψος μου, ὥστε νὰ βρῶ τὸ κουράγιο νὰ τῆς πῶ:
- Βέρα, ἤμουν ἐρωτευμένος μαζύ σου.
Κι' ἐκείνη ν' ἀποκριθεῖ:
- Αὐτὸ εἶναι τὸ ὡραιότερο δῶρο ποὺ μοῦ κάναν' ἐφέτος.
Περίπου τέσσερα χρόνια ἔπαψα νὰ τῆς τηλεφωνῶ. Ἔστελνα χαιρετίσματα μὲ τρίτους. Δὲν ἤθε-
λα νὰ μὴν συγκρατηθῶ καὶ νὰ τῆς ἔλεγα τί δυστυχίες μὲ βρῆκαν στὸ σπίτι.
Ὅταν ἀτέλειωτες ὧρες τὰ λέγαμε, θαυμάζαμε ὁ ἕνας τὴν θεατρικὴ φωνὴ τοῦ ἄλλου, μουσικὰ ἐξ-
αίσιες, ποὺ τὶς ἔχω πάντα στ' αὐτιὰ μου...
Πῶς νὰ πήγαινα στὴν κηδεία της; Πῶς, μ' ἐκείνη τὴν ἀπαίσια ὑπόκρουση τοῦ χώματος ποὺ θὰ
τῆς ἔριχναν - κι' ἐγὼ μαζύ;
Δὲν θὰ σβήσω τὸ τηλέφωνὸ της. Εἶναι τὸ μόνο ἁπτὸ ἐνθύμιο.
* Ἰάνης Λὸ Σκόκκο, μαθητής της.
1 .
https://www......com.gr/images/smilie ... klinoi.gif
* Ἠθοποιοί εἴμαστε, ὅ,τι πιό ἀέρινο, φίλε!

Άβαταρ μέλους
sys3x
Rookie poster
Rookie poster

Re: Θέλω νὰ παραμιλάω, ἐσᾶς τί σᾶς νοιάζει;

Δημοσίευσηαπό sys3x » 01 Απρ 2018, 16:37

Αυτό δεν το δέχομαι, να αποκαλείς άλλους δασκάλους και να μην το δέχεσαι για σένα, απαράδεκτον.
0 .
Άν δεν είμασταν σπίρτα θα καίαμε για πάντα.

.

Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 01 Απρ 2018, 17:15

22 Σεπτεμβρίου 2008, καὶ ὥρα 7:11.

Εικόνα * Βέρα Ζαβιτσιάνου.

Συγγνώμη, ἀλλὰ πάλι ἐντελῶς ἐκτάκτως. Μοῦ ἔδωσαν ἕνα ἆρθρο τῆς κας Ἀντιγόνης Καράλη. Ἕ-
να μέρος του θέλω νὰ ἀντιγράψω. Εἶναι φόρος τιμῆς. Τὸ ἆρθρο μίλησε ἀπ' εὐθείας στὴν καρδιά
μου.

" Ἔφυγε" ἡ κοκέτα καὶ "ἀέρινη" θεατρίνα.

Ἄφησε χθὲς τὸ βράδυ τὴν τελευταία της πνοὴ στὸ Ἰατρικὸ Κέντρο Φαλήρου, ὅπου νοσηλευόταν
τὶς τελευταῖες ἑβδομάδες.
Μία ἀπὸ τὶς σπουδαιότερες Ἑλληνίδες πρωταγωνίστριες. Μία ἀπὸ τὶς τελευταῖες θεατρίνες τῆς πα-
ληᾶς σχολῆς. Μία ἠθοποιός ποὺ ὅταν βρισκόταν ἐπὶ σκηνῆς, νόμιζες ὅτι περπατάει ὁ ὰέρας γύρω
της. Ἕνα καλοκουρδισμένο "μουσικὸ ὄργανο" ποὺ παρεῖχε ἦχο, κίνηση, ἑρμηνεία στὴν ἐντέλεια.
Εὔθραυστη κι' ἀέρινη ἀλλὰ συνάμα γήινη καὶ στιβαρή, καλλιτέχνις εὐαίσθητων ἀποχρώσεων, ὑψη-
λῆς τεχνικῆς καὶ ἰδιαίτερης ἰδιοσυγκρασίας, ποὺ μποροῦσε νὰ "μεταμορφώσει" τὰ ὑλικὰ σὲ ἄυλα ὅ-
ταν βρισκόταν στὸ σανίδι.
Ταυτόχρονα ὑπῆρξε μιὰ γυναίκα πολὺ κοκέτα, φιλάρεσκη, μὲ μεγάλη θηλυκότητα ἀλλὰ καὶ μιὰ τρυφερὴ παιδικότητα, ἕνα πλᾶσμα φτιαγμένο ἀπὸ σπάνια ὑλικά. [...]
Εὐχαριστῶ, κα Ἀντιγόνη Καράλη, ποὺ μὲ βοήθησες νὰ πλουτίσω τὴν Σελίδα μου.
Ἰάνης Λὸ Σκόκκο.
1 .

Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 02 Απρ 2018, 16:25

20 Σεπτεμβρίου 2008, καὶ ὥρα 9:18.
κλινοσοφιστεῖες
γράφει ὁ Ἰάνης Λὸ Σκόκκο.

Εικόνα * Πῶς πέρασα τὰ γενέθλιά μου.
----------------------------------------------------------------------------------"...καὶ ξάπλωσα γυμνούλης μὲ τὸ χέρι ἐκεῖ. Ὁπότε θυμήθηκα:
* Ἔκθεσις τοῦ μαθητοῦ τῆς Δ΄τάξεως τοῦ 99ου Δημ. Σχολ. Ἀθηνῶν κτλ.
(ἡ πρώτη μὲ μελάνη, δηλαδὴ μὲ πέννα, κονδυλοφόρο, μελανοδοχεῖο, στυπόχαρτο - οὐδεὶς λεκές, κοιτᾶξτε!).

* Ἐν Ἀθήναις τῇ 27ῃ Αὐγούστου 2008.

Χτές, ἀπὸ μόλις ξημέρωσε (πιὸ πρὶν κοιμόμουνα) ὥς τὰ μεσάνυχτα, εἶχα τὰ γενέθλιά μου.
Σὰν χθὲς, ὥρα τρεῖς καὶ τέταρτο τὸ ἀπομεσήμερο, στὸ Κυνόσαργες τοῦ Ἄστεως, γεννήθηκα ἐγώ. Κι' αὐτὸ δὲν θὰ ἐπαναληφθεῖ. Καὶ εὐτυχῶς ποὺ εἶμαι ἀνεπανάληπτος.
Ἡ μαμά μου λέει ὅτι βγῆκα ἀνάποδα, - μὲ τὰ πόδια - ἀλλὰ αὐτὸ τὸ "ἀνάποδα" δὲν τὸ παραδέχομαι, ὅσο κι' ἄν εἶναι ἀλήθεια, ὅσο κι' ἄν ὅλα μοῦ πᾶνε ἀνάποδα, γιατί σημασία ἔχει τὸ ὅτι "ἐξῆλθα" ἐπιτέλους - πόσοι εἶδαν τὸ πῶς;
Ὑποθέτω τὸ κεφάλι μου, μαζὺ μὲ τὸ μυαλὸ μου, τὸ ποορισμένο γιὰ κλασικὲς σπουδὲς καὶ μοντέρνες ἀταξίες, δὲν θέλανε νὰ ἐκτεθοῦν μιᾶς κι' ἔξω στὴν ἀνθρωπότητα, τὴν σκληρὴ ἀνθρωπότητά σας, καὶ τελικῶς ὅμως βγῆκαν, διότι ἡ μαμὰ δὲν θὰ τὸ ἄντεχε νὰ ἀποκεφαλισθῶ πρὶν τῆς ὥρας μου. Ἐννέα μῆνες στὴν κοιλιά της, ἔμαθα τὰ χούγια της ἀπ' ἔξω κι' ἀνακατωτὰ. Ἦταν καλὴ γυναίκα ἡ φουκαριάρα. Κι' αὐτὴν τὴν ἐξακριβωμένη διαπίστωση θὰ τῆς τὴν ἔλεγα εὐθὺς ἀμέσως ἀλλά, βλέπεις, μὲ πιάσανε τὰ κοινοπληκτικὰ κλάματα, κάτι σάν: οὐά!...οὐά!... καὶ, ἑπόμενον ἦταν, ξέχασα τί ἤθελα νὰ τῆς πῶ.
Στοχασμός: μήπως, ἄν ἔβγαινα, ὄχι ἀνάποδα ἀλλὰ ἴσια, σωστά, κανονικά, νορμαλικά, ἀπὸ τὴν καλή, ἤτοι πρῶτα τὸ κεφάλι μετὰ τοῦ νοὸς, θὰ λειτουργοῦσα ἐπὶ τῷ...φυσιολογικὸν, λέγοντας:
"- Ὤ, τί ὡραῖος κόσμος μαμά!...Θένκς, μερσὶ μπιέν καὶ νἆσαι καλὰ ποὺ ἔτεκές με! ἀλλὰ...πότε θὰ ξεκουμπιστοῦν οἱ Γερμαναράδες κατακτητές μας;"

Ὥστόσο, βλέπετε, ἀλλιῶς τὰ ἔφεραν οἱ Μοῖρες: Κλωθὼ, Λάχεσις καὶ Ἄτροπος, ποὺ μὲ ἀποστόμωσαν λέγοντας ἐκεῖνες τὰ δικά τους, ἐνόσῳ ἐγώ, ἐκτυφλωθεὶς ἀπό τὸ ὁλοάξαφνο Ἀπολλώνιον φῶς τῆς Ἀττικῆς, ἔμεινα μ' ἀνοιχτὸ τὸ στόμα, σφάλισα τὰ μάτια καὶ... Νὰ γιατί δὲν εἶδα ποιὰ Μοίρα μὲ μοίρανε τί! Ἄκουσα μόνον τρεῖς φωνὲς:
Α΄φωνή: Μάννα Σμυρνιά. Δοθήτω αὐτῷ γλωσσοκοπανίζειν. Γένοιτο.
Β΄φωνή: Πατὴρ Κερκυραῖος. Δοθήτω αὐτῷ μελωδικὴ φωνὴ καὶ τρέλλα ὅλη δική του. Γένοιτο.
Γ΄φωνή: Υἱὲ τῶν Ἀθηνῶν, εἴη ἡ Ἀθηνᾶ προστάτις σου, ἄν καὶ πολὺ σοῦ πάει, φτωχὸς ὤν! Γένοιτο.

Μόλις εἶδαν τὸ ψαλλίδι τῆς μαμμῆς, ποὺ θὰ ἔκοβε τὸν ὀμφάλιο λῶρο, νὰ τοὺς πῆγε! καὶ τό 'βαλαν στὰ πόδια ἅπασαι αἱ τρεῖς. Μά, ποιὸς θὰ τὶς πείραζε αὐτὲς τὶς σκρόφες; Ἡ μάννα μου κι' ἐγώ, ἐπονέσαμε κάπως, - τὸ θυμᾶμαι σὰν νά' ναι τώρα - ἀλλὰ πόνος ἦταν καὶ πάει!
Τὸ προσφυγικό σπιτάκι μας γέμισε γέλοια, χαρές, θεῖες, θείους, ξαδέρφια, κουδουνίστρες...Ὅλα γιὰ τὸ λὲ μωρὸ καὶ τὸν μπεμπέ. Ἄ, ὅταν λέμε μωρό, ἐννοοῦμε βρέφος, νεογέννητο καὶ ὄχι ἀνόητος, ἔτσι; Νὰ λείπουν οἱ ἐξυπνάδες!...

[Στὸ μεταξύ, ὁ μπαμπὰς ὅμηρος στὴν Γερμανία - π' ἀνάθεμὰ την! Ξυπόλυτος, φορῶντας μιὰ προβιὰ κατάσαρκα κι' ἕνα σύρμα στὴν μέση, νὰ δένει, νὰ καλύπτεται ἡ ξεβρακωσίλα, ἐνῶ χιλιάδες ψεῖρες, ἐπί τῆς σαρκὸς αὐτοῦ, ἐκινδύνευαν, ὑποψήφιες καὶ δαῦτες, ἐξ αἰτίας του, νὰ πᾶνε πρὸς σαπωνοποιΐαν. Ἔπιναν δὲ τὸν ἀγλέουρα σὲ αἷμα.
Πετσὶ καὶ κόκκαλο ὁ σιὸρ κόντε Σπυριντιόνε].

Μὲ ζεστὸ νερὸ τοῦ μαγκαλιοῦ καὶ πράσινο σαποῦνι (δῶρο τῆς νονᾶς μου), δύο ὧρες μετὰ τὴν ἔξοδο καὶ εἴσοδό μου, ὁπόταν ξύπνησα μὲ τὶς πρῶτες μου τσίμπλες, ἡ μάδερ μ΄ἔπλυνε γιατὶ εἶχα κάνει καὶ τὰ πρῶτα κακά.
- Πούφ! ἔκανε ἡ μαμὰ κι' ἀμέσως, δὲν μπορῶ νὰ πῶ, μοῦ ἄρχισε κάτι σὰν μπιντέ, ἀπὸ πάνω ἴσαμε κάτω. Χωρὶς ντούς. Μ' ἕνα κύπελλο, βρὲ παιδάκι μου! Ὅ,τι εἶχε ἡ γυναίκα. Ἔπειτα ἀγαλλίασε κι' ἐμένα τὸ προσωπάκι μου, πεντακάθαρο, φωτεινό, μὲ κεῖνες τὶς λᾶγνες ματσοῦνες, ματσουνάρες, νά, τόσες!
Κοντολογίς, ἀγάπησα τὸ λουτρό, προάγγελο τοῦ χαμὰμ καὶ τοῦ κλύσματος ἐμοῦ, ἐσοῦ, ἁπάντων τῶν ἀξιεράστων καὶ μὴ ἐξαιρετέων.
Ἡ μάννα μου εἶχε καλό, θεαματικὸ βυζί. Τὸ τί μπορεῖ νὰ περιεῖχε, τέλος Κατοχῆς, μὲ τόση πείνα καὶ θανατικὸ ὁλόγυρα, ἐκεῖνο τὸ βυζί, παραμένει ἄγνωστον.
Νὰ γιατί λαχταρῶ νὰ στήσω, μὲ τὰ χεράκια μου, μπροστὰ στὴν Βουλή: Μνημεῖον στὸ Ἄγνωστον Γάλα τῆς Κατοχῆς.
Τέλος πάντων, ἔζησα. Ὅσο γιὰ βυζὶ... Καὶ σκέτο, γιὰ πιπίλισμα νὰ τὸ πεῖς, καλὸν καὶ θρεπτικόν. Ἀπὸ τότε ἀπέκτησα καὶ ἕν βίτσιον: μαστορουφήχτρας. Ὅσο γιὰ γάλα,- ἔ, γάλα ἐξάγουν καὶ ἆλλά τινα γαλακτοειδῆ, πρὸς ἐνημέρωσίν σας.
Χτές, εἶχα ὅλη μέρα τὰ γενέθλιά μου. Χωρὶς τὴν μαμά μου, χωρὶς τὸν μπαμπά μου, χωρὶς τὴν ἀδελφή μου. Μὲ σιχάθηκαν, λέει, ὅταν μεγάλωσα καὶ πέθαναν, - ποιός θὰ πεθάνει πρῶτος νὰ γλυτώσει ἀπὸ μένα. Ἄσπλαχνοι, ὅλοι τους, ἐξέλιπον (ἀόριστος β΄). Κι' ἔτσι, γεροπαράξενος ποὺ κατήντησα (ἐπισημαίνεται ἐδῶ σαφὴς ἠθικὸς ξεπεσμός), ἔχω κατὰ νοῦν, ἐγώ, νὰ μὴν πεθάνω ποτὲ, (ἄμ, δὲν μὲ ξέρετε ἐμένα!...), γιὰ νὰ μὴν ξανασυναντηθουμε καὶ ἀναγκασθῶ νὰ τοὺς τὰ ψάλω σμυρνέικα καὶ γιὰ νὰ μὴν δώσω ἔμπνευση καὶ ἀφορμὴ στὸν Παῦλο Μάτεση νὰ γράψει νέαν κωμωδίαν, μετὰ τὴν "Τελετή" του. Ἄσ' τους νὰ περιμένουν τοὺς "βαρβάρους" τους - κάποτε ἴσως πάω κοντά τους ἀλλὰ...
γιὰ ἕνα τέτοιο σόι ἀχάριστο, χέστηκα καὶ δὲν ἔχω σκοπό, αὐτὴ τὴν φορά, νὰ πλυθῶ.

Χτὲς, ὁλημερὶς κι' ὁλονυχτίς, εἶχα τὰ γενέθλιά μου. Ὅμως 64 κεράκια (πιὸ πολλὰ κι' ἀπὸ τοῦ Κ.Π.Καβάφη) κοστίζουν ἀκριβώτερα κι' ἀπό τὴν τούρτα. Ἀλλὰ, τούρτα χωρὶς κεράκια ἴσον γέρος μὲ μαῦρα μαλλιὰ. Καὶ ὡς συμπέρασμα: λείπει ὁ σεβασμὸς τῶν λευκῶν πλοκάμων. Καὶ πῶς νὰ τὸ κρύψω, τὰ μακρυὰ μαλλιά μου εἶναι κάτασπρα σὰν ἄσπρη πέτρα ξέξασπρη.
Ἀναμένω σεβασμὸ στὸ ἀκουστικό μου.
Σημειωτέον ὅτι ὁ Χρόνος αὐτοπροσώπως (ἅμα θέλει ὁ ἄτιμος!...) μὲ σέβεται. Ἀπόδειξη ὅτι μοῦ ἄφησε ἀνέπαφα τὰ ὑπόλοιπα νειᾶτα μου (τὰ ὁρατά, σύμφωνοι). Ναὶ, θὰ μποροῦσα ἄνετα νὰ ἰσχυρισθῶ πὼς πάω Δ΄Δημοτικοῦ (πόσες φορὲς πρέπει νὰ ἔμεινα στὴν κάθε τάξη, ἄν τοῦτο ἀλήθεια ἐστί, οὔ!...) Νὰ καμαρώνω ὅτι αὺτὴ εἶναι ἡ πρώτη μου καλὴ ἔκθεση, ἐνῶ οἱ ἄλλες ἤτανε σαφῶς καλλίτερες καὶ ἄριστες! Πὼς οἱ δάσκαλοι, στὸ Γραφεῖο, διαφωνοῦν στὸ τί πρωτότυπον βραβεῖον δέον νὰ μοῦ προσφέρουν: ἕναν καινούργιον ἔρωτα; - συγγνώμη, ἕνα ρολόι ἤθελα νὰ πῶ ἤ μιὰν ὑποτροφία, τουτέστιν νὰ μὲ σπιτώσει κάποια πλουσία εὐεργέτις ἤ κάποιος πλούσιος εὐεργέτης τῶν Γραμμάτων καὶ τῶν Τεχνῶν; Νὰ παραδεχθῶ ὅτι ἀκόμη κάνω πολυποίκιλα ὀρθογραφικὰ λάθη ἀλλά...ἄς μὴν ἄλλαζαν κάθε λίγο καὶ λιγάκι οἱ ὑπεύθυνοι τὴν Γλώσσα - τί φταίω ἐγὼ; Νὰ ὀνειρεύομαι πὼς ἡ συμμαθήτριά μου, ἡ Ἠρὼ Κασσέτα (ἤδη τότε γ΄ἔρως τῆς ζωῆς μου, μετὰ τὴν Μάρθα Μαυρομμάτη καὶ τὴν Φανὴ Κοκκίνη) θὰ πάψει νὰ μιλάει μὲ τὰ μεγάλα ἀγόρια τῆς Στ΄τάξεως καὶ θὰ ξανά' ρθει σὲ μένα, ποὺ ἔχω καἰ τόσες γερμανικές, ἀνάγλυφες, σπάνιες ζωγραφιές, γιὰ τὶς ὁποῖες λυσσάει ἡ Ἠλέκτρα Κουρούπη ποὺ ἀπαγγέλλει καὶ ὑπέροχα σὰν ἠθοποιὸς! Πὼς ἡ μαμά μου κι' ὁ μπαμπὰς μου θὰ μὲ στείλουνε στὸν Γάλλο, ποὺ μὲ ξεχώρησε, νὰ μάθω γαλλικά (τελικά, κατέκτησα καὶ τὸ στὺλ παριζιὲν - ὄχι τί!...) Πὼς τὰ παιδιὰ θὰ πάψουν νὰ μὲ βρίζουν "θε-
ατρίνο" (ἔγινα καὶ πάψανε)! Πὼς ὅλες οἱ ψηλὲς μεγάλες κοπέλλες θὰ μὲ χορεύουν τάνγκο ὥς τὰ βαθειὰ γεράματα! Πὼς ὁ μπαμπὰς μου θὰ ρετουσάρει τὸ πρόσωπο τῆς Γκρέτας Γκάρμπο ποὺ δὲν μπορῶ νὰ πετύχω μὲ τὸ μολύβι μου! Πὼς τὸ πουλάκι μου θὰ παραμείνει τὸ μεγαλύτερο τῆς γειτωνιᾶς, νὰ τὸ ποθοῦν οἱ μπιντέστριες καὶ οἱ κλυσματισμένοι! Πὼς δὲν θὰ πάρω, Παναγίτσα μου Ἐκθεσοκαλοβαθμούσα, μηδὲν σ' αὐτὴν τὴν ἔκθεση, ὅπως ποτὲ ἄλλοτε δὲν πῆρα κι' ἄς ἔγραφα τρὶς χειρότερα κι' αὐστηρῶς ἀκατάλληλα διὰ σχολεῖον καὶ μαθητὴν σχολείου!...

Δόξα Σοι ὁ Θεὸς, μὲ ἀναμνήσεις πέρασα τὰ γενέθλιά μου. Ἦταν οἱ μόνες ποὺ τὸ θυμήθηκαν καὶ ἦρθαν. Μὲ τίμησαν. Ἦρθαν γιὰ μένα, ὄχι γιὰ τὴν τούρτα. Μὲ τί λεφτὰ νὰ ἀγόραζα; Εἶχα;
-----------------------------------------------------------------------...μὲ χοὲς στοὺς νεκροὺς ἔρωτες".
Χῶρος γιὰ βαθμολόγηση:
....................(ὁλογράφως),
----------(ἀριθμητικῶς).
1 .

Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 02 Απρ 2018, 16:35

Τὰ κορμιά.

Τοῦ μέλλοντος οἱ βόμβες στέκοντ' ἐμπροστά μας
σὰν μιὰ σειρὰ κορμιὰ ἄθικτα,
ἀσημένια, παγερὰ κι' ἀκαλαίσθητα κορμιά.

Οἱ περασμένες βόμβες πίσω θρυμματίσθηκαν,
μιὰ θλιβερὴ φτυσιὰ κορμιῶν σκασμένων.
Τὰ πιὸ πολλά, ραντίζουν αἷμα ἀκόμη,
χλωμὰ κορμιά, νεκρωμένα, καὶ λειψά.

Δὲν θέλω νὰ τὰ βλέπω. Μὲ λυπεῖ ἡ μορφή των,
καὶ μὲ λυπεῖ ὅπως κι' ἄν τὰ εἶδα.
Παντοῦ κοιτάζω τ' ἀκαλαίσθητα κορμιά.

Δὲν θέλω νὰ γυρίσω ἀλλὰ ἄς ξαναδιῶ καὶ φρίξω
τί γρήγορα ποὺ ἡ σκοτεινὴ ἐξέλιξις μακραίνει,
τί γρήγορα ποὺ τὰ νεκρὰ κορμιὰ πληθαίνουν.
Ἰάνης Λὸ Σκόκκο.
* * *
Τῇ ἐν λευκῷ ἀδείᾳ τοῦ Κ.Π.Καβάφη.

Ἀναδημοσίευση ἀπό τὸ Βιβλίο-Πρόγραμμα 2, τοῦ "Θεάτρου τοῦ Ὀνείρου", (1999).

Ἦταν ἀφιερωμένο στὸν φίλο ἀπὸ τὸ ΔΗ.Κ.ΚΙ καὶ ποιητή: Ἀνδρέα Σάμπαλη.
Ἄνοιξις 1999.
0 .

Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 02 Απρ 2018, 17:02

18 Ὀκτωβρίου 2008, καὶ ὥρα 12:23.
Κλινοσοφιστεῖες.
Γράφει ὁ Ἰάνης Λὸ Σκόκκο.
Εικόνα * ἄν ὁ γυιὸς μου ἦταν...
"--------------------------------------------------------------------...καὶ ξάπλωσα γυμνούλης μὲ τὸ χέρι ἐκεῖ. Ὁπότε θυμήθηκα:
Τὸν γυιό μου. Καὶ βέβαια ἔχω γυιὸ καὶ κόρη, ποὺ τοὺς καμαρώνω κι' ἀγαπῶ κάπως λιγώτερο... - ἤ μήπως: περισσότερο ἀπ' ὅσο ἐκεῖνοι ἐμένα;
Θὰ μιλήσω λίγο γιὰ τὸν γυιό μου, ὄχι αὐτὸν ποὺ ἔχω, ἀλλὰ τὸν ἆλλο, ποὺ, ἴσως νὰ εἶχα, τὸν ἀνύπαρκτο, τὸν φανταστικό, πού, ἄν ὑπῆρχε, ἴσως νὰ ἦταν...φτού! κακά, νὰ μὴν τὸ πῶ!
(νά, γκαίη, θά ἔλεγα).
Ὁ ὑπάρχων, παρασάγγας ἀπέχει τοῦ ὁμοφυλοφίλου, ἀλλὰ δὲν εἶναι κἄν ὁμοφοβικός. Ἀπορεῖ μὲ τοὺς γυναικωτούς. Ὅταν ἦταν ἑνὸς ἔτους, μιὰ μαθήτριά μου, (ποὺ εἶχε μείνει στὴν ἴδια τάξη ἀρκετὲς φορὲς καὶ ἡ μάννα της δὲν ἔδινε πιὰ λεφτὰ νὰ τῆς κάνω ἰδιαίτερα γαλλικά, ἀποφασίσαμε δὲ νὰ τῆς κάνω μάθημα δωρεὰν μὲ ἀντάλλαγμα νὰ βαστάει πότε πότε τὸ μωρό), τὸν ἔντυσε, ἐν ἀπουσίᾳ μας, μὲ...φουστανάκι. Τὸ...καυχήθηκε κιόλας ὅταν γυρίσαμε! Τὴν ξαπόστειλα κλωτσηδὸν καὶ φινίτο λὰ μούζικα. Ὁ Σπύρος εἶναι 27 χρονῶ τώρα.

Ὁ ὑποτιθέμενος, ποὺ δὲν γεννήθηκε ποτέ, ἄς τὸν φαντασθῶ μὲ τάσεις πρὸς "τοιοῦτον τί"! Ἤδη, στὰ τέσσερά του χρόνια, θὰ διακρίναμε καὶ σημάδια τινα. Ἔ, λοιπόν, θὰ τὸν ἀποδεχόμουν ἑκατὸ τοῖς ἑκατὸ καὶ θὰ τὸν ἀνέτρεφα μὲ ἀγάπη καὶ ἔμπνευση, ὅπως καὶ τὸν ὑπαρκτὸ (ὅστις ἔχει νὰ τὸ λέει...). Σὺν κάτι τί περισσότερο, γιατί, ξέροντας σὲ τί κοινωνία ζοῦμε, θὰ ἤθελα νὰ τὸν προστατεύσω ἀπὸ τὶς μύριες ὅσες κακοτοπιές, χωρὶς νὰ παρεμποδίζω τὶς ροπές του, γιατὶ τότε θὰ ἤμουν βλάσφημος καὶ βιαστὴς τῆς φύσεως ἐγώ, ἐγκληματίας τοῦ παιδιοῦ μου ἐγώ.
Κι' αὐτό, ὥσπου νὰ ἐνηλικιωθεῖ καὶ νὰ ἔχω τὸ κεφάλι μου ἀρκετὰ ἥσυχο. Θά 'θελα τὸ παιδί μου νὰ ξέρει ποῦ πατάει.
- Δὲν θὰ ἀγοράζεις, δὲν θὰ πουλᾶς "αὐτὸ" τὸ σπουδαῖο δῶρο τοῦ Θεοῦ.
- Κάλλιο νὰ μὴν μιλᾶς ποτὲ σὲ γένος θηλυκό, σὰν νά 'σουν θηλυκὸ, σὰν νἄσουν καρικατούρα, ἀφοῦ δὲν εἶσαι.
- Δὲν θὰ περιπαίξεις, ἀδικήσεις, ὑποτιμήσεις ἄλλους ἐρωτισμούς (καὶ τὶς καρικατοῦρες!), ἐπειδὴ ἐσένα δὲν σὲ ἀγγίζουν - πλὴν τῆς παιδεραστίας, τοῦ κάθε βιασμοῦ, τοῦ ἐκβιασμοῦ καὶ ὅ,τι ἄλλου κτηνώδους, ἄνανδρου καὶ ἀντικοινωνικοῦ, ποὺ θέλω νὰ τὰ πολεμᾶς.
Ἐν ἀρχῇ ὁ Λόγος καὶ εἴθε καὶ ἡ Ποίηση πυξίδα στὴν ζωὴ σου.
Μακάρι νὰ ἐρωτευτεῖς μὲ ἀνταπόκριση. Καὶ τότε, ἄν θέλετε, παντρευτεῖτε. Ἐπίσης, ἄν θέλετε, υἱοθετεῖστε καὶ ἕνα παιδί ἀλλὰ τελείως νεκρῶν γονέων, ποὺ νὰ ἔχουν πεθάνει ἑκατὸ τοῖς ἑκατὸ καὶ μὲ ταφόπλακα. Γιατί, υἱοθεσία, μὲ ζωντανοὺς τοὺς ἀληθινοὺς γονεῖς, ἴσον ἐμπόριο ψυχῆς καὶ σώματος τοῦ παιδιοῦ. Ψυχικὸς θάνατος τοῦ παιδιοῦ καὶ - τὸ λιγώτερο - ψυχικὴ φθορά, μοιραῖα, τῶν θετῶν γονιῶν. Οἱ ἀληθινοὶ γονεῖς, μ' ὅποια ἐλαφρυντικὰ σοφίσματα κι' ἄν ἐπικαλεσθοῦν οἱ Νόμοι, ποὺ ἀδύνατον νὰ μὴν ἀφήνουν παράθυρα, εἶναι χτήνη. Γκιγιοτίνα σὲ ὅσους δίνουν τὰ παιδιά τους κι' ὕστερα χτίζουν σπίτι κι' ἀνάβουν κεριὰ στὶς ἐκκλησιὲς ποὺ χτίζουν γιὰ ἐξιλέωσή τους.
Ἔτσι, τὸ παιδί σας, δὲν θὰ ἔχει μὲν μπαμπὰ καὶ μαμά, δὲν θὰ πεῖ ποτὲ αὐτὲς τὶς δύο λέξεις, θὰ ἔχει ὅμως θεῖο καὶ θεῖο, δύο θείους, δύο δῶρα θεϊκά - δὲν εἶναι τυχαία ἡ λέξις.
Μὴν ξεχνᾶς ὅτι γιὰ ὀρφανὸ ἀπὸ γονεῖς θὰ πρόκειται ἀλλὰ ὄχι κι' ἀπὸ Θεό. Τὸ "πρότυπο" μητρὸς τε καὶ πατρός, συχνότατα λέξεις-βρυκόλακες ἀνούσιων προκαταλήψεων, δυστυχῶς, γιὰ τὸ κάθε ὀρφανό, εἶναι μὲ τὸ παραπάνω ἔννοιες στεῖρες νοήματος, σκοπιμότητος, ὀφέλους.
Ἐδῶ ἀνυψώνεται τὸ "θεῖος".
Ἀγνόησε τί λένε οἱ παπάδες, ποὺ τὸ πᾶνε τὸ Γράμμα καὶ λυσσᾶνε νὰ τὸ διαβάζουν καθ' ὁδόν.
Ἀγνόησε ὅσους πολυκατακρίνουν τὶς λεγόμενες, ἐπειδὴ ἔτσι αὐτοὶ θέλουν νὰ τὶς λένε, ἀπὸ κακοήθειά τους, ἰδιαιτερότητες - ἐνῶ εἶναι ἐκφράσεις τῆς φύσεως. Τὶς φθονοῦν ἤ γιατί οἱ ἴδιοι δὲν ἔχουν πέραση σ' αὐτὲς ἤ τὶς φοβοῦνται, αὐτοὶ οἱ ἴδιοι μᾶλλον ξέροντας τὸ γιατὶ ἤ ὄντας σαχλοτσούτσουνοι.
Ἄχ, δὲν τὰ εἶπε αὐτὰ ὁ Πολώνιος στὸν γυιό του τὸν Λαέρτη [" Ἅμλετ", πρᾶξις Α΄, σκηνὴ 3η], ἄν καὶ τόσο σοφὸς πατέρας. Βλέπεις ἀλλάξαν οἱ καιροί!
Ὅμως θέλω νὰ σοῦ διαβάσω κάτι ἀπὸ τὸν Διονύσιο Σολωμὸ, ποὺ λέει: " - Τὸ ἔθνος πρέπει νὰ μάθει νὰ θεωρεῖ ἐθνικὸ ὅ,τι εἶναι ἀληθινὸ", ποὺ, γιὰ μένα, εἶναι ἡ Μόνη Διαθήκη μας. Νὰ σ' τὸ διαβάσω;

" - Νέοι συμμαθητάδες! μάθετε τὴν ἐπιστήμη καὶ τὴν ἀρετὴ δίχως νὰ ὑπερηφανεύεσθε. Καὶ δὲν θὰ ὑπερηφανευθεῖτε, ἄν ἀληθινὰ μάθετε τὴν ἐπιστήμη καὶ τὴν ἀρετή. Ἀλλὰ μὴ παραχαμηλώσετε ποτὲ τὴν κεφαλή, διότι θὰ εὑρεθοῦν πολλὰ ἄτιμα καὶ ἀχρεῖα χέρια ἕτοιμα νὰ σᾶς πλακώσουν. Ἄν πάλι τολμήσουν οἱ ἄνανδροι νὰ σᾶς ὑβρίσουν γιὰ νὰ σκεπάσουν τοὺς πολλοὺς φόβους, οἱ ὁποῖοι φωλιάζουν μὲς στὴν ψυχή τους, τότε, ναί, σηκώσετε τὴν κεφαλὴ μὲ ὅλη τὴ δύναμι πὤχει καὶ θὰ ἰδῆτε ὅτι θὰ πέση εὐθὺς ἐκείνη ἡ αὐθάδεια, ἐπειδὴ εἶναι μικρόψυχη αὐθάδεια".
..................................................................................μὲ χοὲς στοὺς νεκροὺς ἔρωτες".
* * *
Υ.Γ. Ἀφιερωμένο στὰ νέα παιδιὰ μὲ τὶς νέες ἀντιλήψεις.
Υ.Γ. Ἐπειδὴ ἐρωτήθηκα δυὸ τρεῖς φορὲς, τὸ ἀπόσπασμα τοῦ Διονυσίου Σολωμοῦ θὰ τὸ βρεῖτε στὰ προλεγόμενα τοῦ Ἰακώβου Πολυλᾶ, στὸ κεφ. ΙΙ, ποὺ συνοδεύουν τὴν πρώτη καὶ αὐθεντικὴ ἔκδοση τὼν Ἁπάντων τοῦ ποιητοῦ. Πανεύκολο.
1 .

Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 02 Απρ 2018, 20:24

Κλινοσοφιστεῖες.
γράφει ὁ Ἰάνης Λὸ Σκόκκο.

Εικόνα * ...σὺν Ἀθηνᾷ καἰ ὄρχεις δείκνυ.
Δημοσιεύτηκε (χωρὶς τὸν τίτλο) πρώτη φορὰ στὴν "Ἀνοχύρωτη Πόλη", τὴν 1η Νοεμβρίου 2007. Ἐδῶ ὑπάρχουν κάποιες βελτιώσεις. Τρίτη δημοσίευσις.

--------------------------------------------------------"...καὶ ξάπλωσα γυμνούλης μὲ τὸ χέρι ἐκεῖ. Ὁπότε θυμήθηκα:
Α.Α.Α. = (Ἀποδραματικὴ Ἀσχολία Ἀρρένων).
- Μὰ δὲν τρώγεσαι πιὰ, Λαμπίκη, μ' ἔσκασες! Γιὰ πές μου: αἰγιαλῷ λαλῶ; Ἀπρόσεκτος κι' ἀδιάφορος ὅποτε ἔχουμε ἀντιυποκριτική. Ἐγὼ νὰ κλινοσοφιστῶ κι' ἐσὺ...στοῦ κουφοῦ τὴν πόρτα ὅσο θέλεις βρόντα. Πόσες ἀκόμα δεκαετίες θὰ εἶσαι στὴν ἴδια τάξη;...Κι' ἐπιτέλους, βγάλ' το τὸ ρημάδι τὸ σωβρακάκι σου, ὅταν ἔχουμε μάθημα! Σὰ μ' ἐνέρβ. Ἄκου με τώρα προσεκτικά, χωρὶς διεγέρσεις, - δὲν ἔχω τὴν ὄρεξή σου. Τὰ κωλαράκια μὲ μαράνανε! Οἱ ἐξετάσεις σου (πρὶν βγεῖς σὲ σύνταξη), ἔ, αὐτὲς μὲ ἐνδιαφέρουν. Κοῖτα νὰ διεγείρεις τὸν νοῦ σου καὶ νὰ παίξεις καλὰ τὸν ρόλο σου. Χέσε τὶς προκαταλήψεις τῆς μαμάκας σου καὶ τῶν σὺν αὐτῇ γυναικουλιτσῶν.
Ἄ, θὰ δώσεις μόνο τὸν μονόλογο τῆς θεᾶς Ἀθηνᾶς. Τὸ ποίημα, ξέχνα το. Ἡ ἀπαγγελία θέλει κότσια θεατρίνου. Ἐμεῖς θέλουμε νὰ πετύχεις, ἔστω καὶ στὴν δύση τώρα τῆς ζωῆς σου, στὴν ζωή σου. Χωρὶς νὰ παίζεις κάθε μέρα "θέατρο". Ἐννοῶ κακὸ καὶ ψυχοφθόρο. Θὰ κάνουμε πάλι μόνον ὁμοιοθεατροπαθητική. Λοιπόν, τὸ μουστάκι σου θὰ κάνει φτερά. Ἔτσι κι' ἀλλοιῶς ἄντρας ἤσουν, ἄντρας θά 'σαι.
Θὰ ὑποδυθεῖς, εἴπαμε, τὴν Ἀθηνᾶ.
Σκέψου τώρα: ποιά εἶναι ἡ προσωπικότης της; Ντυθήκαμε μήπως Ἀθηνᾶ καὶ ἆντε, τέλειωσε, αὐτὸ ἤτανε; Ὅ,τι κάνουν καὶ οἱ ἀνόσιοι κι' ἀτάλαντοι (σὰν σὲ ἀποκρηὲς) σὲ Ἐπίδαυρο καὶ Ἡρώδειο, διαγράφοντας Βεάκη, Παπαδάκη, Κοτοπούλη, Παξινοῦ, Κάλλας, Ἀρώνη; Ἤμαρτον, Διόνυσε! Σκηνοθέτης ἐπιπλέει, ἠθοποιὸς χάνεται, ἔτσι, μ’ αὐτὰ τὰ τερτίπια!
Τὸ κορμί σου. Φαντάσου το: δοκιμασμένο στὸν βυθὸ τῆς θαλάσσης, κοντὰ στὴν Παλλάδα, θὰ πάλλεται σὰν ἰχθὺς ἀλλὰ μὴν μοῦ τὸ παίξεις γοργόνα, ἀδελφὴ τοῦ Μεγαλέξανδρου - αὐτὸ τὸ καταλαβαίνεις καὶ μόνος σου.
Ὡς προστάτις τῶν πολεμιστῶν Ἑλλήνων καὶ μὲ τὴν πρότερη ἐμπειρία τῆς Γιγαντομαχίας, ὁπόταν ἐσὺ ἡ ἴδια σκότωσες τὸν Ἐγκέλαδο (στὴν μαφιόζα Σικελία νὰ πάει καὶ νὰ μὴν ξαναγυρίσει!...), Γοργονοφόνισσα ἐπίσης, μ' αὐτὴν τὴν φριχτὴ Μέδουσα στὴν ἀσπίδα σου, αἰγίδα πολυπόθητη (ἄ!...κάτι ψοφοδεεῖς δήμαρχοι τὴν καπηλεύονται μὲ φωτοαντίγραφά της!), Πολιὰς τῶν Ἀθηνῶν, μὲ τὸν ἀγέρα καὶ τ' ἁλάτι τοῦ πελάγους κολλημένα στὸ πετσί σου ἀπ' ὅταν δίδασκες τοὺς ναῦτες τῆς Ἀργοῦς, ἰκανή καθοδηγήτρια τοῦ Δαναοῦ καὶ τῶν Δαναΐδων θυγατέρων του πῶς νὰ φύγουν ἀπὸ τὴν ἀχώνευτη τὴν Αἴγυπτο (μμ! ὅλο...πυραμίδες, σφίγγες καὶ ἱερατεῖο!... - μὴν βλασφημήσω ἐν ὥρᾳ διδασκαλίας, - Πλάτωνα καὶ Θέσπι, βοηθᾶτε με!), φορῶντας τὴν περικεφαλαία σου, πάλλοντας τὸ δόρυ σου, πλὴν ὅμως χωρὶς τὴν γλαύκα σου (μοῦ τὴν χάρισε ἐμένα, τιμῆς ἕνεκεν, ἡ Θεὰ, - τὴν εἶδες στὸ δῶμα μου, ἔ;) κι' ὅσο γιὰ τὸν πέπλο σου, θὰ φροντίσω μὲ τρὺκ νὰ ἵπταται βασταζόμενος ἀπὸ ἀόρατα χέρια παρθένων καὶ ὀλυμπιονικῶν, τῇ συνοδείᾳ ὕμνων τοῦ Πινδάρου, θὰ ἐμφανισθεῖς λουσμένη στὸ ἀττικὸ φῶς (ἡμέρα ποὺ νὰ μὴν καίγεται ἡ Πεντέλη), δίπλα στὴν Ἐλιά. Οἱ ὑποκριτές ἦταν πάντα ἄντρες.
Θὰ κοιτᾶς τὶς κερκίδες. Ὅλο τὸ κοινό, ἡ μάννα σου. Καὶ μόνον αὐτή. Γιὰ τοὺς ἄλλους, ἐξαντλήθηκαν τὰ εἰσιτήρια. Θὰ τῆς πεῖς δυὸ λόγια (τὰ πολλὰ εἶναι φτώχεια). Πές τα:
- Μάδερ, ἄι ἔμ γκαίη.
Ἡ γριούλα ἡ Πενταγιώτισσα, βρὲ τί ἔπαθε!...Μίλα της ἑλληνικά, μωρέ!
- Μαμά, τοιοῦτος εἰμὶ πρὸ πολλοῦ.
Ἄχ, δὲν εἶναι σοφολογιωτάτη, ἡ μάννα σου, - μὲ σταυρὸ ὑπογράφει!
- Νά, θέλω νὰ πῶ, εἶμαι ὁμοφυλόφιλος - σὲ πειράζει, καλὲ μαμά;
Ποῦ...νὰ βρεῖ ἀμπελόφυλλα στῆς καμένης Πελοποννήσου τὴν ὁλόμαυρη ράχη! Κάνε, παιδὶ μου, τὸ σάλτο μορτάλε σου. Λυτρώσου ἀπὸ τὸ βάρος τῶν ἐνοχῶν τοῦ πατέρα σου, τοῦ παπποῦ σου, τοῦ προπάππου σου, τῶν προγόνων σου, ὥς τὰ χρόνια τοῦ Ἀποστόλου Παύλου ὅστις καὶ ἀνεκάλυψεν τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν! Δὲν εἴπαμε; Θὰ ἀπολέσεις τὸν ἑαυτό σου, γιὰ νὰ τὸν ξανακερδίσεις ἀναστημένο!
- Βρὲ μάννα, πούστης εἶμαι – τί θές;
Τὴν βλέπεις; Τὸ καταπίνει κιόλας - ἔμ, παρὰ νὰ πνιγεῖ!... Ἀπανωτὰ θὰ οὐρλιάξει, θὰ μαλλιοτραβηχτεῖ. Ὁ Φρόϋντ λέει νὰ τὴν ἀφήσουμε ὥσπου ἡ ὑστερία νὰ τῆς περάσει. Ὥς τὰ τώρα ἀγαποῦσε τὴν ἀνοησία της. Καιρὸς νὰ ἀγαπήσει καὶ σένα.
Ἐσύ, κοῖτα μὴν παρασυρθεῖς ποὺ τῆς ἀνέβηκε ἡ πίεση (ἴσως καὶ παληὸ κολπάκι της). Μὴν πᾶς καὶ τραγουδήσεις τὸ ὑπέροχο (ἀλλὰ ἄκαιρο τώρα) τραγοῦδι τοῦ Χατζιδάκι "Μαννούλα μου". Σημασία ἔχει ὅτι ὁ Πλάτων λέει πὼς τὸ ὄνομὰ σου σημαίνει "φρόνηση θεῶν". Ὁ Ἀριστοτέλης σὲ θεωρεῖ προστάτρια τῶν ἐπιστημῶν καὶ τῶν τεχνῶν. Ὁ Ὅμηρος, ὁ Ἡσίοδος σὲ ἔχουν θεὰ προστάτριά τους. Οἱ ρήτορες σὲ ἐπικαλοῦνται γιὰ ἔμπνευση καὶ πνευματικὴ ἐνίσχυση.
Θὰ δειλιάσεις μπροστὰ στὸν σκοταδισμὸ τῆς μαμάκας σου καὶ τῶν σὺν αὐτῇ γυναικουλιτσῶν;
- Μαμά, μοῦ ἀρέσουν οἱ ἆντρες.
Αὐτό, νὰ εἰπωθεῖ λυρικά, ἀλὰ Βάγκνερ ἤ Βέρντι, διάλεξε μόνος σου. Καὶ ὁ Θρεόφραστος Σακελλαρίδης δὲν εἶναι κακός. Ἡ φωνὴ τοῦ Ἐπιτροπάκη θὰ μοῦ ἄρεσε.
Ἄν δὲν σὲ καταλάβει, τιμώρησέ την ὅπως τὸν Τειρεσία, ποὺ σὲ εἶδε γυμνή. Τύφλωσέ την.
Ἀλλὰ τὸ φινάλε προβλέπεται συγκλονιστικό: Παξινοῦ, "Βρυκόλακες", Ἴμπσεν. Τὴν ἀκούω νὰ λέει σπαρακτικὰ καὶ λυτρωτικά ἐναλλὰξ:
- Ὄσβαλντ, παιδάκι μου, μὴ!...ὄχι...ναί...ὄχι...ναί.
Ὁ φωτιστὴς σκηνῆς (αὐθεντία, Παριζιάνος) θὰ σᾶς ρίξει τὸν Παρθενώνα ὁλόγυρα.
Τί ἆλλο νὰ πῶ; " - Σκατά!", λένε στὶς πρεμιέρες γιὰ νὰ πάει καλὰ ἡ παράσταση. Κι' ἐγὼ τὸ ἴδιο σοῦ λέω. Γιὰ νὰ μὴν εἶσαι πιὰ ἕνας ἀποτυχημένος πούστης.

...........................................................................................μὲ χοὲς στοὺς νεκροὺς ἔρωτες".

Υ.Γ. Πρῶτος ἀναγνώστης, ὁ γυιός μου.
1 .

Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 02 Απρ 2018, 20:32

Ὡς διὰ μαγείας.
Θὰ βυθίσω στὸ μυαλό μου
ἕνα μαχαῖρι,
ὡς διὰ μαγείας,
μόνο μαθαίνοντας στὰ ἄταχτά μου μέλη
μία σεξουαλικὴ προσευχή.

Μὲ ἄδεια κυκλοφορίας
ζωντανοῦ πτώματος,
θὰ συχνάζω συναρπάζων
καὶ μὲ στεγνὸ τὸ λαρῦγγι
τοῦ διψασμένου
γιὰ δὲν ξέρω τὶ πρᾶγμα
πόθου μου,
στὴν ἐκκλησιὰ τῆς πλάνης
ἀπλανής.

Θὰ κρύψω στοὺς στίχους μου
τὸ μαχαῖρι,
ματωμένο πλέον ἤ καὶ μὲ μυαλό,
ὡς διὰ μαγείας,
μόνο συγγράφοντας γιὰ τὶς καλὲς καρδιὲς
μία συμφωνικὴ κατάρα.
(Ἀθήνα, 1972, 5η δημοσίευση).

Δεκέμβρης 1968.
Ἔβρεχε χειμώνα.
Βγῆκα ἕνα-γύρω στὶς βιτρίνες
ντυμένος τὴν Κολλεξιὸν-Μοναξιά.
Ἔβρεχε δάκρυα...
Κάπου σὲ εἶδα. Ναί, τότε ποὺ ἄστραψε φλέβες καὶ βρόντηξε τύμπανα.
Σὲ εἶδα. Φοροῦσες τὸ Νέο Χρόνο. Ἀγκάλιαζες τὸ Νέο Χρόνο.
Ἔφυγα...
Κι' ὅλη νύχτα στὸ κρεββάτι μου ἔβρεχε πόνο.
(Ἀθήνα 1968, 7η δημοσίευση).
0 .

Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ » 04 Απρ 2018, 12:11

Ἀφιερωμένη, ἡ 2η δημοσίευσις, στὴν Μοιραῖα_Ὅλα.
~
9 Ἰουλίου 2011, καὶ ὥρα 10:41.
Κνημοσοφιστεῖες
... ἐν Κλινοσοφιστείαις

Εικόνα.......... ..... ...καὶ ἰδοὺ γ ᾶ μ π ε ς!
Φίλιππος, ὁ τοῦ Νίκου καὶ τῆς Ζωῆς.

Γράφει ὁ Ἰάνης Λὸ Σκόκκο.

...... καὶ εἶδα τὸν Ἑρμῆ καὶ μοὖρθε νὰ τὸν σφάξω.
Ἀποφρὰς ἑσπέρα, ἡ χθεσινή! Δυσοίωνη καὶ τρισκατάρατη.
Στὴν ἀρχὴ σκέφτηκα πὼς κάτι θἄπαθε ὁ καθρέφτης, δὲν μπορεῖ, δὲν ἦταν δυνατόν: ἑξῆντα ἕξη χρόνια νἄχουν περάσει καθρέφτες καὶ καθρέφτες ἀπ' τὰ μάτια μου, μάλιστα πολλὲς φορὲς πολλοὶ μαζύ, συγχρόνως, ἀδιάκριτοι καθρέφτες, ποὺ βλέπαν' ὅσα δὲν λέγονται δημοσίως, - καὶ νὰ μὴν τὄχα προσέξει...
Ὁ Ἑρμῆς μὲ κοίταξε συνωφρυομένος - αὐτὸ δὰ τοῦ ἔλειπε, νὰ μὲ κοίταζε κι' ἀλλοιῶς, ἄς ποῦμε μὲ σαρκασμό! Ἔμ, τότε, θὰ τὸν ἔσπαγα τὸν καθρέφτη. Σιγὰ νὰ μὴν τὸν λυπόμουνα! Θὰ ἀγόραζα ἕναν ἆλλο - τόσα καὶ τόσα λεφτά, ἀπὸ κεῖνα ποὺ δὲν ἔχω, φεύγουν κάθε μέρα ἀπὸ τὰ χέρια μου, - τώρα θὰ τσιγκουνευόμουν;
Ἄναψα τὸ φῶς. Πῆρα διάφορες στάσεις. Ἔσβησα πάλι τὸ φῶς, πῆρα τὶς ἴδιες στάσεις καὶ λίγες παραπάνω - ἀπὸ ἔμπνευση!
Ἄνοιξα τὸ παράθυρο, ξανὰ πόζαρα στὸν ρημαδιασμένο μπροστά. Θεέ μου! Παναγία μου! Χριστέ μου!...
Μὲ πολλὴν ὀξύτητα βλέμματος καὶ ἀξιοθαύμαστη ψυχραιμία παρατήρησα τὴν καταστροφή - ἄν ἦταν ὁ Γιαννούλης Χαλεπὰς θὰ τρελλαινόταν! Ἀλλὰ ὄχι, δὲν ἔφταιγα ἐγὼ γιὰ νὰ τρελλαθῶ, ὅπως ἐκεῖνος. Ἄς τὴν ἔκανε καλλίτερα καὶ καλλίτερη τὴν "Κοιμωμένη" του, - ποῦ εἶχε τὸν νοῦ του;
Ὑπεύθυνος εἶναι ὁ Θεός - μμμ!... Τὸν λένε καὶ Δημιουργό, λὲς καὶ εἶναι κανένας καλλιτέχνης, ζωγράφος, γλύπτης, κάτι τέτοιο!
Ἀλλά, ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε, ὁ Θεὸς, πάλι, δὲν διεκδίκησε τὸν τίτλο τοῦ Φειδίου ἤ τοῦ Πραξιτέλους. Δήλωσε Λόγος. Καὶ ὅ,τι δηλώνει ὁ Θεὸς, καλῶς δηλωμένο.
Ἤξερε, ὁ μπαγάσας ὁ Θεός, τί δήλωνε: Λόγος - κάτι ἀδύναμο, ποὺ ἔχει πολλὲς ἀπόψεις κι' ἐσύ, ἆντε βρὲς ἄκρη.
Καλλιτεχνικῶς, ὁ Θεὸς ὑστερεῖ. Δὲν μοῦ μοιάζει οὔτε στὸ τόσο δά μου!
Διὰ τοῦ λόγου τὸ ἀληθές, τὸ ἀποδεικνύω εὐθὺς τώρα ἀμέσως: ἀνεπαισθήτως εἶναι οἱ γᾶμπες μου ἐλαφρῶς - μὴν πάει ὁ νοῦς σας σὲ κάτι περισσότερο καὶ μὴ χαίρεστε γιατὶ θὰ σᾶς φωνάξω ὅλους νὰ παρελάσετε μὲ τὶς γᾶμπες σας καὶ θὰ γελάσει, τότε, ὥς καὶ τὸ παρδαλὸ κατσίκι!... - ἀδιοράτως ἀλλὰ ὄντως στραβές!
Ἄν τὸ πῶ τῆς κόρης μου, θὰ θριαμβεύσει.
Ἄν τὸ μάθει ἡ πρώην γυναίκα μου, θὰ ὑποβάλει αἴτηση διαζυγίου.
Τὸ ξέρω μόνον ἐγὼ καὶ νὰ δοῦμε πότε καὶ πῶς θὰ τὸ χωνέψω.
Βέβαια, δὲν θὰ φοβηθῶ κιόλας νὰ ποζάρω ποτὲ γυμνὸς πλάι στὸν Ἑρμῆ, στὴν Ὀλυμπία - ἄ, ὄχι, μὴν κοιμᾶται ὄρθιος, θὰ πάω νὰ συγκριθοῦμε. Αὐτὸς εἶναι ψόφιος κι' ἐγὼ ζωντανός! Ἐγὼ δέχομαι φθορὲς τοῦ χρόνου, ἐνῶ ἐκεῖνον τὸν συντηροῦν τεχνίτες καὶ μάστορες. Θὰ πεθάνω, ναί, ἀλλὰ ὅταν μὲ ξεθάψουν δὲν μὲ νοιάζει πῶς θὰ εἶναι τὰ ὀστὰ τῶν κνημῶν μου!
Τώρα, τί τὸ πρακτέον;
Μὲ παρηγορεῖ ἕνα μόνον: ὅτι μοὔρχεται νὰ δαγκώσω τὰ ποδαράκια τοῦ ἐγγονοῦ μου, τοῦ Φιλίππου! Αὐτά, ναί, εἶναι πιὸ ὄμορφα ἀπὸ τὰ δικά μου, τὸ παραδέχομαι.
Αὔριο ἔχει τὰ πρῶτα του γενέθλια! Θὰ τὸν φιλήσω στὶς γάμπες.
Ὁ τέλειος παπποὺς Εικόνα μὲ τὴν τέλεια μαμὰ εἶναι πιὰ τελείως ξετρελλαμένοι - μὲ τὸν Φίλιππο, - καὶ μὲ τὶς γάμπες του καὶ τὰ ὅλα του.
~~
........ Εικόνα ..... ἔργα - πῶς νὰ τὸ κάνουμε; - β΄ διαλογῆς!...
..
........ Εικόνα
1 .

vallon
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό vallon » 04 Απρ 2018, 18:14

κ.Ιωάννη, τα σέβη μου
1 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Επιστροφή σε “Θέατρο • TV • Cinema”